ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:60/550)

Czary Gary: Szarlotka 179

wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem formie do pieczenia. Obieramy jabłka, ścieramy na tarce na grubych oczkach. Dodajemy cynamon i mieszamy. Wykładamy jabłka na ciasto. Rozwałkowywujemy drugą część ciasta na placek, kładziemy na jabłkach i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni. Wyjmujemy z piekarnika, możemy posypać szarlotkę z wierzchu cukrem pudrem. Źródło: eska.pl

WojnaNaSmaki.pl
Pierogi z serem i rodzynkami 168

mąkę, wybić jajko, dodać szczyptę soli, olej i ciepłą wodą zagnieść gładkie ciasto, przykryć ściereczką, odstawić. Farsz: Twaróg przecisnąć przez praskę, dodać cukry, żółtka i rodzynki, wymieszać. Rozwałkować ciasto na placek, foremką do pierogów wykrawać koła, nakładać farsz i dobrze  zlepiać. Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch, przez 1,5 minuty. Wyjmować łyżką

Kuchnia Danusi
Knedle ziemniaczane z truskawkami 202

ziemniaków. Wbić jajko dodać mąkę ziemniaczaną oraz jedną szklankę mąki pszennej. Zagniatać ciasto i w zależności jak mokre będą ziemniaki stopniowo dosypywać mąkę pszenną. Odrywać po kawałku ciasta uformować placek na środek położyć truskawkę i uformować knedle. Wrzucać po kilka sztuk do wrzątku i na niewielkim ogniu gotować około 5 minut od wypłynięcia.Wyjąć łyżką cedzakową i gorące polać

Ala piecze i gotuje
Zielone pancakes ze świeżym szpinakiem 139

proszkiem do pieczenia i sodą. Dodajemy sól, cukier i masę szpinakową. Całość mieszamy trzepaczką do połączenia składników. Patelnię smarujemy pędzelkiem z olejem. Wykładamy około 1,5 łyżki ciasta na placek. Smażymy do lekkiego zbrązowienia

Ewusiowe Smaki
Kruche babeczki z kremem o smaku adwocata i bezami 132

Siekamy wszystko nożem do połączenia składników. Robimy dołeczek i wbijamy dwa żółtka. Całość szybko zagniatamy. Robimy kulę i chłodzimy w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości 3-4 mm. Wycinamy koła foremkami na babeczki o średnicy 7 cm. Dociskamy do środka foremki, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez 12-15 minut w temperaturze

VioletoweKucharzenie
Magiczne bułeczki orkiszowo-twarogowe wypełnione budyniem i dżemem 163

minuty aż zacznie bulgotać. Wówczas odstaw garnek z ognia i ostudź. W trakcie studzenia pamiętaj, żeby co chwilę mieszać, aby nie zrobił się kożuch. Z wyrośniętego ciasta fromuj placki, posmaruj je dżemem malinowym i wykładaj po łyżce budyniu. Uformuj bułki. Posmaruj bułki jajkiem i posyp część karmelem, część maczkiem truskawkowym i część kamyczkami czekoladowymi. Piecz w piekarniku

Smiling Shrimp
Piękny Cygan 268

gotujemy budyń następnie studzimy. Masło ucieramy dodając po łyżce przestudzonego budyniu ucieramy na jednolitą masę.  Galaretki rozpuszczamy w 3/4 litra przegotowanej wody odstawiamy do stężenia. Ciasto kroimy na dwa placki, na pierwszą część ciasta wykładamy połowę masy budyniowej na masę wylewamy stężałą galaretkę na galaretkę układamy biszkopty i drugą część masy przykrywamy drugą połową ciasta. Przygotowujemy polewę

kgwjanczewo
Pizza orkiszowa z karczochami 182

mąka się sklei. Wyrobić miękkie, elastyczne, gładkie ciasto, włożyć je do miski, naciąć na krzyż. Miskę przykryć i pozostawić w ciepłym miejscu aż ciasto podwoi objętość. Z wyrośniętego ciasta uformować placek o średnicy 32 cm, ułożyć na oprószonej mąką blaszce. Wierzch posmarować sosem pomidorowym, posypać przyprawą do pizzy. Obsypać pokrojoną goudą i kawałkami mozzarelli. Na serze rozłożyć plasterki pepperoni

Kuchenne zapiski Edyty
Bardzo słodki krem daktylowy bez cukru 127

Bardzo prosty, bardzo zdrowy, bogaty w potas, magnez czy selen. I do tego baaardzo słodki i bez cukru! Krem daktylowy poleca się na kanapkę, do placków, naleśników, ciast lub po prostu jako samodzielny deser. :) Składniki: - 1 szklanka daktyli - garść orzechów nerkowca i brazylijskich - 1 banan Daktyle i orzechy zalewany gorącą wodą i odstawiamy na min. 10 minut. Odlewamy wodę (można

