smak, dlatego dziś kontynuuję tradycję i przyrządzam ją w domu. Jest najlepsza jaką do tej pory jadłam, bo to przepis mojej Babci:) Składniki: 500 g filetów z dorsza lub mintaja 2 cebule 3 marchewki 1 pietruszka połowa selera mały przecier pomidorowy pół szklanki passaty pół łyżeczki cukru 2 liście laurowe 3 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz, papryka słodka(...)szklanki wody 0,5 szklanki bulionu warzywnego natka pietruszki do smacznej dekoracji panierka do ryby: mąka pszenna i jajko - na oko, jak zabraknie dodajcie mąki lub jajka Wykonanie: Filety dorsza (lub mintaja) kroimy na około 5-6 centymetrowe kawałki. Przyprawiamy solą, pieprzem i paprykami, obtaczamy w rozbełtanym jajku i oprószamy mąką. Smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju
Zasmakuj Kuchnipropozycję na bardzo szybki a zarazem pyszny i zdrowy letni obiad. My zajadaliśmy się nim wczoraj. Mam nadzieję, że i Wam się spodoba :) 200 g fileta z dorsza kilka suszonych pomidorów w zalewie mała cukinia ok 200 g makaronu spaghetti sól, pieprz przyprawa do ryb w młynku zioła prowansalskie Dorsza rozmrozić, osuszyć i oprószyć przyprawą do ryb. Na patelni rozgrzać
Smakołyki AsiSkładniki: filet z dorsza 1 kg, jajka 2 sztuki "XL", olej rzepakowy 1 łyżeczka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, kucharek 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, bułka tarta 1 szklanka, orzechy włoskie 3/4 szklanki/zmielone, olej rzepakowy - ile potrzeba, ziemniaki ugotowane 1/2 kg, surówka - jaką lubisz umyte i osouszone z wody filety dorsza posypac kucharkiem pieprzem sokiem z cytryny, jajka
W Mojej Kuchni Lubiękaszę z wiosennymi warzywami? Teraz już wiem, że wynik tego działania może być tylko pozytywny! Młode marchewki, szczypiorek i kalafior a do tego pęczak i chrupiące kulki z dorsza. PYSZNIE!!! Pęczotto z wiosennymi warzywami i kulkami rybnymi pęczotto: po 1/2 cebuli i pora, posiekane ząbek czosnku, posiekany 2 młode marchewki, obrane i starte na grubych oczkach łyżeczka kurkumy(...)dusimy 5 minut a następnie dorzucamy różyczki kalafiora. Przykrywamy i dusimy ok 15-20 minut tak by kasza i kalafior były miękkie. kulki rybne: 500 g białej ryby, np dorsza łyżka szczypiorku łyżeczka słodkiego sosu chili łyżeczka soku z limonki sól, pieprz olej do smażenia W tym czasie robimy rybne kuleczki. Mięso siekamy nożem. Dodajemy sól i pieprz, łyżkę szczypiorku
Dzieje kuchennej WiewiórySkładniki: 7 filetów dorsza (mogą być ze skórą lub nie) 2 cebule 400 g pomidorów krojonych z puszki 2 żółte świeże pomidory 2 szklanki świeżych kurek sól, pieprz, kardamon, majeranek łyżka cukru masło klarowane Wykonanie: Filety dokładnie umyj, przypraw (tylko nie cukrem). Na rozgrzaną patelnię wrzuć cebulę pokrojoną w cienkie talarki, gdy się zeszkli dodaj kurki pokrojone(...)duś. Następnie dodaj pomidory pokrojone w kostkę z puszki i te świeże żółte. Przypraw do smaku, dodajac także łyżkę cukru, mieszaj, chwilę duś. Na innej patelni usmaż na rumiano dorsza, pokrojonego w większe kawałki. Zacznij od smażenia od strony skóry. Ja zrobiłam to tak: Złącz z pomidorową salsą, podawaj z pieczywem jako przystawkę lub jako obiad do ryżu czy ziemniaków
