ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:68/550)

Zakręcone bułeczki drożdżowe z powidłami 266

elastyczne. Ciasto przykrywamy ściereczką i postawiamy w ciepłym miejscu do podwojenia objętości na ok. 1 godzinę. Wyrośnięte ciasto przekładamy na posypaną mąką stolnicę i rozwałkowujemy na prostokątny placek. Jedną połowę ciasta smarujemy powidłami i przykrywamy częścią nieposmarowanego ciasta. Radełkiem tniemy paski ok. 2 cm szerokości. Każdy pasek zwijamy wokół osi kilka razy. Ze zwiniętego paska formujemy okrągłą bułeczkę, zaczynając

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pierogi brokułowo- fasolowe 156

wodzie co się moczyła do miękkości, osolić, odcedzić. Brokuła opłukać, podzielić na różyczki, ugotować we wrzącej i osolonej wodzie, przez ok.5 minut, następnie odcedzić i ostudzić.  Ciasto rozwałkować na placki, specjalną foremką do pierogów, wykrawać krążki, układać na krążkach ciasta fasolę i różyczki brokuła, zlepiać dobrze pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, przez 5 minut

Kuchnia Danusi
Serce urodzinowe -torcik 388

dodając cukier puder. Truskawki kroimy na mniejsze cząstki. Ciasto kroimy na pół. Pół ubitej śmietany wykładamy na nasączony placek. Na śmietanę wykładamy cząstki truskawek. Przykrywamy drugim nasączonym plackiem. Na górę ciasta wykładamy pozostałą bitą śmietanę. Z resztek ciasta- szykujemy "kruszonkę" . Posypujemy ją po górze bitej śmietany. Torcik gotowy :) Smacznego

Smaki Edyty
Makowo jabłkowo orzechowe ---Makowo mela noce 341

piekarnika wyścielamy papierem do pieczenia i wylewamy na nia powstałą mase . Wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy  w temp. 170 C około 16-20 minut -do suchego patyczka. Upieczone ciasto studzimy(...)250g margaryny    1 jajo   1 żółtko  2 łyżki śmietany WYKONANIE Pokroić nożem margarynę, dodać resztę składników i zagnieść ciasto. Zostawić w lodówce na 30 minut. Podzielić na 3 części rozwałkować każdy placek na wielkość blachy-u mnie 36X23cm. Upiec w temp 200ºC około 15-20 min. do jasnego zrumienienia, zostawić aby ostygły

w mojej kuchni
Placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście 265

Słodkości ciąg dalszy. Ostatnio przedstawiałem moją tartę ze śliwkami. Dziś prezentuję Wam placek z musem jabłkowym i cynamonem na kruchym cieście. Ciasto idealne na jesienną porę. A nasze polskie soczyste i dojrzałe jabłka idealnie się do tego nadają. Smacznego :)Czas przygotowania: 80 min.Porcja dla 8 osóbKoszt przygotowania: 14,00 złSKŁADNIKI:1 kg jabłek250 g masła350 g mąki(...)oprószamy mąką. Ciasto przekładamy na dno i boki naszej formy. Usuwamy resztki ciasta, które posłużą nam na wykończenie naszej tarty. Zrobienie na niej szachownicy.PRZYGOTOWANIE placka z musem jabłkowym:Do naszej formy z kruchym ciastem wykładamy ostudzony mus jabłkowy. Resztki ciasta rozwałkowujemy i wycinamy nożem paski, które układamy na musie na wzór szachownicy. Tak przygotowany placek wstawiamy do nagrzanego

kulinarnyJa
Burek z mięsem, szpinakiem i botwinką. 180

Ciasto dzielimy na 4 części. każdą z nich umieszczamy na stolnicy i wałkujemy ile się da. Dłonie smarujemy lekko podgrzanym olejem, łyżkę oleju rozlewamy na placku i delikatnie masujemy ciasto. Następnie takie wymasowane i zrelaksowane ciasto :) zaczynamy delikatnie naciągać z każdej strony po kawałku, aż będzie półprzeźroczyste.      Farsz dzielimy na cztery równe części, na każdym placku rozkładamy