Smakuje zdrowo
Róże karnawałowe 139

pudru 1 litr oleju Wykonanie: Mąkę przesiewamy na stolnicy zrobimy dołek dodajemy żółtka, sól, śmietanę oraz ocet. Zagniatamy ciasto i dokładnie wyrabiamy, aż pojawią się pęcherzyki powietrza w cieście. Rozwałkowujemy placek grubości 0,5 cm. Za pomocą szklanki, literatki i małego kieliszka wykrawamy kółka. Duże kółko smarujemy na środku roztrzepanym białkiem nakładamy średnie kółko które również smarujemy białkiem, nakładamy

kgwjanczewo
Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami 202

następnie odwróć papierem do góry. Oderwij papier i zwiń ciasto w rulon. Ubij mascarpone ze śmietanką. Pod koniec ubijania dodaj jeżyny i cukier puder do smaku. Rozwiń ciasto na placek i rozsmaruj nadzienie. Zwiń dosyć ciasno roladę i wstaw do lodówki na godzinę. Przed podaniem posyp cukrem pudrem The post Rolada dyniowa z mascarpone i jeżynami appeared first

codojedzenia
Placuszki bananowe z nutą kokosa 157

wszystkie składniki i miksujemy na jednolitą masę odstawiamy ciasto na około 5 minut  smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Pani Walewska czyli Pychotka 165

dżemu z czarnej porzeczki. Następnie wykładamy połowę masy bezowej, którą posypujemy połową płatków migdałowych. Pieczemy w temperaturze 175ºC przez około 40 minut. Tak samo postępujemy z drugą częścią ciasta. Jeżeli placki będziemy piec osobno to drugą masę bezową najlepiej przygotować przed upieczeniem. Masa kremowa: - 500 ml mleka - 3 łyżki mąki pszennej - 2 łyżki mąki ziemniaczanej - 2 żółtka - 3 łyżki

Kulinarne życie
ORZECHOWIEC 371

zagnieść ciasto i podzielić je na 3 części.  2.*masa orzechowa: rozpuścić margarynę, dodać masę orzechową oraz rozdrobnione orzechy włoskie.  3.*Na blachy wyłożyć wcześniej podzielone ciasto. 2 placki upiec bez niczego - ok 15 minut w 180 st. Na trzeci placek wyłożyć masę orzechową- piec też 15 minut w 180 st.( w trakcie pieczenia masa będzie

Z Majeczką w kuchni
Placki z ciasta na kopytka 226

jagodzianka" Te proste placki są genialnym dodatkiem do sosów z mięsem lub sosów bezmięsnych. Moim domownikom smakują najbardziej ze zwykłym sosem … Przeczytaj cały artykuł Post Placki z ciasta na kopytka pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Chleb marchwiowy na zakwasie 165

podczas pieczenia. Ale i tak wyszedł znakomity chleb. Tamten upiekłam w keksówce i nazwaliście go keksem, więc tym razem piekłam w innej formie. Ciekawa jestem, czy nazwiecie go plackiem lub ciastem marchewkowym ;) Składniki : zakwas z poprzedniego wypieku ( kliknij tutaj, jeśli chcesz wykonać pierwszy zakwas ) 500 g mąki chlebowej + czubata łyżka do podsypania niepełna łyżeczka soli kuchennej 400 ml soku

Weekendy w domu i ogrodzie
Smażone kartacze 137

który powstał po odciśnięciu ziemniaków. Mięso doprawić do smaku według uznania. U mnie sól, pieprz, majeranek, czosnek i woda, żeby nie było zbite; dobrze wyrobić.Zwilżonymi rękoma robić placki z ciasta ziemniaczanego wielkości dłoni na to nakładając mięso zlepić i uformować podłużne pyzy. Smażyć na wolnym ogniu ( na dobrze rozgrzanym tłuszczu ) z obu stron na rumiano. Podawać z podsmażoną

Darcia w kuchni
Rogale z wiśniami i migdałową kruszonką 178

gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut.Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.Wyro

Moje domowe kucharzenie
Przepis na sernik – przepis miesiąca 183

spód do sernika. Posiekaj zimne masło nożem, a potem dodaj suche składniki i delikatnie zagnieć kruche ciasto, zawiń w folię i włóż do lodówki na godzinę. Rozwałkuj ciasto na cienki placek o rozmiarach formy. Formę do ciasta wyłóż papierem do pieczenia, a następnie przykryj spodem do sernika. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg. Wstaw spód i podpiecz przez

codojedzenia
MAŚLANE BUŁECZKI NA ŚNIADANIE 143

śmietany łyżka octu jajko W misce połączyłam mąkę,drożdże,proszek,cukier i sól Dodałam masło i rozgniotłam składniki. Wymieszałam ciasto z octem i śmietaną. Rozwałkowałam ciasto na placek około 2 cm. Wykraiwałam koła szklanką. Na koniec smarowałam bułeczki roztrzepanym jajkiem. Możecie je posypać dowolnymi ziarnami lub makiem. Piekłam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia  około 15 minut

potrawyregionalne
Cepeliny - Kartacze 294

mąkę ziemniaczaną, jajka, dodać do smaku sól i zagnieść miękkie ciasto. Mięso wymieszać z drobno posiekaną cebulką i czosnkiem dodać majeranek, sól i pieprz do smaku. Z ciasta formować placek, nadziewać mięsem i formować owalne kluchy. Gotować partiami w osolonym wrzątku ok. 10 minut. Podajemy okraszone skwarkami ze słoniny i śmietaną. Zainteresowanych kuchnią kresową zapraszam do grupy facebookowej

