wszelkie przyprawy korzenne. Choć śliwki dawno już zniknęły ze straganu postanowiłam skorzystać z przepisu znalezionego w "My new roots" Sarah Wilson i upiec ten placek. Śliwki zastąpiłam jabłkami ale ciasto było by równie smaczne z plastrami gruszki a nawet pomarańczy. W mojej wersji ciasto przestało też być wegańskie (tym bardziej zapraszam wszystkich, którzy nie znają
Dzieje kuchennej Wiewióryopruszoną mąką, przykrywam ściereczką i odstawiłam do wyrośnięcia naokoło godzinę Po tym czasie uderzam pięścią w cisto aby pozbyć się powietrza i z każdej kulki rozkręcam placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, a na nie kawałki tuńczyka odsączonego z zalewy i sardynki razem z sosem paprykowym. Na końcu posypałam startym
Blondynka Gotujedelikatnie zagnieć ciasto. Zagniataj jedynie do połączenia składników. Zawiń w folię i włóż ciasto do lodówki na 30 minut. Wyjmij z lodówki i rozwałkuj na placek grubości 0,5 cm. Wyłóż formę ciastem, przykryj brzegi aluminiową folią, lekko dociskając. Zapobiegnie to nadmiernym zrumienieniu brzegów i ich obsunięciu. Nakłuj spód widelcem i wstaw do nagrzanego na 175ºC na termoobieg
codojedzeniaślicznie dziękuję :) Pikantne placki ziemniaczane z sardynką w oleju Składniki ciasto ziemniaczane ziemniaki - 4 duże szt sardynka w oleju z papryczką chilli - 1 puszka ( 110 g ) jajko - 1 szt cebula mała - 1 szt szczypiorek mąka
Kuchnia DanusiWyrabiamy ciasto, które następnie odstawiamy przykrywając ścierką w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Kiedy ciasto ładnie wyrośnie przekładamy na stolnicę, jeszcze raz zagniatamy, rozwałkowujemy na prostokątny placek około (0,5 cm grubości). Na cieście rozkładamy równomiernie cienką warstwą masę makową.Ciasto z makiem jak roladę. Roladę kroimy nożem na krążki, aby powstały ślimaczki. Ta przygotowane ponownie odstawiamy w ciepłe
Bon appetit mon amieGotowe placki lekko skrapiamy wodą i wrzucamy na rozgrzaną patelnię. Jeśli lubimy chrupkie ciasto to trzymamy 4 minuty, a jeśli lepsze są miękkie ciasta to 2 minutki na patelni. Podgrzany placek smarujemy gotowym sosem, układamy na nim poszatkowaną kapustę pekińską, cebulę pokrojoną w paseczki, ogórka i pomidora pokrojone w kostkę, kukurydzę i kurczaka. Całość zawijamy. Ja moje
Lawendowe Niebominut, aż ciasto będzie zwarte i jednolite. Miskę z ciastem przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 70 minut. 3. Wyrośnięte ciasto przekładamy na blat i wałkujemy na placek o wymiarach około 40-45 cm. Teraz używamy składników na nadzienie: ciasto smarujemy 3 łyżkami margaryny, pozostawiając 1 wolny cm z każdej strony. Margarynę posypujemy cukrem
My Culinary Artformy niż autorka, gdyż chciałam aby ciasto było większe, odpowiednie na dwie osoby. Nie żałowałam swojej decyzji, gdyż ciasto mocno rośnie :) Na rozciągnięte ciasto umieszczone w formie wyłożyłam cebulę, a na koniec wędzone szproty. Odstawiłam placek na około 15-20 minut do wyrośnięcia. Na koniec wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 190 stopni na około 30 minut do czasu
Blondynka Gotujemasła 3 łyżki amaretto ( dałam soplice orzechową) Dodatkowo: 100 g posiekanych migdałów Wykonanie: Z wszystkich podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy ciasto na dwie części i każdą część wałkujemy i wykładamy na kwadratowe blaszki wyłożone papierem do pieczenia. Placki smarujemy dżemem porzeczkowym i pieczemy w temp. 175*C przez 15 minut jeżeli ktoś mnie ma dwóch jednakowych blaszek(...)powstanie nam gęsty budyń. Studzimy go Kiedy budyń nam ostygnie, ucieramy masło w mikserze wrzucając po łyżce budyniu aż powstanie nam jednolita masa. Na jednym placku rozsmarujemy krem budyniowy nakrywając go drugą warstwą. Wkładamy ciasto do lodówki na czas schłodzenia i gotowe :) Trzeba przyznać, że najlepsze jest następnego dnia Przepis podkradziony