Rozpustne gotowanie
Wegańskie placuszki na mące lnianej (Vege & gluten free) 192

pieczenia będzie niezwykle miękkie i niech was nie przerazi fakt,jeśli przy przewracaniu na drugą stronę będziecie mieć wrażenie że placek zaraz się rozpadnie. Proponuję robić to przy pomocy silikonowej łopatki, zdecydowanym i szybkim ruchem . Zaletą tego ciasta jest to,że nawet jeśli nam się rozpadnie można je swobodnie z powrotem uformować. Pieczemy na bardzo małym ogniu przez(...)masę i dodajemy cukier oraz cynamon. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy prosto do bananów. Mieszamy i wlewamy wodę, by otrzymać dość gęste i aksamitne ciasto.  3. Smażymy placki na niewielkiej ilości oleju 2-3 minuty z każdej strony. Podajemy z ubitą śmietanką kokosową i świeżymi owocami

vaniliowoczekoladowa
Bułki pita. Domowy kebab w bułce. 263

Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka). Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek. Ja robię to w ten sposób, że papier do pieczenia oprószam mąką, kładę na nim kulę ciasta i mocno ugniatając rozpłaszczam ją deską do krojenia na placek(...)podanej ilości składników powstają 2 placki, a po ich przekrojeniu 4 bułki pita. W przypadku konieczności podgrzania bułek, przed włożeniem ich do piekarnika, należ delikatnie skropić je wodą. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, obkroić z błonek i pokroić na cienkie paski. Mleko, mąkę, obie papryki i jajo wymieszać przygotowując w ten sposób ciasto naleśnikowe. Popieprzyć i posolić do smaku

Gospodyni Miejska
Placek po góralsku - pizzowy przysmak Taty 158

realizację obietnicy. Dlaczego? Bo owym przysmakiem Taty - tajemniczym plackiem po góralsku jest nic innego jak pizza. Oto kolejna jej odsłona na moim blogu. Nowy przepis na ciasto, nowa jego kreacja. Niebo w gębie. Sprawdźcie sami czy na przysmak z okazji Dnia Ojca się nada: Składniki (na 2 duże blachy): ciasto:  40-50 g drożdży świeżych 1/2 szklanki ciepłej wody(...)solą. Dodajemy olej i mieszamy dokładnie z ciepłą (niegorącą  wodą). Wlewamy do miski, w której będziemy wyrabiać ciasto. Dosypujemy stopniowo mąkę - w takiej ilości by powstało gładkie, jednolite nie lepiące się do ręki ciasto. Rozwałkowujemy na cienkie placki, dopasowane wielkością do posiadanych blaszek. Blaszki smarujemy masłem lub oliwą i oprószamy mąką. Ciasto nie wymaga czasu na rośnięcie

Kuchnia po mojemu
Placek z pomidorami 188

Świetne, letnie danie. Ciasto jest bardzo chrupiące - wyjątkowo smaczne. Bardzo mi się te placki podobały, wytrawne, pachnące dobrymi, letnimi pomidorami. Trzeba je upiec teraz, bo pyszne pomidory wkrótce się skończą . Przepis znalazłam tutaj    składniki na ciasto 250g mąki 113 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę 1 łyżeczka soli morskiej 1 jajko 1/4 szklanki (60 ml) zimnej wody(...)nawet wygodniej. Rozwałkowane, leżące na papierze ciasto przenieść na blachę do pieczenia razem z papierem. Na każde koło nałożyć masę serową, zostawiając ok 4 - 5 cm marginesu, ser posypać boczkiem (jeżeli używamy) następnie rozłożyć pomidory. Brzeg ciasta założyć na pomidory. Posmarować  ciasto śmietaną . Wstawić blachę z plackami do piekarnika Piec przez 50 do 60 minut

