dorsz - 2916 przepisów (strona:74/195)

Lekka sałatka na lunch z rybą i warzywami. 237

każdy z Nas dużo chętniej sięga po zdrowe sałatki. To, że jestem miłośnikiem ryb wiecie nie od dzisiaj. Dlatego dość często proponuję Wam dania z rybą, dzisiaj u mnie dorsz. Sałatkę przygotowałam w formie tzw. jednogarnkowego dania. Sałatka sprawdzi się świetnie jako obiad, jest sycąca dzięki ryżowi, który znalazł się w jej składzie. Ponadto jest bardzo odświeżająca, znajdziecie w niej(...)dużo warzyw sałaty, świeżej mięty, cytryny czy szparagów.  przepis na sałatkę z rybą i szparagami: -  2 garście ulubionej sałaty - cztery małe porcje dorsza - sok z 1 cytryny - 1 torebka ugotowanego ryżu jaśminowego - sól, pieprz - wypustki z 1/2 granata - 1/3 pęczka zielonych szparagów - oliwa z oliwek - syrop z agawy lub miód - mięta Rybę osusz i usmaż na oliwie/maśle

SMYKWKUCHNI
Ryba w sosie koperkowo jogurtowym 147

Ryba w sosie koperkowo jogurtowym Przepis na rybę z sosem koperkowo jogurtowym jest dobrym pomysłem na przygotowanie smacznego dietetycznego dania. Do przygotowania tej potrawy użyłam świeżego dorsza, ale można przygotować także inną rybę świeżą lub mrożoną i skorzystać z tego przepisu. Z takim pysznym sosem praktycznie każda ryba będzie smaczna. SKŁADNIKI 5 kawałkow świeżego dorsza lub innej ryby opakowanie jogurtu

zielonacukinka
Dorsz w sosie śmietanowo- koperkowym ze szparagami 133

Sezon szparagowy w pełni. Dzisiaj proponuję przepis na pysznego dorsza w sosie śmietanowym ze szparagami. Potrawa jest szybka i łatwa do przygotowania. Można ją podać z młodymi ziemniakami. SKŁADNIKI: 2 płaty dorsza, 1 cebula, ½ wiązki zielonych szparagów, 150 ml śmietany 30%, ½ pęczka koperku, 2 łyżki masła, sól, pieprz. PRZYGOTOWANIE: 1. Szparagi gotuję na półtwardo w osolonej wodzie. Wyjmuję i kroję

Tradycyjna kuchnia Kasi
Chodźmy do Restauracji Malarska 25 na Restaurant Week! 104

proponuje lekki i esencjonalny wywar —  consomme   z kapusty, przypominający mi w smaku skondensowane gołąbki. Niesamowicie głęboki smak świetnie komponuje się z pierożkami, przypominającymi uszka, pysznie nadzianymi wędzonym dorszem. Do tego mamy element chrupiący w postaci suszonej kiszonej kapusty. To bardzo ciekawe danie, bo z jednej strony otrzymujemy na talerzu znane domowe smaki, ale jednak z drugiej ich zestawienie(...)forma podania znacznie odbiega od tego, do czego jesteśmy przyzwyczajeni. Przystawka: consomme z kapusty / pierożki z wędzonym dorszem / suszona kiszona kapusta Danie główne mięsne (Menu A) W tym daniu głównym zdecydowanie widać fantazję szefa kuchni i to, że lubi myśleć on nieszablonowo. Na pierwszy rzut oka moglibyśmy pomyśleć, że mamy do czynienia z amerykańskim burgerem podanym w dość ekstrawaganckiej formie

Food Square
WARSZTAY Z OLEJEM WIELKOPOLSKIM 81

wyjątkowo. Podczas gotowania towarzyszył nam Damian Kordas. Na początku czekały na nas przekąski. Deska serów, kanapki, wytrawne babeczki, suflet i inne pyszności. Później zabraliśmy się za wspólne gotowanie. Przygotowaliśmy Dorsza w panierce orzechowo-migdałowej i musztardzie podanego z sosem groszkowo - chrzanowym i jadalnymi kwiatami tj bratki. Tego dorsza na pewni przygotuje w domu dodając odrobinę siebie :) Drugie danie to klopsiki

Kuchnia w oparach
Dorsz z chrupiącą szynką parmeńską, cukrowy groszek, szparagi i pomidorki koktajlowe z czosnkiem 83

pysznego, delikatnego i kolorowego. Jeżeli masz kilka patelni i mało czasu to to danie wykonasz w 10 minut!  Składniki (na 2-3 porcje): 300-400 gram filetu z dorsza 200 gram groszku cukrowego  natka pietruszki czosnek  300 gram pomidorków koktajlowych  sól, pieprz pęczek szparag  3-4 plastry szynki parmeńskiej  sok z cytrny olej(...)kroję w plastry, również podsmażam chwilę, doprawiam. Pomidorki smażę z czosnkiem, solą, pieprzem i natką. Chipsy suszę w piekarniku bądź na suchej patelni do momentu aż staną się chrupki. Dorsza doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny i smażę dosłownie po minucie z każdej strony jeśli filet jest niezbyt gruby lub po dwie minuty jeżeli jego grubość jest większa niż

