dorsz - 2916 przepisów (strona:77/195)

Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 185

Pyszna, delikatna, łatwa do przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami

Stare Gary
dorsz smażony marynowany w musztardzie 165

Ryba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażenia mąka do obtaczania marynata: 2 łyżki oliwy tymianek pieprz świeżo zmielony sok z cytryny musztarda około 1/2 łyżeczki

Ugotujmy Coś
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 173

niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie.   Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel(...)łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy ok 1l Dodatkowo 1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej) 50 g orzechów pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu

Słodki Kompromis
dorsz smażony w galarecie 181

Lubię rybę w galarecie ale smażoną..Postanowiłam tym razem zrobić dorsza ..Wyszedł bardzo smaczny nadaje się nie tylko na Wigilijny stół .. Składniki: 2 duże filety z dorsza marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyża masła roztopionego schłodzonego lub olej 3 gałązki tymianku lub 1 łyczka suszonego 1/2 soku z cytryny sól.pieprz mąka masło klarowane lub olej

Ugotujmy Coś
Polędwica z dorsza w szynce dojrzewającej 165

takie mają wzięcie choć te tłuściejsze tak jak halibut czy makrela mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, potrzebnych aby organizm prawidłowo funkcjonował. Tym razem na talerzu polędwiczka z dorsza, chuda, pyszna i nie należy jej przegotować bo będzie sucha, dlatego postanowiłam ją owinąć w szynkę długodojrzewajacą i była to szynka parmeńska. Ryba ugotowała się w sam raz i polecam(...)wszystkim wielbicielom. Polędwica z dorsza w szynce dojrzewaj ącej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
dorsz w galarecie... 144

Składniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z kalerosse™ i dorszem 158

kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.   Wpis powstał we współpracy z marką Fit&Easy(...)Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kalerosse™ i dorszem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa rybna 204

FODMAP pod warunkiem, że nie doda się cebuli (ja dodałam, bo widzę, że wywary na bazie cebuli dobrze toleruję, a cebula daje jednak fajny aromat)  Składniki: 1/2 kg dorsza 1/2 kg miętusa 2 marchewki 2 cebule (niedozwolone w diecie lowFODMAP) pietruszka korzeń pęczek koperku pól selera 4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego łyżka(...)najmniej pół godziny od momentu jak zacznie "pyrkać" aż warzywa będą miękkie Dodać pomidory, pozostałą rybę, lubczyk i pietruszkę, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą (chociaż moim zdaniem dodatek dorsza daje wystarczająco słony smak) Gotować na wolnym ogniu jeszcze 20-30 minut  Smacznego

pyszne zdrowości
Warsztaty świąteczne z Agatą Wojdą i degustacja win niemieckich 173

gorącą kaszę z łyżką pesto, wierzch obsypujemy żołądkami. Troć wędrowna z fenkułem, jabłkiem i selerem 4 kawałki po 180g troci wędrownej 5 dużych ziemniaków grillowych 2 -3 łyżeczki ikry dorsza 100ml tłustej śmietanki 50g masła 2 opakowania selera naciowego 1 fenkuł 2 duże twarde czerwone jabłka 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy 1 cytryna (otarta skórka, wyciśnięty sok) Sól, pieprz(...)odrobinę miodu i soli. Przygotowujemy dodatek ziemniaczane pure. W osolonej wodzie gotujemy do miękkości ziemniaki. Przecieramy przez maszynę do pure lub bardzo dokładnie ugniatamy. Dodajemy masło, śmietanę, pastę z dorsza, otartą skórkę z 1 cytryny i pomarańczy, sok cytrynowy i wyrabiamy na gładkie i kremowe pure. Rozgrzewamy piekarnik do 200C, rybę lekko solimy i układamy na blaszce wyłożonej papierem

karmelowy
Dorsz pod brokułowo kalafiorową pierzynką 168

kuchni wiele jest takich dań, które i tak uwielbiamy ;) Czasami zdarzają się ości w filetach, więc nieodzownym gadżetem jest pęseta do ości od Fiskars Składniki 300 g filetu z dorsza 500 g brokułu 500 g kalafiora 1 marchew olej do smażenia mąka 250 ml bulionu warzywnego 1 liść laurowy 4 ziarna ziela angielskiego sól, pieprz     Przygotowanie Normal(...)false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza płuczemy, osuszamy papierowym ręcznikiem, oprószamy z obu stron solą i pieprzem. Następnie obtaczamy w mące i podsmażamy na rozgrzanym oleju, z obu stron na złoty kolor. Osączamy z oleju na papierowym ręczniku. Brokuł, marchew i kalafior ścieramy   na tarce o dużych oczkach. Lekko dusimy z dodatkiem bulionu, liścia i ziela angielskiego

