ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:132/550)

BUŁECZKI Z PASTĄ WARZYWNĄ 130

konieczności dosypujemy mąki lub dolewamy wody, ciasto nie powinno być mocno klejące. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia aż podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasto ponownie zagniatamy, podsypując je mąką, rozwałkowujemy owalny placek na który rozsmarowujemy pasę warzywną i zwijamy ciasto jak roladę. Tniemy na kawałki 2 centymetrowe i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawiamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Racuchy cynamonowe z rabarbarem 125

proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. Śmietanę wymieszać z mlekiem i jajkami za pomocą rózgi kuchennej. Dodać mąkę i   wymieszać, tak by nie było grudek. Do ciasta dodać rabarbar, wymieszać. Placki smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron, na rumiano. SMACZNEGO

kulinarnyswiatdomi
CIASTO TRUSKAWKOWO-KOKOSOWE 188

cukier, następnie żółtka. Dodajemy resztę suchych składników, delikatnie mieszamy. Przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 180 stopni. Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na 2 placki. Pierwszy biszkopt smarujemy dżemem, np. z czarnej porzeczki. Krem truskawkowy: Żelatynę rozpuszczamy w ¼ szkl. wrzątku. Truskawki blendujemy z cukrem, dodajemy serek, miksujemy, powoli wlewamy żelatynę. Mieszamy. Lekko

słodki bratek
Quiche z zielonymi szparagami 179

Quiche to popularny w kuchni francuskiej placek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól

Anioły w kuchni
Rustykalna tarta pełnoziarnista z rabarbarem | bez cukru, bez laktozy | 222

odstawiamy do lodówki na ok. 40min. Rabarbar obieramy, kroimy w kostkę, przekładamy do miseczki, posypujemy cukrem/ksylitolem i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na bok. Po upływie czasu ciasto wałkujemy na okrągły placek (powinien być na ok. 30 cm średnicy) i przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Układamy rabarbar (nie dajemy bez soku), zawijamy

Czarnawisienka
Rustykalna pizza wiosenna 219

wodzie przez 30sek, następnie odsącz i skrop olejem. 3. Pomidorki umyj i przekrój na pół. Całość: 1. Piekarnik nagrzej do 200*C. 2. Każdą z 3 części ciasta rozwałkuj na cienki placek i podpiecz w piekarniku przez 3 min. 3. Podpieczone spody pizzy posmaruj bazyliowym pesto. 4. Pokrusz na wierzch fetę i układaj liście botwiny, szparagi i pomidorki

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Wegańskie mini mazurki z orzechowo-śliwkowym nadzieniem 128

łyżką kakao i odrobiną wody, dokładnie wymieszać. Orzechy drobno posiekać Piekarnik nagrzać do 220 stopni C . Wyjąć ciasto z lodówki. Stolnicę posypać delikatnie mąką i rozwałkować ciasto na dość cienki placek. Wyciąć większe kółka, zrobić palcami wgłębienia w środku i uformować dookoła boki. Widelcem podziurkować spody mazurków. Przełożyć je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i podpiekać

Kuchnia Ellie
Placuszki z rybą i warzywami 235

mieszamy. Dodajemy rozczyn drożdżowy i mieszamy. Dodajemy warzywa i mieszamy. Rybę smażymy na oleju. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i dzielimy na kawałki. Olej pozostawiamy do smażenia placków. Rybę dodajemy do ciasta i mieszamy. Pozostawiamy na 10-15 minut. Na rozgrzany olej nakładamy porcje ciasta i smażymy na średnim ogniu. Zdejmujemy z patelni, odsączamy i gotowe. Smacznego

Maminek kulinarny
Kruche ciasteczka 187

masło, posiekać nożem. Następnie zrobić wgłębienie w mące dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Przełożyć ciasto do foliowej torebki, schłodzić przez 30 minut w lodówce. Na stolnicę wyłożyć ciasto, rozwałkować na grubszy placek. Foremki zanurzać w mące i wykrawać ciasteczka. Układać ciastka na wysmarowanej tłuszczem blasze. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stop. Przez około 10 minut. Smacznego ! (function

Kuchnia Danusi
NALEŚNIK - MINI GIGANT 345

Łyżką wazową wlewać na całą patelnię, jak naleśniki tylko odrobinę więcej ciasta.  S mażyć na głębokim tłuszczu z obu stron.Kiedy z jednej strony placek będzie już podsmażony,  rozciągnąć łyżką ciasto na brzegi patelni robiąc kleksy po bokach.  Podawać z owocami, jogurtem i cukrem pudrem.  Ja dziś użyłam jagód ze słoika, które dostałam od babci koleżanki

pieprzny smaczek
KETO NALEŚNIKI BOUNTY BEZ GLUTENU I LAKTOZY (keto, LCHF, optymalne, paleo, bez glutenu i laktozy) 497

opcjonalnie do smaku stewia lub ksylitol (keto, LCHF) Jajka, mleko kokosowe oraz wanilię zmiksować na jednolitą, rzadką masę. Na rozgrzaną, lekko natłuszczoną patelnię wlać porcję ciasta naleśnikowego rozprowadzając po całej powierzchni tworząc cienki placek. Przewracać na drugą stronę gdy widać, że ciasto jest ścięte. Przygotować farsz mieszając dokładnie wszystkie składniki tzn. śmietankę, wiórki kokosowe, wanilię oraz opcjonalnie słodzik

Ola la LCHF
Bułeczki z nutellą. 220

ciast robimy po 6 równych kulek .6 białych i 6 ciemnych.Z kilku formujemy podłużne bułeczki nadziewamy masą makową lub innym ulubionym nadzieniem i zamykamy je .Ciemne ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i zawijamy w niego bułeczkę jasną z nadzieniem.Sklejamy od spodu .Na wierzchu ostrym nożykiem robimy lekko ukośne nacięcia , tylko na tej zawiniętej z wierzchu warstwie.Wszystkie gotowe odstawiamy

Ladylaura.
Mini donaty owsiane z piekarnika 174

godziny. Ciasto można też przygotować dzień przed pieczeniem (tak jak ja to zrobiłam) i odstawić na całą noc do lodówki. Stolnicę lekko posypać mąką i rozwałkować ciasto na niezbyt duży placek, przy pomocy szklanki o ostrych krawędziach i kieliszka wykrawać kształty małych oponek. Położyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce

Kuchnia Ellie
Zdrowa lasagne z cukinii i kurczaka 131

moje ulubione warzywo. Idealnie komponuje się z czosnkiem. Są to chyba nierozłączni towarzysze. Zawsze mam cukinię w lodówce i wymyślam co rusz to nowe potrawy. Były już placki, sałatki, nadzienia, tarty, ciasta oraz cukinia faszerowana. Tym razem jest to lasagne, troszkę zdrowsza od tej tradycyjnej więc życzę smacznego:-) Składniki: 3 małe cukinie 500g piersi z kurczaka 8 plastrów makaronu

wysmienity
Croissant 214

list. Ponownie wkładamy ciasto na 30 minut do zamrażalnika oraz na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie zabieramy się za wykrajanie rogalików. Ciasto musi być zimne. Ciasto musimy rozwałkować na placek o grubości 6 mm i wykrajamy trójkąty. Każdy trójkąt musimy zrolować od podstawy w kierunku wierzchołka i nadać mu kształt rogalika. Blachę wykładamy papierem do pieczenia

Ciastka i ciasta