Stare Gary
Tarta z ciasta francuskiego z cukinią, botwiną i kozim serem 275

Tarta to rodzaj okrągłego placka przygotowywanego z ciasta kruchego, francuskiego, rzadziej drożdżowego, wypełnionego nadzieniem słodkim lub wytrawnym. Odmianą tarty na słono na kruchym cieście, zalanej masą śmietanowo-jajeczną jest quiche ( czytamy: kisz ). Trzeba przyznać, że Francuzi wpadli na genialny pomysł: pieczesz spód z ciasta, wrzucasz na niego owoce, słodki krem, albo mięso, rybę, warzywa i w sumie gotowe

W kuchni Katie
Pierekaczewnik 253

masa podwoi swoją objętość. Krok 2 Składniki na ciasto rozmieszać łyżką i zagnieść. Kiedy ciasto będzie już dość elastyczne, podzielić je na 8 równych kulek. Przykryć ściereczką, aby nie pozasychały. Bierzemy się za wałkowanie. Krok 3 Każdą kulkę rozwałkować na jak najcieńszy placek. Ma być dosłownie przezroczysty. Podsypujemy sobie mąką aby się ładnie oderwał od stolnicy i nie porwał(...)masła roztapiamy w rondelku i smarujemy placek pędzelkiem w roztopionym i nieco ostudzonym maśle. Kiedy mamy już posmarowane ciasto powtarzamy procedurę wałkowania i układania jedno na drugim dla pozostałych 3 kulek ciasta :) Krok 5 Na ostatnim posmarowanym masłem placku układamy farsz. Krok 6 Zwijamy ciasto w roladę i formujemy z niego ślimaka. Przekładamy do okrągłego naczynka żaroodpornego i smarujemy

CoolinarniePL
Pizza bianca z mascarpone, szparagami i prosciutto 192

białym pieprzem.  Szalotki pokroić w paseczki, zaś szynkę prosciutto porwać na kawałki. Każdą porcję ciasta rozwałkować bardzo cienko, podsypując mąką. Ciasto jest bardzo elastyczne i nie rozrywa się, więc nie powinno to stanowić problemu. Każdy placek posmarować 1 łyżką sosu z mascarpone, zostawiając czyste brzegi dookoła. Następnie porozrzucać po pizzy kolejno szalotkę, prosciutto, szparagi i posypać rozmarynem. Składników

Food Square
Śmietanowiec z jabłkami 638

Myślę, że do skosztowania tego ciasta nie trzeba nikogo namawiać. Delikatne kruche placki, przełożone masą  śmietanową i jabłkami, pysznie, prosto i elegancko. Przepis pochodzi od Siostry Anastazji :) Składniki: 1/2 kg mąki 2 jaja 8 dag margaryny 1 szklanka cukru kryształu 4 łyżki letniego mleka 1 łyżeczka amoniaku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 5 jabłek  Jaja ucieramy(...)Żelatynę zalewamy mlekiem i odstawiamy do napęcznienia, a następnie rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, a następnie łączymy z żelatyną. Złożenie ciasta - ciasto z jabłkami, następnie część masy śmietanowej, placek, znów część masy śmietanowej i kolejny placek i tak jeszcze raz. Na wierzch pozostawiamy dosłownie 2-3 łyżki śmietany tylko po to by ją cienko

Cynamonowe szczęście
Placek z letnimi owocami 168

Bardzo letnia odmiana placka z truskawkami. Tym razem z mieszanką truskawek, malin i borówek. Dodałam też trochę kardamonu i mięty. Palce lizać. Ciasto podawałam w formie w której się piekło,  z owoców  powstało dużo pysznego soku.   Jeść koniecznie z bitą śmietaną lub lodami, najlepiej ciepłe! Mniam składniki kruche ciasto 300 g 200 g mąki pszennej(...)miski wlać roztopione masło, wymieszać z cukrem, mąką, kardamonem, miętą, ewentualnie z alkoholem. Dodać umyte, osuszone i pozbawione szypułek truskawki i pozostałe owoce, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek większy nieco niż forma na tartę  - u mnie forma o średnicy ok 25 cm - przełożyć do formy pozostawiając zwisające brzegi. Nałożyć owoce, brzegi ciasta zawinąć na owoce, pozostawiając

Stare Gary

Proponowane wyszukiwania