dorsz - 2916 przepisów (strona:66/195)

Filet z dorsza na dwie panierki 157

Dorsz. Lubię to. Zrobiony klasycznie i po mojemu. Co kto lubi ;)) Najlepiej smakuje jednak panierowany i stąd ta propozycja. Filety mam dosyć cienkie, więc wzbogacenie o "kołderkę"w tym przypadku jest wskazane. - 4 filety z dorsza - pół szklanki startego parmezanu - pół szklanki bułki tartej  - 2-3 jajka - sól - olej do smażenia Filety posolić z obu stron i zostawić

Pasje Jolki
Indyjskie rybne curry 199

Dzisiaj kulinarna podróż do Indii. Jeżeli nie robiliście jeszcze rybnego curry, to zachęcam do spróbowania. Jest pyszne i bardzo, bardzo aromatyczne… Do przygotowania tej potrawy użyłam dorsza atlantyckiego, ale równie dobrze można użyć innej białej ryby o zwartym mięsie. Składniki: 1/2 kg filetów dorsza atlantyckiego 1 cebula 4-5 ząbków czosnku 1 papryczka chilli 1 laska cynamonu 1 łyżeczka

Oryginalny smak
Tajskie czerwone curry z rybą / Thai red fish curry 275

Jest zimno i raczej nie zanosi się na ocieplenie, dlatego proponuję dziś coś mocno rozgrzewającego. Bardzo aromatyczne i pikantne czerwone curry z dorszem podane z ryżem rozgrzeje nawet największego zmarzlucha Szybkie i łatwe w przygotowaniu. Wprawdzie wymaga kilku mało popularnych składników, jednak zapewniam, że można jej już znaleźć w większości hipermarketów. Polecam! Scroll down for recipe in English Tajskie czerwone(...)curry z rybą (3-4 porcje) Składniki: 300 g filetów z białej mięsistej ryby, u mnie dorsz pokrojony w grubą kostkę 3 cm kawałek imbiru, obrany 2 ząbki czosnku 1 łodyga trawy cytrynowej, posiekana sok z 1/2 limonki 2 świeże czerwone papryczki chilli (lub więcej jeśli lubisz bardzo pikantne dania) 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 cebula, posiekana w drobną kostkę

karmelowy
Jak smażyć w tempurze ? 36

morza i warzyw, zachwycając koneserów kuchni swoją unikalną strukturą i smakiem. Składniki i Przygotowanie Do przygotowania tempury wybiera się najczęściej ryby, owoce morza oraz warzywa. Ryby takie jak krewetki, dorsz czy mintaj doskonale komponują się z chrupiącą otoczką tempury. Również warzywa, takie jak cukinia, papryka czy kalafior, stają się smacznym daniem po zanurzeniu w cieście tempura. Przygotowanie ciasta tempura(...)Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt

Podstawy Gotowania
Lasagne jak długo piec ? 43

pełnoziarnistym lub zielonym makaronem. Skup się na dodaniu większej ilości warzyw do składników oraz ograniczeniu ilości sera. Morska Lasagna : Zamiast mięsa, użyj delikatnych kawałków ryby, takiej jak łosoś lub dorsz. To ciekawa alternatywa dla mięsnej wersji i nadaje potrawie świeżości. Lasagna Wegetariańska : Zrezygnuj z mięsa i opracuj lasagnę opartą wyłącznie na warzywach i serach. Dodaj do tego świeże zioła(...)Lasagne jak długo piec ? Jak długo piec gęś ? Halibut jak smażyć ? Jak smażyć ryż? Cukinia jak smażyć Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt

Podstawy Gotowania
Jak długo marynować mięso do pieczenia ? 47

Mięso z nieco większą ilością tłuszczu może być bardziej soczyste po marynowaniu. 4. Mięso Rybne Nie tylko mięso drobiowe czy czerwone mięso można marynować. Mięso rybne, takie jak łosoś, dorsz czy mintaj, również świetnie smakuje po namoczeniu w marynacie. Marynowanie ryb może być krótsze niż mięsa, ponieważ ryba jest delikatniejsza i szybciej absorbuje smaki. 5. Wskazówka Ogólna Nie zapominaj(...)mięsa, które z pewnością zachwycą Twoje podniebienie. Jak długo marynować mięso do pieczenia - video Poznaj inne artykuły: Flądra jak smażyć ? Jak długo marynować mięso do pieczenia ? Schabowy ile smażyć ? Dorsz jak smażyć ? Wątróbka jak smażyć ? Gotowanie w mikrofali przepisy Gotowanie w garnku bułgarskim Czarna fasola gotowanie Stek smażenie Chleb pieczenie Smażenie na papierze do pieczenia Cieciorka gotowanie Gotowanie gołąbków Biszkopt

Podstawy Gotowania
Miedź, czyli pierwiastek śladowy o dużym znaczeniu :) Co jeść, aby nie nabawić się jej niedoborów? 30

ilości? Czyli jakie są najlepsze źródła żywieniowe miedzi? owoce morza, wątróbka i podroby, wołowina, orzechy (duże dawki znajdują się w nerkowcach) i nasiona , suszone owoce, ryby, głównie makrela i dorsz, chude mięso drobiowe (indyk, kurczak), kasza gryczana, gorzka czekolada. Skutki niedoboru miedzi słabsza odporność organizmu, problemy neurologiczne, np. osłabienie, szybka męczliwość, trudności z koncentracją, zawroty głowy, duszności i bladość skóry(...)fityniany, czyli składników diet wegetariańskich, przyczyn genetycznych, wysokiej podaży witaminy C i cynku, wysokiego poziom stresu . Przepisy z bloga uwzględniające źródła miedzi krewetki z natką pietruszki i czosnkiem, pikantny dorsz na szpinaku, burger z warzywami, pieczone podudzia z kurczaka na batatach, kakaowa gryczanka z kiwi i słonecznikiem . Pisząc artykuł posiłkowałam się: – Fan, Y., Ni, S. & Zhang, H. Związki

Natka Pietruszki
Składniki diety, które uwielbia Twoja tarczyca! Plus mnóstwo przepisów wspierających jej pracę :) 35

łatwo się utlenia. Szacuje się, że znika nawet w 90%, zatem sól jodowana niestety nie załatwia sprawy niedoboru jodu w naszym kraju. Jakie są najlepsze źródła jodu? ryby morskie (dorsz, mintaj, makrela, flądra, śledź), owoce morza, algi. Przepisy, które warto wypróbować: krewetki na ostro , pasta z pieczonego dorsza idealna do kanapek, łosoś pieczony na batatach. CYNK Kolejny arcyważny pierwiastek

Natka Pietruszki
Ryba z brokułami i beszamelem 54

bardziej sycący. Dla mnie to jeden z najlepszych rybnych przepisów jakie znam. Jeśli szukasz więcej inspiracji jak przygotować rybę na obiad zerknij też na paluszki rybne , zapiekankę rybną oraz dorsza w sosie śmietanowo – koperkowym . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ryba pieczona z brokułami i beszamelem BLW 5 z 1 głos Autor: Martyna Pietruszka Danie: Obiad Kuchnia: Polska Trudność: Łatwe Ilość(...)Wymieszaj, nie podgrzewaj już dalej. Rybę ułóż w naczyniu żaroodpornym, zalej sosem z brokułami. Piecz w 180 stopniach przez 35-40 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Uwagi: * możesz użyć halibuta, dorsza, mintaja Instagram @proste.pesto Obserwuj @proste.pesto i oznaczaj nas #proste.pesto Facebook ProstePesto Follow us on Facebook {"@context":"https:\/\/schema.org","@type":"Recipe","name":"Ryba pieczona z broku\u0142ami i beszamelem BLW","image

