Składniki: 2 porcje polędwicy z dorsza 100 g kaszy kuskus kawałek cukinii garść pomidorków koktajlowych 2 ząbki czosnku 1 łyżka posiekanego koperku sól, pieprz Przygotowanie: Rybę posypać solą i pieprzem, … Czytaj dalej Dorsz z warzywami
czarrna od kuchniPierogi z rybą? Też podchodziłam do tego dania dość sceptycznie, póki nie skosztowałam. Pyszne, delikatne, a dodatek sosu chrzanowego dopełnia wysublimowaną smakowo całość. Farsz na pierożki przygotowałam z dorsza z dodatkiem łososia, by przełamać nie tylko smak, ale nadać trochę koloru pierogom. Ryby wcześniej ugotowałam w bulionie, ale można zrobić je również ze zmielonej lub drobno pokrojonej surowej ryby(...)już następnym razem! Sama jestem ciekawa, która wersja będzie smaczniejsza? Dzisiejsze są wyśmienite! Składniki na farsz: 2 filety z dorsza ze skórą około 200 g filetu z łososia 1 jajko 1 cebulka 1-2 łyżki bułki tartej sól, pieprz sok z cytryny bulion Składniki na ciasto pierogowe: 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody 1 łyżka oleju solidna
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!się nie staram. Z przyjemnością popatrzę na Wasze, napewno lepsze wykonanie. 16 pierogów: ciasto: 180 g mąki orkiszowej ok. 1/2 szklanki ciepłej wody 1/2 łyżeczki soli farsz: 250 g dorsza bez skóry 2-3 garści szpinaku ząbek czosnku sól i pieprz do smaku Mąkę zagniatamy z wodą do uzyskania elastycznego ciasta. Wałkujemy i wycinamy szklanką kółka. Dorsza oczyszczamy, siekamy bardzo
KucharzycaZwyczajny. Szybki. Obiad. Dorsz gotowany na parze. Orkisz. Sos pomidorowy. Dorsza posoliłam, oprószyłam pieprzem i ugotowałam na parze. Sos przygotowałam z krojonych i zmiskowanych pomidorów, czosnku i łyżki oliwy z oliwek. Sos zagrzałam, doprawiłam majerankiem i tymiankiem. Orkisz to nic innego, jak mój ulubiony Trendy Lunch: orkisz, vermicelli, suszone pomidory. Porcja to ok. 150 g ryby, 70 g orkiszu
Kucharzycamiesiącu rządzi u nas dorsz Skrei. To kolejne danie z jego udziałem. Tym razem kupiłam kawałek tuszy, podzieliłam na dzwonka i ugotowałam na parze. Dodatkiem był pyszny ryż z jajkiem i smażone boczniaki. W zależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu(...)mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba jest gotowa. Inspiracją był przepis z programu Sobota w kuchni składniki (2 porcje) dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde po ok 200g) sok z cytryny lub limonki sól starta skórka cytrynowa starta skórka pomarańczowa 1/2 łyżeczki startego imbiru ryż 1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu 1 jajko
Stare GaryDorsz, ale pstrąg też być może. Duszony w pomarańczach, z kukurydzą i ananasem. Podany z ryżem jaśminowym. Pyszny, delikatnie słodki, delikatnie kwaśny, mocno dobry. 2 porcje: 160 g ryżu 400 g dorsza 140 g ananasa (polecam Dole, bez cukru) 2 mniejsze pomarańcze 1 mała puszka kukurydzy (140 g) Ryż gotujemy z dodatkiem soli i soku z ananasa. Rybę smażymy
KucharzycaSkładniki: * 2 filety z dorsza * 2 marchewki * cebula * ząbek czosnku * bułka kajzerka * garść natki pietruszki * sól * pieprz * olej do smażenia * bułka tarta * dwa jajka Przygotowanie: Bułkę namaczamy w wodzie. Dorsza kroimy w drobną kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka. Na koniec doprawiamy
Kulinarne przygodydużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut! Składniki: ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i kroimy(...)wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na talerz. Kawałki dorsza obtaczamy najpierw w masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy porcjami na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć
Kuchnia MagdaLenyporcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba
Kucharzycaporcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba
Kucharzycasprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad. Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości – to mintaj bądź miruna. Może być też dorsz, ale jego trzeba oczyścić z ości używając szczypca. Ja ostatecznie zdecydowałem do ryba zapiekana w sosie śmietanowym na mintaja. Jeszcze jedna uwaga. W moim przepisie użyłem mąki kukurydzianej. Dlaczego(...)Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła) pęczek kopru sól i pieprz Przepis – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym Rybę (filety
Kuchennyviral.plDziś przepis na rybę panierowaną troszeczkę inaczej niż tradycyjnie, bo panierowana w ziarenkach sezamu. W ten sposób można panierować każdą rybę, ja wybrałam dorsza ponieważ bardzo lubimy. Całość podałam z ryżem brązowym i buraczkami, było pysznie. Polecam :) Składniki: 1 kg dorsza 2 jajka 100 g sezamu cytryna mąka pszenna do panierowania masło klarowane do smażenia
magiczna kuchnia KasiSkładniki: - Kawałek dorsza -pomarańcza -masło -ziemniak -oregano -oliwa z oliwek extra virgin Przygotowanie: Do pojemnika z parowaru na ryż/kasze układamy dwa plastry pomarańczy, na nie dorsza, kilka cieniutkich plasterkow masła, przykrywamy dwoma plastrami pomarańczy. Gotujemy w parowarze około 15 minut. Ziemniak kroimy na frytki, wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwą, dodajemy oregano i mieszamy. Gotujemy
Szkrab Je Samrybą są jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża(...)główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza 400 g fileta z łososia 1 duża cebula 3 łyżki świeżego kopru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 300 g ryżu basmati, waga sucha 200 ml bulionu do pieczenia 2 łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała
codojedzenia