Magda Dorsz, oprócz łososia, stał się moją ulubioną rybą – jej delikatne, białe mięso pozwala na wiele kulinarnych wariacji, łączy się z wieloma składnikami, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Pieczenie ryby w piekarniku dla mnie zawsze jest bezbłędne – ryba zawsze wychodzi idealnie wypieczona i soczysta. W tym przepisie dodatkowo jej delikatne mięso jest chronione przez warstwę pesto, która(...)prosty dodatek w postaci fasolki wymieszanej z pomidorkami i sokami spod nich – pomysł podpatrzony u pewnego sławnego brytyjskiego kucharza Składniki (na 2 porcje): 2 kawałki z polędwicy z dorsza 2 łyżki czerwnego pesto 2 kawałki ciasta francuskiego – prostokąty 10x20cm sól i pieprz do smaku 400g mrożonej zielonej fasolki szparagowej 250 pomidorków koktajlowych’ 2 łyżki octu balsamicznego
Smaczna Stronakolei następnego dnia risotto staje się dodatkiem do pysznych i prostych do zrobienia kotlecików z łososia doprawionych koperkiem. Takie kotleciki możecie zrobić także z filetów z białej ryby, jak dorsz, mintaj czy tilapia. Szybkie risotto z zielonym groszkiem i pomidorkami koktajlowymi z fasolą i fetą ➤czas przygotowania: 30 minut Składniki /na 4 porcje (które dzielimy na 2 dni): 2 łyżki(...)średnio rozgrzanej patelni przez 5-8 minut na stronę. Podawaj na ciepło lub zimno. Rada: Zamiast łososia możesz wykorzystać filety z białej ryby, np. z mintaja lub dorsza. Bułkę tartą możesz zamienić na płatki owsiane zmielone w malakserze. ➤Dla gotowego dania (porcja risotto + 1 kotlet z łososia) w 1 porcji: 781 kcal
Chilli Czosnek i Oliwaświeży musimy jeszcze poczekać. Sałatka pachnie fenkułem który uwielbiam, za jego anyżowy smak. Tego nie da się opisać to trzeba spróbować. 30 dkg ugotowanych ziemniaków 50 dag filetu z dorsza 1 fenkuł 4 łyżki sera żółtego startego 1 szklanka groszku mrożonego 200 g śmietany 18 % gęstej 1 cebula 2 jajka 100 g jogurtu greckiego sól, pieprz przyprawa do ryb płatki(...)chili olej rzepakowy Filety z dorsza posypuję solą , pieprzem, przyprawą do ryb i odstawiam na 30 minut. Ziemniaki ugotowane kroję w plastry. Przekładam do naczynia do zapiekania, posypuje solą, pieprzem, płatkami chili. W misce mieszam śmietanę, jogurt, jajka, sól, pieprz. Na patelni na oleju przesmażam pokrojoną drobno cebulę, dodaję pokrojony fenkuł bez zielonych części. Chwile dusze na patelni i doprawiam
wesoła kuchniaMiałam zrobić dorsza w papilotach, ale jak zwykle lenistwo (nie potrzeba!;) jest matką wynalazku i szybkich rozwiązań ;) Składniki: filet z dorsza sól ziołowa, pieprz 2 łyżki masła plasterki cytryny kilka listków szałwii garść pomidorków koktajlowych opcjonalnie (dla tych, którzy mogą i chcą): ser mimolette lub ser wegański Rybę posypujemy solą ziołową lub zwykłą, na wierzch kładziemy masło, listki szałwii
Cytryna&Co.podać z kaszą, pieczywem, ryżem lub ziemniakami. Danie jest bardzo smaczne, więc polecam wypróbować przepis. Do przygotowania ryby w sosie pomidorowym będziemy potrzebowali: około 600 g filetu z dorsza lub innej ryby 400 g cieciorki konserwowej (po odsączeniu) 700 g passaty pomidorowej 1 papryczka chili około 100 g cebuli czerwonej około 100 ml wody ½ łyżeczki rozmarynu 1 łyżeczka(...)kroję w cienkie półplasterki. Umytą papryczkę, oczyszczam z nasionek, drobniutko kroję i dodaję do cebuli. Jeżeli nie mamy papryczki, to danie możemy doprawić ostrą papryką mieloną. Umytego i osuszonego dorsza kroję na mniejsze, kilkucentymetrowe kawałki. Cieciorkę płuczę z zalewy. Danie możemy przygotować na dużej patelni lub rondlu: Na rozgrzanym oleju podsmażam przez około 3 minuty, cebulkę z papryczką. Następnie dodaję
