dorsz - 2916 przepisów (strona:61/195)

kotlety rybne z dorsza 154

Składniki: * 2 filety z dorsza * 2 marchewki * cebula * ząbek czosnku * bułka kajzerka * garść natki pietruszki * sól * pieprz * olej do smażenia * bułka tarta * dwa jajka Przygotowanie: Bułkę namaczamy w wodzie. Dorsza kroimy w drobną kostkę lub mielimy przez maszynkę. Dodajemy pokrojoną cebulę, czosnek, natkę pietruszki i startą na drobnych oczkach marchewkę. Dodajemy odciśniętą bułkę kajzerkę oraz jajka.  Na koniec doprawiamy

Kulinarne przygody
DOMOWE PALUSZKI RYBNE 164

dużo smaczniejsze, bo czuć prawdziwy smak ryby. Panierkę wykonałam z płatków kukurydzianych, dzięki temu paluszki były chrupiące i złociste. Gotowe w 15 minut! Składniki: ok. 300 g fileta z dorsza bez skóry 2 jajka 1/4 szklanki mleka 1/2 szklanki mąki 2 szklanki płatków kukurydzianych sól, pieprz papryka słodka mielona papryka chili olej do smażenia Wykonanie: Rybę myjemy, osuszamy i kroimy(...)wbijamy jajka, roztrzepujemy je i mieszamy z mlekiem. Następnie dodajemy mąkę i mieszamy masę trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Płatki kukurydziane mielimy na miałko i wysypujemy na talerz. Kawałki dorsza obtaczamy najpierw w masie, a następnie w płatkach kukurydzianych. Smażymy porcjami na patelni, na rozgrzanym oleju, z obu stron na złocisty kolor. Po usmażeniu układamy na ręczniku papierowym, aby odsączyć

Kuchnia MagdaLeny
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 110

porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba

Kucharzyca
Pomysł na… dorsza w sosie jogurtowo-serowym 92

porcje: 150 g szpinaku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1/2 kubka dużego jogurtu naturalnego 2 kawałki dorsza (ok. 400 g) ok. 50 g parmezanu, drobno startego olej, sól, pieprz, mielony liść laurowy. Szpinak podsmażyłam na małej ilości oleju. Gdy zwiędł, dodałam kawałki dorsza, jogurt naturalny i przecier pomidorowy. Wymieszałam delikatnie, posypałam połową parmezanu i dusiłam pod przykryciem do czasu, aż ryba

Kucharzyca
Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 177

sprawdzi się nie tylko na imprezę, ale także na uroczysty obiad. Zawsze zalecam kupowanie filetów, które nie mają zbyt wiele ości – to mintaj bądź miruna. Może być też dorsz, ale jego trzeba oczyścić z ości używając szczypca. Ja ostatecznie zdecydowałem do ryba zapiekana w sosie śmietanowym na mintaja. Jeszcze jedna uwaga. W moim przepisie użyłem mąki kukurydzianej. Dlaczego(...)Dość gadania. Zabieramy się za pracę. Będzie wam smakować. Zobacz mój film z przygotowania ryby Składniki – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym 500 g ryby (filet z mintaja, miruny, dorsza) 250 ml śmietany 30 proc. 200 g sera tartego 100 g mąki kukurydzianej (może być zwykła) pęczek kopru sól i pieprz Przepis – Ryba zapiekana w sosie śmietanowym Rybę (filety

Kuchennyviral.pl
Dorsz panierowany w sezamie 125

Dziś przepis na rybę panierowaną troszeczkę inaczej niż tradycyjnie,  bo panierowana w ziarenkach sezamu. W ten sposób można panierować  każdą rybę, ja wybrałam dorsza ponieważ bardzo lubimy.  Całość podałam z ryżem brązowym i buraczkami, było pysznie.  Polecam :) Składniki: 1 kg dorsza 2 jajka 100 g sezamu cytryna mąka pszenna do panierowania masło klarowane do smażenia

magiczna kuchnia Kasi
Dorsz w pomarańczach 110

Składniki: - Kawałek dorsza -pomarańcza  -masło  -ziemniak  -oregano   -oliwa z oliwek extra virgin Przygotowanie: Do pojemnika z parowaru na ryż/kasze układamy dwa plastry pomarańczy, na nie dorsza, kilka cieniutkich plasterkow masła, przykrywamy dwoma plastrami pomarańczy. Gotujemy w parowarze około 15 minut. Ziemniak kroimy na frytki, wrzucamy do miseczki, skrapiamy oliwą, dodajemy oregano i mieszamy. Gotujemy

