Ryba w sosie koperkowym to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pysznym sosie koperkowym na bazie śmietanki i duszonego pora. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA W SOSIE KOPERKOWYM Składniki rybę w sosie koperkowym: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 por 2 szklanki śmietanki 30% 1/2 pęczka koperku 1 łyżka mąki sól pieprz świeżo mielony olej Jak zrobić rybę w sosie koperkowym: Zaczynamy od ryby. Myjemy ją, osuszamy
Dorota SmakujeRyba po meksykańsku to kolejny mój pomysł na obiad. Biała ryba typu dorsz, halibut, mintaj w pomidorach z papryką, fasolą, marchewką, doprawiona przyprawami w meksykańskim stylu. Danie świetnie smakuje podane z ryżem, kaszą jaglaną czy ziemniakami puree. Przygotowanie dania zajmie nam mniej niż pół godziny, w międzyczasie – możecie przygotować dodatki i surówkę. Zajrzyjcie tez do poradników Jak kupić świeża rybę(...)rybę z łusek , Jak wypatroszyć rybę , Jak usmażyć rybę, Jak pozbyć sie smaku mułu w rybach. PRZEPIS RYBA PO MEKSYKAŃSKU Składniki ryba po meksykańsku: 1 kg ryby morskiej np dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 puszka fasoli czerwonej lub białej 1 puszka siekanych pomidorów 1 papryka czerwona 1 marchewka 1/2 papryczki chili 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej pół łyżeczki
Dorota Smakujeśniadaniu pójść pozwiedzać? MOMU jest na pl. Teatralnym, który o tej porze dnia jest pusty i piękny. Zaletą tego miejsca jest też promocja śniadanie do kawy, polskie składniki jak dorsz bałtycki, chałka, twaróg czy biała kiełbasa i to że można przyjść też wieczorem, jeśli spodoba nam się rano. Albo zostać do północy, jeśli się zasiedzimy. Co polecam? Puree z dorsza
Ugotowane pozamiatanesię nad tym, co znajdzie się na świątecznym stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊 COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO Pasztet z ciecierzycy Pomidorowy pasztet z soczewicy Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski
Z notatnika dietetykaPolędwicę z dorsza atlantyckiego mieszanką przypraw doprawiłam i na złotą rybkę zamieniłam. Na drugiej patelni ziemniaki się dusiły i też złote się zrobiły. Żeby tak na talerzu złotem nie świeciło, to od pesto z ruloli się zazieleniło. Po połączeniu smaków i zapachów, danie wyszło wyśmienicie, złota rybka spełniła kulinarnie marzenia znakomicie. Składniki na ok. 4 porcje: ziemniaki(...)pieprzu cytrynowego, ½ łyżeczka całego kminku rzymskiego, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) pieprzu chili cayenne, na czubek łyżeczki (1/4 łyżeczki) kurkumy, 2 szczypty suszonego, mielonego imbiru, ponadto: 1 polędwica z dorsza atlantyckiego ok. 500 g, olej rzepakowy do smażenia, sól, pieprz świeżo mielony, sok z cytryny. Przygotowanie: Ziemniaki: Ziemniaki myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy olej, delikatnie obsmażamy na nim ziemniaki
Moniki Smakołykitradycją. Czasem jednak warto spróbować czegoś nowego, dlatego dziś proponuję Wam bigos rybny! Niesamowicie ciekawa alternatywa do tradycyjnej postnej kapusty. Składniki 1 kg słodkiej kapusty 1/2 kg filetów z dorsza czarnego Mąka kukurydziana do panierowania ryb 300 ml. oleju 2 średniej wielkości cebule 1-2 garści suszonych grzybów 1 łyżka koncentratu pomidorowego Sól, pieprz 3 liście laurowe 4 kulki ziela(...)kostkę, smażymy na oleju z poszatkowaną kapustą przez kilka minut. Dodajemy koncentrat pomidorowy, grzyby i około 1/2 litra wody dusimy na małym ogniu do miękkości. 2 Osuszone filety z dorsza kroimy w kawałki posypujemy solą, pieprzem i panierujemy w mące kukurydzianej, smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor. 3 Wszystko razem łączymy i dusimy na ogniu przez kilka minut delikatnie
uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisyLekki pasztet z dorsza z warzywami. Podałam go z musem żurawinowym, kwaskowym. Robi się go bardzo szybko. Bardzo lubię takie pasztety bo są dietetyczne, zdrowe i mogą je jeść osoby na diecie. pasztet: 60 dkg polędwicy z dorsza 1 cebula 2 marchewki 1 kawałek selera 1 por biała część 1/2 pęczka natki pietruszki 1 bułka 125 ml mleka 4 łyżki