Mango Papaja
Potaje de Vigilia - andaluzyjska zupa wielkopostna z ciecierzycą, dorszem i szpinakiem 118

kawałki marchewką i/lub ziemniakiem, a osoby nieprzestrzegające postu w okresie poprzedzającym Wielkanoc - przygotowują także wersję z chorizo zamiast ryby.  Składniki (4 porcje) -300 g ciecierzycy -300 g dorsza bez skóry -250 g świeżego szpinaku -2 cebule -4 ząbki czosnku -2 jajka -3 łyżki oliwy z oliwy -1 łyżka słodkiej papryki -1/2 łyżeczki ostrej papryki -liść laurowy -sól Przygotowanie(...)Ciecierzycę namoczyć na noc. Na drugi dzień zmienić wodę i ugotować w świeżej osolonej. Dorsza pokroić małe kawałki. Dodać do ciecierzycy wraz z listkiem laurowym. Gotować na małym ogniu około 25 minut. Jajka ugotować na twardo Czosnek i cebulę obrać i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy. Przesmażyć czosnek. Dodać posiekaną cebulę i smażyć aż się zeszkli. Posypać

Zielona Kuchnia
Jajka z kawiorem 154

Jajka faszerowane kawiorem , przygotowałam z kawiorem z dorsza, ale może być użyty inny kawior. Kawior (solona ikra ryb), produkowany jest z ikry większości ryb. Najdroższy jest tak zwany prawdziwy kawior, czyli kawior z ryb jesiotrowatych – bieługi, jesiotra perskiego, rosyjskiego i siewrugi. Natomiast kawior z dorszowatych jest tak zwanym kawiorem norweskim. 6 jajek ugotowanych na twardo , 70 g kawioru z dorsza

królestwo garów
Aromatyczny dorsz marynowany w stylu bliskowschodnim. 68

łyżeczki cynamonu - 1 puszka (400 g) pomidorów całych  -  2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry - sok z połowy limonki - 500 g filetów z dorsza - mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)limonki. Kontynuujemy smażenie jeszcze 5 minut. Odstawiamy. Na innej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju kokosowego. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dorsza oprószamy solą, zanurzamy w mące, a następnie w jajku i smażymy ok. 4 minuty ( łącznie z obu stron), do lekkiego zarumienienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą

DominikaDolci
Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) 125

SKŁADNIKI 500 g ziemniaków 500 g filetu z dorsza 150 ml śmietany 1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego  koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di patate 500 g di merluzzo 150 ml di panna 1 cucchiaino di semi di finocchietto  aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy(...)Sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Scottatele per circa 2 minuti in acqua bollente salata, scolandole e asciugatele bene. Filety z dorsza oczyszczamy i usuwamy z ewentualnych ości, następnie kroimy w kostkę. Do ryby dodajemy 2/3 ziemniaków, śmietan ę , drobno pokrojony koperek, ziarna kopru włoskiego; doprawiamy sol ą  i pieprzem

La grande e la piccola cuoca
Sałatka filet z dorsza na zielono 131

Sałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka wody 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem  z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut

Szalona Kuchnia Eweliny
Ryba po francusku 167

Ryba po francusku. Koniecznie musicie zrobić i spróbować. Do tego dania można wykorzystać filety z dowolnej ryby. Ja miałam dorsza. Mega apetyczna syta i łatwa ryba do zrobienia. Więcej przepisów na dania rybne znajdziecie na moim blogu w zakładce RYBY. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane. Składniki(...)filetów z ryby (dałam dorsza) sok z 1/2 cytryny 120 g parmezanu 70 g żółtego sera typu gouda 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka śmietany 1 duża cebula sól pieprz Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć ją solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć

O kuchni z uczuciem
pieczony dorsz w stylu orientalnym 106

jedno z najprostszych dań, jakie ostatnio dane było mi robić. Miksujemy marynatę, polewamy rybę i wstawiamy do piekarnika. Nie ma co zepsuć! dorsz pieczony w stylu orientalnym 1 kg filetów z dorsza, 4 łyżek oleju sezamowego, 2 łyżki sosu rybnego, 1 ząbek czosnku, 0,5 łyżeczki płatków chilli, 0,5 limonki i pasek skórki Piekarnik rozgrzej

Eksperyment sobotni
Risotto z pomidorami i dorszem 190

Nieskomplikowane i jednogarnkowe danie w postaci risotto ze świeżymi pomidorami oraz delikatnym dorszem, podlane białym i słodkim winem dla nadania charakteru 😋 Jeżeli chodzi o pomidory, to w tym okresie zdecydowanie polecam wybrać te z puszki/kartonika, a najlepiej ze słoika (puszki i kartoniki wyściełane są aluminium, czyli szkodliwym i toksycznym glinem!), ponieważ teraz pomidory w sklepach nie są tak słodkie(...)aromatyczne, a jednak na smaku zależy Nam najbardziej 😊 2-3 porcje: * gorący bulion warzywny- 800 ml * pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży koper- do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym

Kraina Miodem Płynąca
NUGGETSY RYBNE 157

NUGGETSY Małe, cudowne nuggetsiki <3 Trzeba rybkę jeść, bo rybka zdrowa jest ! Nawet w takiej formie. Idealne dla maluszków. Proste w przygotowaniu. Ryba 100 %.  ~~PRZEPIS~~ filet z dorsza 2 duże płaty ( norweski ) jajko sól 1 łyżeczka koperek świeży 1 łyżka lub suszony marchewka 1/2 szt.  cebula 1/2 szt.  pieprz 1/2 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki olej(...)smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza.  Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek. Marchewkę obrać i bardzo drobno posiekać ( można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować

Kuchnia Paulettes