ProstePesto.pl
Siekane kotlety rybne 51

rybne. Sposób wykonania jest podobny. Różnią się jedynie niektóre składniki. Dzięki temu przepis jest FIT. Moje kotleciki to sprawdzony i szybki obiad, który posmakuje dla dzieci i dorosłych . Użyłam dorsza, ale możesz oczywiście użyć innej ryby np: miruny, morszczuka, sandacza, mintaja, soli lub tilapii. Siekane kotleciki rybne – składniki: 400 g filetów ryby (dorsz, miruna, morszczuk, sandacz, mintaj, sola, tilapia

Ania gotuje
Siekane kotleciki rybne 105

powinna być dość gęsta - można dodać więcej mąki lub bułki tartej, które lepiej zwiążą masę. Do rybnych kotlecików możecie użyć dowolnych filetów z ryby, świetnie sprawdzi się na przykład dorsz lub mintaj. Siekane kotleciki rybne wspaniale smakują z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty lub innymi dodatkami. Bardzo polecam, smacznego :) TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na obiad z rybą :) Polecam również(...)mój przepis na pyszną rybę pieczoną na ryżu: Siekane kotleciki rybne, składniki: 400 g filetów z dorsza, mintaja lub innej ulubionej ryby, 2 małe jajka, 2 czubate łyżki mąki, 2 czubate łyżki bułki tartej (lub więcej, gdyby masa była za rzadka), 70 ml mleka, mała cebula, 2 łyżki posiekanej natki pietruszki, sól (około 1/2 łyżeczki lub trochę mniej), pieprz Siekane

Lekcje w kuchni
Ryba po indyjsku w sosie mango 61

Orientalne smaki którym się nie oprzecie.Łosoś i dorsz w duecie. Podałam je w pysznym sosie mango ze szpinakiem. Oczywiście ostra nuta jest zwieńczeniem .   składniki: 200 g filetu z dorsza 200 g filetu z łososia 1 cebula 3 ząbki czosnku 200 ml pulpy mango 1 łyżeczka przyprawy curry 1/2 łyżeczki papryki wędzonej 1 kawałek imbiru, papryczka chili sól, pieprz

wesoła kuchnia
Zupa rybna z krewetkami papryką zasypana 44

Zupa rybna na bazie domowego wywaru z krewetek z dodatkiem startych warzyw oraz krewetek i kawałków dorsza. ZUPA RYBNA Z KREWETKAMI SKŁADNIKI elementy ryby na wywar lub gotowy wywar rybny; duża garść surowych krewetek; 200 gramów polędwicy z dorsza; kawałek marchewki; kawałek selera; mały por; kilka kawałków topinambura; gęsta, kwaśna śmietana; słodka mielona papryka; ostra... Artykuł Zupa rybna z krewetkami

Kuchnia Tomka
Burgery rybne w sosie pomidorowym 44

Dorsz zmielony i doprawiony kminem i świeżymi ziołami a następnie smażony w formie burgerów i podany w sosie pomidorowym. BURGERY RYBNE SKŁADNIKI 900 gramów dorsza lub łupacza bez skóry; duża bułka pszenna; mała główka czosnku; duża cebula; 2 wiejskie jajka; spory pęczek natki pietruszki; średniej wielkości pęczek świeżej kolendry; pęczek świeżego koperku; mielony kmin rzymski;... Artykuł Burgery rybne w sosie

Kuchnia Tomka
Pulpety rybne w sosie koperkowym 43

Dorsz zmielony z wędzonym łososiem i boczkiem, uformowany w klopsy, po ugotowaniu podawane w sosie koperkowym. PULPETY RYBNE W SOSIE KOPERKOWYM SKŁADNIKI 500 gramów fileta z dorsza bez skóry; 250 gramów brzuszków z łososia; 30 gramów szynki szwarcwaldzkiej; 1,5 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego; 2 łyżki bułki tartej; natka pietruszki; pęczek koperku; dymka; 1 duże... Artykuł Pulpety rybne

Kuchnia Tomka