Pyszny chlebek z fetą i aromatycznymi ziołami to zdecydowanie „must have” tego lata. Idealny na piknik, grilla czy ot tak na kolację
Pieguskowa KuchniaTo nie jest zwykłe pieczywo. Ta włoska focaccia jest nad wyraz aromatyczna – zioła i skórka z cytryny w połączeniu z dobrą oliwą działają cuda. Przy
Karo in the KitchenTo moje kolejne podejście do domowej wędliny i szynkowara. Wieprzowa prasowanka doprawiona suszonymi ziołami będzie idealnie pasować do kanapek na śniadanie, kolację czy do
Smaczna Pyzapuszystą i pyszną pastę, która "w try miga" zniknęła w przepastnych żołądkach moich domowych testerów. Drobiowa pasta do chleba A było to tak: kawałki pieczonego kurczaka cebula majonez musztarda chrzan (opcjonalnie - dla amatorów ostrzejszych smaków) pieprz, mielona papryka ulubione zioła Mięso oddzieliłam od kości, cebulę posiekałam. Połączyłam wszystkie składniki (proporcje zależą od ilości mięsa i własnych upodobań) i potraktowałam
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamnie brak), oliwę z oliwek, cebulę, pomidory, czosnek, pietruszkę, szafran, koper włoski, tymianek, liścia laurowe i skórkę z pomarańczy. Rouille, pasta z czosnku lub inna nazwa potoczna, majonez z chleba z czerwoną papryki chili, bułką tartą i oliwą z oliwek, jest dodawana do potrawy jako przyprawa, aby jeszcze bardziej, wzmocnić smak Bouillabaisse. Legenda, w której jest zawsze, ziarnko prawdy głosi(...)bulion ok. 45 minut. 🛠️ Filet ryb pokrój na wielkość kęsa, usuwając, jeśli znajdziesz kości tudzież ości. 🛠️ Usuń zioła ostrożnie z rondla, pozostałe skóry ryb, i wrzuć kawałki ryb, zamieszaj i gotuj Bouillabaisse ok. 10 minut. Rouille to rodzaj majonezu z chleba. 🛠️ Czosnek i chili pokrój na kawałki. 🛠️ Przy pomocy moździerza lub blendera ręcznego ubij je na pastę. 🛠️ Dodaj bułkę
RafalCookzapraszam Was do wypróbowania pasty do chleba, z nasion słonecznika. Pasta słonecznikowa jest nie tylko smaczna, ale też zdrowa, dzięki namaczaniu ziaren słonecznika, co jest początkiem procesu kiełkowania a zatem budzenia sił życiowych… Ogólnie zmiksowane ziarna słonecznika, same w sobie nie są smaczne, a właściwie są nijakie, ale już dodatek suszonych pomidorów, ziół i przypraw nadaje paście odpowiedniego charakteru(...)miksujemy w blenderze. Łączymy ze zmiksowanymi ziarnami słonecznika. Doprawiamy solą i pieprzem i ewentualnie dodajemy więcej oliwy/oleju jeśli jest za gęsta.Smacznego Inspiracja:http://ankawell.blogspot.co.uk/2014/01/pikantna-pasta-sonecznikowa.htmlhttp://dzemdzus.blogspot.co.uk/2014/03/nobilitacja-dla-pasty-z-pestek.htmlPost Pasta słonecznikowa do chleba pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl
UgotujmyTo.plmiękkie, delikatne w środku i dobrze wypieczone na zewnątrz, a drób i chleby zyskują cudownie chrupiącą skórkę. Piekarnik parowy, dzięki temu że nie wysusza potraw idealnie nadaje się także do ich podgrzewania, zastępując kuchenkę mikrofalową i nie powodując utraty smaku i konsystencji podgrzewanych dań. Kaczka w ziołach pieczona na parze - przepis Zalety i wady piekarników parowych na przykładzie modelu(...)mięsa i drobiu nie ma konieczności nacierania ich olejem, a tym samym możemy ograniczyć spożycie tłuszczy warzywa, mięso, ryby i drób nie są przesuszone, mają lepszy smak i wygląd chleby zyskują chrupiącą skórkę, a serniki są równe jak stół para wodna powoduje, że zapachy i smaki nie mieszają się ze sobą, można piec równocześnie kilka różnych potraw. Przetestowałam
