kotlety z jajek, te same co wczoraj. Smakowały nam wszystkim i to bardzo!!! Kotlety z jajekna 6 kotlecików:3 ugotowane na twardo jajka1 jajko suroweprzylepa chleba, namoczona i odciśniętasól, pieprzświeże zioła, posiekaneolej
Dzieje kuchennej Wiewióryserkiem topionym. Zupę podawać z łyżką jogurtu z gorgonzolą lub topionym. Posypać uprażonymi pestkami ewentualnie grzankami. Dodatki:2 kromki chleba białego i 2 kromki chleba ciemnego pokroić w kostkę. Posypać obficie ziołami prowansalskimi i solą czosnkową. Przysmażyć na patelni wysmarowaną łyżką oliwy
pieprzny smaczekMałe, pyszne bułeczki, pachnące ziołami to idealne śniadanie do szkoły i pracy. Bułki robiłam z zakwasu wyjętego z lodówki bez dokarmiania. Zamiast wody użyłam
Moje Małe CzarowanieMiałam straszną ochotę na pierogi. W domu pierogożerców nie ma, Małżon tylko te z kapustą w wykonaniu swojej mamy, Córcia buraczane z mięsem tylko... aż do
Dzieje kuchennej Wiewiórytosterze. Przepis cytuję od Amber CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki zaczyn: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej (przez pomyłke gdałam zytnią) 20 g świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru 1/2 szkl letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia tymianek(...)ciasto właściwe: 500 g mąki chlebowej 1/2 szklanki płatków owsianych 2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego zaczyn drożdżowy zalewa ziołowa ok 1/2 szkl wody Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać
Stare Garypasternaka mały kawałek selera 3 ząbki czosnku mała gałązka rozmarynu zielona pietruszka 1 łyżka masła ziele angielskie, liść laurowy sól, pieprz albo chilli do smaku grzanki : kilka kromek chleba na grzanki masło klarowane do podsmażenia grzanek sól, czosnek granulowany olej z pestek dyni do polania zupy ok 150 ml kremówki do podania Przygotowanie: Warzywa umyć, obrać i pokroić na mniejsze(...)krem. W razie potrzeby dolać wody. Dodać łyżkę masła. Czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do zupy. Przyprawić do smaku solą i pieprzem lub chilli. Zioła posiekać i dodać do garnka z zupą. Chleb pokroić na grube kostki. Podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, przyprawić solą i czosnkiem. Zupę nalać do talerzy, posypać grzankami, polać olejem z pestek dyni
Ze smakiem i z pasjąPomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w duże cząstki. Ogórka obrać ze skórki i również pokroić w dużą kostkę. Chleb pszenny (4-5 kromek) pokroić w kostkę, masło rozpuścić na patelni, wrzucić pszenną kostkę, posypać ziołami do sałatek i przyr umienić na złoty kolor. Lście szpinaku dodać w całości, sałatę porwać na strzępy, dodać pomidory, ogórek
Jadło i czytadłoSUROWIEC -kaczka PRZYPRAWY I ZIOŁA ORAZ MATERIAŁY POMOCNICZE -sól nie jodowana 70-80 g/kg i na 1 liter wody Podczas parzenia dodajemy: -3 goździki -owoc
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.pyszny i aromatyczny chlebek. Przepis pochodzi z książki "Domowe wypieki". Chleb jest bardzo mięciutki, na śniadanie znakomity, polecam gorąco. Dodajcie swoje ulubione zioła aby pachniał jeszcze piękniej a do tego ulubiony ser a będzie jeszcze smaczniej, zapraszam. Chlebek pszenny z serem i ziołami. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowanieDzisiaj propozycja na podanie ziemniaków pieczonych w piekarniku. Ziemniaki a'la frytki w niewielkiej ilości oliwy i posypane pachnącymi ziołami, są idealnym dodatkiem do