W Moim Magicznym Domusól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut). Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego
Bon appetit mon amiesól, cukier oraz olej. Mieszamy dodając wodę. Zagniatamy ciasto tak aby powstała jednolita kula. Ciasto odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (30-40 minut). Ciasto rozgniatamy w dłoni na duży placek, przekładamy na formę do pizzy wysypaną mąką i dociskamy palcami rozciągając na całą powierzchnię formy. Wierzch ciast smarujemy po całej powierzchni grubą warstwą sosu pomidorowego
Bon appetit mon amieciasto dedykuję mojemu ukochanemu mężowi, który w Walentynki obchodzi urodziny :) Przygotowanie tego ciasta może wydać się pracochłonne, ponieważ trzeba upiec kilka placków, ale robi się to szybko. Efekt naszej pracy jest imponujący, więc zapraszam do kuchni. Ciasto: 100 gram miękkiego masła, 2 łyżki miodu, 2 jajka, 250 gram cukru, 1 łyżeczka octu, 1 płaska łyżeczka sody, 600 gram mąki. Połączyć(...)mleko, orzechy i koniak utrzeć na gładką masę. Ja używam miksera ręcznego. Placki obkroić, aby tworzyły równe prostokąty.Przełożyć masą, a na górną, ostatnią warstwę masy wysypać przygotowaną z orzechów i skrawków posypkę. Posypka: obcięte reszki pokruszyć i wymieszać z 1/2 szklanki zmielonych orzechów. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin i ....smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennawypięłam się na nie, a ciasto spoczęło w śmietniku. Ale był chleb, bułki to i pizza musi się w końcu udać. Nadziewamy ciasto tym co lubimy, a że bardzo lubię szpinak i cebulę, nie zastanawiałam się dłużej, co by tu wrzucić. Bazowałam na przepisie z blogu Kwestia Smaku . Składniki na ciasto 400 g mąki pszennej 30 g świeżych(...)całkowitego odparowania wody. Dodać łyżkę masła, przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, sól, pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Cebulę i mozzarellę pokroić w plasterki. Wyrośnięte ciasto podzielić na 2 części. Rozwałkować na placki o średnicy ok. 25 cm. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i przełożyć placki. Rozłożyć na nich plasterki mozzarelli, szpinak, cebulę i posypać parmezanem. Odstawić
pink envelopeciasto podwoi swoją objętość). W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy szpinak. Dusimy na wolnym ogniu do momentu odparowania wody. Doprawiamy solą, pieprzem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na duży placek na blacie oprószonym mąką. Wycinamy koło, które będzie pasowało do foremki o średnicy 26 cm. Dno tarty smarujemy szpinakiem. Następnie wykładamy kawałki sera feta oraz usmażone grzyby(...)jajkiem. Wierzch obsypujemy startym na bardzo drobnych oczkach serem. Z pozostałości ciasta możemy zrobić warkocz na brzeg tarty. Pieczemy w 200*C przez 20 minut. Przed podaniem obsypujemy świeżą natka pietruszki. Możemy podać również sos czosnkowy
VioletoweKucharzenieciasto nie kleiło się do rąk. W sumie to ciasto jak na kopytka. Ciasto podziel na 8 w części, z każdej uformuj okrągły placek. Na środku umieść łyżkę szpinaku. Zawiń brzegi ciasta i uformuj kulkę. Szczerze, to najprościej robi się to na oprószonych mąką dłoniach, ale sama robię zdjęcia podczas gotowania i trudni byłoby mi to pokazać Kotleciki smaż
greenscarfwysmarować masłem. Kruchy spód: Wszystkie składniki wyrobić do uzyskania jednolitego ciasta. Zagnieść w kulę, a następnie szybciutko rozwałkować na okrągły placek o średnicy większej niż średnica naszej formy. Ciasto ostrożnie przenieść do formy i powyklejać zarówno dno jak i boki. Nadmiar ciasta ściąć nożem. Spód ponakłuwać widelcem, po czym schować formę z ciastem do lodówki na minimum
