KOLEŻEŃSKI ! ;-) SŁODKIEGO DNIA ! ;-) Wszystkie składniki umieścić w misie miksera i zagnieść ciasto. Ciasto powinno być dość zbite, ale elastyczne, nie powinno się mocno kleić. Odrywamy po kawałku ciasta, rozwałkowujemy na cieniutki placek i wycinamy szklanką lub metalową obręczą koła (moje miały średnicę 7cm). Na środku każdego krążka układamy wróżbę złożoną na pół i następnie zrolowaną lub poskładaną na kilka(...)warstw. Ciasto sklejamy tak jak pierogi, jest bardzo elastyczne i lekko lepkie więc nie ma z tym problemu. Dlatego nie podsypywałam ciasta mąką, część podsypałam mąką wewnątrz (by wróżba się nie przykleiła), ale nie było to potrzebne. Gdy ciasto klei nam się do blatu, można go delikatnie przesmarować oliwą. Gotowe ciastka przewiesić na chwilę na rancie miski, by nabrały kształtu
Smaczne Zdrowesmażymy. Dodajemy sprasowany czosnek, pomidory, kukurydzę i posiekaną pietruszkę. Dodajemy przyprawy i smażymy, aż powstanie gesty sos. Na małym ogniu ok 15 minut. Farsz odstawiamy do ostygnięcia. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek ok 0,3 mm i wycinamy z niego trójkąty. Zewnętrzne trójkąty układamy nachodząc na siebie tworząc okrąg. Następnie układamy trójkąty w odbicie lustrzane(...)linii stykających się trójkątów ciasta układamy farsz, tworząc okrąg. Następnie układamy cienkie plasterki sera i zakładamy ciasto na przemian lekko je zaciskając. Ciasto smarujemy zbełtanym jajkiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym na 180 C góra dół ok 30-40 minut, aż ładnie się zarumieni. Smacznego
Niezły Młynektarce i mieszamy, pieczarki, paprykę i cebulę drobno kroimy. Ciasto wykładamy na posypany blat mąką, lekko je zagniatamy i dzielimy na dwie części. Rozwałkowujemy na cienki placek odpowiadający blaszce na pizzę, brzegi ciasta smarujemy wodą, i wokół brzegów rozsypujemy ser, zlepiamy je ku środkowi tak aby ser był schowany. Placek smarujemy sosem pomidorowym, na to rozkładamy salami
Kulinarne Fantazje Mariolipomidorków koktajlowych Do dzieła: Zaczynamy od spodu tarty. Do miski wsypujemy mąkę, otręby i suche przyprawy, mieszamy je razem i dodajemy resztę składników, zagniatając jednolite, elastyczne ciasto. Następnie rozwałkowujemy je na cienki placek i wkładamy do formy - możecie spokojnie wywinąć brzegi ciasta na zewnątrz naczynia; tarta będzie się lepiej prezentowała i jeśli używacie okrągłej formy - wyglądem przypominać będzie pizzę
Spektrum Smakujakby nie było Drukuj Ciasto naleśnikowe przepis window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 2 szkl. mąki pszennej 2 jajka 1 szkl. mleka 1 szkl. wody szczypta soli 4 łyżki masła olej do smażenia Wykonanie Masło rozpuszczamy i odstawiamy na 5 min. Do miski wrzucamy wszystkie składniki ciasta. Mieszamy. Na końcu dolewamy masło i ponownie mieszamy. Odstawiamy ciasto(...)Patelnię smarujemy olejem i na gorącą patelnię wylewamy ciasto. Dodatkowe informacje Smarujemy patelnię tłuszczem co drugie smażenie placka. 4.4.2.1 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/przepis-na-nalesniki-ii/ BosowKuchni Artykuł Przepis na naleśniki II pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkupołożyć na stolinicę i uderzać wałkiem przez około 10 minut, żeby się napowietrzyło. Ciasto podzielić na 3 – 4 części i każdą rozwałkować na bardzo cienki placek, delikatnie podsypując mąką. Rozwałkowane ciasto pokroić na paski a następnie w środku naciąć każdy pasek. Każdy faworek przełożyć przez otwór, ( tutaj jest dokładny opis jak to zrobić ) Gotowe faworki układać na wyłożonej
Na słodko lub wytrawniepozostawić ciasto na ok. 10-15 minut, żeby sobie odpoczęło ;-) Podzielić ciasto na 4 równe części. Trzy części ciasta przykryć wilgotną ściereczką i pozostawić. Pozostałą 1/4 ciasta rozwałkowaść na cienki placek. Za pomocą szklanki wycinać kółeczka, na środek nakładać farsz, kolejno składać pierogi na pół i zlepiać brzegi. Gotowe przykrywamy ściereczką, by nie wyschły. Następnie powtórzyć czynność z kolenymi(...)częściami ciasta na pierogi. Wodę zagotować z dodatkiem soli i oleju. Wrzucać partiami pierogi. Gotować je na małym ogniu i czekać aż wypłyną. Od momentu ich wypłynięcia gotować je przez ok. 5minut. Łyżką cedzakową wyjmować pierogi na półmisek, dokładnie osączając z wody. Smacznego! Pierogi można mrozić. Po ugotowaniu pierogów należy wrzucić je do miski z kostkami lodu (dzięki temu się
