ciasta i placki - 8245 przepisów (strona:64/550)

CHLEBKI TURECKIE 160

pieprzem, odstawiamy. Dodajemy do niego dymkę, pomidory, paprykę, tymianek i nasiona czarnuszki, mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Ciasto dzielimy na 8 części, z każdej formujemy owalny placek. Nakładamy farsz, ciasto zawijamy w formę łódki. Pieczemy ok. 20 minut w piekarniku nagrzanym do 225°C. Smacznego ! źródło: Podróże kulinarne. Kuchnia turecka

w mojej kuchni
Chleb z boczkiem 218

czasie, kiedy ciasto rośnie boczek kroimy w wąskie paseczki.    Wyrośnięte ciasto wykładamy na posypaną mąką stolnicę i dzielimy je na 2 części.    Z ciasta formujemy prostokątny placek, układamy na nim paseczki boczku, dociskając je do ciasta.    Zwijamy ściśle rulon tak, jak na roladę.    Przekładamy do nasmarowanych tłuszczem blaszek, wyrównujemy i pozostawiamy

Maminek kulinarny
Afrykańczyk 199

Skworcu.com.pl . Ciasto makowe: 15 dag margaryny  8 jaj 20 dag cukru pudru 10 dag płynnego miodu 1 mała łyżeczka kakao 30 dag maku 4 płaskie mąki pszennej 1 łyżeczka sody Margarynę utrzeć z cukrem, dodając po 1 żółtku, miód, mąkę, sodę oraz sparzony i zmielony mak. Na końcu delikatnie wmieszać pianę z białek. Upiec 2 placki(...)zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Stopniowo połączyć z roztrzepanymi żółtkami i ciągle mieszając - ugotować budyń.  Masło utrzeć dodając przestudzony budyń. Podzielić krem na pół. Przełożenia ciasta: Ciasto makowe - 1/2 kremu - placek biały - masa jabłkowa - 1/2 kremu - ciasto makowe - polewa. źródło ,, ciasta siostry Anastazji

Apetyczna babeczka
Placek z serem żółtym i dżemem 160

placka z żółtym serem , jeden z ulubionych , smakuje bardzo fajnie , połączenie sera żółtego i dżemu , bardzo fajny smak , zapraszam do spróbowania . Składniki  ( z tego ciasta wychodzą około 3 nie duże placki ) 2 szklanki mąki  2 jajka  pół łyżeczki soli 1 szklanka mleka 3 plasterki sera ( sera można dodać ile się lubi )  Wykonanie  Mąkę(...)mleko , sól , wszystko bardzo dokładnie mieszam 5 minut mikserem , w momencie kiedy ciasto mamy za gęste to dolewamy troszkę wodę mineralną , ciasto ma być troszkę gęste troszkę bardziej niż naleśniki . Jak mamy dokładnie wymieszane ciasto to odstawiamy na pół godziny , po upływie tego czasu zaczynamy smażyć placki , na rozgrzaną patelnie dodajemy troszkę oleju i wylewamy na rozgrzaną patelnie ciasto

Mój Smak
Pizza na wypasie z serem w bokach 136

wody. Odstawiam rozczyn na 10 minut. Po tym czasie dodaję resztę składników, dokładnie mieszam i odstawiam na półtorej godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie a z ciasta formuję okrągły placek (jeśli bardzo klei się do rąk należy dosypać odrobinę mąki). Na rancie placka układam prostokąty sera gouda i zawijam do środka, sklejając ciasto. Teraz mamy wyraźnie zaznaczony rant(...)pizzy. Ciasto odstawiam na 15 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, w tym czasie przygotuję sos. Piekarnik nagrzewam do 250 stopni, z funkcją góra/ dół. Sos pomidorowy Na patelni smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję zioła prowansalskie i bazylię. Następnie dodaję pomidory z puszki i wodę. Całość duszę 10 minut, doprawiam solą i pieprzem. Miksuję na gładki