Nastoletnie Wypiekaniepołączą i ciasto będzie zagniecione. Powstałe ciasto uformować w kulę, owinąć w folię spożywczą i pozostawić w temperaturze pokojowej na 15 minut. Po tym czasie, ciasto rozwałkować na delikatnie oprószonej mąką stolnicy, na placek o grubości około 3 - 5 mm. Następnie, radełkiem do ciasta lub nożem do pizzy pokroić ciasto w poziome i pionowe paski, tworząc tym samym
Gospodyni Miejskaminut). Po tym czasie ciasto przekładamy na oprószoną mąką stolnicę lub blat i chwilę wyrabiamy (ciasto jest luźne, dzięki temu ładnie wyrośnie). Z ciasta formujemy gładką kulę, a następnie wałkujemy na placek o grubości 1 cm. Szklaną wycinamy okrągłe placuszki, a w środku każdego wycinamy dziurkę (za pomocą małego kieliszka lub niewielkiej zakrętki od butelki). Ścinki zagniatamy w kulę(...)znów wałkujemy na placek grubości 1 cm, wycinamy pączki i tak do wyczerpania ciasta (zostawiamy małą ścinkę np. ze środka jednego pączka, przyda nam się do sprawdzenia czy olej jest wystarczająco gorący). Gotowe placuszki układamy na gładkiej ściereczce i przykrywamy drugą ściereczką, po około 20 minutach placuszki obracamy na drugą stronę i zostawiamy na kolejne 15 minut
Rozpustne gotowaniepłatków drożdżowych, ewentualnie: starty na drobnych oczkach wegański ser żółty. Wykonanie: ciasto: Mąki mieszamy z solą i oregano, dodajemy olej i wodę i zagniatamy ciasto. Wałkujemy na papierze do pieczenia na płaski placek. Wykładamy wraz z papierem na formie. Ewentualnie palcami dogniatamy ciasto dopasowując do kształtu formy. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 10 minut
Jeść, by żyć w zdrowiuCzyli Rumcajsowa wersja tradycyjnego Cebularza, który w 2007 roku został wpisany na listę produktów tradycyjnych. Tradycyjnie pszenny placek z cebulą, wymieszaną z makiem wywodził się z kuchni żydowskiej. Rozpowszechniony w XIX wieku przez żydowskich piekarzy z lubelskiego Starego Miasta, a przed II Wojną Światową był już znanym przysmakiem w całej Lubelszczyźnie. Składniki: 500g mąki pszennej torebka drożdży instant szklanka(...)posmarowania później ciasta. Wyrabiamy ciasto, aż przestanie się kleić do rąk. Zostawiamy do wyrośnięcia na 60-90 minut. Cebulę zeszklamy na odrobinie oleju. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Rozwałkowujemy na placki średnicy 15-20cm. Zawijamy lekko brzegi do środka. Dajemy ciastu wyrosnąć przez około 30 minut. Nakładamy farsz na wierzch ciasta, brzegi smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy
Gotuj z RumcajsemCiasto zostawiamy w misce, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut (zalecane jest na 1,5 godziny przez autorkę przepisu). Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę oprószoną mąką, rozwałkowujemy na placek o średnicy około 30 cm. Placek posypujemy płatkami migdałów, malinami i wiśniami bez pestek. Zwijamy ciasto w rulon, kroimy na poprzeczne
bistro mamadodajemy żółtka ubijamy jeszcze chwilę. Orzechy, wiórki oraz rodzynki mieszamy z mąką oraz proszkiem do pieczenia dodajemy do masy z białek, bardzo delikatnie łączymy składniki. Ciasto dzielimy na dwie części i pieczemy dwa placki w temperaturze 180 stopni C przez 30 minut. Rozpuszczamy galaretkę według przepisu na opakowaniu zostawiamy do lekkiego stężenia. Brzoskwinie wyciągamy z puszki, natomiast sok przelewamy(...)alkoholu ( delicje układamy czekoladą do góry). Na ciastka wykładamy pozostałą część masy, przykrywamy drugim plackiem. Na wierzch układamy brzoskwinie zalewamy tężejącą galaretką. Uwagi: Placki pieczemy koniecznie na papierze pergaminowym dzień wcześniej, z blaszki ciasta wyciągamy gdy dobrze ostygną. Ciasto smakuje najlepiej na drugi dzień. Smacznego
kgwjanczewo