Gotowanie jest łatwe
Drożdżówki (flauti) nadziewane kremem czekoladowo-orzechowym 267

czasie ciasto odgazowyjemy, dwa razy składamy jak kopertę. Prawy brzeg do środka, lewy na prawy, dolny do środka i górny na dolny.  Na podsypanym mąką blacie, rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości około 3 mmi i wykrawamy  z niego prostąkąty o wielkości 10x15cm. Nacinamy  paski na 1/3 długości prostokątów i nakładamy nadzienie. Zakładamy boki lekko

Mia Cucina Sofieta
Purée z dyni - najprostsze! 150

dyni jest wspaniałym składnikiem wielu przepisów na ciasta, desery, placki. Wypieki z dyniowym miąższem są wilgotne i bardzo smaczne. Sposobów na otrzymanie pur é e z dyni jest kilka. Dwa najpopularniejsze to gotowanie dyni lub pieczenie. Gotowanie, o ile w ekspresowy sposób pozwala na otrzymanie pur é e , ma jednak jeden spory minus - dynia nasiąka wodą i traci sporo

maniapieczenia
Pierogi ruskie 194

pieprzem.  Ciasto na pierogi:  Do miski wsypać mąkę, dodać sól i wrzącą wodę, dokładnie wymieszać łyżką.  Przełożyć na stolnicę, zagnieść ciasto, dobrze wyrobić.  Rozwałkować ciasto na placek, foremką wykrawać koła, nakładać farsz, dobrze zlepiać.  Gotować we wrzącej i osolonej wodzie, od wypłynięcia na wierzch ok.3 minut.  Ugotowane pierogi wybierać łyżką cedzakową, na talerze

Kuchnia Danusi
Pizza na cienkim cieście z semoliną 162

miski i wymieszać, a następnie zagnieść na gładkie ciasto. Uformować z ciasta kulkę i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno podwoić swoją objętość. 1/2 część ciasta rozwałkować na placek i ułożyć na blaszce. Posmarować ciasto sosem i ułożyć dodatki. Piec w temp 200 stopni C do momentu aż boki ciasta się przyrumienią. U mnie trwało to 20 minut

O kuchni z uczuciem
najlepszy sos do pizzy 191

pizzy Nawet zwykły pszenny placek drożdżowego ciasta, po posmarowaniu go własnoręcznie wykonanym sosem, stanie się daniem które z entuzjazmem powitają goście i domownicy. A jeżeli sos nasz  wzbogacimy, dodatkiem suszonych w słońcu pomidorów, podostrzymy papryczką chilli a wszystko to dodatkowo przepleciemy zapachem świeżego czosnku i bazylii. To masz wyrób,  możemy stawiać na równi z produktami pochodzącymi

Miód i pieprz
KOSZYCZKI WIELKANOCNE 144

metalowa. Zewnętrzną stronę miski wyłożyć folią aluminiową i posmarować tłuszczem.Miskę odwrócić do góry nogami.Z ciasta formować wałeczki a następnie układać je na misce.Mi było łatwiej rozwałkować ciasto na placek i nożykiem do pizzy kroiłam 1,5cm paski,które następnie lekko zrolowałam.Wałeczki przeplatać na przemian (jeden wałeczek na górze,drugi przeplatać dołem i tak dookoła miski) .Uformowany koszyczek

Niespełnione zdolności kulinarne
Zdrowa i niskokaloryczna "nutella" z daktyli 286

miksujemy na najwyższych obrotach do czasu otrzymania jednolitej konsystencji kremu. Nie trzeba go dosładzać, gdyż daktyle same w sobie są bardzo słodkie. Jemy łyżeczką, na kanapce, z plackami, na cieście, w naleśniku, z chrupkami gryczanymi (na zdjęciu) lub w inny kreatywny sposób. Po przyrządzeniu trzymamy w lodówce nie dłużej niż 3 dni. Smacznego

Be Fit Be Strong
Zdrowa wersja racuchów 187

obrotach przez około minutę dodajemy pozostałe składniki, miksujemy odstawiamy ciasto na około 5 minut  smażymy placki na rozgrzanej teflonowej patelni lekko przetartej oliwą, na jeden placek około łyżka ciasta SMACZNEGO

