dorsz - 2916 przepisów (strona:62/195)

Zupa rybna z owocami morza 147

cebula 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 225 g krewetek białych koktajlowych 225 g mieszanych owoców morza (skorupiaków i mięczaków) 500 g filetów z dorsza bałtyckiego 200 g ryżu sól, pieprz mały pęczek natki pietruszki WYKONANIE Korzeń selera obrać i pokroić w kostkę. Marchewki i korzeń pietruszki oskrobać i pokroić w krążki. Cebulę obrać z łupin(...)warzywa będą miękkie. Wywar przecedzić przez durszlak do innego garnka lub wybrać sitkiem (marchewki nie wyrzucać). W osobnym garnku ugotować do miękkości ryż według instrukcji na opakowaniu. Filety z dorsza umyć, wyciągnąć dokładnie ości i pokroić w kostkę. Krewetki i owoce morza przełożyć do dużego sitka i opłukać dokładnie zimną wodą. Do wywaru warzywnego dodać rybę i owoce morza

Passions hobbies life
Ryba po grecku 194

mnie dziwi - dlaczego nie jest to ryba po włosku, skoro z Italii Bona przywiozła nam warzywa typowe dla tej potrawy? Składniki (na 3-4 porcje): 300 g fileta z dorsza (wzięłam ze skórą) 2 duże marchewki 2 pietruszki kawałek selera (ok. 1/5) 20 cm pora (zielona część) 3 liście laurowe 7 ziaren ziela angielskiego 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego sól pieprz(...)miękkości. Jeśli woda wyparuje, a one nadal są twarde, dolać wrzątek. Po ugotowaniu warzywa doprawić koncentratem pomidorowym, solą, pieprzem i pieprzem ziołowym. Wymieszać. Równolegle z duszeniem warzyw przygotować dorsza: podzielić na kawałki wielkości porcji dla jednej osoby. Posypać z obu stron solą i pieprzem mielonym. Obsmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor (nie przewracać, zanim ryba

Weekendy w domu i ogrodzie
Dorsz z piekarnika w pomidorach, z oliwkami, kaparkami i oregano 136

Szybki, smaczny i lekki obiad-znacie taki przepis? Jeżeli nie-to zapraszam na ekspresowego dorsza w pomidorach, z oliwkami . SKŁADNIKI: (4 porcje) 4 filety z dorsza, bez skóry (ważne: filet ma być wysoki a nie szeroki) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 500 ml passty pomidorowej  4-5 suszonych pomidorów w zalewie   sól pieprz oregano (najlepiej świeży) cukier

Kopystką po garach
Filet z dorsza, w chrupiącej paniece 198

Dorsz-moja ulubiona ryba, ale nie czarujmy się,że mrożony filet-będzie dobry. Niestety-nie ma takiej opcji. Staram się kupować świeże filety-ważne,żeby nie byłe cienkie. SKŁADNIKI: 700-800 g. fileta dorsza ,bez skóry 1-2 jajka 1/2 szkli. mąki Bułka tarta Sok z cytryny Przyprawa do ryb Olej SOS: Jogurt naturalny Koperek Sól Pieprz PRZYGOTOWANIE: Ryby, doprawić

Kopystką po garach
Dorsz z makaronem w kremowym sosie 206

Składniki: 2 kawałki polędwicy z dorsza 200 g makaronu razowego wstążki 100 mrożonego szpinaku w brykiecie 1 średni por 3 ząbki czosnku 1 serek pomidory i bazylia Apetina pasta paprykowa … Czytaj dalej Dorsz z makaronem w kremowym sosie

czarrna od kuchni
Pulpeciki rybne w sosie koperkowym (Polpettine di pesce con salsa all'aneto) 298

SKŁADNIKI  500 g filetów z dorsza 1 cebula 1 jajko 3 łyżki bu ł ki tartej 2 l bulionu warzywnego 150 ml śmietany 2 łyżki m ą ki koperek natka pietruszki s ó l, pieprz **** INGREDIENTI 500 g di filetti di merluzzo 1 cipolla 1 uovo 3 cucchiai di pangrattato  2 l di brodo(...)verdure 150 ml di panna 2 cucchiai di farina aneto prezzemolo sale, pepe PRZYGOTOWANIE Filety z dorsza i cebulę mielimy.  W misce mieszamy zmielone filety z bułką tartą, pokrojoną drobno natką pietruszki i jajkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Masę na pulpety wyrabiamy.  Z masy rybnej formujemy pulpeciki. Wkładamy

La grande e la piccola cuoca
Dorsz w płatkach migdałowych 149

Polędwica z dorsza panierowana w płatkach migdałowych to moja propozycja na smaczny obiad. Do tego porcja sałatki ze świeżych warzyw i mamy doskonałą ucztę dla oczu i podniebienia. A tak na poważnie to zjadamy bardzo zdrowy i pełnowartościowy posiłek.   400 g mrożonej polędwicy z dorsza (4 szt) 100 g płatków migdałowych 1 jajko 2 łyżki mąki pszennej sól świeżo

