dorsz - 2916 przepisów (strona:80/195)

Domowy paprykarz szczeciński (wersja 2) 164

Jakiś czas temu podawałam przepis na domowy paprykarz szczeciński z wędzoną rybą . Tym razem paprykarz, w którym zamiast ryby wędzonej użyłam świeżego (choć w sumie mrożonego) dorsza. Według mnie mimo wszystko lepszy jest paprykarz w pierwszej wersji czyli z mrożoną makrelą, ale ten też jest bardzo dobry. Tym razem jeszcze gorący paprykarz włożyłam do czystych i suchych słoików, które zakręciłam(...)odwróciłam do góry dnem i tak zostawiłam do ostygnięcia. Dzięki temu nie musiałam dodatkowo pasteryzować słoików, a paprykarz dużo lepiej się przechowywał. Składniki: ½ kg dorsza 1 szklanka ryżu 1 średnia marchewka 1 średnia pietruszka ½ małego selera 2 cebule 250 ml przecieru pomidorowego w kartonie 1 puszka pomidorów bez skórki 2 ząbki czosnku 3 liście laurowe 2 łyżeczki papryki ostrej

Mama Gotuje
Rybacka zupa krem z pomidorów niczym prosto z kutra! Pomidorowa inaczej! 148

Dzisiaj zapraszam Was na wspaniałą zupę krem z pomidorów niczym prosto z kutra włoskiego rybaka. Gęsta i aromatyczna zupa przygotowana na wywarze z klopsików z mięsa dorsza i mintaja, czyli to co się na kutrach jada. Ryby i jeszcze raz ryby! Ale myślę sobie, że taki rybak włoski to bez pomidorów nie przetrwa, nie wytrzyma ;-). Dlatego wymyśliłam ten przepis. Zupa(...)SKŁADNIKI: - 1 opakowanie przecieru pomidorowego Łowicz - 1 litr wody - 1 gałązka rozmarynu - 1/4 selera korzeń - 1 mała pietruszka - 2 ziela angielskie - 2 listki laurowe - 1 pomarańcz - 500g mięsa z dorsza, mintaja - 1 jajko - 5 łyżek bułki tartej - świeże chili - sól morska - pieprz świeżo mielony - oliwa z oliwek - mąka pszenna do obtoczenia klopsików WYKONANIE: klopsiki rybne: Mięso z ryb zmiel

SMYKWKUCHNI
Kotleciki rybne 132

przemycenie ryby w posiłku dla dziecka i duża szansa na to, że wreszcie ją polubi :) Głównymi składnikami kotlecików są gotowane, przeciśnięte przez praskę ziemniaki oraz zmiksowany filet z dorsza (możecie użyć innej ryby). Dodatkowo gotowana marchewka i spora ilość koperku, który można zastąpić posiekaną natką pietruszki. Proporcje ziemniaków i ryby można regulować i zacząć od ilości pół na pół(...)dzieci, które do tej pory nie jadały ryby pod żadną postacią) stopniowo zmniejszając ilość ziemniaków na korzyść rybki :) Składniki (na ok. 12 niedużych kotlecików): 360 g filetu z dorsza (bez skóry) – można użyć innej ryby 280 g gotowanych ziemniaków (przeciśniętych przez praskę) 1 średnia gotowana marchewka 1 czubata łyżka drobno posiekanego koperku (lub natki pietruszki) 1 żółtko 1 łyżka bułki

MyCookBook.pl
Dorsz w cieście francuskim z pieczarkami. 240

Składniki: 6 kostek z dorsza 2 ciasta francuskie 300 g pieczarek 6 plastrów sera mozzarella sól, pieprz cytrynowy 1 jajko Dorsza rozmrażamy, doprawiamy solą i pieprzem cytrynowym. Pieczarki kroimy w półplasterki i smażymy na odrobinie oleju rzepakowego aż wyparuje cała woda (kiedy zmiękną solimy i pieprzymy). Ciasto francuskie kroimy na 6 prostokątów, wykładamy na środek rybę, na nią usmażone pieczarki

