bakłażana. Tak jak nie przepadam za bakłażanem, tak ten był przygotowany genialnie. Zjadłam z wielką przyjemnością, chociaż po cichu troszkę się bałam, ze będzie mdły i za bardzo bakłażanowaty ;) Dorsz, fasolka szparagowa, sos tatarski. Wspomnienie dzieciństwa, panierowany filet z dorsza... nic, a nic nie zepsuty... Faszerowany pomidor, kus kus, młode listki. Danie dla tych co lubią bez mięsa
królestwo garówIdealna pasta na kanapki. Składniki 300 g wędzonego dorsza 250 g twarogu 3 łyżki gęstej śmietany 1 jajko 1/2 cebuli ząbek czosnku natka pietruszki lub szczypiorek sól pieprz Przygotowanie Dorsza oddzieliłem od ości. Przełożyłem do miski, rozdrobniłem. Dodałem śmietanę, twaróg i delikatnie rozgniotłem widelcem. Cebulę drobno posiekałem, czosnek rozgniotłem, natkę pokroiłem. Dodałem ugotowane na twardo jajko, które pokroiłem
R'n'G Kitchensię też do sałatek. Składniki 2 krótkie bagietki dżem malinowy 1 pomidor malinowy 1 jajko ugotowane na twardo 2 łyżki majonezu 1 łyżka śmietany 18% 50 g suszonego dorsza 70 g twardego sera koziego natka pietruszki Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Bagietki rozcinamy na pół. Smarujemy (dół i górę) dżemem malinowym. Jajko, pomidor(...)kroimy na plasterki. Dorsza (najpierw kruszymy na mniejsze kawałki) miksujemy z majonezem i śmietaną. Na dół bułki kładziemy plastry pomidora, na to plastry jajka, polewamy sosem, układamy plastry sera, posypujemy posiekaną natką pietruszki, zakrywamy górą bagietki. Podajemy od razu po przygotowaniu. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style
R'n'G KitchenPyszny dodatek do kanapek i nie tylko. Smacznego! :) Pasta z wędzonego dorsza Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE MicrosoftInternetExplorer4 /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-priority:99; mso-style-qformat:yes; mso-style-parent:""; mso-padding(...)minor-latin; mso-fareast-font-family:"Times New Roman"; mso-fareast-theme-font:minor-fareast; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin;} Składniki: 1 wędzony dorsz 2 jajka ugotowane na twardo 1 mała cebula 2 łyżeczki majonezu 1 łyżeczka musztardy sól, pieprz Sposób wykonania: Rybę obrać i oczyścić z ości, następnie rozdrobnić widelcem. Dodać
Smaki Nataliitego szpinakowe kluseczki kładzione i zyskujemy bardzo zdrowy posiłek :) moja Córeczka zjadła całą porcję, co mnie bardzo ucieszyło :) Szkoda, że świeżych truskawek już nie ma... Składniki: 450g filetów z dorsza atlantyckiego (może być też inna ryba) 3 łyżki serka mascarpone 1,5 szkl. truskawek (większych ciut więcej) 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka octu balsamicznego 2 łyżki cukru pieprz(...)ziołowa wiórki masła Kluseczki kładzione: 2 jajka 2 brykiety mrożonego szpinaku 1/2 szkl. mąki 1 łyżka oleju rzepakowego sól Dekoracja: granat-ziarna świeża mięta truskawki Sposób przygotowania: Filety z dorsza myjemy pod zimną wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. Folię aluminiową tniemy w prostokąty, każdy oprószamy solą ziołową i pieprzem cytrynowym, kładziemy po jednym kawałki fileta, ponownie oprószamy przyprawami, układamy
Kolorowy Przepisownikwarto posmakować połączenia ryby z bananem. Przy krojeniu ryby świetnie sprawdzają się nożyce od Fiskars . Lekkie, ostre, nie szarpiące mięsa. Idealne dla koneserów ryb. Składniki 500 g filetu z dorsza 2 banany 50 ml oleju 2 ząbki czosnku 2 jajka mąka 50-70 ml wody suszona bazylia olej do smażenia sól Przygotowanie Normal 0 21 false false false(...)MicrosoftInternetExplorer4 Dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy wzdłuż na pół. Olej mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, do smaku doprawiamy solą. Tak przygotowaną oliwą nacieramy filety. Jajka, mąkę i wodę mieszamy na jednolitą masę (ma być gęsta). Do smaku doprawiamy solą. Filety zanurzamy w cieście i smażymy z obu stron na rozgrzanym oleju. Przekładamy na blaszkę do pieczenia