Kolorowa kuchnia Elki
Dorsz w sosie chrzanowo - orzechowym 165

Kolejny przepis na rybkę z książki "Ryby są super" przepisy Karola Okrasy i Doroty Wellman. Tym razem według Karola Okrasy, halibuta zamieniłam na dorsz, bo nie miałam czasu na szukanie go.Rybka pyszna, sos idealnie do niej pasuje, jak zwykle super :-). Polecam i miłego dnia życzę :-) Składniki na 4 porcje: 4 filety z dorsza (halibuta) pieprz biały 2 łyżki mąki pszennej

kruche babeczki
Dorsz bałtycki smażony na maśle czosnkowym 161

Przy piątku tradycyjnie na stole gości ryba. Tym razem dorsz bałtycki smażony na czosnkowym masełku - pyszna propozycja na obiad. Mnie najlepiej smakował z lekką surówką i kromką pełnoziarnistej bagietki. Składniki: 2 sprawione dorsze 2 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku sól pieprz cytrynowy tymianek oregano mąka do obtoczenia cytryna Ryby umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, posolić, posypać przyprawami i odstawić

Obiad gotowy
Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym 124

Dorsz w sosie jarzynowo-paprykowym to danie z serii Niedzielna Rybka. Nie miałam świeżej ryby, więc szukałam przepisu, w którym mogłam wykorzystać mrożoną rybę. Przepis znalazłam w książce z 1971r. pt. „Ryby w codziennym żywieniu”. Wstęp książki bardzo mnie rozbawił, cyt.: „(…) Książka przeznaczona dla szerokiego ogółu kobiet prowadzących gospodarstwa domowe (…)”. Miłe wspomnienie, jakie było... Read More The post Dorsz

Magiczny Garnek
Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym 169

Składniki: 2 polędwice z dorsza (ok. 250 g) 3 średnie cebule 300 ml śmietany sól i pieprz olej, łyżka masła Przygotowanie: Cebulę zeszklić na oleju z masłem, zalać śmietaną i … Czytaj dalej Dorsz w sosie śmietanowo-cebulowym

czarrna od kuchni
Ryba w pomidorowej galarecie 146

wbrew pozorom jest łatwa do przygotowania. Taka ryba  idealnie sprawdzi się na rodzinne przyjęcie jak i Sylwestra.  Składniki na 8 porcji: 2 filety z białej ryby, np. dorsza (wagowo około 0,5 kg) 1,5 l wody 1 szklanka soku pomidorowego (250 ml) 1 czubata szklanka mrożonego groszku 1 duża cebula 4 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego(...)zdjąć z ognia i wlać do niego żelatynę. Całość wymieszać. Na dno kokilek (lub w dużym naczyniu) wlać wywar. Poczekać, aż stężeje. Następnie dodać groszek i ugotowane filety z dorsza. Całość zalać zalewą (do 3/4 wysokości ryby). Rybę wstawić do lodówki. Gdy galareta stężeje to zalać ją pozostałym pomidorowym wywarem. Wstawić do lodówki. Podawać dopiero wtedy, gdy galareta stężeje. Przed

Ugotować
Dorsz pieczony na różowo 110

Zdrowa ryba czyli chudy filet z dorsza gości dzisiaj w mojej kuchni. Dzięki marynacie stał się niezwykle aromatyczny i kruchy, a kolorystycznie imituje łososia. Skład marynaty przyszedł mi do głowy bardzo spontanicznie i był to strzał w dziesiątkę. Składniki: • 4 filety z dorsza • sok z 1/2 cytryny • pieprz cytrynowy • sól

To co kocham
Gdzie warto zjeść w Porto? 165

już wierzymy, że dobrze nas tu nakarmią. Siadamy do stolika – jesteśmy w Casa Serrao . Nie jestem aż tak odważna jak Alek, który wybiera sobie grillowaną ośmiornicę, zamawiam grzecznie dorsza z ryżem podanym z owocami morza. Popijamy piwko, czekamy i zapominamy, że to listopad. Zdarza się, że obsługa w restauracjach o nas zapomina. Mam nieco obawy, że ten przemiły(...)rozpływała się w ustach. Do tego ryż z owocami morza był strzałem w dziesiątkę. Nie powiem, grillowana ośmiornica prezentowała się bardzo godnie na talerzu, nawet skubnęłam kawałek. Jednak ich dorsz wygrał wszystko. Żałuję w takich sytuacjach, że choć bym chciała skusić się na deser, mój żołądek mówi stanowcze nie. Po takim obiedzie zostaje nam pójście na plażę i spacer

Pink Envelope

Proponowane wyszukiwania