myśl zasad zdrowego odżywiania na moim blogu pora na kolejną odsłonę ryby morskiej. Tym razem będzie to dorsz bałtycki w niekoniecznie zdrowym, ale jakże smacznym wydaniu. Nie upieczony czy nie ugotowany - tylko smażony i to w chrupiącej panierce ;) Dla samych walorów smakowych polecam. Nie zawsze przecież musi być tak totalnie zdrowo. Składniki (na 3-4 osoby): ok 1/2 kg filetów(...)dorsza 1/2 cebuli sól, pieprz czarny łyżka soku z cytryny do panierki: mąka jajko bułka tarta pieprz cytrynowy Przygotowanie: Obmyte i osuszone filety z dorsza solimy, pieprzymy. Obkładamy plastrami cebuli i skrapiamy każdy płat sokiem z cytryny. Odstawiamy na jakiś czas do lodówki. Przygotowujemy panierkę. W jednej miseczce rozbełtujemy jajko. Do drugiej sypiemy mąkę, a w trzeciej mieszamy bułkę tartą
Kuchnia po mojemuDziś śledzik... W taki dzień nie można nie zjeść rybki :D Tym razem wybraliśmy dorsza klasycznie w panierce :) SKŁADNIKI: 2 świeże filety z forsza mąka ziemniaczana 1 jajko 1 ząbek czosnku parmezan sól pieprz olej 4 ziemniaczki rozmaryn, tymianek, sól 2 cebule koncentrat pomidorowy sól, pieprz, papryczka chilli, szczypta cukru Opłukać filet z dorsza, pozostawić do " wyschnięcia". Przygotować(...)przygotowanego ciasta dodać starty na dużych oczkach parmezan, całość wymieszać. W tym czasie dokładnie umyć ziemniaczki, pokroich na połówki i podgotować na wodzie (ok 10 min). Czystego dorsza oprószyć solą oraz obtoczyć w przygotwanej panierce, smarzyć na oleju do osiągnięcia pięknego złotego odciecia panierki. Podgotowane ziemniaczki, pokroić na ósemeczki. Umieścić z naczyniu żaroodpornym, wymieszać z oliwą, rozmarynem i tymiankiem. Piec
MarciochaKucharzydocument.getElementsByTagName('head')[0].appendChild(pf)})(); U nas w domu, każdy lubi rybę na swój sposób, dlatego tym razem robimy podwójne menu. Łosoś gotowany na parze z włoszczyzną oraz dorsz smażony w migdałach SKŁADNIKI: 2 dzwonki łososia 2 filety z dorsza ziemniaki pieczone z masłem i rozmarynem szpinak w śmietanie sol, pieprz,czosnek, jajko, mąka, migdały, włoszczyzna Oba filety należy oczyścić(...)bieżącą wodą. Osuszyć na ręczniku papierowym, następnie oprószyć solą i pieprzem. Łososia umieścić w garnku na parze i gotować wraz z włoszczyzną 10-15 minut pod przykryciem. Natomiast dorsza obtoczyć najpierw w mące, następnie w rozbełtanym jajku a na koniec w płatkach migdałów. i smażyć na oleju do uzyskania złotego koloru panierki z migdałów. Obie ryby podałam ze szpinakiem
MarciochaKucharzyTaka odmiana dorsza :) Bardzo szybko się robi, w zasadzie w ciągu pół godziny jest gotowy obiad :) U mnie do roladek gotowany groszek z marchewka i ziemniaki. Bardzo lekkie danie. Ziemniaki można zastąpić ulubioną kaszą. Składniki: 500 gramów dorsza sok z połowy cytryny 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka świeżej kolendry 1 łyżka natki z pietruszki 1 łyżka listków lubczyku(...)łyżek bułki tartej 2 jajka sól pieprz Z dorsza zdejmujemy skórę i przekładamy rybę do malaksera Dodajemy sok z cytryny i liście ziół Całość mielimy na gładką masę Przekładamy do miseczki... ... i dodajemy najpierw jedno jajko, mieszamy i dodajemy 1 łyżkę bułki tartej -mieszamy Następnie dodajemy drugie jajko i 1 łyżkę bułki tartej. Jeśli masa będzie zbyt mokra dodajemy trzecią
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comDorsz, najpopularniejsza z ryb - chuda, smaczna i bardzo zdrowa. Zamiast upiec ja w całości dziś pyszna propozycja na kotleciki rybne. Ponieważ dorsz jest mało wyrazisty w smaku, wystarczy dodać do kotletów pieczarki i już nabierają charakteru. Gdy dodatkowo dodasz posiekane kapary kotlety będą super pyszne. Składniki : 4 filety z dorsza 1 jajko 200 g pieczarek 1 cebula 2 łyżki