Uwaga Babcia Gotujepanierce. Kuleczki są obłędne, lekkie, mięciutkie w środku, a na zewnątrz chrupiące. Panierka niczym z "kfc", złocista i pofalowana, chrupiąca. Do kuleczek użyłam ulubionej ryby, czyli filety z dorsza. Jednak można zastąpić inną swoją ulubioną rybką. Przepis powstał z myślą o dzieciach, gdyż to niejadki i trudno jest niektóre dzieci namówić do jedzenia pysznej ryby. Moja córcia je polubiła(...)więc polecamy innym. PRZEPIS 🌿 filety z dorsza 400 g. 🌿 żółtko z 1 jaja 🌿 kasza manna 5 łyżeczek 🌿 Vegeta Natur do ryb i owoców morza 1 łyżeczka 🌿 pieprz ziołowy 1/2 łyżeczki 🌿 sól 1 szczypta 🌿 pieprz czarny mielony 1 szczypta 🌿 suszona cebula 1 łyżeczka 🌿 olej do smażenia Panierka 🌿 jajko 1 szt. 🌿 mleko 1/2 szkl. 🌿 mąka pszenna
Kuchnia Paulettespietruszki dodatkowo wzmacnia świeżość całego dania. Taka ryba jest świetną propozycją obiadową, podana ze świeżym pieczywem lub ziemniakami będzie po prostu idealna. Składniki (na 1 porcję): 150g filet z dorsza 2 łyżki mąki odrobina soli pieprz do smaku łyżka masła sok z połowy cytryny łyżeczka małych kaparów wraz z zalewą łyżeczka drobno siekanej natki pietruszki 2 łyżki oleju rzepakowego(...)Filet z dorsza myjemy, osuszamy i sprawdzamy czy nie ma ości – jeśli są, usuwamy pęsetą. Oprószamy rybę z obu stron delikatnie solą, bo nie trzeba jej duży gdy kapary są słone, oraz do smaku pieprzem. Na patelni rozgrzewamy olej. W międzyczasie na talerz wysypujemy równomiernie mąkę i panierujemy rybę cienką warstwą – nadmiar delikatnie strzepujemy. Układamy filet skórą
Smaczna Stronawychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej. Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego. 500 g polędwiczki z dorsza 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 jajko sól, pieprz 1/2 szkl. jasnego piwa olej do smażenia Sos tatarski
Smaki Na TalerzuDzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)Cooking for Emily Ingredients CIASTO 300 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli FARSZ 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny sól, pieprz POZA TYM 1 żółtko 1 łyżka mleka Instructions Z mąki ( z dodatkiem soli
Cooking for Emilystole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, a jeśli mrożone to z jak najmniejszą warstwą glazury, wtedy po rozmrożeniu ryba będzie jędrna(...)gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na rybę czosnkową: 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) główka czosnku świeżo mielony pieprz sól 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia Jak zrobić rybę z czosnkiem? Rybę osuszyć i pokroić
Kuchcik gotujeSałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)kuchni włoskiej, proste, że bardziej już nie można, dwuskładnikowe, a mimo to niesamowicie smaczne. Całą robotę robi tutaj skromny rąbek z parmezanu, ugotowany ze świeżą kapustą. Piątek: Bigos z dorszem Absolutnie genialne danie z repertuaru Karola okrasy: delikatny, pieczony bigos, nieprzeładowany przyprawami, a przy tym bardzo aromatyczny. Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać na bloga codziennie rano. Dania od środy
Niedzielny kucharzUwielbiam klopsy rybne 😍 I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej. Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍 Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu(...)tygodnia. Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby) 1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor
Walijskie PichcenieLekka galareta z dorszem pod gwiazdami z marchewki. Na świątecznym stole będzie pasować idealnie.Galareta zawiera sporo warzyw, jest dietetyczna także mogą ją jeść osoby dbające o linię. Warto zaskoczyć gości czymś nowym i fajnie podanym. Na pewno będzie im smakować. 3 marchewki 60 dkg dorsza filet 1/3 brokuła 500 g pieczarek w zalewie octowej ogórek zielony do dekoracji majonez natka
wesoła kuchniakrojonych pomidorów [450g] 0,75l [3 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę(...)wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ok. 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Krewetki rozmrozić, umyć i ewentualnie oczyścić. Polędwicę z dorsza pokroić w duże, 5 cm kawałki. Dodać do garnka. Zupę delikatnie wymieszać z mięsem ryb oraz krewetkami i gotować na wolnym ogniu ok. 4 minuty, aż zmiękną - powinny po prostu być
Grunt to przepis!