kilka minut. Następnie odcisnąć ją z nadmiaru wody. Do pojemnika malaksera włożyć skórki po bobie, cukinię, jajko, mąkę, okruchy chleba. Zmiksować wszystko na w miarę jednolitą masę. Suszone pomidory posiekać i dodać do masy. Dodać posiekane zioła i przyprawy. Na koniec dodać starty na grubych oczkach ser halloumi i wymieszać wszystko dokładnie. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Łyżką
olalacookingużyjemy - ale ostre przyprawy i zimne piwko takie połączenie pasuje idealnie :) U mnie zastosowałem to jako domowe serki kanapkowe do chleba. I powiem Wam że sprawdziło się w sam raz. Zestaw przypraw jakie użyłem to: pieprz cytrynowy, zioła prowansalskie i słodka papryka. Idealnie będą nadawać się świeży koperek, świeży szczypiorek, świeża pietruszka, sezam, kminek - co kto lubi. Przepis banalnie
Smacznie Pysznie Kaloryczniepatelni dołożyć musztardę koncentrat pomidorowy oraz zawartość słoika Fasolki po bretońsku z kiełbasą PAMAPOL .Wymieszać drewnianą łyżką. Na końcu przyprawić ziołami prowansalskimi i czarnym pieprzem. Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok 10 minut. Podawałam z domowym chlebem cebulowym z naczynia żaroodpornego . To była istna eksplozja smaku! A gdy po gotowaniu ostają się tylko puste słoiki , to wcale
Grunt to przepis!kochamy chleb i bułeczki ale od jakiegoś czasu wycofujemy pszenicę z naszego menu i eksperymentujemy z różnymi dietetycznymi wypiekam. Nasz chleb powszedni to chlebek gryczany lub jaglany, do którego dodajemy mąkę kokosową, owsianą, migdałową, chia, siemię lniane, zioła... a wszystkie mąki przygotowujemy teraz w domu. Jak zrobić domową mąkę? 1. Mielimy ziarno lub płatki. Wsypujemy
SzczyptaSmaQiedy byłem dzieciakiem tosty francuskie, zwane w moim domu po prostu chlebem w jajku były jedną z moich ulubionych opcji śniadaniowych. Czasami robiło się je na słono z ziołami, a niekiedy na słodko z hojną porcją dżemu lub twarożku ze świeżymi owocami. Gdy byłem już starszy, danie trochę zostało zapomniane. Później odkryłem je na nowo w Hiszpanii, gdzie
Food SquareSkładniki: 6 kromek chleba 2 jajka mleko 1/2 awokado kilka plasterków wędliny 1/2 cykorii majonez ketchup sól, pieprz, słodka papryka, zioła prowansalskie Przygotowanie: Jajka roztrzepać z 1/3 szklanki mleka i … Czytaj dalej Kanapki z tostów francuskich
czarrna od kuchnidodatki. Aby zupa miała aksamitną konsystencję, dokładnie ją miksuję w blenderze kielichowym. Przed podaniem posypuję zupę świeżymi i aromatycznymi ziołami, np. tymiankiem, natką pietruszki! Ale wystarczy też zwykły szczypiorek do dekoracji i domowej roboty grzanki z chleba . Smacznego! Polecam też inne moje przepisy na zupy-kremy: Zupę kurkową z ziemniakami, zupę krem z kukurydzy , pyszną zupę ze świeżych
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękromki chleba tostowego masło do smarowania 1 burak ugotowany w łupinie kawałek czerwonej cebuli 2 cienkie plasterki mozzarelli zioła prowansalskie, tymianek i oregano 1/2 cukru brązowego 1 łyżka balsamicznego octu winnego 1 łyżka oliwy z oliwek pieprz czarny, sól koperek kawior z pstrąga 1 . Buraczka obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do miski, posypujemy solą, pieprzem, ziołami
Kuchnia Prezydentowejolejem. Piec warzywa ok. 40 minut w piekarniku w temp. 180 stopni C. (Można w większej temperaturze. Ja piekłam równolegle chleb marchewkowy i od niego zależało ustawienie piekarnika). Po upieczeniu warzywa podzielić na mniejsze części. Dodać rozdrobnione zioła (mięta, kolendra), tahinę, ocet i sól. Wszystko cierpliwie zmiksować np. w malakserze. Mi w pewnym momencie zabrakło tej cierpliwości i wyszło
