Jak weekend to przymusowo Wypiekanie na śniadanie , to już chyba jakiś nawyk. Bez cotygodniowego wypiekania to tak jakoś nie tak. I tak w tym tygodniu to
Moje Małe Czarowaniepomidorów, informacje jak wyprodukować własne kosmetyki albo raczej czego użyć by zaspokoić kosmetyczne potrzeby. Są tematy związane z ziołami i rolą jaką mogą spełniać by być użyteczne, z produkcją żywności np porady dotyczące robienia zakwasu na chleb. Znajdziemy tu tez porady jak zagospodarować kuchenne odpadki i wiele innych. Warto przeczytać. Wydawnictwo Pascal, cena z okładki 44,90zł, miękka
Dorota Smakujebardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje
Tajemnice Smakususzone. Co najmniej pięć porcji dziennie – więcej, jeśli możesz, najlepiej mieć szeroki wybór. Są to pokarmy bogate w niezbędne składniki odżywcze o niskiej zawartości kalorii. Wybierz pełnoziarniste odmiany chleba, ryżu i makaronu. Całe ziarna mają na ogół wyższą zawartość błonnika – jest to również dobre do trawienia. Ryby – białe ryby zawierają niską zawartość tłuszczu i kalorii(...)używać tahini (nasion sezamu) na chlebie? Używaj oliwy lub oleju rzepakowego jako zdrowego substytutu masła lub margaryny. Zalej warzywa kilkoma kroplami. Spróbuj dodać trochę oliwy z oliwek, czosnku i szczypiorku, aby przyprawić makaron. Lub zanurz chleb w dobrej oliwie z oliwek – jako alternatywa dla masła. Tahini może być również alternatywą dla masła. Używaj ziół i przypraw do przyprawiania potraw
ProstePesto.plłyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie : Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojone w plastry chorizo. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do chorizo. Przeciskamy czosnek do garnka. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dodajemy soczewicę oraz pomidory z puszki. Gotujemy do momentu aż większość wody wyparuje. Podajemy ze świeżym chlebem. Inne przepisy
CzarnawisienkaTak na rozgrzanie brzucha z rana takie kanapki sobie zrobiłam. Smakowały wybornie więc i Wam podaję przepis. Na listopadowe chłodne dni takie kanapki ucieszą domowników, polecam
Moje Małe CzarowanieDomowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie
Wymiar ZdrowiaDomowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie
Wymiar ZdrowiaDziś szybkie śniadanie ale jakże smaczne i pożywne. Lubicie pumpernikiel? ja uwielbiam ten jego kwaskowaty smak, jeśli nie lubicie weźcie inny chleb, ulubiony i też będzie
Moje Małe CzarowanieTakie oto pyszne śniadanie zaserwowałam któregoś dnia. Pracy mało, smaku dużo, zaspane oczy otwierają się szerzej, polecam gorąco. Ja tutaj użyłam chleba tostowego pełnoziarnistego, szynki prosciutto
Moje Małe CzarowanieTakie małe, pyszne kanapki, słoneczne, dlatego nazwałam je wiosennymi. Letnie kolory teraz zrobiły się od upałów trochę piaskowe, nazwa wiosenne idealnie tutaj pasuje. Robi się je
Moje Małe CzarowanieŚwietny chlebek , który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla , na różnego
Andzia Pichcijeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba. Smarowidła, które będzie składało się tylko z dwóch składników, ponieważ pod ręka miałam słoiczek suszonych pomidorów z ziołami. Pasta jest pyszna, przypomina w smaku hummus, a konsystencja pozwala na smarowanie kanapek, sucharków, czy postawienie słoiczka do chipsów. Spróbujcie
ChilliJemypowinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk po uderzeniu go od spodu. Chleb wyjąć na kratkę i odłożyć do ostudzenia. Jeśli masz ciekawy przepis na danie, w którym wykorzystuje się zioła, wesprzyj mnie w propagowaniu wiedzy o nich i dołącz przepis do piątej edycji mojej akcji kulinarnej "Danie pachnące ziołami". Szczegóły po kliknięciu na baner. Zapraszam 😊 Po przeczytaniu
Weekendy w domu i ogrodzieNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam próbować nowych rzeczy, nowych smaków czy ich połączeń. Dlatego też marzyło mi się pesto lub cokolwiek ze świeżego czosnku
Karczma HonoriettyPrawdziwy chleb dla lenia. Mało pracy, dużo witamin i cennych składników mimo wypiekania. Dodałam bowiem tutaj pokrzywę, młode listki, przepłukaną na sicie, bo wówczas traci ona
Moje Małe Czarowanie