R'n'G Kitchen
Ryba w pomidorach na zimno. 160

się z delikatnie usmażoną rybą, a im więcej czasu pozostawimy tej parze na zapoznanie się, porozumienie i w końcu połączenie, tym lepiej dla nas! Składniki: 4 nieduże filety z dorsza (500 - 600 g) 2 łyżki masła (np. z solą morską) 1 łyżka oliwy mąka 1 puszka pomidorów krojonych 2 cebule 1 łyżka octu balsamicznego 2 - 3 łyżeczki brązowego cukru(...)obtoczyć w mące. Smażyć na maśle z oliwą po około 4 - 5 minut z obu stron. Odłożyć. Cebule pokroić w bardzo cienkie plasterki i smażyć na tłuszczu po dorszu. Oprószyć solą i ewentualnie dodać więcej oliwy. Smażyć na średnim ogniu około 20 minut. Dodać pomidory z puszki i resztę składników (pieprz, goździki i ziele zmiażdżyć w moździerzu). Posolić. Dusić

zadanie-gotowanie
Ceviche z dorsza 183

surowa ryba poddawana marynacie z cytrusów. Limonka, cytryna lub pomarańcza. Do tego przyprawy, zioła. Jeśli ryba kupiona jest z wiadomego źródła, to spokojnie możecie ceviche zrobić. U mnie z dorsza. Przepyszna zagryzka :) Świetnie nadająca się na Święta Bożego Narodzenia. Sposób marynowania, który przedstawiłam poniżej, powoduje, że ryba zachowuje się tak, jak podczas gotowania - ścina się białko.  Składniki: 300 gramów(...)fileta z dorsza 1 nieduży, świeży ogórek sok z 1 cytryny 1/3 papryczki chilli 1 awokado 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól himalajska pieprz mielony cytrynowy Rybę dokładnie umyłam. Jeśli ryba ma skórę, to należy ją usunąć. Moja nie miała Pokroiłam filet na kawałki. Sokiem z cytryny zalałam rybę w miseczce, doprawiłam pieprzem, solą, papryczką i natka pietruszki Wstawiłam

Szczęśliwa kuchnia
Dorsz w zalewie octowo pomidorowej 150

Czas świąteczny to czas na przygotowanie ryb. Ten przepis jest super. Rybka dostanie doskonałego smaku pomidorowego.   Na patelni rozgrzać olej i położyć kawałki ryby. Ryba

Kuchnia Pokoleń
Zupa rybna z pomidorami i cukinią 157

domu czy od znajomych wyłudzam głowy np.: szczupaka czy karpia. Świetnie nadają się na rybny wywar. Ale oczywiście jeśli nie mamy można użyć bulionu warzywnego. Składniki: 70dag fileta z dorsza ok 1- 1,5litra wywaru 2 średniej wielkości pomidory 1-2 małe cukinie zielone 1 puszka krojonych pomidorów + opcjonalnie 1 łyżka przecieru pomidorowego 1 średniej wielkości marchewka 1 cebula Pęczek(...)mnie w większą kostkę. Podlać wszystko bulionem przyprawić do smaku, gotować na małym ogniu do miękkości ok 20minut. Po tym czasie dodać do zupy pokrojony na kawałki filet z dorsza oraz obrany ze skórki pomidor pokrojony w kostkę. Całość jeszcze chwilę gotować, obficie posypać posiekaną natką pietruszki. W razie konieczności można uszlachetnić zupę śmietanką

W garach u Gosi
RYBA NA PARZE Z MARCHEWKOWYM PUREE 277

typu różności. Z resztą ja sama zaczęłam gotować niestandardowo, ale czasem lubię powracać do tradycji! Dlatego dzisiaj w moim domu na obiad jest ryba i już! SKŁADNIKI : filet z dorsza – 4 płaty ziemniaki – 6 sztuk jajko – 1 sztuka natka pietruszki – pół pęczka kurkuma przyprawa do ryb limonka – 1 sztuka oliwa z oliwy marchewka – 2 sztuki kukurydza – 1 mała puszka czosnek

kuchniabellissima.wordpress.com

Proponowane wyszukiwania