Smak mojego domupołączenie ich z pomidorami, oliwkami i czosnkiem to strzał w dziesiątkę. W czasie smażenia pomidorki puszczą sok, który zmiesza się z aromatem czosnku i ziół tworząc niebiański sos. Dlatego ja zjadłam to danie z chlebem, który maczałam w tym pysznym sosiku:)Ale wpadłam też na drugi sposób - możecie pokroić szparagi na kawałki, pomidorki oderwać z gałązek i, po usmażeniu całego(...)nią nieobrane ząbki czosnku, pomidorki koktajlowe na gałązkach oraz zioła. Zmniejsz ogień do małego. Przygotuj szparagi, odłamując zdrewniałe końce (szparagi same łamią się we właściwym miejscu). Wrzuć na patelnię do pomidorków, dodaj także czarne oliwki (wcześniej wypestkowane). Przemieszaj i ciesz się wspaniałym czosnkowym aromatem. Gdy warzywa się smażą, przygotuj chleb lub makaron, albo lampkę wina;) Dopraw do smaku. Danie
Chilli Czosnek i Oliważółtego w kawałku - pół kostki masła - pół saszetki ziół włoskich z suszonymi pomidorami (zamiennie można zmieszać kilka przypraw np.: zioła prowansalskie, bazylię, majeranek) Masło dokładnie mieszamy z ziołami. Ser żółty kroimy w dość grube kawałki, a następnie przecinamy je jeszcze na pół, tak aby powstały prostokątne plastry. W chlebie robimy kilka równoległych nacięć wzdłuż jego długości. Nacięcia
Związek na patelnipierwszy piekłam chleb z dodatkiem mąki owsianej i zastanawiałam się jak będzie smakował. Wbrew moim obawom wyszedł przepyszny. Pachnący ziołami, pomidory nadały mu ostrości i wyrazistości. Polecam :-) Przepis własny. Przepis na dwa bochenki chleba ( dwie keksówki) : 500 g mąki pszennej 250 g mąki owsianej 10 g suszonych drożdży 3 łyżki oliwy 320 ml ciepłej wody 2 łyżeczki
Na słodko lub wytrawnierazem z pieczeniem :) Wiadomo, nie smakuje jak długo wyrastający bochenek na zakwasie, ale też jest niczego sobie :) Dodatki ostrych przypraw i suszonych ziół świetnie komponują się tworząc mój ulubiony włoski aromat. Jak dla mnie, jako dodatek do chleba najlepiej będzie pasowała dobra oliwa, ale jako pieczywo śniadaniowe również świetnie się sprawdzi, polecam!Składniki:15 g świeżych drożdży1 łyżka cukru3/4 szklanki(...)oliwek o smaku chilli1 mały ząbek czosnkułyżeczka suszonej bazylii1/2 łyżeczki tymianku i cząbrułyżeczka soli3 małe posiekane papryczki chilliSposób przygotowania:Do miski wsypujemy mąkę pszenną, owsianą i pełnoziarnistą, dosypujemy zioła (bazylię, tymianek i cząber), posiekane drobno papryczki, rozgnieciony czosnek i sól.Całość polewamy oliwą i letnią wodą. Zagniatamy ręcznie, lub tak jak w moim przypadku za pomocą robota kuchennego. Gotowe
Słodkie PrzyjemnościChleb na zakwasie żytnim to przepis mojego taty, wielokrotnie udoskonalany i często przez niego przygotowywany. Chleb ten posiada chrupiącą skórkę, oraz miękkie, często wypełnione nasionami i pestkami, wnętrze. Gdy jego zapach roznosi się po domu, ciężko powstrzymać się od chęci zjedzenia świeżej kromki posmarowanej masłem! Gorąco zachęcam was do przygotowania domowego chleba na zakwasie żytnim.Jeśli nie posiadacie zakwasu, więcej(...)łyżek zakwasu (130 g) 4/5 szklanki ciepłej wody (200 ml) opcjonalnie 3 łyżki pestek słonecznika / siemienia lnianego / pestek dyni (30 g) przyprawy i zioła Czas przygotowania: ponad 6 godzin Ilość: jeden bochenek chleba Przygotowanie Mąkę żytnią i pszenną , sól oraz pestki słonecznika dodać do miski i lekko zamieszać. Następnie dodać olej , zakwas i ciepłą wodę . Całość
WegePrzepis