Katalońska zupa rybna – bullinada zabielana czosnkowo cytrynowym majonezem z chili Bullinada to katalońska zupa rybna zabielana czosnkowym majonezem. Ma niezwykły i delikatny smak, przypomina bourride z Riwiery Francuskiej i gazpachuelo z Malagi. Bullinadę czasem przyrządza się z samych kalmarów, niekiedy dodaje się także krewetki i małże. Zupę można również przygotować z białych ryb, takich jak dorsz czy morszczuk. Przepis na zupę pochodzi z książki Claudii Roden Mediterranea. Kuchnia słońca . &n...
Jest bardzo wiele rodzajów mięsa, począwszy od najbardziej popularnej w Polsce wieprzowiny czy drobiu, kończąc na mniej popularnej wołowinie, jagnięcinie lub cielęcinie.
Czytaj dalej...Co zrobić gdy jednak wsypie nam się za dużo soli? Jak odwrócić ten efekt i poprawić smak naszego dania?
Czytaj dalej...Cebula ze względu na bogatą zawartość składników odżywczych pomaga prawie z każdym schorzeniem i wspomaga pracę naszego organizmu.
Czytaj dalej...Średnia wieku mieszkańców Grecji, Włoch lub Hiszpanii jest wyższa, dlatego gdyż ich dieta opiera się w szczególności na rybach, warzywach i owocach morza.
Czytaj dalej...