ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Rodzynki zalewamy gorącą wodą i po 5-10 minutach odcedzamy. Orzechy drobno siekamy. Wszystkie składniki masy łączymy ze sobą. Odstawiamy. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy - najlepiej w prostokąt :-) Na każdy z placków wykładamy masę makową i równomiernie ją rozsmarowujemy. Posmarowane masą ciasto zwijamy w rulon, przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia
peggiwkuchnimnie od robota kuchennego) wsypać pozostałą mąkę, dodać 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oleju, 1/3 szklanki letniej wody i zaczyn. Wyrobić elastyczne i sprężyste ciasto. Ja robię to mikserem z hakami do ciasta drożdżowego. Wyrobione ciasto przykryć czystą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 30 minut. W międzyczasie przygotować masę twarogową. Twaróg utrzeć mikserem z mlekiem i jajkami(...)cukinię, cebulę i paprykę, od czasu do czasu mieszając. Przyprawić solą i pieprzem. Tortownicę wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dno natłuszczonej tortownicy. Na ciasto wylać masę tawrogową, a na masę wyłożyć podsmażone warzywa. Placek piec w piekarniku nagzranym do 200 stopni (grzałka górna i dolna, 3 półka) przez około 30 minut. Podwać na ciepło
Gospodyni Miejskaciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić tradycyjnie przy pomocy robota. Wtedy przed wyrabianiem ciasta należny rozpuścić drożdże w ciepłym mleku i odstawić na 10 minut. Po czym dodać pozostałe składniki ciasta, wyrobić(...)minut. Gdy ciasto wyrośnie (mój program trwa godzinę i 25 minut), dzielimy je na 2 części i rozwałkowujemy na 2 cienkie placki, które przekładamy później na drewniane łopatki oprószone mąką kukurydzianą. Ciasto smarujemy koncentratem i oliwą, posypujemy żółtym serem. Szynkę kroimy w grubą kostkę, pieczarki kroimy w plasterki, a plasterki salami na ćwiartki. Wszystko układamy
Kulinarne przygody Gatityśrodku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Ułożyć kiełbasę, ser żółty.Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Odstawić do wyrośnięcia.Piec przez 10 minut(...)potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione
Moje domowe kucharzenieśrodku zrobić dołeczek i wkruszyć drożdże , posypać cukrem, nakryć i odstawić na kilka minut.Następnie dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na cienki placek. Posmarować ketchupem, ułożyć kiełbaskę, posypać startym serem . Wszystko zwinąć w roladę. Pokroić ją w kilkucentymetrowe kawałki i układać na blaszce. Piec przez 10 minut(...)potem zmniejszyć temperaturę do 200-210°C i piec jeszcze kilka minut, aż ciasto będzie ładnie zrumienione. Pod koniec pieczenia można dodatkowo jeszcze posypać po wierzchu serem
Moje domowe kucharzeniepatelnię - tym lepiej :) Ja nakładałam ciasto łyżką stołową i przyciskałam do patelni. Danie można urozmaicić dodając do placków różne sosy, ten na zdjęciu to sos jogurtowo-czosnkowy, który znacie z poprzedniego wcielenia cukinii - i który nam się jeszcze nie znudził :) ale zamiast tego, możecie zrobić np. sos jogurtowo-pomidorowy :) Poniżej podam Wam przepis :) Składniki: Placki: 1 nieduża cukinia(...)oliwy do smażenia sól Sos: 150g jogurtu naturalnego 150g jogurtu greckiego świeżo mielony pieprz kilka listków bazylii 2 ząbki czosnku lub 1 pomidor Do dzieła: Ciasto przygotowujemy tak samo, jak w przepisie na Placek z sosem . Nieobraną, umytą cukinię przecieramy przez tarkę o dużych oczkach, dodajemy pokrojoną lub przetartą cebulę, wbijamy jajko, wsypujemy mąkę i wszystko mieszamy doprawiając szczyptą
Spektrum Smakuściereczce by osuszyć z nadmiaru wody i zabrałam się do przygotowania ciasta. Ciasto- całkiem jak naleśnikowe. Na 6 kwiatów zużyłam pół litra mleka, jedno jajko, około 5 czubatych łyżek mąki, szczyptę soli i łyżeczkę cukru. Ciasto powinno mieć konsystencję pitnego jogurtu, nie powinno być zbyt gęste, gdyż placki mogłyby wyjść zbyt grube i nie dosmażyć(...)się w środku. Trzymając za "ogonek" każdy z kwiatów zanurzyłam w cieście a następnie włożyłam na patelnię z dość mocno rozgrzanym olejem. Miejsca, gdzie ciasto słabiej pokryło kwiaty uzupełniłam dolewając odrobinę ciasta łyżeczką. Należy pamiętać żeby kontrolować temperaturę smażenia. Ciasto zawiera cukier, więc zbyt wysoka spowoduje, że placki szybko się spieką a nie usmażą jak powinny. Gdy placki
PichceniomaniaPRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Mąkę przesiewamy z solą ,i cukrem. Mieszamy z jajkami , olejkiem , posiekaną margaryną i śmietaną. Zagniatamy gładkie ciasto. Dzielimy je na 3 równe części i każdą rozwałkowujemy na wymiary blachy. Wykładamy na blachę z papierem do pieczenia i każdy placek pieczemy po 20 minut w 190C. Tak , placki wychodzą twarde i proszę się tym absolutnie nie martwic(...)dodajemy żółtka , budyń i mąkę. Całość dokładnie mieszamy , a następnie wlewamy do gotującego się mleka/napoju. Szybko mieszamy do powstania budyniu. CAŁOŚĆ: Na blasze zostawiamy jeden płat ciasta , przykrywamy częścią kremu , układamy kolejny placek , znów budyń , ostatni placek i ostatnia cześć budyniu. Całość gęsto posypujemy drobno pokruszonymi herbatnikami i wstawiamy do lodówki – najlepiej na noc – wtedy smaki
Ostra na SłodkoPozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól
Martyna Cookspieczenia - jedną częścią ciasta wylepić dno formy; jeśli ciasto się klei, podsypać je lekko mąką - ciasto posypać równomiernie bułką tartą - nałożyć nadzienie, wyrównać - drugą część ciasta, podsypując mąką, rozwałkować na placek wielkości formy - placek delikatnie przełożyć na nadzienie, przylepić do boków formy, żeby przykrył całe nadzienie - wierzch ciasta nakłuć widelcem, odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut
Smakołyki BerenikiPozostałą część ciasta ponownie zagnieć, rozwałkuj itd. Metodą mniej konwencjonalną zrób z ciasta wałek i odkrawaj po kawałku, wałkując każdy z nich na dość dowolnego rozmiaru placek. Niezależnie od metody wałkowania ciasta na każde kółko nałóż farsz i sklej boki pieroga. Zrób to porządnie, żeby pieróg podczas gotowania się nie rozkleił. W dużym garnku zagotuj wodę, posól
Martyna Cooksmascarpone. Przekładamy do rękawa cukierniczego zaopatrzonego w ostrą i długą końcówkę. Stolnicę lub blat kuchenny lekko podsypujemy mąką, wykładamy ciasto i wygniatamy pozbywając się pęcherzy powietrza. Ciasto rozpłaszczamy na niezbyt duży placek, ostrą malutką szklaneczką lub kieliszkiem o średnicy około 5 cm wycinamy kółka. Skrawki ciasta ponownie zagniatamy i wycinamy nowe krążki. Krążki rozkładamy równomiernie na stolnicy podsypanej mąką
KuchcikoweLovekapusty. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Tarta Dno formy do tarty 25-26 cm z wysokim brzegiem (lub tortownicy) wyłożyć papierem do pieczenia. 1/4 ciasta odłożyć, resztę rozwałkować na placek. Wyłożyć nim dno i boki formy. Nałożyć farsz i zagiąć dookoła boki z ciasta. Odłożoną część ciasta uformować w wałeczki i ułożyć na wierzchu tarty lub rozwałkować
Pełny talerzPyszne placki ziemniaczane ...zajadane z sosem Develey ..sos niby do hot dogów..ale z plackami tez było pysznie..do ciasta dodałam przyprawę do mięsa Knorr..też przyprawa niby typowo do mięsa, ale do placków tez się nada. 1 kg ziemniaków sól,pieprz, majeranek przyprawa Knorr 1 cebula 2 jajka 1 -2 łyżki mąki kukurydzianej
Moje domowe kucharzeniesernik gotowany, który przełożyłam miodowymi plackami, a na wierzch ciasta upiekłam pyszny krokant orzechowy. Jedliście kiedyś taki? Jeśli nie to nadrabiamy zaległości !😃 Nieco pracochłonne ciasto, ale za to jakie smaczne!😋Ile kawałków ciasta zazwyczaj jecie do kawki? U mnie niestety na jednym się nie kończy 😊 Zapraszam! Składniki: ciasto: mąka pszenna 50 dag, masło 25 dag, cukier puder(...)cukier 10 dag, miód 2 łyżki, Sposób przygotowania: Składniki ciasta, najpierw siekamy nożem, następnie zagniatamy ciasto rękoma aż będzie dobrze wyrobione. Gotowe ciasto dzielimy na 3 części. Jedną z części zostawiamy na stolnicy, a pozostałe wkładamy do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy na wielkość blaszki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto zawijamy na wałek i przenosimy na blaszkę. Pieczemy
kulinarne odsłony pati