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Racuchy z jabłkiem. 186

było grudek (ja używam do tej czynności miksera). Gdy ciasto jest już wymieszane, dodać obrane i starte na tarce jarzynowej jabłka - połączyć razem. Rozgrzać olej i łyżką nakładać ciasto, formując placki. Smażyć do zarumienienia, z obu stron ( nie smażę na głębokim oleju). Uważać by nie było zbyt dużego ognia pod nimi, gdyż zbyt szybko się zrumienią, a w środku

W kuchni u Moniki
Sernik gotowany 184

garnka, dodajemy cukier, jajka i masło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 10 min, cały czas mieszając. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w mleku. Na koniec składamy nasze ciasto przekładając placki gorącą masą, by zmiękły. Polewamy polewą kakaową, którą przygotowujemy łącząc od razu wszystkie składniki i gotując przez 3-4 minuty

psgotujemy
Pizza ze świeżymi i suszonymi pomidorami inaczej + domowe sosy do pizzy 134

mąki i wody. Odstawiam rozczyn na 1 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Odstawiam do wyrośnięcia na 30 minut. W tym czasie piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Placek smaruję pastą

Mango Papaja
Krucha tarta z wędzonym łososiem i szpinakiem baby 328

koniec, kiedy z ciasta zaczyna formować się kula dodajemy łyżkę lodowatej wody. Ponownie zagniatamy. Kiedy ciasto uformuje się w zwartą kulę to znaczy ze jest gotowe. 4. Wałkujemy ciasto na placek o grubości około 0,5 cm. Przekładamy na foremkę wysmarowaną masłem. 5. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180°C i pieczemy przez około 15 minut (do czasu

W kuchni Katie
Kartacze z mięsem 177

która pozostała przekłądamy do ziemniaków, dodajemy mąkę ziemniaczaną i wszystko dokładnie wyrabiamy. Cebulę pokroimy w kosteczkę, czosnek przecisnąć przez praskę, połączyć z mięsem i doprawić do smaku. Z ciasta formujemy placki, na środek nakładamy farsz, dokładnie sklejamy brzegi i formujemy podłużne kluski. W dużym garnku zagotować osolaną wodę, wkładać kluski partiami i gotować przez ok. 15 minut. Boczek

magiczna kuchnia Kasi
Buchty drożdżowe ze śliwkami 147

przełożyć na blat/ matę silikonową i podzielić na równe części. Dobrze mieć pod ręką mąkę do podsypywania ciasta, aby nie przyklejało się do rąk. Dłońmi rozpłaszczyć każdą część ciasta na placek o grubości około 1 cm (powinno wyjść 16 bułeczek). Na środek położyć pół dużej śliwki lub jedną małą, oczywiście wcześniej wypestkowane (jeśli śliwki są kwaśne można je posypać

Domowa Cookierenka Agi
PODWÓJNIE CZEKOLADOWE, WEGAŃSKIE PANCAKES 181

kakao ~łyżeczka oliwy ~pół szklanki czekoladowego, sojowego mleka ~1/2 łyżeki proszku do pieczenia lub szczypta sody ~opcjonalnie coś do posłodzenia Wszystko mieszamy razem, rozgrzewamy patelnie teflonową i smażymy placki wykładając ciasto łyżką. U mnie jeden placuszek to czubata łyżka ciasta. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie był to sos owocowy, ale dobrze sprawdzi się też syrop klonowy czy jakiś

chili & sugar
Mąka żytnia 166

Dziś znalazłam w Kaufland-ie mąkę żytnią do wypieku domowego chleba , czytałam w internecie, że z takiej mąki wychodzą lepsze placki, a ciasto na pierogi lepiej się klei od tego zrobionego ze zwykłej mąki żytniej, zbadałam jej skład nie ma żadnych dodatków spulchniających, jedyne czym różni się od mąki żytniej którą wcześniej używałam (z TESCO) to typ 720, gorszy

Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistość
Truskawki ze śmietaną - wspomnienie dzieciństwa 161

koktajl przypomniał mi się serial sprzed lat " Dziewczyna i chłopak, czyli heca na czternaście fajerek ". W filmie gromady dzieci zajadały się najprostszymi smakołykami: jagody ze śmietaną, domowe ciasta i placki z tym, co rosło w ogródku albo przyniosło się z lasu. Nie pamiętam, czy jadły truskawki. Wydaje mi się, że nie, bo jednak akcja rozgrywa się w okresie letnim

Weekendy w domu i ogrodzie
Mus truskawkowy 214

niego korzystać ile tylko się da. Jedną z moich ulubionych rzeczy, które można zrobić z truskawek jest prosty mus. Nadaje się idealnie to wielu różnych dań, jak desery, ciasta czy placki ale jego dużą zaletą jest to, że można go zamrozić w kubeczkach i korzystać z niego w okresie zimowym, gdy nie ma dostępu do świeżych truskawek

