jako kraj kolonialny była jednym z pierwszych europejskich krajów, w których upowszechnił się cukier trzcinowy, fasola i papryczki piri piri. Marynarze przywozili złoto i przyprawy a wywozili solonego suszonego dorsza, dzięki któremu możliwe były dalekie wyprawy. Bartek Kieżun jest nie tylko kucharzem, ale i antropologiem. Pasja miłośnika kuchni sprawia, że Portugalia do zjedzenia to nie tylko przepisy, ale przede wszystkim(...)ugotowała z ‘Portugalii do zjedzenia” Bartka Kieżuna? Dobrze wyglądają pestiscos, czyli małe dania typu tapas jak np. kaszanka z ananasem, warzywa w tempurze (fasola mamut i szparagi), dorsz pod beszamelem, sałatka z pomarańczy i kolendry, oraz bifana, czyli kanapka z wieprzowiną. A na deser? Ciasto marchewkowe lub pomarańczowe, ryż z koglem-moglem i zupa nic. Portugalia do zjedzenia Autor: Bartek
Ugotowane pozamiataneDosmacz jak lubisz. Ugotuj makaron al dente. Jedną część sosu wlej na makaron i podsmaż go jeszcze chwilkę. Drugą część sosu podgrzej na patelni o grubym dnie, rozłóż kawałeczki dorsza, przykryj, duś. Połącz makaron z dorszem, wyłóż na talerze, Posyp obficie natką pietruszki, skrop oliwą jeśli chcesz i nie żałuj tartego parmezanu. To wszystko! Jest świeżo. Jest pysznie
Z Kuchni Do Kuchnilekkostrawny. Dlatego rybę możecie podać z lżejszym sosem lub po prostu z sałatką. Polecam Wam także: – łosoś z pomidorami – karp w galarecie – ryba po grecku – dorsz ze szpinakiem – smażona flądra – sałatka z kaszą bulgur i łososiem – sałatka z grillowanym łososiem – łosoś z sosem whisky – łosoś teriyaki – grillowany łosoś – łosoś z sosem whisky i mango – kotlety(...)rybne RYBA Z FRYTKAMI Przygotowanie : około 40 minut Ilość porcji : 2 porcje Składniki: – 250-350 g filetu z białej ryby (dorsz, halibut, inna) – 6 łyżki mąki – przyprawy: 1 łyżeczka papryki ostrej, 1 łyżeczka kminu rzymskiego, 1 łyżeczka pieprzu – 1-2 jajka – 4-6 łyżek bułki tartej – sól morska – olej do smażenia – do podania: frytki, aby miały
nietylkopasta.plŁatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan(...)powstaje rodzaj sosu beszamelowego, w którym krótko duszona jest ryba. Dokładniej ryby, bo do przepisu używamy ryby świeżej (oczywiście może być mrożona) oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure ziemniaczane. My bardzo lubimy zastępować ją pure z kalafiora, pietruszki i ziemniaka. Zapieczone smakuje pysznie i jest lżejsze od ziemniaczanej
Niedzielny kucharzpiątkowy obiad. Fishburger z sosem czosnkowym to soczysty kawałek białej ryby, zamknięty w złocistej panierce z panko. Do przygotowania tej potrawy możecie użyć dorsza, halibuta, morszczuka lub innej białej ryby. Ja skorzystałem z nowości na rynku, czyli rybki o nazwie brosma . Jej mięso jest białe i zwarte, doskonale sprawdziła się(...)użyłem Musztardy Stołowej Roleskiego 1 łyżka soku z cytryny lub octu jabłkowego sól, czarny pieprz ew. cukier Burger: 500 g fileta z białej ryby (dorsz, halibut lub brosma) 2 jajka 100 g mąki pszennej 1 szklanka panko lub klasycznej bułki tartej ogórek zielony czerwona cebula pomidor malinowy sól, czarny pieprz sos czosnkowy, ja wybrałem
kuron.com.plchcemy stać godzinami przy gorącym piekarniku czy patelni, mamy ochotę odżywiać się lżej. Wtedy korzystam z inspiracji kuchniami krajów, gdzie skwar panuje na okrągło. W lodówce miałam pięknego dorsza, który nie wylądował na patelni w panierce, lecz skończył jako azjatyckie kotleciki z tajskim akcentem. Danie wyjątkowo lekkie, zdrowe, orzeźwiające, pełne aromatów. Najlepsze jednak w nim jest to, że wszystkie składniki(...)recepturą Donny Hay, lecz wzbogaciłam go o kilka składników, które nadały więcej smaku. Porcja dla ok. 3 osób. Tajskie kotleciki rybne: 500 g filetów z białej ryby (np. z dorsza) bez skóry i ości 2 łyżki słodko-pikantnego sosu chili 2 łyżeczki startego imbiru 2 wyciśnięte ząbki czosnku 3 łyżki sosu sojowego skórka otarta z limonki 1 łyżka soku wyciśniętego