Cztery Fajerydanie tym lepsze, bynajmniej ja tak uważam. Warzywa przechodzą własnym smakiem, ziołami, powstałym sosem. Leczo podaję ze świeżo posiekaną natką wymieszaną z kolendrą, posypuję parmezanem lub tartym żółtym serem. Leczo z ciecierzycą wspaniale smakuje z makaronem, kaszami rozmaitymi, ryżem, bagietką, grzankami np. czosnkowymi lub pajdą chleba, ot tak! Leczo z ciecierzycą jest pyszne, aromatyczne i poleca się(...)czerwone papryki 1 żółta papryka 3 pomidory 2 cukinie 3 ząbki czosnku 360 g koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu oliwa sól, pieprz, ostra i słodka papryka, lubczyk, oregano, zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Wszystkie warzywa myję. Paprykę, cukinię, cebulę, czosnek, pomidory kroję w kostkę. Ciecierzycę odsączam z zalewy. W dużym garnku rozgrzewam oliwę, przesmażam na niej cebulę wraz z czosnkiem
Zasmakuj Kuchnirodzinny obiad. Dodatkowo jeśli zostanie Wam kawałek, świetnie sprawdzi się jako wędlina do chleba. Rolada ze schabu z omletem Składniki: około 1 kg kawałek schabu bez kości 3 jajka 2 łyżki mąki 2 łyżki zielonego groszku (mrożonego lub konserwowego) 1/4 czerwonej papryki łyżka drobno posiekanych ziół (u mnie kocanka włoska, rozmaryn, szałwia i tymianek) 1-2 łyżki oleju 2 ząbki
PatiGotujePrzepis Na ziołową słoninę będziemy potrzebowali: -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól kamienna nie jodowana ,morska lub himalajska 30-33 g/kg -oregano -zioła
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.czosnku, rozgnieciony 100 g kiełbasy chorizo w pętku (u mnie Sarta) 6 jaj pęczek posiekanych świeżych ziół (u mnie była to garść liści oregano i mięty, które trzymam zamrożone oraz 1/2 pęczka natki pietruszki) biały ocet winny sól, pieprz do podania: grzanki z chleba polanego oliwą Przygotowanie: Z pomidorów należy usunąć skórkę oraz pestki. Skórkę można usunąć zanurzając pomidory(...)półplasterki. Wymieszaj i duś jeszcze przez 5 minut. Na koniec dopraw solą, pieprzem i małym chlustem octu winnego. W tym czasie rozmąć jajka z solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Na drugiej patelni na dużym ogniu rozgrzej pozostałą oliwę, po czym wlej na nią masę jajeczną. Zmniejsz ognień do małego i przykryj patelnię pokrywką. Smaż, aż omlet prawie się
Chilli Czosnek i OliwaMój kolejny chleb z własnego przepisu. Chleb pszenno-orkiszowy na zakwasie żytnim. Zakwas robię według swojego przepisu „na oko”, dokarmiając go co 8-9 godzin 2 łyżkami mąki i odrobiną wody. Gdy gotowy zakwas wkładam do lodówki i przez kilka dni nie używam, to w momencie, kiedy ponownie chcę go użyć, na kilka godzin przed zarobieniem ciasta chlebowego(...)dokarmiam go taką samą proporcją (2łyżki mąki żytniej+odrobina wody). Do tego chleba dodałam orzechy włoskie, rozmaryn i czarnuszkę. Starłam także odrobinę gruszki. Chleb najbardziej smakuje… sam! Sam z masłem, posypany posiekanymi orzechami. Jest ciężki, wilgotny, pachnący rozmarynem, chrupiący orzechami. Łączy w sobie mąkę pszenną chlebową i orkiszową. Ciężko z niego uformować okrągły bochenek, więc najlepiej piec