Moje-pitraszenie
Roladki z pstrąga z pieczoną papryką i czosnkiem niedźwiedzim 165

lubią ryby… i nie tylko polecam również: - Łososia w maku - Smażone filety z gładzicy - Tartę z pstrągiem wędzonym i papryką pieczoną - Szaszłyki z łososia - Kotlety siekane z łososia - Dorsza w panierce sezamowej - Rybę po grecku - Łososia pieczonego w niskiej temperaturze - Pollocka (dorsza) w cieście piwnym - Dogfish na rukoli, z pesto bazyliowym - Chrupiącego łososia Gordona Ramsaya - Dogfish z patelni - Mielone

mojewypiekiinietylko
Ryba po indiańsku 178

piątek przystało mam dla Was rybę po indiańsku. Takie szybkie jednogarnkowe danie. Udało mi się kupić brzuszki z dorsza, które bardzo lubię. Smaczna ryba, świeża i nie jest mrożona, dzięki czemu nie płacę za wodę zamrożoną. Na blogu znajdziecie również inne przepisy z rybami takie jak zapiekane, smażone, itp (tutaj) Inspiracja: prl-kuchniadanusi.blogspot.com Składniki 800 g filetów z dorsza

O kuchni z uczuciem
DORSZ PIECZONY W CAŁOŚCI 145

Jeśli ryba, to na specjalne życzenie mojej córki. A że znów jest na diecie, to nie mogła być smażona. Wersja dorsza z pieca, przypadła jej do gustu :) Mi też, bo obyło się bez filetowania ;) SKŁADNIKI: 1 wypatroszony dorsz w całości (bez głowy) sól  pieprz cytrynowy przyprawa do ryb 1 łyżka masła 1 mały ząbek czosnku 2 plasterki cytryny świeży

Kuchnia w opałach
Łazanki z dorszem i szpinakiem 184

dużo szpinaku, ale dla mnie było ok. No może jednak ciutkę mniej go mogło być. :) Przygotowując dla siebie, możesz zredukować ilość szpinaku, wedle potrzeb. Jednak bardzo mi smakowało. Użyłam dorsza, więc w ogóle nie było czuć smaku ryby, tzn. danie nie śmierdziało rybą, co byłoby pewnikiem przy większości ryb, które kiedyś jadałam. Zuzi bardzo smakowało. Z uwagi na nią(...)danie było łagodne. Jednak spora doza pieprzu i ewentualnie szczypta ostrej papryki mielonej dodałaby jeszcze więcej smaku. Gorąco polecam! Składniki na 3 porcje: ok 250-300 g filetów z dorsza bez skóry, ja miałam atlantyckiego ok 300-350 g mrożonego szpinaku w bryłkach 1 cebula 2 mniejsze marchewki 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki świeżej natki pietruszki, drobno posiekanej sól

Anioszek w kuchni
Ryba zapiekana z warzywami 1222

Lubię rybę panierowaną, ale dla urozmaicenia zrobiłam rybę zapiekaną z warzywami. Takie szybkie, ale bardzo smaczne danie z piekarnika . Możecie wykorzystać do tej zapiekanki dowolną rybę (filet). Ja miałam dorsza, ale może być panga,miruna.... Jeżeli macie ochotę na inną rybę z piekarnika to polecam również rybę po genueńsku  lub rybę zapiekaną z jajkami  . Składniki 700 g fileta(...)dorsza 3 średnie marchewki 1 pietruszka 1 por 1 mała czerwona papryka 2 łodygi selera naciowego 200 ml śmietany 1/2 pęczka natki pietruszki 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki masła klarowanego sol pieprz słodka papryka Rybę podzielić na mniejsze kawałki. Oprószyć solą, pieprzem i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 1/2 godziny w chłodne miejsce. Na patelni rozgrzać masło