Milion Smaków
Sycylijska pizza z rybą 182

swojski -cukinia baby -papryka grillowana, może być zwykła papryka -szczypiorek -brokuł ugotowany na parze -oliwa z oliwek, sól -szynka Dodatki komponujecie sami według potrzeb kubków smakowych. Z pozostałego ciasta wałkujecie placek, kroicie w długie paski i ściskacie co ok.centymetr, powstanie pasek kokardkowy. Przykrywacie pizzę i lekko dociskacie. Smarujemy oliwą z oliwek kokardki i pieczemy w 210 stopniach około

Z Kuchni Do Kuchni
Włoska focaccia 160

kuchni włoskiej wywodzącej się z kuchni biedy. Focaccia jest pierwotną odmianą pizzy. Focaccia jest rodzajem pieczywa, a każdy region Włoch ma swój własny rodzaj. Ja dzisiaj przygotowałem ziołowy placek. Do ciasta dodałem to co miałem w domu czyli zioła i czosnek. Składniki potrzebne do przygotowania całej blachy focacci : 500 g. mąki pszennej 150 ml. wody 40 g. drożdży

Full Smaku
Kruche ciasteczka z marmoladą + film 144

marmolady przepis Przesianą mąkę wsypujemy do miski , dodajemy schłodzoną i startą na tarce o dużych oczkach margarynę oraz wlewamy maślankę . Dłonią wyrabiamy ciasto . Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek grubości około 1 cm i foremką wycinamy ciasteczka . Na wyłożoną papierem do pieczenia formę wykładamy ciasteczka a na środek ciastka nakładamy warstwę marmolady . Pieczemy w temp

Smakowite Dania
Jabłka zapiekane w cieście 225

pokrój w 1 cm kosteczkę i przenieś do miski. Dodaj rodzynki, lekko podprażone migdały, syrop klonowy i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.  Po 40 minutach rozwałkuj każdą część ciasta na placek o średnicy ok. 7 cm. Na środek każdego z nich nałóż 1 ½ łyżki nadzienia, zwiń brzegi w taki sposób, aby powstał półksiężyc. Piekarnik rozgrzej do 220 °C. Gotowe

Roślinna - blog wegański
Zdrowe batoniki czekoladowe bez cukru, bez glutenu i bez pieczenia 512

dodać kakao (lub kakao i karob), amarantus oraz posiekane orzechy laskowe. Wyrobić. Gdyby ciasto było zbyt gęste można podlać wodą. Na blacie ułożyć arkusz papieru do pieczenia. Wyłożyć ciasto. Uformować placek. Przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia i rozwałkować na grubość ok. 5 milimetrów. Powycinać prostokątne batoniki, owinąć w papier i wstawić do lodówki, aby lekko stwardniały. The post

Moja Delicja
Szpinakowe słońce - ciasto ze szpinakiem 168

szpinak przesmażyć na maśle, dodać ser feta doprawić solą i czosnkiem przeciśniętym przez praskę.  Z wyrośniętego ciasta rozwałkować 2 okrągłe placki.  Farsz układamy jak na zdjęciu :  Następnie przykrywamy drugim plackiem miseczką oddzielamy środek ciasta, brzegi dociskamy widelcem.  Następnie ciasto trzeba pociąć na równe kawałki i uformować jak na zdjęciu przekręcając każdy kawałek pod kątem

W kuchennej krainie
Pierniczki w czekoladzie 180

przestygnie - masło i jajko Dolewając stopniowo (po 1 łyżce) mleka zagniatamy ręką ciasto Dokładnie wyrabiać ręką, aż będzie gładkie, przez około 10 minut. Na posypanej mąką stolnicy wałkujemy ciasto na placek o grubości maksymalnie 1 cm. Wycinamy dowolne ciasteczka, smarujemy je rozmąconym jajkiem i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach około 2 - 3 cm od siebie

Luźna Kuchnia
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 146

wody, łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne
Weekendowa celebracja- Pancakes z morelami 138

wrzuciłam do niego morele i podsmażyłam. Jajo ubiłam z cukrem, dodałam przesianą mąkę, maślankę, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki, następnie wylewając na patelnie porcje ciasta opiekałam placki z jednej strony. Następnie zdejmowałam z patelni, układałam na niej karmelizowane morele i przykrywałam nie opieczoną stroną placuszka, dopiekając przez około 2-3minuty. Podałam z dodatkiem śmietany

Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka drożdżowe z czekoladą 334

nożem i posiekać czekoladę). Następnie dodajemy do ciasta czekoladę i delikatnie łączymy ją z ciastem.  3.  Nastawiamy piekarnik na 200 C ,grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Włoskie ciasteczka bananowe z rumem 189

została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 185

niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe końce

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 205

wraz z warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut

Na słodko lub wytrawnie
ruskie pierogi z żytniej mąki... 155

razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 151

łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.   3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 291

łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy

Kuchnia domowa Ani
Pizza familijna 306

łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym

Kuchnia domowa Ani
Brazylianka 339

cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dyniowe puree 162

wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto szachownica "szach- mat" 934

połączenia składników. Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2893

czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam

W kuchni Karmel-itki
Rogale "marcińskie" 227

Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z leśnymi grzybami 224

CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej  i  wodę, zagniatając ciastoCiasto musi być elastyczne.  Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie

Kuchnia Danusi
Bułki do hamburgerów i nie tylko 217

Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść, a następnie podzielić na porcję po około 57 g każda. Z każdej porcji uformować okrągłe bułeczki, następnie każdą kulkę ciasta rozwałkować na placek o średnicy 9 cm. [ rozwałkowałam ciasto i wycięłam kubkiem kółka ] .Placuszki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi 3 cm odstępy, przykryć folią spożywczą

Moje domowe kucharzenie
Gotuj z...#2 Na Wyspach Bergamutach czyli obiad z Panem Kleksem 247

pichciłam. Wieloryba. Bo był i wieloryb stary. Co nosił okulary. A następnym razem będę łososie. Ale nie w pomidorowym sosie. Bo przecież wysp tych nie ma. Smuteczek... Ciasto na placki nastawiłam przed wykonaniem ragout. szklanka mąki pszennej pół szklanki ciepłego mleka pół szklanki kefiru 20dag drożdży łyżeczka cukru łyżeczka soli masło do smażenia  Mleko podgrzałam z cukrem, delikatnie

bastalena
Kluski na parze - pampuchy z dżemem (w parowarze) 195

trochę mleka na dnie szklanki) Wyrabiamy ciasto Zostawiamy ciasto pod przykryciem na godzinę, żeby dobrze wyrosło Gdy już ciasto wyrośnie, dzielimy je na 6 części. Z każdego kawałka ciasta lepimy placek, nakładamy na jego środek łyżeczkę dżemu i zalepiamy. Tak powstałe kule zostawiamy pod przykryciem (łączeniem zwróconym do spodu) jeszcze na 20 min. Następnie wkładamy je do parowaru

Malowane smakiem
Torcik tiramisu z wiśniami 172

placki. Spód posmarować masą wiśniową i odstawić na godzinę do lodówki. Mascarpone zmiksować z twarogiem i resztą cukru . Namoczoną żelatynę rozpuścić w podgrzanej wiśniówce i połączyć z dwiema łyżkami kremu serowego ,a następnie z reszta masy. Krótko schłodzić , a gdy zacznie tężeć, dodać 250 mil kremówki, wymieszać. połowę kremu rozsmarować na wiśniach., przykryć drugim plackiem. Gotowe ciasto posmarować resztą

W kuchennym oknie Ewy
Tarta jabłkowa z migdałami 204

smażymy na patelni dodając posiekane migdały, miód i cynamon. Smażymy ok 10 minut aż jabłka staną się mięciutkie. Wykładamy jabłka na ciasto i z pozostałego ciasta, rozwałkowujemy placek i tniemy na cienkie paski tak aby przyozdobić tartę. Pieczemy wszystko w piekarniki rozgrzanym na 170 C przez 30-40 minut. Smacznego

Niezły Młynek
Knedle ze śliwkami 201

ziemniaków (ugotowanych) szklanka mąki 2 jajka sól śliwki (bez pestek) węgierki cukier   Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Mieszamy z mąką, jajkami i szczyptą cukru. Z ciasta formujemy placki, nakładamy na środek śliwkę i zlepiamy brzegi. Formujemy owalne kluski. Gotujemy w dużej ilości wrzącej i osolonej wody, kiedy wypłyną należy odczekać jeszcze 5 minut i wyławiać łyżką cedzakową

prawdziwe jedzenie
Ciastka marchewkowe z płatkami owsianymi 232

dobrze połączy. Dodać suche składniki i połączyć wszystko dokładnie. Na końcu dodać marchewkę i migdały. Zmiksować całość na niskich obrotach. Ciasto powin no być dość lepkie. Z gotowego ciasta formować placki o średnicy około 5 cm. Wykładać na wyłożoną papierem do pieczenia blachę. Piec w 180C przez ok 15 minut w termo-obiegu, aż ciastka się lekko zarumienią

Mania Gotowania
Kruche Wiatraczki 224

mąką. Dodajemy śmietanę, żółtka, cukier i cukier waniliowy, sól i proszek do pieczenia. Zagniatamy ciasto na gładką masę. Wstawiamy do lodówki na godzinę. Następnie rozwałkowujemy po kawałku ciasta na placki o grubości około 0,5 cm, kroimy nożem lub radełkiem kwadraty o boku 6 cm. Nacinamy na każdym rogu i składamy po jednej połówce rogu do środka

