łyżeczki cynamonu - 1 puszka (400 g) pomidorów całych - 2,5 łyżki cukru - 2,5 łyżki octu sherry - sok z połowy limonki - 500 g filetów z dorsza - mąka z solą i pieprzem do oprószenia ryby - 2 duże jajka, roztrzepane - suszona kolendra - sól - czarny pieprz - szczypiorek do dekoracji Sposób przygotowania: Piekarnik rozgrzewamy do 190°C. Na dużej patelni rozgrzewamy(...)limonki. Kontynuujemy smażenie jeszcze 5 minut. Odstawiamy. Na innej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżki oleju kokosowego. Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek dorsza oprószamy solą, zanurzamy w mące, a następnie w jajku i smażymy ok. 4 minuty ( łącznie z obu stron), do lekkiego zarumienienia. Osuszamy na ręczniku papierowym. Do żaroodpornego naczynia z pokrywą
DominikaDolciSKŁADNIKI 500 g ziemniaków 500 g filetu z dorsza 150 ml śmietany 1 łyżeczka ziarenek kopru włoskiego koperek s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di patate 500 g di merluzzo 150 ml di panna 1 cucchiaino di semi di finocchietto aneto sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Obrane ziemniaki kroimy(...)Sbucciate le patate e tagliatele a fettine sottili dello spessore di 1-2 mm. Scottatele per circa 2 minuti in acqua bollente salata, scolandole e asciugatele bene. Filety z dorsza oczyszczamy i usuwamy z ewentualnych ości, następnie kroimy w kostkę. Do ryby dodajemy 2/3 ziemniaków, śmietan ę , drobno pokrojony koperek, ziarna kopru włoskiego; doprawiamy sol ą i pieprzem
La grande e la piccola cuocaSałatka z pieczoną rybą, świeżym szpinakiem, zielonymi warzywami: groszkiem, ogórkiem i bobem, do tego chrupiący prażony słonecznik i całość polana delikatnym miodowo – koperkowym orzeźwiającym dressingiem. Składniki: 450g fileta z dorsza 150g mrożonego zielonego groszku 150g mrożonego bobu 300g zielonego ogórka 100g świeżego szpinaku 4 łyżki słonecznika sok z cytryny sól pieprz Dressing 3 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku(...)cytryny 1 łyżeczka miodu 1 łyżka wody 5 łyżek jogurtu naturalnego 1 łyżka posiekanego koperku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę sól pieprz Wykonanie: 1. Fileta z dorsza pokroić na paski , oprószyć solą, pieprzem, skropić sokiem z cytryny i odstawić na około 30 minut. Po tym czasie piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 30 minut
Szalona Kuchnia EwelinyRyba po francusku. Koniecznie musicie zrobić i spróbować. Do tego dania można wykorzystać filety z dowolnej ryby. Ja miałam dorsza. Mega apetyczna syta i łatwa ryba do zrobienia. Więcej przepisów na dania rybne znajdziecie na moim blogu w zakładce RYBY. Jeżeli przygotujecie coś z moich przepisów to podzielcie się swoją opinią w komentarzach. Zdjęcia Waszych potraw również mile widziane. Składniki(...)filetów z ryby (dałam dorsza) sok z 1/2 cytryny 120 g parmezanu 70 g żółtego sera typu gouda 3 jajka ugotowane na twardo 2 łyżeczki musztardy dijon 1 łyżka śmietany 1 duża cebula sól pieprz Rybę ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Oprószyć ją solą i pieprzem oraz skropić sokiem z cytryny. Parmezan i jajka ugotowane na twardo zetrzeć
