dorsz - 2916 przepisów (strona:73/195)

Polędwica z dorsza w cieście piwnym z sosem tatarskim 108

wychodzi super. „Sos tatarski” jest w takiej wersji, jaką osobiście lubię najbardziej. Jeśli macie swój ulubiony przepis, można skorzystać właśnie z niego. 500 g polędwiczki z dorsza 3/4 szkl. mąki pszennej + niewielka ilość do oprószenia ryby 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki mielonego chilli 1 jajko sól, pieprz 1/2 szkl. jasnego piwa olej do smażenia Sos tatarski

Smaki Na Talerzu
Kruche paszteciki z rybą 122

Dzieci nie lubią ryb. Dzieci jedzą oczami. Łącząc te dwie myśli powstał przepis na  paszteciki z rybą. Delikatne, kruche z polędwiczką z dorsza, skórką z cytryny i koperkiem będą doskonałą przekąską na świątecznym stole i dobrą propozycją dla dzieci, które w wigilię stoją zwykle przed dużym wyzwaniem- na stole bowiem goszczą  dość odważne w smakach dania ( kapusta, grzyby(...)Cooking for Emily Ingredients CIASTO 300 g masła 400 g mąki pszennej 4 łyżki zimnej wody 1 żółtko szczypta soli FARSZ 300 g białej ryby (ja użyłam polędwiczki z dorsza bo nie ma ości) 1 łyżeczka posiekanego koperku 1/2 łyżeczki startej skórki z cytryny sól, pieprz POZA TYM 1 żółtko 1 łyżka mleka Instructions Z mąki ( z dodatkiem soli

Cooking for Emily
Ryba czosnkowa 110

stole. Ryba w czosnku jest bardzo aromatyczna, ale i delikatna w smaku, gdyż smażony czosnek traci nieco swoją ostrość. Do zrobienia ryby czosnkowej najlepiej wybrać filety z mintaja lub dorsza, które po usmażeniu nie rozpadają się i zachowują swój kształt. Najlepsze są oczywiście ryby świeże, a jeśli mrożone to z jak najmniejszą warstwą glazury, wtedy po rozmrożeniu ryba będzie jędrna(...)gdyż szybko się ją robi, jest bardzo smaczna i zdrowa. Ilość porcji: 3 - 4 Czas przygotowania: 30 minut Składniki na rybę czosnkową: 600 g filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) główka czosnku świeżo mielony pieprz  sól 3 - 4 łyżki mąki pszennej olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia  Jak zrobić rybę z czosnkiem? Rybę osuszyć i pokroić

Kuchcik gotuje
Menu na tydzień: Przedświąteczna dieta oczyszczająca 116

Sałatka z krewetek, pęczaku i pieczonych buraczków, sałatka z kaszą jaglaną i wędzonym twarogiem, kremowa zupa z kapusty, parmezanu i pęczaku, krem ze smażonych brokułów, bigos z dorszem – takie jest menu na ten tydzień. Za dwa tygodnie Święta!!! Czasu na przygotowania zostało już naprawdę niewiele, szczególnie jeśli chodzi o przygotowanie organizmu na świąteczne biesiadowanie, używanie sobie, podjadanie, dojadanie i przejadanie(...)kuchni włoskiej, proste, że bardziej już nie można, dwuskładnikowe, a mimo to niesamowicie smaczne. Całą robotę robi tutaj skromny rąbek z parmezanu, ugotowany ze świeżą kapustą. Piątek: Bigos z dorszem Absolutnie genialne danie z repertuaru Karola okrasy: delikatny, pieczony bigos, nieprzeładowany przyprawami, a przy tym bardzo aromatyczny. Przepisy na kolejne dni będziemy wrzucać na bloga codziennie rano. Dania od środy