Czerwona Porzeczka
PLACKI ZIEMNIACZANE (Pl & En) 226

Kocham placki ziemniaczane! Jadam je naprawdę rzadko, żeby ich smak mi się nie znudził. Parę dni temu robiłam placki po węgiersku i z pozostałego ciasta usmażyłam tradycyjne placki ziemniaczane. W zeszłym miesiącu zapisałam się do grupy The Daring Kitchen. W tym miesiącu gotowaliśmy smażone dobroci, typu placki warzywne, kotlety wszelkie, itp. Skorzystałam z okazji i trochę

Przepisy Aleksandry
Spanakopita 172

Spanakopita to tradycyjny grecki placek z ciasta filo, nadziewany szpinakiem i serem feta. Nie jest może zbyt fotogeniczny, ale tak pyszny, że według mnie można opisać go tylko jednym słowem: "mniam" ;).  Moja spanakopita zwinięta jest w ślimaka i krojona w trójkąty jak pizza, ale równie dobrze można ją przygotować jak lasagne, przekładając warstwy ciasta farszem. Polecam! Składniki

Obiad za dychę
Czas na śniadanie! #6 - Angielskie bułeczki scones 188

wymieszać. W suchych składnikach zrobić wgłębienie i wlać mleko.  Stolnicę obsypać mąką, przełożyć na nią ciasto i starannie wyrobić ciasto, aż będzie tworzyć zwartą bryłę. Z ciasta uformować placek o grubości 2,5 cm. Wycinać z niego krążki o średnicy ok 7 cm i układać je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.  Resztki ciastka ponownie zagnieść, rozwałkować

Pasja Smaku
Knedle z truskawkami na musie truskawkowym 207

jajko, mąkę pszenną i w zależności jak mokre mamy ziemniaki i twaróg stopniowo dodajemy mąkę ziemniaczaną. Ciasto nie powinno się za mocno kleić do rąk. Odrywać po kawałku ciasta, uformować placek na środku położyć truskawkę i uformować knedel. Wkładać do gotującej się wody i od wypłynięcia gotować na lekkim ogniu około 8-10 minut w zależności jak duże zrobimy

Ala piecze i gotuje
Rosół z domowym makaronem według mojej mamy 162

łyżeczka soli  * łyżka oleju rzepakowego  * ciepła woda tyle ile zabierze ciasto  Jeśli jajka mają blade żółtka to można dodać pół łyżeczki kurkumy Przygotowanie : Zagnieść ciasto. Rozwałkować placki i odstawić aż wyschną. Pokroić. Wodę do gotowania posolić i wlać łyżkę oleju rzepakowego. Gotować minutę od wypłynięcia. Przelać zimną wodą

Magiczne Życie Marty
Ciastka cynamonowe i czekoladowe 208

cynamon  Zawsze powinno sie wlozyc ciasto do lodowki na min 30 min  Po wyjeciu ciasta z lodowki nagrzewamy piekarnik do 180C  W tym czasie rozwalkujemy ciasto na placki i wycinamy ciastka  Ukladamy na formie wylozonej papierem do pieczenia  Kazda partie ciastek pieczemy ok 7 min  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Torcik królewski 420

energicznie mieszając aby nie powstały grudki. Gotujemy aż kasza zgęstnieje i studzimy. Masło ucieramy stopniowo dodając kaszę. Wszystkie składniki polewy mieszamy i chwilkę gotujemy. Teraz możemy składać ciasto. Pierwszy placek smarujemy gorącą polewą czekoladową, następnie powidłami śliwkowymi i połową masy. Na to kładziemy drugi placek i ponownie smarujemy polewą czekoladową, powidłami oraz masą. Przykrywamy ostatnim

Zainspirowana w kuchni
Placek z rabarbarem 438

Witajcie Zarówno w Holandii jak i w Polsce jest już dostępny rabarbar dlatego z tej okazji postanowiliśmy upiec szybki placek z rabarbarem. Ciasto to jest bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Składniki: 180 g mąki pszennej 120 g cukru łyżeczka proszku do pieczenia  3 jajka 120 g miękkiego masła opakowanie cukru waniliowego 2 łodygi rabarbaru Kruszonka

cookpl
Ciasto na pizze 347

Szybki obiad wymaga łatwych rozwiązań. Kiedy trzeba zająć się kilkoma spawami na raz pizza to dobry wybór. Ciasto po wyrobieniu rośnie samo, później gdy wyląduje w piekarniku wrzucamy na nie kilka dodatków i po chwili wyjmujemy pyszny, chrupiący placek z ciągnącym się serem i aromatyczną pieczoną szynką(...)Pycha! Ciasto na pizze 4 szklanki mąki 1 szklanka letniego mleka 1/2 szklanki letniej wody 40g drożdży 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju szczypta soli szczypta gałki muszkatołowej Wszystkie składniki zagniatamy razem (aby drożdże łatwiej rozprowadziły się w cieście możemy rozpuścić je w letnim mleku). Elastyczne ciasto odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podwoi objętość formujemy placek

