chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:20/130)

Tosty w 3 wersjach 159

chlebie. Paprykę i ogórka pokroić w małą kostkę i wyłożyć na salami. Tosta zapiec w tosterze. Dodatkowo każdą kromkę chleba można posmarować masłem i posypać ulubionymi ziołami. Pobierz wersję do druku: Pobierz Tosty w 3 wersjach Artykuł Tosty w 3 wersjach pochodzi z serwisu KuchniaWeDwoje.pl

KuchniaWeDwoje.pl
Spaghetti z sosem pomidorowym i ziołową posypką chlebową 152

powstał sos (który dodatkowo możecie potraktować blenderem dla bardziej aksamitnej konsystencji).  Składniki: 250 g makaronu spaghetti słoik domowego sosu pomidorowego ( klik ) 2 kromki pszennego chleba 2 ząbki czosnku sól, pieprz, cukier, zioła prowansalskie, chili odrobina skórki z cytryny świeża bazylia oliwa  Zaczynamy od przygotowania posypki chlebowej. 2 kromki pieczywa pszennego (ze skórką lub bez) blendujemy w robocie(...)patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i chwilę smażymy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Następnie wsypujemy okruchy chlebowe i mieszamy. Przyprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, odrobiną chili i skórki z cytryny. Całość prażymy, aż okruszki staną się chrupiące. Gotowe przesypujemy do miseczki. Do garnka wlewamy sos. Dodajemy przeciśnięty przez praskę jeden ząbek

My simple kitchen
Prosta i szybka zupa z serków topionych. 98

Składniki: -1,5 kostki rosołowej -200 g. serków topionych -3 szklanki wody -szczypiorek -sól -pieprz -1/3 łyżeczki kurkumy -1/3 łyżeczki ziół prowansalskich -1-2 łyżki śmietany -skibka chleba Sposób przygotowania: Zagotowujemy wodę z kostkami rosołowymi. Następnie dodajemy pokruszone serki topione i mieszamy aż się rozpuszczą. Doprawiamy do smaku. Dodajemy posiekany szczypiorek i na końcu śmietanę. Skibkę chleba kroimy

Magia jedzenia.
Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie 295

Syty, smaczny obiad Składniki 250 g mięsa mielonego 1/2 cukinii 1/2 czerwonej papryki 1 kromka czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka, chili świeże zioła, bazylia i oregano mąka pszenna   … Czytaj dalej Pulpeciki mięsno-warzywne w sosie

czarrna od kuchni
Fasolka po bretońsku 228

kostkę cebulę oraz pokrojoną kiełbaskę. Podsmażamy, dodajemy ją do naszej fasolki. Całość dusimy do połączenia się smaków, w razie potrzeby doprawimy. Najczęściej fasolkę podaję z kawałkiem chleba. Moczenie fasoli przez noc i dodanie ziół do potrawy, spowoduję, że danie będzie lżej strawne. Zapewne w wielu domach fasolka gości na stole. Każdy ma na nią swój sposób, aby była jak najsmaczniejsza

Basia w kuchni
Grzanka śródziemnomorska 97

szybkie śniadanie przed wyjściem do pracy - grzanka śródziemnomorska! Przepis na 6 grzanek: - 6 kromek chleba - 3 jaja - przyprawy: oregano, bazylia, czosnek, zioła prowansalskie, pieprz, sól - masło Jajka lekko trzepiemy wraz z przyprawami, chlebek taplamy w masie jajecznej identycznie jak kotlety i wrzucamy na rozgrzane masełko w patelni. Włala

upichcona
Kotlety z jajem 152

kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajekna 6 kotlecików:3 ugotowane na twardo jajka1 jajko suroweprzylepa chleba, namoczona i odciśniętasól, pieprzświeże zioła, posiekaneolej

Dzieje kuchennej Wiewióry
Krem z cukinii z gorgonzolą 136

serkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy

pieprzny smaczek
Bułki żytnie na zakwasie z czosnkiem i ziołami prowansalskimi 104

Małe, pyszne bułeczki, pachnące ziołami to idealne śniadanie do szkoły i pracy. Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania. Zamiast wody użyłam

Moje Małe Czarowanie
Rozgrzewający bulion z Mięsnymi Pierożkami i Ziołami czyli Zupowy Wtorek odc.38 167

Miałam straszną ochotę na pierogi. W domu pierogożerców nie ma, Małżon tylko te z kapustą w wykonaniu swojej mamy, Córcia buraczane z mięsem tylko... aż do

Dzieje kuchennej Wiewióry
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia 145

tosterze.  Przepis cytuję od Amber CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki zaczyn: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (przez pomyłke gdałam zytnią) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia tymianek(...)ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego  zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać

Stare Gary
Zupa krem z batatów i marchewki z rozmarynem 194

pasternaka mały kawałek selera 3 ząbki czosnku mała gałązka rozmarynu zielona pietruszka 1 łyżka masła ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze(...)krem. W razie potrzeby dolać wody. Dodać łyżkę masła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem lub chilli. Zioła posiekać i dodać do garnka z zupą. Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni

Ze smakiem i z pasją
99. Sałatka bratkowo - szpinakowa z grzankami 182

Pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę. Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić pszenną kostkę, posypać ziołami do sałatek i przyr umienić na złoty kolor. Lście szpinaku dodać w całości, sałatę porwać na strzępy, dodać pomidory, ogórek

Jadło i czytadło
Kaczka parzona i wędzona 173

SUROWIEC -kaczka PRZYPRAWY I ZIOŁA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 70-80 g/kg i na 1 liter wody Podczas parzenia dodajemy: -3 goździki -owoc

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chlebek pszenny z serem i ziołami 134

pyszny i aromatyczny chlebek. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam. Chlebek pszenny z serem i ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Ziemniaczki a'la frytki z piekarnika 151

Dzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do

Smak mojego domu
Szparagi z pomidorkami koktajlowymi z patelni 168

połączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam w tym pysznym sosiku:)Ale wpadłam też na drugi sposób - możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego(...)nią nieobrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego. Przygotuj szparagi, odłamując zdrewniałe końce (szparagi same łamią się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane). Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie

Chilli Czosnek i Oliwa
Zapiekany chleb z serem i ostra pasta z ciecierzycy 136

żółtego w kawałku - pół kostki masła - pół saszetki ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można zmieszać kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek) Masło dokładnie mieszamy z ziołami. Ser żółty kroimy w dość grube kawałki, a następnie przecinamy je jeszcze na pół, tak aby powstały prostokątne plastry. W chlebie robimy kilka równoległych nacięć wzdłuż jego długości. Nacięcia

Związek na patelni

Proponowane wyszukiwania