Niedzielny kucharz
KLOPSY Z DORSZA W ZALEWIE OCTOWEJ 173

Uwielbiam klopsy rybne 😍  I smażone, które w towarzystwie surówki serwuję czasami na obiad, i te w zalewie octowej.  Dobrej jakości zmielona ryba (u mnie dorsz) w pysznej, domowej zalewie stanowią fajny pomysł na imprezową przekąskę, danie wigilijne, sylwestrową przystawkę czy zwyczajnie smaczną kolację 👍  Takie domowe klopsiki wytrzymują u mnie (oczywiście zależnie od sytuacji) w chłodnym miejscu(...)tygodnia.  Składniki na klopsy: 1,20 kg filetów z dorsza (lub innej ryby)  1 kajzerka 2-3 łyżki bułki tartej 2 cebule 1 jajko majeranek sól pieprz cytrynowy olej do smażenia bułka tarta do obtoczenia klopsów mleko do namoczenia kajzerki szczypta cukru Kajzerkę namaczamy w mleku. Cebule kroimy, posypujemy szczyptą cukru i smażymy na oleju na złoty kolor

Walijskie Pichcenie
Galareta z dorszem i grzybami 388

Lekka galareta z dorszem pod gwiazdami z marchewki. Na świątecznym stole będzie pasować idealnie.Galareta zawiera sporo warzyw, jest dietetyczna także mogą ją jeść osoby dbające o linię. Warto zaskoczyć gości czymś nowym i fajnie podanym. Na pewno będzie im smakować. 3 marchewki 60 dkg dorsza filet 1/3 brokuła 500 g pieczarek w zalewie octowej ogórek zielony do dekoracji majonez natka

wesoła kuchnia
Śródziemnomorska zupa rybna 181

krojonych pomidorów [450g] 0,75l [3 szkl] bulionu warzywnego lub mięsnego - ja dodałam akurat rosół jaki miałam zawekowany w słoiczkach 450g ryb o białym mięsie - u mnie polędwica z dorsza 450g krewetek - u mnie mrożone, choć wiadomo że najlepsze byłyby świeże 1 łyżeczka startej skórki z cytryny 1/4 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu W garnku na średnim ogniu rozgrzać oliwę(...)wrzenia. Zmniejszyć ogień do minimum, przykryć pokrywką i gotować na wolnym ogniu przez ok. 8 minut, aż warzywa będą miękkie. Krewetki rozmrozić, umyć i ewentualnie oczyścić. Polędwicę z dorsza pokroić w duże, 5 cm kawałki. Dodać do garnka. Zupę delikatnie wymieszać z mięsem ryb oraz krewetkami i gotować na wolnym ogniu ok. 4 minuty, aż zmiękną - powinny po prostu być

Grunt to przepis!
Ryba po grecku 134

płynu bez jej otwierania, co bardzo ułatwia jej zrobienie. Ilość porcji: 5 - 6 Czas przygotowania: 60 minut Składniki na rybę po grecku: 1 kg filetów z białej ryby (mintaj, dorsz) mały korzeń selera 2 małe korzenie pietruszki 4 duże marchewki 5 ziaren ziela angielskiego 4 ziarna pieprzu naturalnego 3 listki laurowe 500 ml bulionu warzywnego lub wody 3 cebule(...)minut, aby przeszła ich smakiem.  Można podawać na ciepło zaraz po zrobieniu lub po schłodzeniu podawać na zimno. Ryba po grecku dobrze smakuje podana z ryżem. Zobacz również: dorsz z warzywami

Kuchcik gotuje
Ryba pieczona w pomidorach, idealna na święta 147

Gotową rybę udekorowałam kiełkami rzodkiewki. Do ryby pieczonej w pomidorach można dodać posiekane świeże pomidory i szczyptę imbiru. POLECAM! SKŁADNIKI: 1 kg filetów dowolnej ryby, u mnie polędwica z dorsza 1 cebula 3 ząbki czosnku passata 690 g przyprawy: sól, pieprz, przyprawa do ryb, lubczyk, ostra i słodka papryka, cząber, szczypta kardamonu łyżka cukru pudru 2 łyżki oliwy PRZYGOTOWANIE

Zasmakuj Kuchni
Dorsz pod marchewka z piekarnika 100

Składniki : - filet z dorsza 🐡 - 3 łyżki koncentratu pomidorowego 🍅 - 1 duża marchewka 🥕 - 1 łyżeczka pasty z kurkumy  Przepis tutaj - sok z 1/2 cytryny 🍋 Przygotowanie : Filet płuczemy pod zimna woda. Kładziemy na blachę wyłożona papierem do pieczenia, skrapiamy sokiem z cytryny , opcjonalnie solimy. Marchew trzemy na tarce na dużych oczkach, dodajemy do niej pastę z kurkumy, koncentrat pomidorowy, mieszamy i nakładamy(...)koniec można załączyć termoobieg lub funkcję grillowania by były chrupiące. Ja wstawiam najpierw frytki na górna półkę, po 10 minutach dokładam rybę na półkę środkowa. W czasie gdy dorsz i frytki się pieka przygotowuje surówkaę z świeżych warzyw, dodaje prażone pestki i nasiona oraz olej tłoczny na zimno lniany, słonecznikowy itd. Smacznego

