ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:149/550)

zakręcone kruche ciasteczka 202

folie spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 15 min. Następnie wyjmujemy ciasta z lodówki, dzielimy każde na np. 4 równe części, rozwałkowujemy na identyczne placki. Układamy naprzemiennie jeden na drugim np. ciasto kakaowe – ciasto waniliowe – ciasto kakaowe – ciasto waniliowe lub ciasto kakaowe – ciasto waniliowe i zwijamy w rulon, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy

Domowy Smak Jedzenia
WEEKENDOWE CIASTO KOKOSOWE 4347

pomocą szpatułki wymieszać.  Spód tortownicy o wymiarach 18,5 x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia, zaś boki posmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Ciasto rozwałkować na wielkość formy pamiętając, aby placek miał troszkę większą wielkość od formy w celu zrobienia niewysokiego ranta z ciasta (na około pół wysokości boku formy). Na cieście posmarować dżem, wyłożyć pianę

Ciastka - domowe słodkości
Soczysty łosoś w cieście francuskim ze szpinakiem 209

podgrzewać, aż czosnek się zeszkli - wtedy wydobędziemy wszystkie smaki i aromaty. Na tak przygotowanej oliwie z czosnkiem i papryczką smażymy liście szpinaku - przyprawiamy solą. Ciasto francuskie pokroić tak, aby powstały 4 placki  - powinny być większe od kawałków łososia, aby móc go ładnie zawinąć w ciasto. I teraz instrukcja - co robić po kolei z każdym kawałkiem ciasta

Kulinarne Inspiracje
Rurki z kremem 184

godziny w lodówce u mnie leżało sobie całą dobę. Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na części,  każdą rozwałkować podsypując mąką na cienkie placki o grubości 1 – 2 mm. Rozwałkowane ciasto podzielić nożem na paski o  szerokości 1,5 – 2 cm a następnie nawinąć na wysmarowane tłuszczem foremki zaczynając od boku o mniejszej średnicy a kończąc

Na słodko lub wytrawnie
Tarta z gruszkami 159

pół, wydrążyć gniazda nasienne. Masło rozgrzać w wysokiej patelni, dodać cukier i śmietankę. Do gotującego się płynu wrzucić gruszki, dusić pod przykryciem 20 minut. Ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować na okrągły placek. W formie do tarty ułożyć gruszki, zalać powstałym podczas duszenia sosem, nakryć ciastem. Piec w 180 stopniach około 45 minut. Upieczone ciasto lekko ostudzić i jeszcze ciepłe

kolorowotorcikowo
Racuchy drożdżowe z jagodami 220

wyrośnięcia (do podwojenia objętości). Ciasto nabierać łyżką, maczaną za każdym razem w gorącej wodzie (by się nie kleiło). Wykładać na rozgrzany olej i posypywać każdy placek jagodami, lekko wciskając je w ciasto. Smażyć na niezbyt dużym ogniu, pilnując żeby się nie przypaliły - a były jedynie dobrze wysmażone na rumiany kolor. linkwithin_text='Zobacz również inne przepisy:' var linkwithin_site

Świat Domowej Kuchni
Krowa w Budapeszcie (placek po węgiersku ;) ) 158

przyprawiamy solą i pieprzem według uznania, na koniec dodajemy mąkę. Można również dodać jedno jajko, ja jednak z tego zrezygnowałam. Smażmy je na rumiano. Z tej ilości ciasta wychodzą dwa niezbyt duże placki. Po ukończeniu duszenia mięsa, sos należy zagęścić. Do tego potrzebujemy podprażonej na maśle mąki zaciągniętej mięsno-paprykowym sosem. Powinien być dość dobrze zagęszczony, jeśli więc płynu

Kuchenna Kontrrewolucya
Rogaliki i księżyce marcepanowe ( ciasteczka marcepanowe ) 203

zrobiłam to robotem, ale możecie równie dobrze "zarobić" ciasto nożem na stolnicy. Składniki mają się tylko delikatnie przemieszać. Do marcepanu dodać mąkę - zagnieść ciasto. 2/3 ciasto rozwałkować podsypując mąką na cienki placek. Wykrawać kółka, np szklanką. Na każdy wykrojony okrąg kłaść porcję marmolady/dżemu - składać jak pierogi. Z pozostałej części ciasta uformować cienki wałeczek. Kroić w paski długości około

kolorowotorcikowo
Ciasto Oczy sowy 283

jeszcze gotujemy by nam masa zgęstła.  Dużą blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Ciemne ciasto wykładamy na dno blaszki, na nim smarujemy masę kokosową. Dwie części ciasta białego wałkujemy na cienki placek o jednym boku długości naszej blaszki. Możemy pociąć na 7 pasków i na każdym rozsmarować marmoladę i zwinąć w rulon. Nasze rulony układamy obok siebie na masie(...)kokosowej. Wstawiamy do piekarnika na godzinę i pieczemy w 170 stopniach na złoty kolor. Po upieczeniu studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w pół szklanki wrzątku.  Na upieczone ciasto wykładamy ubitą jedną śnieżkę w 200 ml zimnego mleka z połową naszej żelatyny. Na białą śnieżkę układamy biszkopciki, a na nie następną ubitą śnieżkę z łyżką kakao i resztą żelatyny. Całe ciasto możemy