R'n'G Kitchenmożecie zastąpić łyżeczką przyprawy curry w proszku wymieszaną z łyżką oliwy, łyżeczką kurkumy, startego imbiru i czosnku oraz drobno posiekaną papryczką chili. SKŁADNIKI / 2 porcje 400 g filetu z dorsza 6 pomidorków koktajlowych 1 cebula 1 łyżka łagodnej pasty curry / polecam TAKĄ 1/2 szklanki bulionu lub wody 1/3 szklanki passaty pomidorowej lub 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 szklanki mleka(...)chwili stopniowo, cały czas mieszając, dolewamy bulion lub wodę. Mieszamy i gotujemy przez kolejne 2 minuty. Dolewamy mleko kokosowe. Zagotowujemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki i oprószamy cukrem pudrem. Dorsza dokładnie osuszamy na papierowym ręczniku i kroimy na kilka większych kawałków. Wkładamy do sosu, przykrywamy pokrywką i gotujemy na małym ogniu przez około 7-10 minut (w zależności od grubości
cool and mintysmak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka(...)szklanki wody 0,5 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki do smacznej dekoracji panierka do ryby: mąka pszenna i jajko - na oko, jak zabraknie dodajcie mąki lub jajka Wykonanie: Filety dorsza (lub mintaja) kroimy na około 5-6 centymetrowe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami, obtaczamy w rozbełtanym jajku i oprószamy mąką. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju
Zasmakuj Kuchnipropozycję na bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać
Smakołyki AsiSkładniki: filet z dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "XL", olej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka
W Mojej Kuchni Lubiękaszę z wiosennymi warzywami? Teraz już wiem, że wynik tego działania może być tylko pozytywny! Młode marchewki, szczypiorek i kalafior a do tego pęczak i chrupiące kulki z dorsza. PYSZNIE!!! Pęczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi pęczotto: po 1/2 cebuli i pora, posiekane ząbek czosnku, posiekany 2 młode marchewki, obrane i starte na grubych oczkach łyżeczka kurkumy(...)dusimy 5 minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 7 filetów dorsza (mogą być ze skórą lub nie) 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 żółte świeże pomidory 2 szklanki świeżych kurek sól, pieprz, kardamon, majeranek łyżka cukru masło klarowane Wykonanie: Filety dokładnie umyj, przypraw (tylko nie cukrem). Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, gdy się zeszkli dodaj kurki pokrojone(...)duś. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę z puszki i te świeże żółte. Przypraw do smaku, dodajac także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę lub jako obiad do ryżu czy ziemniaków
Zasmakuj Kuchnilodówki. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić po naczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku(...)etapie doprawiamy całość solą i pieprzem wg uznania. Wiadomo, z solą lepiej nie przesadzać, bo zawsze lepiej dosolić, gdy potrawa będzie gotowa. Na wierzch rozłożyć kawałki wędzonego dorsza. Śmietankę wlać do miski, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać na tartę. Jeśli używacie
gutfutcytryny lub jej soku do pieczenia a także że posiada łuski których musimy się pozbyć przed przygotowaniem. Jaki ma smak? ja bym przyrównał go do miksu smaków i konsystencji dorsza i makreli z przewagą dorsza. Generalnie smak jest przyjemny a dodany po pieczeniu sok z cytryny czy masło genialnie uwydatnia walory smakowe. Zapraszam do przepisu :) Dla 2 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnamają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę. A tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.” Czytaj więcej
Wiem co jem