Szkrab Je Sam
Gołąbki z rybą i sos krewetkowy 202

rybą są jednak specjalne, bo o dziwo zadowalają każdego domownika. Nawet sos krewetkowy jest mile widziany! Takie gołąbki można przyrządzić z jednego rodzaju ryby. Ja pomieszałam łososia z dorszem. Ryby nie mielę tylko drobno kroję. Ryba szybko robi się miękka, a i gołąbek po przekrojeniu wygląda apetyczniej z kawałkami soczystej ryby. Gołąbki z rybą Składniki: na 16 sztuk 1 duża(...)główka kapusty, u mnie młoda 400 g fileta z dorsza 400 g fileta z łososia 1 duża cebula 3 łyżki świeżego kopru ½ łyżeczki białego pieprzu 1 jajko 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 300 g ryżu basmati, waga sucha 200 ml bulionu do pieczenia 2 łyżki masła Sos krewetkowy 300 g krewetek, obranych i ugotowanych 150 g serka philadephia 1 mała

codojedzenia
Pasta z wędzonego dorsza 119

Pasta do chleba z wędzonego dorsza i jajek, z dodatkiem parmezanu i szczypiorku. Jajka ugotować na twardo, przestudzić i obrać ze skorupek. Dorsza i jajka rozdrobnić widelcem w misce. Dodać

Bullio
Wędzone pstrągi i „bolki” 75

rybami wędzonymi, zakupionymi w sklepie, dopóki nie przywiozłam im rybki takiej świeżutkiej, prosto z wędzarni od rodziców. Udało mi się zrobić kilka zdjęć podczas wędzenia pstrągów i kilku małych dorszy zwanych „bolkami”, które zresztą złowił mój mąż podczas swojej pierwszej, ale jak zapowiada nie ostatniej, wyprawy w morze na połów dorsza. Artykuł Wędzone pstrągi i „bolki

Pieguskowa Kuchnia
Dorsz duszony z porem i papają 101

Pomysłów na papaję ciąg dalszy. Tym razem dodałam ją do ryby. Dorsz duszony w porach i papai przeszedł moje oczekiwania. Wyborny, z delikatnym słodkim posmakiem. Nie tylko dla fanów pora :) 1 porcja 200 g dorsza 1 plaster papai, ok. 3 cm grubości 15 cm pora 1 łyżeczka oleju kokosowego sól i pieprz do smaku Pora kroimy w plasterki, papaję

Kucharzyca
dorsz bałtycki z kaszą kuskus 161

trwa tylko krótką chwilę. Tym razem naprawdę ekspresowy obiad, do zrobienia w 20 minut po powrocie z pracy. Trzy główne składniki, a efekt wow.  Składniki: - dwa filety z dorsza bałtyckiego ze skórą - pół pęczka szparagów - kilka pomiorków koktajlowych - dwa ząbki czosnku - papryczka chilli - 1/2 opakowania kaszy kuskus - szklanka bulionu warzywnego - 2 łyżki oliwy z oliwek - 3 łyżki masła - dwie(...)łyżki oleju pistacjowego (opcjonalnie- można zastąpić innym ulubionym, lub po prostu oliwą z oliwek) - sól morska - grubomielony pieprz Dorsza od wewnętrznej strony posypujemy solą morską i pieprzem.  Ze szparagów odłamujemy zdrewniałe końcówki, dokładnie myjemy i kroimy na mniejsze części. Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek z łyżką masła, wrzucamy szparagi. Po chwili dodajemy posiekany czosnek i papryczkę chilli. Przykrywamy

Cook&Love
Amarantus z dorszem i szparagami 114

Składniki: 250 g amarantusa 1 pęczek szparagów 250 g fileta z dorsza 1 średni por 1 mały jogurt naturalny sól, pieprz przyprawa do ryb Przygotowanie: Pora posiekać, szparagi umyć, pokroić … Czytaj dalej Amarantus z dorszem i szparagami

czarrna od kuchni
Dorsz w młodej kapuście 106

Składniki: filet z dowolnej ryby, u mnie dorsz 1 młoda kapusta 1 słoik pomidorów z cukinią 2 łyżki domowego smalcu ze skwarkami przyprawa do ryb sól, pieprz Przygotowanie: Kapustę poszatkować i … Czytaj dalej Dorsz w młodej kapuście

czarrna od kuchni
Zapiekanka rybna z pomidorami i mozzarellą 122

Jest w niej łosoś, pyszne kawałki polędwicy z dorsza, pomidory i mozzarella. Sama zapiekanka jest bardzo aromatyczna. Nic nie jest mdłe za sprawą przypraw. Jeśli lubicie jarskie dania rybne, to ta propozycja z pewnością Wam posmakuje!     Składniki na 2 duże porcje: 150g łososia 150g polędwicy z dorsza 2 małe ziemniaki 2 pomidory 150g mozzarelli sok z 1/2 limonki

Raj dla Podniebienia

Proponowane wyszukiwania