wesoła kuchniaNiskokaloryczne danie obiadowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: 70dag filetów z dorsza sól, pieprz sok z cytryny curry słodka papryka koperek 2 marchewki 2 dymki ze szczypiorkiem 2 łyżki masła 20dag ryżu (ja użyłam ryżu brązowego) 20dag zielonego groszku 2 szklanki bulionu (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Filety opłukać, osuszyć i pokroić na kawałki. Oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny(...)minut. Na ryżu ułożyć kawałki ryby, dusić pod przykryciem jeszcze 10 minut. Gotowe danie posypać koperkiem i słodką papryką. Jeśli wolisz rybę z chrupiącą skórką to oprósz kawałki dorsza mąką i usmaż z obu stron na oleju (ja zrobiłam w ten sposób). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Danka Pichcioliwie i nie będzie bardzo tanio, bo do tego przepisu musimy mieć dobrą rybę i dobrą oliwę. I dobrą nazwę – nie mówi się ryba z mikrofalówki, tylko dorsz konfitowany w oliwie aromatyzowanej pomarańczą i anyżem. Składniki na 4 porcje: 400 g świeżego dorsza lub innej białej ryby dobrej jakości (4 kawałki filetu oczyszczone z ości) pół litra oliwy
Ugotowane pozamiatanewitamin i mikroelementów. Jarmuż, dynia i bakłażan to takie moje jesienne trio które często przyrządzam. Do tego pyszna delikatna ryba i obiad mamy gotowy. 30 dkg polędwicy z dorsza 25 dkg dyni 1 bakłażan 40 dkg jarmużu 1 cebula 1 ząbek czosnku sól, pieprz przyprawa do ryb natka pietruszki tymianek 1 łyżka masła olej rzepakowy Polędwicę z dorsza oprószam
wesoła kuchniataki kotlet rybny, to świetny sposób na przemycenie młodej damie rybki Dodatkowy plus, wiemy co jemy i kotlety robimy z ulubionego rodzaju ryby. Zakupiłam więc mrożone filety z dorsza. Pozostała kwestia ich rozdrobnienia. Można je zmielić w maszynce do mięsa, ale ja nie mam tyle czasu ani chęci Dlatego chwilkę filety gotowałam, aby potem w kilka sekund rozdrobnić je widelcem(...)jednak jemy tylko rybę i ewentualne dodatki, które są pod naszą kontrolą. Drukuj Szybkie kotlety rybne Kotlety rybne, z ulubionej ryby. Składniki 700 g filetów rybnych ( u mnie dorsz) 1 sucha kajzerka 1 duża cebula 1 szt. jajko bułka tarta do obtaczania kilka gałązek natki sól, pieprz do smaku 2 ziarenka ziela angielskiego 1 listek laurowy Wykonanie Filety gotujemy
Mieszam w Garnkuryba po grecku. Mile widziana na stole nie tylko z okazji Wigilii czy Bożego Narodzenia. Imprezy, spotkania - taka przekąska sprawdza się zawsze! Składniki: * ok. 40 dkg filetów z ryby dorsza albo mintaja (najlepiej świeżego) * 3 duże marchewki * 1 duża pietruszka * kawałek selera * 10 cm pora * 1 cebula biała * 1 papryka * 1 łyżka gęstego koncentratu pomidorowego * 1-2 łyżki oleju(...)folią aluminiową i wstawiłam do lodówki na noc. Taka ryba najsmaczniejsza jest jak postoi chociaż kilka godzin. Oprószyłam natką pietruszki zanim podałam na stół. Notatki: * miałam świeże filety z dorsza czarnego Smacznego! Lidka
Pieprzyć z FantazjąDość proste i apetyczne danie. Rybę można wybrać według własnego uznania, sprawdza się dorsz, miruna , mintaj. Te sprawdziłam i mogę polecić. Danie bardzo smaczne, można podawać z ziemniakami jak również z ryżem. Zapraszam do przepisu. Składniki 600 g filetów rybnych ( dorsz, miruna, mintaj) 2 cebule 2 ząbki czosnku 5 g imbiru 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki curry pomidory krojone
gotuj ze mnąDzień dobry :-) Dzisiaj przepis na pysznego dorsza pod pierzynką z suszonych pomidorów, orzechów włoskich, koperku, mozzarelli i do tego dodałam dwie łyżeczki przyprawy Knorr do ryby. Przyprawa ta jest bez dodatku soli i cukru, skomponowana w 100% z naturalnych składników. Rybka wyszła pyszna, my zjedliśmy z warzywami z patelni, a dzieci z frytkami :-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-) Składniki(...)polędwice z dorsza (kawałki) 2 łyżeczki przyprawy do ryb Knorr 6-7 suszonych pomidorów 1/2 szklanki orzechów włoskich 100 g startej mozzarelli 1/2 pęczka koperku olej z suszonych pomidorów 1. Nasze polędwice myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i układamy w naczyniu żaroodpornym. 2. Do miseczki dajemy posiekane orzechy włoskie, pokrojone pomidory suszone, przyprawę do ryb, posiekany koperek i startą mozzarellę. Dodajemy
kruche babeczki