dorsz - 2916 przepisów (strona:81/195)

Szaszłyki z dorsza 117

Potrzebne składniki:  filet z dorsza 8 pomidorków koktajlowych 2 łyżki posiekanego drobno koperku 3 szparagi 1 łyżka oleju kokosowego sól ziołowa, pieprz cytrynowy kilka plastrów cytryny i limonki Przygotowanie: Filety z dorsza dokładnie myjemy i tniemy w paseczki. Następnie nacieramy solą i pieprzem . Rybę nabijamy wraz z pomidorkami i szparagami na patyczki do szaszłyków. Szaszłyki przekładamy do naczynia

Łycha smaków
Pieczona ryba po grecku 124

Danie na każdą okazję i bez okazji. Jedno z moich ulubionych... Chociaż ja tak kocham Święta, że wszystkie dania stały się moimi ulubionymi i czekam na nie cały rok. Dorsza, którego wybrałam, przygotowałam na parze. Ten zabieg powoduje, iż danie jest bardzo lekkie, wręcz dietetyczne. Co akurat jest bardzo pozytywne, biorąc pod uwagę ilość potraw zjedzonych w Święta. Składniki(...)porcje): 300 gram filetów białej ryby (np. dorsz, mintaj, morszczuk) szczypta soli i pieprzu 1/2 cytryny 1/2 pęczka kopru 2 łyżki oleju rzepakowego 1 cebula pół selera 2 marchewki pietruszka biała część małego pora 3 łyżki dobrego koncentratu pomidorowego 1 lampka czerwonego wina 1/2 szklanki bulionu sok z połowy cytryny 2 łyżki cukru trzcinowego łyżeczka słodkiej papryki liść laurowy ziele

Mango Papaja
Sałatka z dorsza atlantyckiego w przyprawie garam masala na parze z dodatkiem warzyw 119

Kolejny szybki przepis na zdrowy obiad lub też sałatkę, potrzebujemy tylko 2 rzeczy które są kropką nad "i"- przyprawa garam masala i olej sezamowy :) Składniki (1 porcja) 100 g dorsza atlantyckiego (lub innej białej ryby) przyprawa garam masala garstka czarnych oliwek garstka marchewki Baby Carrots (lub zwykłej pokrojonej w średniej wielkości plastry) 4 różyczki kalafiora 4 różyczki brokuła garstka żółtej(...)fasoli szparagowej garstka zielonej fasoli szparagowej 4 pieczarki garść rucoli garść roszponki olej sezamowy łyżka ziaren sezamu (opcjonalnie) łyżka ziaren słonecznika (opcjonalnie) Dorsz z Lidla czyli ze skórą, ale tym sie nie przejmujemy obsypujemy go od strony mięsa przyprawą garam masala. Ja taką ostatnio nabyłam w młynku. W garnku do gotowania na parze zagrzewamy wodę (lub szybkowarze jeśli ktoś posiada

Piekielna Kuchnia Pati
Ryba w cieście francuskim 135

innych dań Bożenarodzeniowych (przepisy na dania Bożenarodzeniowe TU ).  Inne przepisy na rybę znajdziecie TUTAJ . Ryba w cieście francuskim - przepis: Składniki: 300 g filetów z ryby np. dorsza, halibuta, szczupaka (u mnie dorsz) 1/2 opakowania ciasta francuskiego Sok z 1/4 cytryny 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki pieprzu 2 łyżki mąki pszennej 1 żółtko + 1 łyżka zimne wody

Kuchnia Łukasza
Rybne kołaczki 162

łyżeczka cukru 220 ml ciepłej wody 70 g miękkiego masła 1 jajko lub mleko do posmarowania sezam ( u mnie czarnuszka) do posypania   Farsz: 250 g filetu z dorsza ( u mnie 300 g) sól pieprz sok z 1/2 cytryny odrobina masła 1 spory por (biała część) 6 suszonych pomidorów 1/2 pęczka natki pietruszki   Wykonanie: Mąkę, mleko w proszku(...)dolewamy stopniowo wodę.  Wyrabiamy elastyczne, gładkie ciasto.  Miskę przykryć ściereczką lub wstawić do worka i odstawić w ciepłe miejsce na około godzinę. W międzyczasie przygotować farsz.  Dorsza osuszyć i ewentualnie zdjąć skórę.  Doprawić solą i pieprzem i skropić sokiem z cytryny.  Podsmażyć na maśle.  Zdjąć z patelni i ostudzić.  Pora posiekać w półplasterki