Mango Papaja
Curry na zmęczenie lub przeganianie lenia 172

dumna byłam, że zmusiłam się do zagniecenia ciasta i upieczenia placków. Uff! Wysiłek nie do opisania! Biorę: - ok. 450g mąki - ok. 300ml ciepłej wody - szczyptę soli - 2-3 łyżki masła klarowanego (topię) Mąkę sypię na stolnicę, dodaję sól i stopniowo mieszam z wodą, aż wchłonie całość. Zagniatam ścisłe ciasto. Gotowe przykrywam, chroniąc przed przesuszeniem i odstawiam na pół godziny(...)lubimy, dorzucam natkę pietruszki pokrojoną średnio, mieszam. Można jeść z ryżem, pieczywem, można odstawić na chwilę, na czas pieczenia ciapatek. Ciasto dzielę na pożądaną liczbę części. Rozwałkowuję cienko, jak na pierogi. Takie placki nie powinny już długo leżeć, wyschną i będą gorzej się piec. Wymagana jest teraz synchronizacja wałkowania z nakładaniem placuszków na gorącą, niczym nie smarowanej patelni

I tu będę miała takie te
Pizza, najlepsze przepisy 412

Pizza, najlepsze przepisy. Pizza to potrawa kuchni włoskiej, którą je się na całym świecie. W wersji podstawowej to płaski placek z wytrawnego ciasta drożdżowego (focaccia), posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki(...)wszystkie są pyszne i na drożdżowym cieście. Pizza caprese – mini pizza z pomidorami i serem mozzarella to idealna przekąska, Ciasto do pizzy posmarowałam domową pastą paprykową, ale może to być też sos pomidorowy, czy zwykły ketchup. Aby placki pizzy były równe wykroiłam je przed upieczeniem specjalna foremką. Paluchy a’la pizza to drożdżowy wypiek ze „zwariowanego ciasta

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Snikers 268

pierwsza część ciasta jest upieczona, należy odłożyć ją do wystudzenia. Drugą część ciasta rozwałkować, przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wlać na ciasto jeszcze ciepłą masę orzechową. Piec ok. 15 – 20 minut w 200 stopniach. Masa budyniowa: Odlać trochę mleka (około 100 ml) i dokładnie rozrobić w nim mąkę(...)ostudzony placek z orzechami. Ciasto wystudzić, przykryć ścierką i odstawić najlepiej na minimum 6-8 godzin, aby zmiękło. Krok po kroku: 1. Przygotować ciasto i upiec połowę 2. Przygotować masę orzechową 3. Upiec drugą część ciasta z masą orzechową 4. Przygotować masę budyniową 5. Wysmarować pierwszy placek masą budyniową i nakryć

KuchniaWeDwoje.pl
Na słodko. Domowa piekarnia - Piotr Kucharski / KONKURS 205

pyszne domowe kandyzowane skórki cytrusów. Trzeci dział to przepisy codziennne. Znajdziemy tu m.in. przepisy na placek z makiem, babkę pomarańczową, obracane ciasto z owocami, czekoladowe ciasto z bazylią i truskawkami. Znajdziemy tu też przepisy na ciasto orzechowe z burakami, buraczkowe brownie,pełnoziarniste babeczki z borówkami, owsiane ciasteczka czy chlebek dyniowy. Przepisy są proste, szybkie i łatwe w przygotowaniu(...)alergików - przepisy bez mąki, cukru, laktozy i jajek. To jest bardzo ciekawy rozdział i skłania do dalszego kombinowania w tym kierunku, bo przepisy są bardzo fajne - ciasto czekoladowe z fasoli, placek migdałowo-jaglany z pomarańczą i lawendą, pięknie zielony "sernik" z awokado czy kokosowy "sernik" na zimno zrobiony na bazie mleczka kokosowego! Ostatni rozdział przedstawia przepisy na specjalne okazje

Plate of Joy
Placki z ciecierzycy 216

uwierzyć. Mój tato mistrzem ;D Placki z mąki z cieciorki można potraktować jako małe chlebki, z których można zrobić kanapki lub po prostu wrzucić dodatki do ciasta i zjeść jako placki :) ~ Placki z mąki z ciecierzycy  posmarowane masłem orzechowym ~ Składniki: 60g mąki z cieciork i 5g świeżo mielonego siemienia lnianego ~70ml wody/ 150g jogurtu naturalnego(...)łyżeczka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej szczypta soli ewentualnie dowolne dodatki *jeśli dodamy jogurt, placki będą bardziej wilgotne w środku Mieszamy wszystkie składniki prócz kakao. Powstałe ciasto dzielimy na pół i do jednej części dodajemy kakao. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy małe placki (1 łyżeczka = 1 placek). Gotowe przekładamy na talerz i zjadamy z dowolnymi