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Piątek... Niektórzy w piątki nie jedzą mięsa, więc podaję przepis na dorsza w ziołach z folii :) Pyszny! I soczysty! Składniki: ok. 400 gramów dorsza 1 łyżka świeżej natki pietruszki 1 łyżka świeżego lubczyku 1 łyżka świeżej bazylii 1 łyżka octu jabłkowego sól pieprz Zioła siekamy Rybę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i nacinamy w kratkę Do kubeczka wlewamy ocet i mieszamy(...)ziołami Dorsza najpierw nacieramy solą i pieprzem, a następnie o ctem z ziołami Nagrzewamy piecyk do 200 stopni C Dokładnie zawijamy w folię aluminiową, rolując jej krawędzie tak, żeby nie wypłynął sok Rybę układamy w naczyniu żaroodpornym... ... i wkładamy do piecyka zmniejszając temperaturę do 180 stopni C Pieczemy 25 minut Jeden talerz to ryba, warzywa i kasza jaglana
www.szczesliwakuchnia.blogspot.combardzo zdrowe, ponieważ zachowują wszystkie witaminy zawarte w składnikach, których używamy do gotowania. Kilka, niewiele, dań z tajina już publikowałam. Teraz pora na garnek rzymski :) Składniki: 450 gramów dorsza 3 ziemniaki 2 marchewki 1 duża cukinia lub 2 małe 1 i 1/2 szklanki wywaru warzywnego 1/3 kostki masła pokrojonego w kostkę sól do smaku Garnek rzymski namaczamy w wodzie(...)zimnej i nie gorącej W tym czasie dorsza delikatnie oprószamy solą - odstawiamy Cukinię dokładnie myjemy, nie obieramy, wydrążamy środek i kroimy w kostkę Marchew i ziemniaki obieramy i również kroimy w kostkę Do wymoczonego garnka, na dno, układamy warzywa Zalewamy bulionem warzywnym Na wierzch układamy dorsza... ... i układamy na wierz masło Przykrywamy i wkładamy do zimnego piekarnika Ustawiamy temperaturę
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comzaletach spożywania ryb chyba nie trzeba nikogo przekonywać, było na ten temat powiedziane już wiele m.in. poprzez kampanie społeczne :) Dlatego dzisiaj w trosce o zdrowie i piękny wygląd proponuję dorsza z warzywami w wersji dietetycznej, bo pieczonego. Składniki: filety z dorsza ulubione warzywa, ja wykorzystałam marchew, pietruszkę, cebulę, ale wszystkie pozostałe również będą się nadawać sól, pieprz, suszony koperek oliwa(...)powstała kwadratowa paczuszka. Zawiniątka układamy w naczyniu żadoodpornym i pieczemy ok 45 minut (w zależności od wielkości filetu) w temperaturze ok 180 - 200 stopni. Po tym czasie zarówno dorsz jak i warzywa są gotowe do spożycia. Każde zawiniątko pergaminu to osobna porcja, którą możecie nałożyć rodzinie na talerz, lub przełożyć do pojemnika i zabrać ze sobą do pracy. Smacznego
Taste Of My Daynajbardziej znanych dań kuchni hiszpańskiej paellę. W Hiszpanii z paellą jest trochę jak u nas z bigosem - ilu kucharzy tyle przepisów. Ja proponuję prostą wersję z mięsem kurczaka i dorszem, ale oczywiście można opcjonalnie wzbogacić ją o różnorakie owoce morza, dzięki czemu danie nabierze jeszcze bardziej śródziemnomorskiego charakteru. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram filetu z piersi kurczaka, 500 gram(...)filetu z dorsza, 500 gram ryżu arborio, 0,3 grama szafranu, 1 cukinii, 1 czerwonej papryki, 1 czerwonej cebuli, 3 ząbków czosnku, 1/2 czerwonej papryczki chili, 2 cytryn, 400 gram pomidorów w puszce, 500 ml białego wytrawnego wina, 500 ml bulionu drobiowego, pęczka natki świeżej kolendry, oliwy, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Paella poza niezaprzeczalnymi walorami smakowymi ma jedną
Wyprawy kulinarneBardzo lubimy ryby w każdej postaci- dziś przygotowałam na obiad polędwiczki z dorsza w panierce. Do tego ziemniaczki "księżnej", surówka z kiszonej kapusty i królewski obiad gotowy. SKŁADNIKI: 60 dag. polędwiczek z dorsza 2 jajka 1-2 łyżki mąki bułka tarta 1-2 łyżki oliwy z oliwek kilka kropel limonki, przyprawy: vegeta, sól, pieprz, przyprawa kamis- suszone pomidory z czosnkiem(...)delikatnie- 2-3 kropli na kawałek) sokiem z limonki, spryskujemy oliwą z oliwek i odstawiamy na 2 godz. następnie z jajka, , mąki oraz przypraw, przygotowujemy rzadkie ciasto, maczamy kawałki dorsza, obtaczamy w bułce i smażymy na lekkim ogniu na klarowanym maśle