Zasmakuj Kuchnilodówki. Wyjąć z lodówki i całość rozprowadzić po naczyniu na grubość 2-3 mm. Docisnąć dobrze brzegi. Delikatnie nakłuć spód widelcem. Składniki na farsz do tarty: 200 g wędzonego dorsza (można zastąpić wędzoną makrelą), oczyszczonego – bez ości, skóry 100 g świeżego szpinaku 1 pieczony burak typ podłużny (ale oczywiście może być jak najbardziej okrągły duży) 2 ząbki czosnku(...)etapie doprawiamy całość solą i pieprzem wg uznania. Wiadomo, z solą lepiej nie przesadzać, bo zawsze lepiej dosolić, gdy potrawa będzie gotowa. Na wierzch rozłożyć kawałki wędzonego dorsza. Śmietankę wlać do miski, wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, ziołami suszonymi (idealnie mieszanka zielonych ziół), tymiankiem. Dokładnie wymieszać trzepaczką. Dodać starty ser żółty i całość wylać na tartę. Jeśli używacie
gutfutcytryny lub jej soku do pieczenia a także że posiada łuski których musimy się pozbyć przed przygotowaniem. Jaki ma smak? ja bym przyrównał go do miksu smaków i konsystencji dorsza i makreli z przewagą dorsza. Generalnie smak jest przyjemny a dodany po pieczeniu sok z cytryny czy masło genialnie uwydatnia walory smakowe. Zapraszam do przepisu :) Dla 2 osób Czas przygotowania
Kuchnia PROzdrowotnamają one mniej zwolenników niż zielone. Ja sama też zdecydowanie wolę zielone, chociaż w tym daniu białe są jak najbardziej na miejscu. Idealnie pasują do delikatnego, wyśmienitego mięsa dorsza. Na pocieszenie mogę powiedzieć, że do tych ostatnich jeszcze powrócę. A tymczasem zapraszam na filet z dorsza w towarzystwie białych szparagów i ziołowego sosu serowego. Prosto a jednocześnie wykwitnie.” Czytaj więcej
Wiem co jemJakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam(...)odwróciłam do góry dnem i tak zostawiłam do ostygnięcia. Dzięki temu nie musiałam dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał. Składniki: ½ kg dorsza 1 szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej
Mama GotujeDzisiaj zapraszam Was na wspaniałą zupę krem z pomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa dorsza i mintaja, czyli to co się na kutrach jada. Ryby i jeszcze raz ryby! Ale myślę sobie, że taki rybak włoski to bez pomidorów nie przetrwa, nie wytrzyma ;-). Dlatego wymyśliłam ten przepis. Zupa(...)SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel
SMYKWKUCHNIprzemycenie ryby w posiłku dla dziecka i duża szansa na to, że wreszcie ją polubi :) Głównymi składnikami kotlecików są gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz zmiksowany filet z dorsza (możecie użyć innej ryby). Dodatkowo gotowana marchewka i spora ilość koperku, który można zastąpić posiekaną natką pietruszki. Proporcje ziemniaków i ryby można regulować i zacząć od ilości pół na pół(...)dzieci, które do tej pory nie jadały ryby pod żadną postacią) stopniowo zmniejszając ilość ziemniaków na korzyść rybki :) Składniki (na ok. 12 niedużych kotlecików): 360 g filetu z dorsza (bez skóry) – można użyć innej ryby 280 g gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 1 średnia gotowana marchewka 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 żółtko 1 łyżka bułki
MyCookBook.plSkładniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki
Moje-pitraszenielubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone
mojewypiekiinietylkopiątek przystało mam dla Was rybę po indiańsku. Takie szybkie jednogarnkowe danie. Udało mi się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza
O kuchni z uczuciemJeśli ryba, to na specjalne życzenie mojej córki. A że znów jest na diecie, to nie mogła być smażona. Wersja dorsza z pieca, przypadła jej do gustu :) Mi też, bo obyło się bez filetowania ;) SKŁADNIKI: 1 wypatroszony dorsz w całości (bez głowy) sól pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 2 plasterki cytryny świeży
Kuchnia w opałach