Kulinarne PrzebojeLato wszystkim nam kojarzy się z wszechobecnymi owocami sezonowymi. Proponuję wykorzystać je do przygotowania najprostszego z możliwych ciasta ucieranego zwanego też plackiem z owocami. Nie potrzeba robić wielkich zakupów, podstawowe składniki zazwyczaj mamy w domu: mąka, jajka, cukier, masło lub olej, maślanka. Maślankę można zastąpić jogurtem naturalnym lub kefirem. Dzięki temu ciasto wychodzi bardzo wilgotne i pulchne. Składniki suche
Smakowity Blog Kulinarnyściereczką i odstawiam do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie uderzam pięścią w ciasto aby pozbyc się powietrza i z każdej kulki rozkręcam w rękach placek o średnicy 31 cm. Ciasto posmarowałam przygotowanym wcześniej sosem pomidorowym, następnie ułożyłam krążki cebuli, na nie kawałki łososia odsączonego z zalewy i ogniste pomidorki. Na końcu posypałam startym żółtym serem. Pizzę piekłam
Blondynka Gotujemiski i ścisnąć, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Podzielić na 2 części, przykryć i odstawić ponownie na godzinę. Piekarnik nastawić na 250 stopni C. Oba kawałki ciasta rozwałkować na cienkie placki, połowę każdego z nich posmarować przecierem pomidorowym, zostawiając z brzegu około 1,5 cm. Na to nałożyć mozarellę, salami, kukurydzę i kilka gałązek tymianku pamiętając o wolnym brzegu(...)Złożyć ciasta na kształt pierogów i dobrze skleić brzegi. Włożyć do piekarnika i piec około 8-10 minut na złoty kolor. Podawać gorące
wyzwania kuchenneCiasto drożdżowe 35 dkg mąki 10 dkg mleka 10 g drożdży 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki 20 dkg szynki 10 dkg śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe i odstawić do wyrośnięcia.Ciasto rozwałkować(...)okrągły placek,ułożyć na blaszce posmarowanej olejem [wyłożyłam do foremki na tartę ] i polać śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis
Moje domowe kucharzeniepulchne, ale nie klejące. Jeśli jest za rzadkie, dodać więcej mąki. Odstawić do wyrośnięcia. Ser, oliwki i rozmaryn - wymieszać. Do wyrośniętego ciasta dodać łyżkę oliwy - zagnieść. Ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek. Kroić w paski szerokości około 2 cm, długości - 10 cm. Paski ciasta smarować oliwą, posypać mieszanką sera, oliwek i rozmarynu. Zwijać w spiralkę, układać na blasze. Piec
kolorowotorcikowosprawdzą się na ten okres idealnie. Jednak nie jedna z nas pomyśli sobie „matko, ile to ma kalorii”. Nie musi być to wcale prawdą, wystarczy przygotować ciasto w wersji light. Mój dzisiejszy placek nie zawiera ani grama tłuszczu oraz posiada otręby, możecie go natomiast jeszcze bardziej uzdrowić, używając mąki pełnoziarnistej oraz brązowego cukru. Przepis na ciasto pochodzi z bloga
Fabryka pomysłówpodzielić na 2 części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować na kilkumilimetrowy placek i przy pomocy większych wykrawaczek do ciasteczek w wielkanocnych kształtach wycinać mini-mazurki. Krawędzie każdego ciastka posmarować przy pomocy pędzelka zimną wodą (ułatwi to przyklejanie brzegów(...)mniejszej części ciasta formować cieniutkie wałeczki i przyklejać je do krawędzi każdego ciasteczka tworząc obwódkę. Możecie także spróbować umieścić porcję ciasta w rękawie cukierniczym z ozdobną końcówką. Ciasto jest dość plastyczne, natomiast potrzeba sporo siły, aby ciasto przecisnąć przez tylkę (ręczne robienie wałeczków jest dużo prostsze i szybsze). Nasze mazurki umieszczamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy
MyCookBook.plFuczki to potrawa ukraińska, która w Bieszczadach jest dobrze znana, z ciasta naleśnikowego i kiszonej kapusty jest przygotowana. Dobrze są doprawione i jak racuchy czy placki ziemniaczane w tłuszczu są smażone. Najlepsza do nich jest kapusta w domu ukiszona, bo jest w sam raz, nie przekwaszona. Ja do Fuczków, mojej mamy kapusty dodałam i dzięki niej super smak(...)gluten. Ciasto zgęstnieje, w razie potrzeby dolewamy niewielką ilość mleka. Rada: ciasto nabrane łyżką powinno powoli z niej spływać. Do ciasta dodajemy kapustę i całość mieszamy. Ciasto nabieramy dużą łyżką (wielkości placków ziemniaczanych) i smażymy smaż na maśle klarowanym na złoty kolor. Upieczone fuczki przekładamy na ręcznik papierowy do odsączenia z nadmiaru tłuszczu. Fuczki najlepiej smakują na gorąco
Moniki Smakołyki