Poezja smakunawet tym, którzy stronią od jedzenia ryb, ze względu na ich zapach czy smak. Wychodzi niebywale pyszna, a jednocześnie jest bardzo prosta i szybka do przygotowania. W przepisie użyłam dorsza, który jest m.in. bardzo dobrym źródłem selenu, jodu czy pełnowartościowego, chudego białka. Z kolei porcja pomidorów dostarczy nam cennego likopenu, wykazującego pozytywne działanie w profilaktyce nowotworów, działa przeciwzapalnie, usuwa wolne(...)rodniki. W połączeniu z porcją wybranych węglowodanów mamy pyszny i zdrowy posiłek. Składniki (1 porcja): 150 g polędwicy z dorsza atlantyckiego 1 łyżka oliwy 1/3 cebuli 1 ząbek czosnku 1/3 papryczki chilli 3 średnie pomidory szczypta bazylii 2 łyżeczki przyprawy do ryby bez dodatku soli (Knorr) szczypta soli opcjonalnie Przygotowanie: Na patelni rozgrzej oliwę
Zdrowie na języku :PŁatwe Liczba porcji: 2 duże Składniki: 1 mały kalafior 1 ziemniak średniej wielkości 1 pietruszka 2 łyżki masła 1/2 szklanki mleka Szczypta gałki muszkatołowej Sól 250 g ryby morskiej (dorsz, morszczuk) może być mrożona 250 g wędzonej ryby 1½ szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2/3 szklanki cydru (150 ml) 1 szklanka mrożonego groszku ½ szklanki tartego sera (parmezan(...)powstaje rodzaj sosu beszamelowego, w którym krótko duszona jest ryba. Dokładniej ryby, bo do przepisu używamy ryby świeżej (oczywiście może być mrożona) oraz wędzonej. My zrobiliśmy zapiekankę rybną z dorsza i wędzonego pstrąga. W oryginalnym przepisie wierzchnią warstwę tworzy pure ziemniaczane. My bardzo lubimy zastępować ją pure z kalafiora, pietruszki i ziemniaka. Zapieczone smakuje pysznie i jest lżejsze od ziemniaczanej
Niedzielny kucharzansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Świetna pasta do kanapek. Do tego w łapę ogórek małosolny…i wystarczy ;) Składniki: 800 g wędzonego dorsza 2 jajka 1 mała cebula 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie: Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size(...)para-margin-bottom:.0001pt; mso-pagination:widow-orphan; font-size:10.0pt; font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Dorsza oddzielamy od ości. Jajka gotujemy na twardo. Obieramy. Cebule kroimy w większe kawałki. Wszystkie składniki mielimy na średnich oczkach. Łączymy z majonezem, do smaku doprawiając solą oraz pieprzem
R'n'G Kitchenniższa cena lub w cenę dania wliczony jest napój, czytaj piwo ;) Najsmaczniejszą rybą do przygotowania tego dania jest łupacz, jednak często można spotkać fish & chips przygotowane z dorsza. Ja zdecydowanie wolę łupacza, moim zdaniem ta ryba jest smaczniejsza, bardziej soczysta, a miąższ pięknie rozdziela się na płatki. Danie smażone jest na głębokim tłuszczu, co sprawia, że nie należy(...)Ryba z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem, czyli fish & chips Składniki na rybę z frytkami, sosem tatarskim i groszkiem: Na rybę: 2 filety z łupacza, ewentualnie dorsza mąka sól i pieprz ósemki cytryny do podania Na panierkę: 200g mąki pszennej 150ml piwa (najlepiej typu ale, ale zwykłe jasne też będzie dobre) 0,5 łyżeczki soli 0,5 łyżeczki
Codzienne GotowanieWarzywno-rybna zupa z krewetkami Pyszna, aromatyczna i bardzo prosta w przygotowaniu zupa dla miłośników dań wege i nie tylko. Składniki: - 300g polędwicy z dorsza - 15 krewetek - 1 mała cukinia - 1 papryka - 1 duży pomidor - 3 małe marchewki - kilka zielonych szparagów - 1 cebulka dymka - 3 ząbki czosnku - 4 łyżki oleju - 50ml białego wina wytrawnego - liść laurowy, pieprz - świeża bazylia(...)patelnię wino i czekamy aż wyparuje - tak duszone warzywa z krewetkami dodajemy do gotującego się warzywnego bulionu; - na tej samej patelni podsmażamy na 2 łyżkach oliwy polędwicę z dorsza, którą również przyprawiamy solą i pieprzem cytrynowym, następnie dodajemy ją do garnka z warzywami i krewetkami i przyprawiamy pieprzem cayenne; - po ok. 20 minutach gotowania dodajemy koncentrat Pudliszki - mniej więcej
MintTasteDelikatne kotleciki rybne, bardzo apetyczne i smaczne. Bardzo dobrze smakują z surówką z kiszonej kapusty, kapusty pekińskiej . Można podawać z ryżem, ziemniakami bądź frytkami. Składniki 500 g filetów z dorsza świeżych bądź mrożonych 2 kromki białego chleba namoczonego siekana zielona pietruszka, łyżka cebula dymka ze szczypiorkiem siekana jajko sól,pieprz olej do smażenia Filety … Czytaj dalej Kotleciki z dorsza
gotuj ze mną