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Placek bananowy 209

placek, ni to tort... coś na pograniczu:) W każdym bądź razie, masa jest przepyszna, delikatna i nie za słodka, do tego i ma fantastyczny żółty kolor. Wszystko idealne kontrastuje się z chrupiącym spodem i kawałkami bananów... Myślę, że nikt nie pogardzi takim ciastem, a już na pewno nie odmówi go sobie jutro żadna Mama:):) Spód: 200g herbatników

Z miłości do słodkości
Napoleonka 366

lodówce – powinny się chłodzić. Pieczemy ok. 20-25 minut w 190°C (może być z termoobiegiem). Pamiętajmy, że podczas gdy pierwszy placek się piecze, drugi w tym czasie przechowujemy w lodówce – ciasto musi być bardzo zimne przed upieczeniem – inaczej nie będzie się „listkować”. Krem: Do rondelka wlewamy 2,5 szklanki mleka, wsypujemy cukier(...)ognia i dodajemy pokrojone w kostkę masło. Mieszamy, aż masło się rozpuści w gorącym budyniu. Miksujemy, aż krem będzie gładki. Jeden z blatów ciasta wkładamy do formy. Wlewamy gorący krem i przykrywamy drugim plackiem. Po ostudzeniu chowamy na całą noc do lodówki.   Post Napoleonka pochodzi z bloga Poezja smaku

Poezja smaku
Faworki i róże 172

Wykonanie :   Mąkę wysypać na stolnicę , dodać żółtka.     Dodać pozostałe składniki i zagnieść ja jednolite gładkie  , elastyczne ciasto. Wyrabiać ok 3 min. Gotowe ciasto rozwałkować porcjami na cienki placek (ok 1 milimetra )Im cieniej rozwałkujemy tym faworki będą bardziej chrupiące.   Każdy placek pociąć na paski ok 2 cm szerokości i długości(...)sposób otrzymamy zawiniętego faworka. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu , dosłownie po kilkanaście sekund z każdej strony.     Jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem     Z tego samego ciasta możemy wykonać bardzo dekoracyjnie wyglądające róże . Wystarczy wyciąć 3 różnej wielkości koła , ponacinać je na brzegach , nałożyć je na siebie i mocno ścisnąć na środku . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Placek z budyniem 187

położyć rozwałkowaną jedną część ciasta. Ugotować budynie zgodnie z przepisem na opakowaniu, zmniejszając jedynie ilość mleka do 1 litra. Gorące wylać na ciasto, przykryć drugą częścią ciasta. Upiec na złoty kolor. Gorący placek oblać lukrem utartym z cukru pudru i soku z cytryny. Zostawić do całkowitego wystudzenia. Smacznego

Praktyczna pl
Placki na kefirze 178

pieczenia, cukier puder Wszystko razem mieszamy mikserem Ciasto powinno być dosyć gęste Do ciasta można dodać jabłko ( pokrojone w drobne plasterki) lub ser biały ( pokruszony) Gotowe ciasto wylewamy na rozgrzaną patelnię tworząc placki ( najlepiej użyć do tego dużą łyżkę) Każdy placek trzeba dokładnie wysmażyć dokładnie z obu stron Posmażone placki posypujemy cukrem pudrem     Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Mazurek pomarańczowy 181

Masa; 2 pomarańcze, 1 cytryna, 150 g cukru, Wykonanie; Ze składników zagniatamy kruche ciasto i odkładamy na godzinę do lodówki.Wyjmujemy i rozwałkowujemy na placek o grubości 1 cm. Wkładamy na blaszkę formułując rant. Ciasto gęsto nakłuwamy widelcem.Pieczemy w 200 stopniach 15 minut.Dokładnie sparzone i wyszorowane cytrusy wraz ze skórką kroimy w kostkę i miksujemy. Dodajemy cukier

Anioły w kuchni
Hui two-layer crepes - chińskie naleśniki dwuwarstwowe 194

posmarować olejem (jeśli jest taka potrzeba). Na całym dnie patelni rozprowadzić cienką warstwę pierwszego ciasta i smażyć około 1 minuty. Na to wlać warstwę drugiego ciasta i smażyć jeszcze 1-2 minuty. Placek delikatnie przełożyć i smażyć kolejne kilkanaście sekund (do ścięcia się). Czynności powtarzać z resztą ciasta.      Naleśniki posmarowałam dżemem z czarnej porzeczki i kremem

Di gotuje