ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:59/550)

Weekendowa celebracja- Pancakes z morelami 123

wrzuciłam do niego morele i podsmażyłam. Jajo ubiłam z cukrem, dodałam przesianą mąkę, maślankę, olej i proszek do pieczenia. Dokładnie wymieszałam wszystkie składniki, następnie wylewając na patelnie porcje ciasta opiekałam placki z jednej strony. Następnie zdejmowałam z patelni, układałam na niej karmelizowane morele i przykrywałam nie opieczoną stroną placuszka, dopiekając przez około 2-3minuty. Podałam z dodatkiem śmietany

Zapiski Młodej Żony
Ciasteczka drożdżowe z czekoladą 315

nożem i posiekać czekoladę). Następnie dodajemy do ciasta czekoladę i delikatnie łączymy ją z ciastem.  3.  Nastawiamy piekarnik na 200 C ,grzanie góra i dół. Wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 1cm. Bierzemy szklankę, lub foremkę i wycinamy ciastka. Układamy na blaszkę wysmarowaną tłuszczem i wkładamy ciastka do piekarnika. Pieczemy przez ok. 15-18 minut. Gotowe

Gotuj Z Muzyką
Włoskie ciasteczka bananowe z rumem 175

została w domu to nie zapomnieliśmy o chorowitce . Nam tak zasmakowały ciastka, że nie można było się im oprzeć.  Naprawdę polecam. Przepis pochodzi z książki  „Ciasta i placki – kolekcja kuchni Włoskiej” Składniki na ok. 30 ciasteczek: 250 g mąki pszennej 30 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia Szczypta soli 2 banany 100 g miękkiego masła

Na słodko lub wytrawnie
Kruche ciasteczka z marmoladą z róży 169

niej śmietanę, jajka, margarynę, proszek do pieczenia.  Zagniatamy szybko ciasto a następnie zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę. Po tym czasie rozwałkowujemy ciasto na placek o grubości ok. 5 mm, kroimy i kwadraty ( wielkość boków najlepiej 5 – 6 cm) Na każdy kwadrat nakładamy łyżką marmoladę  a potem mocno sklejamy  przeciwległe końce

Na słodko lub wytrawnie
Kartacze z nadzieniem mięsno warzywnym 187

wraz z warzywami 1 raz. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju. Do zmielonego mięsa dodać połowę usmażonej cebuli, majeranek, bazylię, sól do smaku i jajko. Z ciasta formować placki wielkości dłoni, na każdy nakładać mięsny farsz a następnie, brzegi zlepić ze sobą i uformować owalne kartacze. Gotowe kartacze wrzucać na wrzącą osoloną wodę i gotować 20 minut

Na słodko lub wytrawnie
ruskie pierogi z żytniej mąki... 136

razem z twarogiem i dobrze wymieszać z podsmażoną wystudzoną cebulą, pieprzem i solą wędzoną z ciasta w woreczku odkroić porcję i rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na cienkie ciasto - wycinać placki szklanką z większym otworem i nakładać odpowiednią porcję farszu - zlepiać pierogi woda gotująca ciut posolona z 2 łyżkami oleju - wrzucac pierogi i po wypłynięciu na średnim ogniu gotować

W Mojej Kuchni Lubię
Pizza z oliwkami na bazyliowym cieście 132

łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.   3. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę i czosnek, potem boczek, kukurydzę, a na koniec oliwki

Kuchnia domowa Ani
Pizza mięsna uczta 274

łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto.4. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem pomidorowym lub sosem do pizzy, posypujemy przyprawą do pizzy, nakładamy kolejno składniki: najpierw cebulę, potem boczek, kiełbasę i kurczaka, na to ogórki kiszone. Pizzę posypujemy

Kuchnia domowa Ani
Pizza familijna 291

łyżki mąki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Do miski przekładamy pozostałe składniki ciasta: mąkę, olej, resztę letniej wody, bazylię i sól, dodajemy wyrośnięty rozczyn i zagniatamy ciasto. 5. Z ciasta formułujemy placek (wałkiem lub ręcznie), smarujemy koncentratem sosem do pizzy,nakładamy pozostałe składniki: cebulę, ogórka kiszonego, salami, paprykę, pomidory i oliwki, całość posypujemy najpierw przyprawą do pizzy, a potem tartym

Kuchnia domowa Ani
Brazylianka 324

cukru waniliowego i mąki ugotować budyń. Masło utrzeć i dodawać partiami przestudzimy budyń. Dobrze utrzeć.3. Prażone jabłka zagotować, wsypać suchą galaretkę i mieszać do rozpuszczenia.4. Przełożyć ciasto od dołu: placek miodowy - krem - placek miodowy - jabłka - placek miodowy. Całość polać polewą.5. Ciasto najlepiej smakuje na drugi dzień.Smacznego

Kuchnia domowa Ani
Dyniowe puree 146

wanilii. W tym roku pomyślałam sobie, że lepiej zrobić taki przecier bez dodatków i wykorzystać go nie tylko na słodko, ale także jako dodatek do placków czy ciast. Przygotowanie takiego puree jest proste, choć obieranie dyni może zająć trochę czasu ;) Za to podczas zimowych dni możemy cieszyć się smakiem i słonecznym kolorem tego wdzięcznego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ciasto szachownica "szach- mat" 917

połączenia składników. Dosypać porcjami suche składniki przesiane przez sitko. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć ciasto na blachę wyłożoną papierem i piec ok 30 minut w 160 stopniach. Ostudzone ciasto przekroić na 2 placki. Cienki będzie spodem ciasta, grubszy pokroić w paski szerokości ok 1,5 cm W dwóch naczyniach rozpuścić w niewielkich ilościach gorącej wody po 3 łyżeczki żelatyny, ostudzić

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2877

czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę i owijam folią spożywczą, wkładam na 30 minut do lodówki. Na posypanej mąką stolnicy rozwałkowuję porcje ciasta na placki o grubości około 3-4 mm. Wycinam duże koło (można pomóc sobie, obrysowując jakąś sporą miskę), które dzielę na 8 trójkątów. Na każdym z nich układam porcję nadzienia, zwilżam

W kuchni Karmel-itki
Rogale "marcińskie" 212

Migdały, orzechy i mak zalać wrzątkiem, po 30 minutach odcedzić, osączyć, zemleć. [ u mnie bez mielenia - użyłam już mielonego maku i migdałów] Utrzeć z cukrem i śmietaną. Wyrośnięte ciasto rozwałkować. Placek pokroić na trójkąty. Na każdy nałożyć nadzienie. Zwinąć, formując rogale. Ułożyć na blachach przykrytych pergaminem, odstawić na 15 minut. Następnie piec 20 minut w temp. 220 stopni

Moje domowe kucharzenie
Pierogi z leśnymi grzybami 210

CIASTO  Na stolnicę wysypać mąkę, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać szczyptę soli, olej  i  wodę, zagniatając ciastoCiasto musi być elastyczne.  Rozwałkować ciasto na placek, za pomocą szklanki lub specjalnej foremki do pierogów, wykrawać krążki. Na każdy krążek kłaść nadzienie z grzybów, dobrze zlepiać pierogi.  Gotować pierogi we wrzącej i osolonej wodzie

Kuchnia Danusi

Proponowane wyszukiwania