Raj dla Podniebieniapozostałości wylizujemy lub "kawałkiem chleba będziecie nabierać to półpłynne cudo i pakować do ust, mimo że parzy, ścieka po palcach i kapie na ubranie" (jak mówi Agnieszka Kręglicka). Szakszuka domowa. Składniki: 2 jajka od szczęśliwych kurek 2 większe pomidory 1 większa cebula 2 ząbki czosnku garść pietruszki garść ulubionych ziół (u mnie listki krwawnika, szałwia, estragon, tymianek(...)ściągnąć skórkę, ja ten etap pomijam) siekamy na drobno i dodajemy do cebuli z czosnkiem i dusimy pod przykryciem kilka minut do miękkości, aż zaczną się rozpadać. Dodajemy posiekane zioła i część zielonej pietruszki. Odkrywamy patelnię aby sos lekko odparował. Gdy sos będzie lekko gęsty robimy miejsce na środku patelni poprzez rozsunięcie sosu na boki i w sam środek
Naturalna Kuchniaziarna sezamu: to świetny dodatek, który nadaje zupie chrupkości i dodatkowego smaku. Świeża pietruszka lub koper: posiekane zioła mogą dodać świeżości i koloru zupie dyniowej. Oliwa z oliwek: kilka kropli dobrej jakości oliwy może podkreślić smak i aromat zupy. Chleb: zupa z dyni świetnie komponuje się z różnymi rodzajami pieczywa, takimi jak grzanki, tosty, czy świeży chleb. Zupa
Moja Książka Kucharskamięsa. W moim domu znika na ciepło z sosem jako danie główne oraz po ostygnięciu jako dodatek do chleba. W marynacie dominuje koperkowa nuta, która podkreśla delikatność mięsa. Jednakże jeśli nie przepadacie za koperkiem możecie go podmienić na swoje ulubione zioła. Polecam! 1-1,2 kg schabu Marynata: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka soli
Di gotujePolecam dziś kanapki, włoskie kanapki na ciepło, idealne na chłodne dni. Ja uwielbiam włoskie bruschetty, są pożywne i aromatyczne, są super na zgłodniały organizm. Szybki i
Moje Małe CzarowanieDobrego chleba nigdy za dużo, ten bochen polecam serdecznie. Jest zdrowy, pyszny i łatwy do zrobienia. Polecam wszystkim laikom jak i wytrawnym wypiekaczom. Orkiszowy graham na
Moje Małe CzarowaniePiekłam już chleb ze skwarkami i smalcem [ klik ] a dziś przedstawiam cudny bochen do którego dodałam pastę z rukoli. Dzięki niej chleb ma lekko zielonkawy kolor
Moje Małe CzarowanieMieszanina mąk razowych sprawia że chleb jest w 100 % zdrowy, pyszny i godny polecenia. Czeka się na niego dość długo ale jest tego wart, polecam wszystkim
Moje Małe CzarowanieChleb bardzo prosty w wykonaniu, zostawiamy na noc zarobione ciasto a rano pieczemy. To chleb dla leniwych bo pracy przy nim naprawdę mało, no chyba że
Moje Małe CzarowanieChleb z dodatkiem werbeny cytrynowej, pyszny i aromatyczny. O zbawiennych działaniach werbeny poczytajcie tutaj [ klik ] a o chlebku ja Wam napiszę. Jest miękki, szybko się przygotowuje
Moje Małe CzarowanieChleb pieczony w garnku, u mnie w naczyniu żaroodpornym, ma chrupiącą skórkę, puszyste wnętrze i jest bardzo aromatyczny dzięki suszonej cebulce i oregano a dodatkowo nie
Moje Małe Czarowanie