Sto kolorów kuchni
Dorsz smażony w panierce z migdałami 80

Obok tradycyjnego karpia i ryb w galarecie na wigilijnym stole w mojej rodzinie zawsze pojawia się dorsz smażony w panierce. Szybkie i pewne danie, które smakuje wszystkim miłośnikom ryb. W tym roku po raz pierwszy jako dodatek do dorsza pojawiły się lekko uprażone migdały. Kompozycja sprawdza się bardzo dobrze

Milion Smaków
Dorsz panierowany 144

dopadła również i mnie. Sprzątam i próbuję przygotować świąteczne dekoracje. Lubicie taki udekorowany świąteczny dom? Ja bardzo , bo robi się bajkowo, nastrojowo i rodzinnie. Składniki: 1 kg filetów z dorsza lub innej ryby 2 jajka sól pieprz cząber rozmaryn bułka tarta do panierowania Olej do smażenia W miseczce wymieszać sól, pieprz, cząber, rozmaryn i oprószyć mieszanką kawałki ryby z dwóch(...)stron. Następnie obtoczyć w jajku i bułce tartej i ponownie w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzać olej i smażyć na rumiano z każdej strony. dorsz panierowany

O kuchni z uczuciem
Warsztaty z Frosta – relacja 159

przybyciu na miejsce okazało się, że warsztaty poprowadzi sam Tomasz Jakubiak wraz ze swoją niezawodną i przesympatyczną ekipą. Po wstępnych uprzejmościach, zabraliśmy się do dzieła. Tym razem przygotowaliśmy: Dorsza w kruszonej bułce na czarnej soczewicy, w pomidorach i pieczonym czosnku/ jajko poche z topinamburem/ palone masło i czosnek niedźwiedzi Lasagne z batatami/ karmelizowane pory z chrzanem/ sałatka ze smażonych pieczarek(...)Chrupiące kulki z ziemniaków i łososia/ siekany sos ziołowy/ majonez pietruszkowy/ frytki z kalarepy w tempurze Dorsz smażony w ziołowym maśle/ soczewica z serami pleśniowymi/ sos jabłkowo-waniliowy/ chipsy z batatów Po wszystkim klasycznie nastąpiła zbiorowa degustacja przygotowanych dań:) Było to kolejne miłe spotkanie blogerów, gdzie nauczyłam się kilku nowych rzeczy i bardzo przyjemnie spędziłam czas. Dziękuję za zaproszenie! Przepisy

karmelowy
Dorsz w panierce z brokułu 217

pozostaje nam tzw "głąb"...wiele osób wyrzuca, a w nim tkwi cały smak warzywa. Postanowiliśmy wykorzystać go w naszym przepisie...choć różyczki też starliśmy ;) Składniki 500 g filetów z dorsza 1 brokuł (może być sam "głąb") bułka tarta mąka 2 jajka olej do smażenia sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Filety z dorsza

R'n'G Kitchen
Ryby są super! Nowa książka Lidla! - Karol Okrasa i Dorota Wellman 179

Przepisy w ksiażce też są odpowiednio podzielone - mamy przystawki, zupy, dania główne, dania na święta, na grilla i owoce morza! W książce każdy znajdzie coś dla siebie - przepis na dorsza w cieście piwnym, pyszne drożdżowe kołaczki rybne, domowa tortilla z pikantną pieczoną flądrą i sosem z korniszonów! A kiedy chcemy dojść do konkretów znajdziemy przepis na  palonego łososia(...)zupę rybna czy flądrę w sosie orzechowym! Nam spodobało się szczególnie kilka przepisów i któryś z nich z pewnością Wam niedługo pokażemy np. halibutowe kąski w ziołowym cieście, filet dorsza z bobem i pieczarkami w sosie limonkowym czy klopsiki z karpia z suszonymi owocami. Podsumowując - książka jest świetnym źródłem inspiracji i informacji. Jest idealna dla osób początkujących, jak i zaawansowanych