Kuchenny Skrawek Nieba
Szarlotka z antonówkami 176

troszkę większą. Tę większą wałkujemy na placek o średnicy nieco większej niż forma. Wylepiamy nim dokładnie dno formy i jej boki. Wykładamy farsz.  Pozostałe ciasto wałkujemy na cienki placek. Wykrawamy z niego przy pomocy radełka paski o długości 27 cm i szerokości około 1,5 cm. Paski układamy na cieście, a następnie wylepiamy

Kulinarne przygody Gatity
JAGODOWA KOSTKA Z MICHAŁKAMI 165

więc myślę, że każdy z Was  sobie poradzi. Zapewniam, że na jednej kostce ciasta się nie skończy. Oczywiście ciasto można przygotować w sezonie, kiedy mamy świeże jagody. SKŁADNIKI Ciasto( forma 26x22 cm) 4 jajka, 3/4 szkl. mąki, 1/2 szkl. cukru, 1/4 szkl. zmielonych orzechów włoskich, 2 łyżki kakao, 1 łyżeczka octu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Krem jagodowy(...)stopni. Po wystudzeniu przekrawamy na 2 placki, nasączamy likierem. Krem jagodowy: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szkl. wrzątku. Serek miksujemy z jagodami, następnie dodajemy wystudzoną żelatynę. Wylewamy na ciasto, przykrywamy 2 plackiem Krem michałkowy: cukierki rozdrabniamy blenderem. Ubijamy śmietankę, dodajemy cukier, usztywniacz i mascarpone. na końcu dodajemy cukierki, delikatnie mieszamy. Kremem smarujemy ciasto. Wierzch posypujemy czekoladą i rozdrobnionymi cukierkami

słodki bratek
Sernik gotowany na miodowych plackach z jabłkami 215

miodu 2 łyżki mleka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Mąkę przesiewamy. Sodę mieszamy z mlekiem.  Wszystkie składniki zagniatamy.  Ciasto dzielimy na dwie części.  Obie rozwałkowujemy na papierze do pieczenia  na wielkość kwadratowej blaszki.   Placki wstawiamy do piekarnika nagrzanego  do 200*C i pieczemy około 15-20 minut  aż będą rumiane(...)wstawiamy do piekarnika.  Pieczemy w 180 stopniach około 10 minut,  a następnie suszymy w 160 stopniach  jeszcze około 30 minut.    Składanie ciasta: Na pierwszy placek nakładamy połowę jabłek,  sernik gotowany, pozostałe jabłka i placek z bezą.    Smacznego

Pyszności Słodkości
Ciasto Marysieńka 206

Ciasto Marysieńka- czekoladowy biszkopt, pyszny placek orzechowy, a do tego smaczny kremem budyniowym. Kto nie jadł, ten koniecznie musi spróbować :) Przepis zaczerpnęłam z książki ciasta Siostry Anastazji. W oryginalnym przepisie z żółtek jaj (które zostaną z placka orzechowego) robi się budyń, ja jednak poszłam trochę na łatwiznę i użyłam gotowego budyniu w proszku,a 4 żółtka  które(...)uzyskania błyszczącej piany. Następnie dodajemy pojedynczo żółtka. Pozostałe suche składniki mieszamy razem i wsypujemy powoli do białek, mieszając łyżką do połączenia. Ciasto przelewamy na blaszkę 20x25xm. Pieczemy ok. 30 minut w 180 stopniach. placek orzechowy: Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier do uzyskania błyszczącej piany. Następnie wsypujemy obie mąki i starte orzechy. Na końcu dodajemy łyżkę płynnego

Aga w kuchni
Kruche ciasto ze śliwkami i bezą 256

Zalecam kupno śliwek węgierek. Zdarzyło mi się piec to ciasto z innym gatunkiem śliwek, jednak węgierki są zdecydowanie najlepsze :) Po ok 30 - 40 minutach jedną z części ciasta wyklejamy spód placka (druga nadal chłodzi się). Następnie wykładamy na nie śliwki wg. uznania :) Ja lubię, gdy owoców jest dużo, dlatego śliwki układam bardzo gęsto obok siebie. Schłodzone białka ubijamy mikserem(...)równomiernie rozprowadzamy. Ostatnim krokiem w przygotowaniu naszego wypieku jest stercie pozostałej zmrożonej części ciasta na tarce o grubych oczkach bezpośrednio na pianę. Ciasto pieczemy ok. godzinę w temperaturze 180 stopni. Po wyjęciu i ostygnięciu, placek posypujemy cukrem pudrem. Smacznego! P.S. Możecie modyfikować ten przepis wg. uznania, np. śliwki zastąpić jabłkami

Taste Of My Day