O kuchni z uczuciemNieskomplikowane i jednogarnkowe danie w postaci risotto ze świeżymi pomidorami oraz delikatnym dorszem, podlane białym i słodkim winem dla nadania charakteru 😋 Jeżeli chodzi o pomidory, to w tym okresie zdecydowanie polecam wybrać te z puszki/kartonika, a najlepiej ze słoika (puszki i kartoniki wyściełane są aluminium, czyli szkodliwym i toksycznym glinem!), ponieważ teraz pomidory w sklepach nie są tak słodkie(...)aromatyczne, a jednak na smaku zależy Nam najbardziej 😊 2-3 porcje: * gorący bulion warzywny- 800 ml * pomidory krojone w puszce/kartoniku- 400 g * filet z dorsza- 200 g * ryż- 100 g * białe, słodkie wino- 50 ml * masło- 50 g * cebula- 1 średniej wielkości * masło klarowane- do smażenia * sól, pieprz, cukier trzcinowy- do smaku * świeży koper- do posypania Na rozgrzanym maśle klarowanym
Kraina Miodem PłynącaNUGGETSY Małe, cudowne nuggetsiki <3 Trzeba rybkę jeść, bo rybka zdrowa jest ! Nawet w takiej formie. Idealne dla maluszków. Proste w przygotowaniu. Ryba 100 %. ~~PRZEPIS~~ filet z dorsza 2 duże płaty ( norweski ) jajko sól 1 łyżeczka koperek świeży 1 łyżka lub suszony marchewka 1/2 szt. cebula 1/2 szt. pieprz 1/2 łyżeczki bułka tarta 2 łyżki olej(...)smażenia bułka tarta do panierowania Przygotowanie: Usunąć ości z filetów z dorsza. Rybę pokroić i zmielić w maszynce do mielenia mięsa. Dodać jajko, bułkę tartą, sól, pieprz i koperek. Marchewkę obrać i bardzo drobno posiekać ( można zetrzeć na tarce o drobnych oczkach ), dodać do ryby. Cebulę obrać i posiekać. Zarumienić na oleju. Dodać do ryby. Wszystko dobrze wymieszać. Uformować
Kuchnia Paulettesprzez co taka porcja starczy dla całej rodziny. Aby tradycji stało się za dość na stole musi pojawić się ryba. Proponuje POLĘDWICZKI Z DORSZA W KOLOROWEJ PANIERCE . Dorsz jest bardzo smaczną i delikatną rybą zasmakuje nawet najmłodszym uczestnikom waszej kolacji. Na deser proponuje przepyszną i błyskawiczną
kuron.com.plmniej jednak potrawa jest przepyszna i jeśli ktoś nie przepada za tradycyjnym wigilijnym karpiem, może wybrać taką wersję ryby. Rybę po grecku można przygotować z filetów białej ryby np. dorsza, morszczuka czy sandacza – wymienione przeze mnie ryby mają mało ości, co dla niektórych nie jest bez znaczenia. Tradycyjna ryba po grecku to smażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym(...)farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża cebula (ok. 200g) 300g marchewki 150g korzenia pietruszki 100g korzenia selera sól, pieprz do smaku 50g przecieru pomidorowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Rybę podzielić na 4 kawałki lub na 8 mniejszych
Dietologsmaczny pomysł na Wigilijne postne potrawy. Pamiętajmy, że zgodnie z tradycją powinno znaleźć się ich 12, no i koniecznie każdej należy spróbować. Zazwyczaj do przyrządzenia tego dania kupuję dorsza lub mirunę, dlaczego? Bo tak robiła i robi -moja mama. Wiecie jak to jest, to z domu wynosimy przyzwyczajenia Do przyrządzenia mojej rybki wykorzystałam ogórki konserwowe z chilli firmy Reypol , które(...)szklanki oleju 3 łyżki octu 2 łyżki cukru Warzywa 3 cebule 0,5 l słoik ogórków koncerowych 0,5 l słoik papryki konserwowej 1- 1,5 kg ryby. Dorsz lub miruna Instructions Rybę pokroić na kawałki, obtoczyć w jajku i mące. Usmażyć. Cebulę pokroić w póra i spażyć. Ogórki konserowe kroimy w plasterki około 3 mm grubości,a paprykę
Rusty ForkDoskonałe połączenie duszonego pora i pietruszki w zupie rybnej z ryżem. Do zupy wykorzystałam mięso z białej ryby- delikatnego i dietetycznego dorsza. Zazwyczaj robię ją na domowym bulionie warzywnym lub rosole, a w razie braku gotuję zwyczajnie na wodzie, ale wtedy koniecznie z dodatkiem suszonej włoszczyzny, dzięki czemu zupa jest pełna smaku 😋 * bulion warzywny- 1 l * filet z dorsza- około