Plate of Joy
Dorsz z koperkiem pieczony w folii 137

Składniki: 3 tuszki dorsza pęczek świeżego koperku 3 ząbki czosnku polskiego sok ze świeżej cytryny 50 gram masła sól i pieprz cytrynowy Sposób wykonania: Tuszki dorsza umyłam, osuszyłam, skropiłam sokiem z cytryny, posypałam solą i pieprzem cytrynowym, pozostawiłam na dwie godziny w lodówce.  Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę, koperek rozdrobniłam. Niewielką ilość czosnku i koperku włożyłam do środka ryby

Darcia w kuchni
Zapiekanka z dorsza z ziemniakami i brokułami 151

Składniki: 500 gram filetów z dorsza 700 gram ziemniaków 1 brokuł 100 gram sera żółtego 2 ząbki czosnku sól, pieprz, oliwa z oliwek, mąka sos beszamelowy: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki 2,5 szklanki mleka sól, pieprz, gałka muszkatołowa sos beszamelowy: Masło roztopiłam, wsypałam mąkę i wymieszałam, lekko podsmażyłam. Cienkim strumieniem dodawałam mleko, ciągle mieszając doprowadziłam do wrzenia. Doprawiłam(...)smażyłam z obu stron na niewielkiej ilości oliwy. Różyczki brokuła ugotowałam na parze ( około 4 minuty ) W naczyniu żaroodpornym ułożyłam ziemniaki, dodałam czosnek przeciśnięty przez praskę. Na nich położyłam dorsza, następnie brokuł. Całość zalałam sosem beszamelowym. Wierzch posypałam żółtym serem. Zapiekałam pod przykryciem przez 30 minut w temp. 190 stopni

Darcia w kuchni
Sałatka z wędzonym dorszem 163

wędzonego dorsza czerwona cebula 500 g ziemniaków sałatkowych natka pietruszki 2 łyżki oliwy z oliwek łyżka musztardy dijon łyżka soku z cytryny pieprz cytrynowy Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Następnie pokroić w grube plastry. Cebulę pokroić w piórka, natkę posiekać. Z ryby usunąć ości i podzielić na małe kawałki. Przygotować dressing - oliwę połączyć z pieprzem cytrynowym(...)musztardą i sokiem z cytryny. Można dodać do smaku wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Ziemniaki posypujemy piórkami cebuli i wędzonym dorszem. Polewamy sosem i posypujemy natką pietruszki. Wstawiamy do lodówki

Atlas Smaków
RYBA W SOSIE CURRY W MLECZKU KOKOSOWYM 177

Propozycja na szybki i lekki obiad. Jeśli lubicie ryby, curry i kokosowy  smak  to danie będzie dla Was. Składniki: filet z dorsza (bądź innej dowolnej ryby) puszka mleczka kokosowego cebula 3 ząbki czosnku pasta curry sól pieprz olej do smażenia ryż Cebulę pokroiłam w kostkę i lekko podsmażyłam. Starłam ząbki czosnku. Dodałam pastę curry. Wymieszałam. Wlałam mleczko kokosowe(...)Wymieszałam i chwilkę podgrzewałam. Filety z dorsza pokroiłam w większą kostkę. Przez około 10 minut podsmażałam go na oleju. Przełożyłam go do sosu. Dusiłam rybę przez około 15 minut. Doprawiłam solą i pieprzem. Podawałam z ryżem. Smacznego

potrawyregionalne
Sałatka z wędzonym dorszem i makaronem 157

wędzonego dorsza 200 g makaronu (w kształcie ryżu) pół czerwonej papryki 3/4 puszki groszku zielonego 1 cebula 4-5 łyżek majonezu natka pietruszki sól pieprz Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Dorsza rozdrobnić , paprykę i cebulę posiekać w drobną kosteczkę, dodać odcedzony groszek. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sól i pieprz do smaku oraz majonez i natkę pietruszki drobno posiekaną

Gotowanie jest łatwe

Proponowane wyszukiwania