Zapiski Młodej Żony
Mazurek czekoladowy 536

lodówce (jeśli ciasto będzie w chłodzie przez kilka godzin, przed rozwałkowaniem należy na trochę zostawić je w temperaturze pokojowej, gdyż może być dość twarde) - 2/3 schłodzonego ciasta rozwałkować na dość cienki placek (mniej niż 0,5cm), najlepiej rozwałkowywać ciasto na papierze do pieczenia, który włożymy do formy, przykryte folią spożywczą, dzięki czemu nie będzie kleić się do wałka(...)unikniemy podsypywania mąką - placek przełożyć z papierem do formy, z pozostałej 1/3 ciasta uformować wałek i wyłożyć go na ciasto, tworząc wyższy brzeg (na około 1cm) - ciasto ponakłuwać gęsto widelcem, piec w temperaturze 180 stopni przez 20-25 minut, po upieczeniu wyjąć z piekarnika i ostudzić (nie wyjmować ciasta od razu z formy, gdyż jest dość delikatne) - białą czekoladę

Smakołyki Bereniki
Placek śliwkowy z kruszonką. 469

kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami!    PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.           Składniki: Ciasto: 170 g mąki pszennej tortowej 130 g mąki pszennej 650 150 g miękkiego masła(...)pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia. Smacznego

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Karpatka 405

można pominąć ten składnik. Ciasto podzielić na pół. Połowę ciasta wyłożyć nierównomiernie na papierze do pieczenia w blaszce 25x30 cm. Na cieście widelcem lub łyżką porobić tzw. zadziorki do góry (dzięki temu zabiegowi otrzymamy charakterystyczne górki). Placek piec przez 10 min. w temp. 220°C, następnie należy zmniejszyć temperaturę do 200°C i piec kolejne 25-30 min. Czynność(...)wodę. Podgrzewać całość na ogniu ok. 3 minut. Zdjąć z ognia. Dodać masło. Mieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Dodać 1 łyżkę śmietany. Wymieszać. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto. Złożenie ciasta. Dwa upieczone placki przełożyć przygotowanym kremem. Można polać polewą czekoladową (do czego bardzo zachęcam). Ciasto wstawić do lodówki na noc. Dopiero wtedy krem nabiera właściwej konsystencji. Smacznego

coolinarnastrefa.blogspot.com
Placek bananowo - jabłkowy 203

para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman";} Ponieważ nie mogę jeść surowych jabłek, często piekę ciasta z ich dodatkiem. Ostatnio upiekłam wspaniały placek z jabłkami i bananami. Przepis znalazłam w czasopiśmie „Najlepsze ciasta”. Polecam, jest naprawdę pyszne. Składniki na dużą tortownicę: 1 i ½ szklanki maki pszennej 1 łyżeczka proszku

Na słodko lub wytrawnie
Placki jogurtowe z truskawkami 133

solą. Wymieszać lub zmiksować do połączenia się składników w gładką i jednolitą masę. Rozgrzać patelnię (np. naleśnikową lub inną z nieprzywierającą powłoką) i nakładać po 1 pełnej łyżce ciasta na jednego placka zachowując odstępy (placki urosną podczas smażenia, więc jednorazowo można smażyć ich 4 sztuki). Placki smażyć na niezbyt dużym ogniu, do czasu aż urosną i będą(...)load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('3df992fe7acf57ca63955f36ccca06b3').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: czy do ciasta jogurtowego mozna uzyc mrozonych truskawek? The post Placki jogurtowe z truskawkami appeared first

dom-agi.pl
Domowy makaron 103

razie potrzeby dodać jeszcze wodę. Ciasto ma być twarde. Podzielić je na 3 części. Rozwałkować na 3 bardzo cienkie placki, podsypując lekko mąką. Im cieńsze ciasto tym delikatniejszy makaron. Placki odłożyć na ściereczkach do przeschnięcia. Placki oprószyć lekko mąką, zwinąć w rulon i kroić w cienkie paski. Rozrzucić kluski na blacie. Gotować w lekko osolonej wodzie. Taki

królestwo garów
Bliniarz, ciasto ziemniaczane a la babka ziemniaczana 424

Bliniarz to piątkowe ciasto z mojego dzieciństwa. Gdy nie miałyśmy z Mamą czasu albo nie chciało nam się stać przy kuchence i smażyć placki ziemniaczane, robiłyśmy bliniarza. Ciasto jest prawie takie samo jak na placki ziemniaczane, tyle że mniej w nim mąki. Gdy w ubiegłym roku pierwszy raz pojechałam na Podlasie, zdałam sobie sprawę, że nasz bliniarz jest(...)nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku. Po ok. kwadransie obniżyć temperaturę do 180 stopni C. Gdy ciasto ładnie odchodzi od krawędzi blachy i ma przypieczone boki, wyjąć z pieca. Kroić na kawałki i podawać odwrócone np. z jogurtem naturalnym lub greckim. Placek jest bardzo smaczny również po odgrzaniu następnego dnia. Trzeba jednak wyjąć go z blachy np. na duży

Weekendy w domu i ogrodzie