Kuchnia Beatywszystkim jakie właściwości zdrowotne posiadają. Kupiłem więc na bazarku i działamy. Czego nam trzeba? -topinambur kilka bulw, obieramy jak ziemniaki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości -filet z dorsza -por, część biała przechodząca w zieloną -mleko 1/2 kubka -mała szczypta szafranu -śmietana 18%, łyżka -sól, pieprz, pieprz biały -wino różowe półsłodkie Ugotowany topinambur podlewamy mlekiem, dodajemy śmietany, pieprzu białego(...)szczyptę szafranu. Blenderem miksujemy na gładkie puree. Filet z łososia, oj z dorsza (miał być z łososia, ale dorsz był jedyną świeżą rybą dziś!), nacieramy solą i pieprzem, smażymy od strony skórki, aż się zrumieni. Nie przewracamy, solimy i pieprzymy od góry. Odstawiamy. Na innej patelni na maśle klarowanym szklimy, posiekanego w krążki pora, podlewamy winem i czekamy
BaRepas/2013/12/krokiety-z-dorsza.html Przepis ten pochodzi z książki "Potrawy z różnych stron świata"M,Halbańskiego. Krokiety są z kuchni portugalskiej============.SKŁADNIKI *80 dkg ziemniaków *50 dkg filetów z dorsza *jajko *2 żółtka *sól *pieprz *nać pietruszki *3 łyżki oleju do smażenia=== WYKONANIE...Ugotować filety z dorsza w małej ilości wody(15 minut) Ugotować w łupinach ziemniaki,obrać i póki(...)ciepłe utłuc na jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne ,zapewniam. SMACZNEGO
w mojej kuchniziemniaków ,50 dkg filetów z dorsza ,jajko ,2 żółtka ,sól ,pieprz ,nać pietruszki ,3 łyżki oleju do smażenia(...)Ugotować filety z dorsza w małej ilości wody(15 minut) Ugotować w łupinach ziemniaki,obrać i póki są ciepłe utłuc na jednolitą masę. Drobno pokrajanego dorsza wymieszać z ziemniakami,dodając jajka,posiekaną nać pietruszki,sól i pieprz. Formować krokiety i smażyć na oleju na ładny,złoty kolor. Są pyszne . SMACZNEGO
w mojej kuchniWitamy serdecznie po dość długiej przerwie. Dziś chcielibyśmy zaprezentować Państwu prosty, tani i szybki przepis na pyszny obiad dla dwojga. Do stworzenia tej potrawy potrzebne nam będą : Dorsz : 2 filety z dorsza jajko łyżka sosu sojowego pieprz cytrynowy sól rozgniecione ziarna kolendry mąka troszkę świeżego koperku Risotto warzywne : 2 torebki ryżu 1 mała marchewka pół czerwonej(...)dodawaliśmy soli gdyż była ona obecna w bulionie, a także będzie obecna w ryżu, który po ugotowaniu dodajemy do warzyw ze zredukowanym bulionem i mieszamy. Kolejnym krokiem jest przygotowanie Dorsza. Filety kroimy na pół i chwilkę namaczamy je w jajku wymieszanym z łyżką sosu sojowego, szczyptą pieprzu cytrynowego, rozgniecionymi ziarnami kolendry, drobno posiekanym koperkiem i niewielką ilością soli. Po chwili
Wspólne smakiRyby można jeść na wiele sposobów i stosować można różny dobór przypraw i dodatków. Ja tym razem proponuję Wam dorsza atlantyckiego robionego w piekarniku (w naczyniu żaroodpornym) na maśle. Tym razem zdecydowanie mniej cytryny, a postawiłam na przyprawy. Zapraszam do wypróbowania (wszystkich zwolenników ryb oczywiście). Porcja na 2 osoby. SKŁADNIKI 1 cytryna 2 filety z dorsza atlantyckiego 1 ząbek czosnku(...)około 40 g masła przyprawy: sól, pieprz kolorowy, pieprz cytrynowy, przyprawa do ryb, zioła prowansalskie WYKONANIE Dorsza umyć i włożyć do miski lub innego naczynia. Cytrynę wycisnąć i polać nią ryby. Odstawić do lodówki na minimum godzinę (górę naczynia zabezpieczyć folią spożywczą). Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 ° C, naczynie żaroodporne wysmarować masłem, czosnek pokroić w plasterki i wyłożyć na dnie
Passions hobbies life