Bułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują
Blog z Apetytemszparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta wyszła bardzo smaczna! Jest
SprawdzonaKuchnia.plMelisa lekarska o delikatnym, cytrynowym zapachu, to jedno z najpopularniejszych ziół na sen i uspokojenie, ale nie obawiajcie się, po takiej ilości, jaka jest w sałatce
Bułka z Chlebemognia patelnię. Odstawiam na kilka minut by jajka doszły. Najlepiej pod przykryciem. Posypuję parmezanem wierzch i podaję z domowym pieczywem, świeżymi ziołami i jeszcze kilkoma pomidorkami. Smacznego, Klaudia. A teraz... chyba pójdę upiec chleb, tak wielką mam na to ochotę
Mango PapajaPrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko
Moje Małe Czarowanieakcji i do przetestowania lnianego worka do pieczywa. Pracownia aleWorek produkuje wszelkiego typu lniane worki do pieczywa, plecaki, torby, worki do przechowywania ziół, organizery i wiele, wiele innych! Akcja, w której […] Artykuł Testowanie aleWorka – chleb domowy (pieczywo pszenne) pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plPrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko
Moje Małe CzarowanieDuża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam: Wiosenne smarowidło: 150 g naturalny serek z ziołami 1 czerwona cebulka 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki suszonych owoców: morele
dolcevitainmykitchenzostał przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula
JaglusiaŚrodziemnomorski chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami. Zapraszam na odrobinę słońca w środku zimy, czyli środziemnomorski chlebek z suszonymi pomidorami, oliwkami i ziołami
dolcevitainmykitchenPodawaliśmy wam niedawno przepis na pomidorki koktajlowe z ziołami . Dzisiaj mamy dla was bardziej klasyczną wersję tej marynaty. Równie smaczną. Swoją drogą, pomidor koktajlowy
Marder&Marder Manufactureminut. Po upieczeniu wyjmujemy i pukamy w spód. Jeżeli jest pusty odgłos to chleb jest upieczony. Studzimy na kratce, aż odparuje. Do chleba można dodać również inne dodatki np. pestki dyni, żurawinę, kminek, czarnuszkę, zioła, suszone pomidory, oliwki itd. Smacznego
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/warzyw lub bulion (ilość zależna od gęstości) około 10 garści dyni (pokrojonej w sporą kostkę) 2 średnie marchewki sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie, bazylia, tymianek, liść laurowy, ziele angielskie, chili grzanki: kilka kromek chleba łyżka masła mała cebula czosnek granulowany Przygotowanie: Przygotować grzanki. Pokroić chleb w kostkę. na patelni rozgrzać masło, zeszklić poszatkowaną drobno cebulę, przyprawić czosnkiem, podprażyć
Tagebuch po polskuPowiem szczerze że jest to moje pierwsze ciasto które upiekłam w wypiekaczu do chleba. Wypiekacz posiadam już dobrych kilka lat i nie wiem dlaczego dopiero teraz
Moje Małe CzarowanieKarczek pieczony z czosnkiem, otulony przyprawami i ziołami jest po prostu pyszny! Uwielbiam go za ten niesamowity smak i prostotę przygotowania
Rozpustne gotowaniepieczywem, ten zapach w kuchni podczas wyrastania i pieczenia, samo tworzenie jest dla mnie czystą przyjemnością. Marzy mi się taka mała manufaktura chleba, tylko to co ręcznie stworzę....może kiedyś?. Dzisiaj mocne aromaty czosnku, ziół i dobrego masła. Składniki na 6 bagietek o długości ok 30 cm: 1 kg mąki pszennej, w zależności od rodzaju mąki może być potrzebne(...)wyłożonych papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy rozbełtanym jajkiem i nacinamy bardzo ostrym nożem. Pozostawiamy do wyrośnięcia. 4. W czasie wyrastania bagietek masło rozgniatamy widelcem, dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, zioła oraz sól i pieprz, łączymy wszystkie składniki za sobą. Następnie delikatnie małymi porcjami nakładamy masełko czosnkowe do nacięć na bagietkach uważając aby nie naciskać na wyrastające bagietki. 5. Piekarnik
Apetyczna babeczkaChleba u nas pod dostatkiem, więc najwyższy czas na coś do chleba… Składniki: 2 jajka 1/2 łyżki majonezu 1/2 łyżeczki curry 1/2 łyżki ziół /ja dodałam kolendrę i pietruszkę/ 1 płaska łyżeczka pokrojonych drobno rodzynek Jajka gotujemy na "półmiękko". Rozgniatamy widelcem, łączymy z pozostałymi składnikami, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem. /źródło http://whiteplate.blogspot.com