Kraina Miodem PłynącaBardzo lubię smażoną polędwicę z dorsza, bo to pyszne i delikatne mięso, zwłaszcza, gdy wiadomo jak z nim postępować. Nie potrzebuje wielkich zabiegów, a jedynie delikatnego przyprawienia i odpowiedniej obróbki cieplnej. Tym razem poszłam w prostotę, raczej mało wykwitną, ale smaczną i domową. W takie postaci nawet moja 15 miesięczna córka chętnie zje obiad. *Wpis powstał przy współpracy(...)marką Staub. Składniki /2-3 porcje/: 200 g polędwicy Czytaj dalej... Artykuł Smażona polędwica z dorsza i zielony makaron pochodzi z serwisu Pasja Smaku
Pasja SmakuCześć Wszystkim! :) Dziś zapraszam na tajskie kotleciki rybne z dorsza. Do przygotowania porcji dla 2 osób potrzebujemy: - ok. 250 g filetu z dorsza - 3-4 łyżki mąki pszennej - 1 łyżkę sosu rybnego - 1 łyżkę sosu sojowego - 1 czubatą łyżeczkę czerwonej pasty curry - 1 małą papryczkę chili bez pestek - garść posiekanej kolendry - sok z połowy cytryny - szczyptę pieprzu - olej do smażenia
Bez Cebuliblogu pomysł na potrawę z ryby. Tym razem dorsz w stylu meksykańskim. Smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. Mam nadzieję, że spodoba wam się i spróbujecie. Ryby są dobrym źródłem białka oraz przede wszystkim kwasów tłuszczowych z rodziny omega – 3. Spożywanie ryb może korzystnie wpłynąć na zmniejszenie ryzyka chorób naczyniowo – sercowych, sprzyja zwiększeniu cholesterolu HDL, wspomagają pracę układu(...)nerwowego. Składniki: 2 filety z dorsza (500g) duża cebula 3 ząbki czosnku puszka pomidorów 2 łyżki przecieru pomidorowego puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy łyżka oliwy z oliwek chilli, papryka słodka, pieprz, kminek mielony, sól Sposób przygotowania: Na oliwie z oliwek podsmaż drobno posiekaną cebulkę. Kiedy lekko się zeszkli dodaj posiekany czosnek. Zalej pomidorami oraz szklanką wody. Dodaj przecier pomidorowy
wysmienitywiele sposobów, dodając ulubione składniki, by wzbogacić i urozmaicić jej smak. Moja propozycja to pasta jajeczna z wędzonym łososiem . Łososia możecie zamienić na inną, wędzoną rybę. Świetnie sprawdzi się dorsz lub klasycznie - makrela. Pasta jajeczna dobrze smakuje na każdym rodzaju pieczywa. Czy to jasna, puszysta, pszenna bułeczka, czy zwarty razowiec czy chlebek pełnoziarnisty z ziarnami, a nawet pumpernikiel. PRZEPIS(...)PASTĘ JAJECZNĄ Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM Składniki na pastę jajeczną: 3 jajka 100g wędzonego łososia ( lub dorsza, makreli ) 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie pasty: 1. Jajka ugotować na twardo, pozostawić do ostygnięcia. ostygnięte jajka obrać ze skorupek i drobno posiekać lub rozgnieść widelcem. 2. Do jajek dodać rozdrobnioną rybę
kolorowotorcikowoMiały być śledzie i co? I klops. Tzn. kotlet. Tzn. dorsz. ;) Do tego z boczkiem - tłuściutki, pulchniutki i raczej nie dietetyczny. No nie, na pewno nie. Ale kto by się tym przejmował, kiedy smakuje tak świetnie? Z pewnością bardzo kaszubsko i nawet nieco egzotycznie. Pyszna sprawa! W moich żyłach nie płynie co prawda ani kropla kaszubskiej krwi i jest(...)wracając do kotletów: w mojej wersji zmieniłem nieco proporcje ryby i boczku, oraz dodałem swoje przyprawy - uważam, że tak jest bardzo dobrze - sprawdźcie! :) Składniki : 250 g filetów z dorsza 150 g boczku (surowego wędzonego) 1 bułka mleko 1 jajko 1/2 łyżeczki soli 1 łyżeczka suszonej pietruszki 1 łyżeczka suszonego koperku 1 łyżeczka suszonej cebuli bułka tarta tłuszcz do smażenia (tradycyjnie
zadanie-gotowanie