dorsz - 2916 przepisów (strona:77/195)

Rybne pulpety z karmelizowaną cebulą 99

zrobić gdy kupimy zbyt dużo wędzonej ryby ? Może takie pulpeciki.  Składniki 200 g wędzonego dorsza 200 g ugotowanych ziemniaków starta skórka z 1/2 cytryny łyżka natki pietruszki sól pieprz mąka 2 jajka bułka tarta olej do głębokiego smażenia szczypta chili 2 duże czerwone cebule oliwa 1 łyżka brązowego cukru     Przygotowanie   Oczyszczonego ze skóry i ości dorsza

R'n'G Kitchen
Dorsz pod chlebową kołderką. 132

poniedziałku polecam rybę, wiadomo, że zdrowa ... A ja jadam ich zdecydowanie za mało... Składniki; 3 filety z dorsza sól, pieprz, 2 kromki chleba (bez skórki) 3 łyżki siekanego koperku 10 dag sera feta 2 łyżki masła   Przygotowanie; Dorsza myjemy, osuszamy i nacieramy solą oraz pieprzem. Obsmażamy na maśle z każdej strony. Do misy blendera wkładamy chleb, ser feta

Radość kipiąca uśmiechem.
Zupa rybna 255

może się nie udać. Robię! Aha, jasne. Dupa. Nie udało się. Ale w sumie i tak było smacznie :). Zapraszam do lektury. Składniki (dla dwóch osób): 2 filety dorsza, oskórowane (w oryginalnym przepisie była złocica) dwie nieduże marchewki białe wino reńskie (Liebfrauenmilch) pęczek koperku 1 por 2 szalotki 2 ząbki czosnku gałązka tymianku gałązka rozmarynu oliwa z oliwek sól, pieprz Wstaw(...)cienkie plasterki. Wszystko wrzuć do miski i dobrze wymieszaj. Czas na rybę. Ja, ponieważ nie mam zielonego pojęcia co to jest złocica i gdzie ją do cholery dostać, użyłem dorsza. W sumie świetnie się sprawdził. Rozłóż na desce obydwa filety, posól i popieprz z obydwu stron. Weź dwa konkretnej wielkości pęczki koperku, połóż je na rybie i zwiń w roladę

manslogblog
Rybna zapiekanka (fit). Dorsz pieczony z ryżem, pod pomidorową kołderką. 175

Niedawno wrzuciłam przepis na kurczaka zapiekanego z ryżem i warzywami . Tę zapiekankę skonstruowałam w sposób całkiem podobny. Jest ryż, są warzywa, jednak zamiast mięsa pojawił się dorsz. Zapiekanka wyszła naprawdę zdrowa, wręcz dietetyczna, bo nie użyłam ani tłuszczu, ani innych tuczących składników, a okazała się naprawdę obłędna w smaku. Kluczem do sukcesu w tym przepisie jest odpowiednio doprawiony sos pomidorowy(...)był mdły. No i ryba - konieczna dobra gatunkowo. Powinna być smaczna, pachnąca i bez ości (filet). Do tego garść aromatycznej zieleniny. Pycha! Składniki (4 porcje): 4 kawałki filetu z dorsza sól i pieprz sok wyciśnięty z cytryny ryż paraboliczny 200 g 100 ml bulionu, lub wody od gotowania ryżu - do podlania zapiekanki Składniki na sos: puszka pomidorów 100 ml białego

Poezja Smaków - blog kulinarny
Menu Motto, czyli jak wygląda kuchnia spod ręki Master Chefa 152

jednak na bezy z mango, marakują i wasabi, bo po spróbowaniu byłem w siódmym niebie. Inne propozycje warte uwagi to między innymi: soczysta pierś z kaczki z szarymi kluskami, dorsz z budyniem z białych warzyw, gulaszowa z gęsich żołądków, czy siekany tatar. Wegetarianie również znajdą tutaj kilka propozycji dla siebie: czeka na nich m.in. kalafior pieczony w papilocie, pierogi(...)Beata Śniechowska Amuse bouche: golonka z kalerosse, ziemniakiem i crème fraîche. Pierożki z ogonem wołowym, karmelizowanymi szalotkami i emulsją szczypiorkową. Gulaszowa z gęsich żołądków, leśne grzyby i crème fraîche. Dorsz z budyniem z białych warzyw, chips z kindziuka i marchewki. Pierś z kaczki z szarymi kluskami, czerwoną kapustą i marynowaną gruszką. Stek Tomahawk z antrykotu z kością. Stek Tomahawk

Food Square
filety dorsza z patelni... 121

Składniki: filet z dorsza 2 sztuki/większe, masło 1 łyżka, olej rzepakowy - ile potrzeba, sól ziołowa 2 łyżeczki, pieprz cytrynowy 2 łyżeczki, bułka tarta 1/2 szklanki, mąka tortowa 2 łyżki świeże filety dorsza opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, przekroić na dwie porcje dobrze natrzeć solą ziołową, pieprzem cytrynowym i odłożyć na 15 minut do lodówki filety obtoczyć w tartej bułce wymieszanej

W Mojej Kuchni Lubię
Halibut z trawą cytrynową, w papilotach 177

Pyszna, delikatna, łatwa do przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami

Stare Gary
dorsz smażony marynowany w musztardzie 158

Ryba to jedyne mięso które jadam..Ze względu na to szukam nowych możliwości i wydobycia interesujących smaków..Polecam dzisiaj dorsza w marynacie z musztardą..Wyszła przepyszna.. składniki: 1 filet z dorsza na osobę 3 łyżki masła klarowanego do smażenia mąka do obtaczania marynata: 2 łyżki oliwy tymianek pieprz świeżo zmielony sok z cytryny musztarda około 1/2 łyżeczki

Ugotujmy Coś
Pulpety rybne z kaszą jaglaną smażone w oleju rzepakowym 166

niejednego rybiego sceptyka. Danie dodatkowo wzmacnia solidna dawka witamin w postaci kaszy, orzechów i ziół - koniecznie wypróbujcie.   Składniki na ok 12 szt Czas przygotowania: 35 min 500 g dorsza* 1/2 szklanki kaszy jaglanej lub płatków jaglanych 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 jajo 2 łodygi selera naciowego 2 łyżki szczypiorku 2 łyżki koperku 1 łyżeczka suszonego estragonu kilka kropel(...)łyżki sezamu 1 szklanka tartej bułki olej rzepakowy ok 1l Dodatkowo 1 szklanka kaszy bulgur (można użyć gryczanej) 50 g orzechów pęczek natki pietruszki pęczek szczypiorku *jeśli używamy mrożonego dorsza należy go najpierw rozmrozić Przygotowanie: 1. Cebulę siekamy w kosteczkę, szklimy ją na maśle, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i posiekane w kostkę łodygi selera, trzymamy na ogniu

Słodki Kompromis
dorsz smażony w galarecie 175

Lubię rybę w galarecie ale smażoną..Postanowiłam tym razem zrobić dorsza ..Wyszedł bardzo smaczny nadaje się nie tylko na Wigilijny stół .. Składniki: 2 duże filety z dorsza marynata: 2 ząbki czosnku 1 łyża masła roztopionego schłodzonego lub olej 3 gałązki tymianku lub 1 łyczka suszonego 1/2 soku z cytryny sól.pieprz mąka masło klarowane lub olej

Ugotujmy Coś
Polędwica z dorsza w szynce dojrzewającej 158

takie mają wzięcie choć te tłuściejsze tak jak halibut czy makrela mają więcej nienasyconych kwasów tłuszczowych omega 3, potrzebnych aby organizm prawidłowo funkcjonował. Tym razem na talerzu polędwiczka z dorsza, chuda, pyszna i nie należy jej przegotować bo będzie sucha, dlatego postanowiłam ją owinąć w szynkę długodojrzewajacą i była to szynka parmeńska. Ryba ugotowała się w sam raz i polecam(...)wszystkim wielbicielom. Polędwica z dorsza w szynce dojrzewaj ącej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
dorsz w galarecie... 137

Składniki: filet z dorsza 3 sztuki/większe, woda 2 litry, sok z cytryny 1 łyżka, por 1 mały, kucharek 1 łyżka, żelatyna 2 opakowania na 1 litr, marchewka ugotowana 2 sztuki, jajka 3 sztuki, ogórki konserwowe 3 sztuki, natka pietruszki - ile potrzeba, pieprz czarny mielony - ile potrzeba filety dorsza podzielić na porcje, jeden filet na 4 porcje, zalać w garnku

W Mojej Kuchni Lubię
Risotto z kalerosse™ i dorszem 152

kalerosse™, czyli wdzięczne połączenie jarmużu i brukselki. Jakiś czas zastanawiałam się, jak mogę je wykorzystać i poza oczywistościami przyszedł mi na myśl przepis na wyjątkowe risotto z kalerosse™ i dorszem. To jest to! Pyszne, delikatne, a jednocześnie ciekawe. Warzywna nowość pasuje tu znakomicie. Więcej informacji o nim znajdziecie TUTAJ.   Wpis powstał we współpracy z marką Fit&Easy(...)Składniki: Czytaj dalej... Artykuł Risotto z kalerosse™ i dorszem pochodzi z serwisu Pasja Smaku

Pasja Smaku
Zupa rybna 196

FODMAP pod warunkiem, że nie doda się cebuli (ja dodałam, bo widzę, że wywary na bazie cebuli dobrze toleruję, a cebula daje jednak fajny aromat)  Składniki: 1/2 kg dorsza 1/2 kg miętusa 2 marchewki 2 cebule (niedozwolone w diecie lowFODMAP) pietruszka korzeń pęczek koperku pól selera 4 listki laurowe 3 ziarna ziela angielskiego 4-5 ziarenek pieprzu kolorowego łyżka(...)najmniej pół godziny od momentu jak zacznie "pyrkać" aż warzywa będą miękkie Dodać pomidory, pozostałą rybę, lubczyk i pietruszkę, można doprawić pieprzem i ewentualnie solą (chociaż moim zdaniem dodatek dorsza daje wystarczająco słony smak) Gotować na wolnym ogniu jeszcze 20-30 minut  Smacznego

pyszne zdrowości