Anioły w kuchnioraz znalezionymi w internecie. NO TO ZACZYNAMY :) 1# Kolorowe kostki lodu Możemy wykorzystać do tego owoce, zioła, kwiaty jak również barwniki spożywcze. 2# Aby skórka z pomarańczy lub cytryny nie przyklejała się do tarki wystarczy, że wcześniej posmarujemy tarkę odrobiną oliwy. 3# Chleb dłużej zachowa świeżość, jeśli umieścimy w chlebaku surowe jabłko. 4# Jeżeli chcemy zapobiec zalęgnięciu się szkodników(...)aromatyzować różnymi ziołami. Podobnie możemy uszlachetnić ocet. Potrzebne produkty: dowolny olej, ocet winny lub jabłkowy, dowolna kompozycja świeżych ziół, pojemniki szklane najlepiej ozdobne, gaza, słoiki Zioła wkładamy do słoika, zalewamy octem, szczelnie zamykamy i potrząsamy delikatnie. Po dwóch dniach zlewamy roztwór przez gazę do ozdobnych pojemników, do których wkładamy jedno z ziół. Przykładowe zioła to bazylia
Kolejny blog o gotowaniuzacząć od przygotowania warzyw. Wszystkie dokładnie myjemy i kroimy – pomidory na plasterki, cebulę w piórka, zioła drobno siekamy. Majonez łączymy z sokiem cytrynowym, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz częścią posiekanych ziół (należy odłożyć 2 łyżki szczypiorku i 1/2 łyżki pozostałych ziół). Doprawiamy całość solą, pieprzem oraz suszonym oregano. Dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i mieszamy. Następnie dzielimy(...)dodatkowo łączymy z musztardą. Na czas przygotowania omletów sosy schładzamy w lodówce. Jajka łączymy razem z mlekiem, dodajemy mniej więcej 2 łyżki posiekanego szczypiorku oraz około 1/2 łyżki pozostałych ziół – koperku, natki lub tymianku. Doprawiamy solą oraz pieprzem, miksujemy. Na małej patelni (u mnie o średnicy mniej więcej 15 cm) rozgrzewamy niewielką ilość masła i wlewamy część masy jajecznej
Smaki Na TalerzuKanapka codzienność każdego dnia i aby nie popaść w rutynę staram się coś nowego na chleb zrobić,jakąś pastę, wędlinę czy coś z nabiału. Tym razem padło na boczek moi domownicy nie przepadają za ziołami w wędlinie więc zrobiłam boczek z bardzo podstawowych składników a smaku całości nadawały zioła takie jak rozmaryn, tymianek oraz cebula, czosnek
Basia w kuchnijako danie główne, ale także na zimno jako wędlinę na kanapki. W obu postaciach mięso jest bardzo smaczne. Dzięki dodatkowi boczku i bulionu mięso nie jest suche, a dodatek ziół i kopru włoskiego sprawia, że całości jest bardzo aromatyczna. Zdecydowanie polecam wypróbować to danie! Świetnie sprawdzi się na niedzielny obiad. Pozostałą część mięsa można następnego dnia zabrać do pracy(...)wyciśnięty przez praskę czosnek oraz marchewkę i pietruszkę startą na tarce o drobnych oczkach. Dodać połowę posiekanych ziół i smażyć do czasu aż warzywa zmiękną. Odstawić, aby przestygły. Do dużej miski włożyć mięso i dodać poszarpaną na mniejsze kawałki mozzarellę, pokruszony chleb, musztardę, jajko, oraz przestudzone warzywa. Wszystko doprawić sporą ilością soli i pieprzu. Mięso dokładnie wyrobić, a następnie uformować
Codzienne GotowanieObiad palce lizać! Składniki: ok 1,5 kg żeberek wieprzowych 1 cebula 2 pomidory 2 ząbki czosnku zioła (świeże lub suszone): bazylia, oregano, majeranek, itp. 500ml bulionu lub wody 1 ciemna bułka (lub 2 skibki ciemnego chleba albo mąka do zaciągnięcia sosu) Marynata: 3 łyżki oleju 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki octu winnego 1 płaska łyżeczka(...)dodajemy posiekane lub suszone zioła, mieszamy i jeszcze przez chwilę podsmażamy *** *** Warzywa zdejmujemy z patelni i układamy ponownie mięso. Całość zalewamy bulionem lub wodą i zagotowujemy *** *** Na wierzchu wykładamy ponownie warzywa i całość dusimy na niewielkim ogniu, pod przykryciem, przez około 1,5 godziny *** *** Po tym czasie do sosu dodajemy ciemną bułkę lub chleb, przykrywamy i gotujemy, aż pieczywo
Blog z Apetytemłyżka chleb razowy 2 kromki czosnek 3 ząbki oliwa z oliwek 2 łyżki filet drobiowy 2 szt. sól 1/2 łyżeczki czosnek granulowany 1/2 łyżeczki pieprz 1 szczypta zioła prowansalskie 1 łyżka olej 2 łyżki METODA: Cukinię obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę posiekać i podsmażyć na maśle. Dodać cukinię i chwilę smażyć(...)blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem i koperkiem. Dodać śmietanę. Chleb pokroić na kwadraciki. Polać oliwą i dodać przeciśnięty czosnek przez praskę. Natrzeć. Rozgrzać patelnię i podsmażyć grzanki. Filety umyć, osuszyć i przeciąć wzdłuż długiego boku na pół. Doprawić z każdej strony solą, pieprzem, czosnkiem i ziołami. Natrzeć olejem. Ugrillować na mocno rozgrzanej patelni. Pokroić w cienkie
Kuchnia PaulettesSezon na szparagi właśnie pakuje ostatnie szpargały do walizki. W przyszłym roku w środku kwietnia znów zapuka do warzywniaków, a potem do naszych kuchennych drzwi i
Kuchnia w Słońcu Skąpana