O kuchni z uczuciem
Skrei pieczony z salatką z kopru włoskiego 109

dorsza skrei w płacie, 2 pomarańcze, 1 łyżka soku z cytryny, 1/2 kopru włoskiego, sól, oliwa, 1 łyżeczka miodu, oliwa 1 łyżka octu winnego (u mnie ocet z kwiatów czarnego bzu), Z 1/2 pomarańczy wycisnąć sok, pozostałą 1/2 pomarańczy pokroić w plasterki. Z drugiej pomarańczy wyciąć filety (cząstki pomarańczy bez skórki). Koper włoski pokroić w cienkie plasterki, zostawić zewnętrzny liść(...)oczyścić, umyć, osuszyć, wyciągnąć ości, oprószyć solą, pokroić na porcje. Naczynie do zapiekania wysmarować oliwą, ułożyć pokrojony w plasterki wierzchni liść kopru włoskiego, na nim ułożyć plasterki pomarańczy. Ułożyć dorsza, skropić oliwą, oprószyć solą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 15 minut. Najlepiej sprawdzić czy ryba jest upieczona wkładając metalową wykałaczkę na 3-4 sekundy w środek mięsa

królestwo garów
Dorsz zapiekany z warzywami 162

Dorsz zapiekany z warzywami. Aby obiad nie był nudny, aby znów nie była to ryba panierowana zapraszam was na rybkę z piekarnika z dodatkiem warzyw. Składniki: 500 kg filetu z dorsza 4 marchewki 2 pietruszki 1/3 średniego selera 1 średnia cebula 2-3 liście pora pieprz, sól, cytryna ok. 5 łyżek oleju Wykonanie:  Rybę myjemy. Kładziemy ją na folię

W Moim Magicznym Domu
AROMATYCZNY DORSZ PIECZONY 116

Pieczona rybka to smaczny i szybki obiad.Tak niewiele potrzeba a dorsz wychodzi rewelacyjny i soczysty.Polecam. Składniki:   dorsz - jeden filet sól,pieprz ostra wędzona papryka 3 ząbki czosnku masło(4-5 cienkich kawałków) cytryna  Naczynie żaroodporne wyłożyć folią aluminiową.Rybkę umyć,osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki - 4-5 w zależności jak duży jest filet.Przyprawić solą,pieprzem

Niespełnione zdolności kulinarne
Sałatka z wędzonej ryby. Zaskakująca sałatka z wedzononego dorsza i ... 203

smaczne... a jednak. Najlepszym sposobem na wyrobienie sobie opinii jest po prostu wypróbowanie tego przepisu:-) Polecam na śniadanie, do pracy lub na kolację:-) Składniki: ok. 300 g wędzonego dorsza 1/2 małej cebuli 1 jabłko ok. 5 małych ogórków konserwowych 50 g suszonych moreli duży pęczek szczypiorku 2 łyżki majonezu sól, pieprz Wykonanie: Dorsza obieramy ze skóry i ości. Następnie dzielimy

IMPRESJA SMAKU
Dorsz pod cebulowo- serową pierzynką 177

Pomysł na takie przygotowanie dorsza pojawił się w mojej głowie dopiero w momencie kiedy miałam szykować obiad. Biorąc pod uwagę składniki jakie mam w lodówce postanowiłam, że nie będzie "tradycyjny" czyli panierowany. Składniki: Dla dwóch osób: 1 duży płat brzuszka z dorsza 2 łyżki chrzanu ostrego 4 łyżki zapiekanej cebulki 100g wędzonego sera sól morska, pieprz kolorowy kilka kropel soku

Kuchnia w czekoladzie
Szaszłyki z dorsza 121

Potrzebne składniki:  filet z dorsza 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżki posiekanego drobno koperku 3 szparagi 1 łyżka oleju kokosowego sól ziołowa, pieprz cytrynowy kilka plastrów cytryny i limonki Przygotowanie: Filety z dorsza dokładnie myjemy i tniemy w paseczki. Następnie nacieramy solą i pieprzem . Rybę nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia

Łycha smaków