Szkrab Je Sam
Filet z dorsza i ziemniaki pieczone w folii 133

robi się samo:). By przyspieszyć sprawę, przed pieczeniem ugotowałam ziemniaki w mundurkach. Do tego zestawu pasuje surówka z kiszonej kapusty. Możemy użyć każdego rodzaju ryby, u mnie był to dorsz czarny. 400g fileta z dowolnej ryby, u mnie dorsz czarny 600g ziemniaków  1 cytryna  6 łyżek posiekanego koperku  3 łyżki masła sól, pieprz 1. Ziemniaki dokładnie myjemy

Szefowa kuchni
POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM 71

POLĘDWICA Z DORSZA Z CRUSTEM ZIOŁOWYM, ZIELONYMI, SEZONOWYMI WARZYWAMI I SOSEM SZAFRANOWYM   Składniki ryba • polędwica z dorsza1 kg • sól morska4 szczypty • pieprz czarny ziarnisty 4 szczypty • oliwa z oliwek 20 ml • masło 50 g • gałązki rozmarynu1 szt sos szafranowy • Szafran - nitki1 szczypta • cebula biała 40 g • śmietana 36% 100 ml • masło 10 g • wino białe wytrawne50 ml sezonowe warzywa(...)rondelku podsmażam drobno posiekaną cebulę, dodaję nitki szafranu, zalewam białym winem i odparowywuję. Następnie dolewam śmietanę i redukuję. Miksuję na gładką masę i przecieram przez sitko. Ryba Polędwicę z dorsza doprawiam solą i czarnym pieprzem. Smaruję patelnię grillową oliwą z oliwek i smażę po 2 minuty na stronę. Wrzucam gałązkę rozmarynu. Po pierwszym odwróceniu wykładam pietruszkowy chrust, dodaję masło

chefintheforest
Kambodzański rybny amok 67

kuchnieświata #dorsz #azjatyckie #kafir #szpinak #ryż #trawacytrynowa # Kolejna odsłona gotowania potraw z różnych części świata. Tym razem padło na Kambodżę i ich słynny Amok. Zawsze starałam się sprawić, żeby azjatyckie dania miały smak Azji i chyba w końcu się udało. Sądzę, że to zasługa liści kafiru, czyli suszonych liści limonki, które są dostępne w "Kuchniach Świata", ale ostatnio były nawet(...)liście kafiru-posiekane 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka soli 1 papryczka chili bez nasion, posiekana sok z 1 limonki Reszta składników: 400 g ryby białej (dorsz, halibut- bez skóry, pokrojone) 100 g boczniaków pokrojonych wzdłuż blaszek 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki sosu rybnego 200 g mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki soli 2 garście jarmuży lub szpinaku

Katarzyna Skórska - dietetyk kliniczny
Dorsz po krymsku 87

Kuchnia ukraińska Składniki 3 polędwiczki z dorsza 3 czerwone papryki mąka olej 3/4 szklanki śmietany lub jogurtu naturalnego sól słodka papryka w proszku Przygotowanie Papryki upiekłem w piekarniku, gdy skórka sczerniała włożyłem do foliowego worka i zawiązałem. Gdy strąki papryki ostygły, zdjąłem skórki, oczyściłem z nasion, pokroiłem w wąskie paski. Filety rybne obtoczyłem mące, usmażyłem na oleju na złoty kolor(...)stron. Następnie przełożyłem dorsza do żaroodpornego naczynia, posypałem pokrojoną papryką. Zrobiłem sos ze śmietany przyprawionej sola i słodką papryką. Polałem ryby. Zapiekałem w piekarniku w temperaturze 200 stopni C przez 20 minut. Podałem z pieczonymi młodymi ziemniakami

R'n'G Kitchen