Weekendy w domu i ogrodziepiszę...jako przekąskę lub kiedy się ma ochote na podjadanie. Ja jednak postanowiłam z nich zrobić śniadanie. Użyłam wafli zamiast chleba! Przygotowałam moje śniadanko z sera, z łososiowej kiełbasy. Do pełnej aromatów „kanapki waflowej” dodałam czosnku w ziołach, koreczków, brokuła na parze. Całość posypałam ziarenkami prażonymi Ziołowo Mi od ZIARENKOWO Nie mogło zabraknąć glassy sojowej po wierzchu
Z Kuchni Do Kuchnioliwek EV Na farsz: 2 kulki mozzarelli 3 garści świeżego szpinaku 6-7 suszonych pomidorów w oliwie z ziołami oliwa z oliwek EV sól suszone oregano Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto
Kulinarne przygody Gatitywypieku własnego chleba potrzebować będziemy: - 1 kg mąki pszennej lub żytniej - 1 litr wody - 1 łyżka soli - 1 łyżeczka cukru - 1/2 kostki drożdży + ewentualne przyprawy: bazylia, zioła prowansalskie, oregano, wedle uznania :) Rozdrabniamy w palcach 1/2 kostki drożdży i wrzucamy do litra ciepłej wody (max. 25-27 stopni Celsjusza). W osobnym naczyniu mieszamy mąkę, sól, cukier. Po rozpuszczeniu drożdży(...)wodzie całość dodajemy do misy z sypkimi składnikami. Wymieszane ciasto przekładamy do formy, w której będziemy piec. Całość odstawiamy na 30 min do wyrośnięcia. Możemy posypać chleb przyprawami. Po 25 min. rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni i wkładamy ciasto. Pieczemy ok. 1h i gotowe
upichconaczekacie: przepis! Składniki (na dwie keksówki 30x12cm): 900g kaszy gryczanej niepalonej białej (koniecznie białej!), około 6 szklanek ciepłej wody, 4,5 łyżeczki soli, ewentualne dodatki: nasiona, zioła, czosnek, cebulka, len mielony itp. Przygotowanie: Kaszę gryczaną wsypujemy do miski i zalewamy ciepłą wodą. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce. Kasza na samym początku będzie intensywnie chłonąć wodę. W razie(...)miodem czy masłem orzechowym. Moim wielkim faworytem jest wersja z tostera: jednak aby uzyskać chrupkie boki należy chleb nastawić na dwa pełne cykle (na maksymalną moc) w tosterze. Kaszę kupuję w marketach w opakowaniach kilogramowych lub na wagę w sklepie z ziołami. W ten sposób wychodzi o wiele taniej niż kupować pudełka z gotowymi saszetkami. Na pewno
Gar ZdrowiaSkładniki : około 1 kg karczku ( u mnie 80 dag ) po łyżeczce słodkiej papryki, kurkumy, pieprzu ziołowego, kminku sól, kilka ziaren jałowca i majeranek wino czerwone około
Proste Potrawyporcji): dynia 500 g papryka czerwona 200 g marchewka 100 g warzywko (nie Vegeta czy przyprawka tylko suszone warzywa) sól pieprz imbir Grzanka: kromka ząbek czosnku mozzarella łyżka zioła prowansalskie Dynię obrać, usunąć zbędny środek z pestkami i pokroić w kostkę. Z papryką zrobić to samo. Marchewkę obrać w plasterki, a następnie pokroić przez pół. Przełożyć do garnka(...)nieduża ilość w przyprawie lub mały kawałek świeżego imbiru). Zblendować. Doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wymieszać. Kromkę chleba wrzucić na patelnię i podgrzać do chrupkości. Bez tłuszczu! Grzankę natrzeć czosnkiem. Mozzarellę zetrzeć na tarce. Nalać zupę, wrzucić grzankę, posypać mozzarellą i ziołami. Gotowe, smacznego
Karola gotujedomu brakuje pieczywa a nie mam tyle czasu aby upiec szybko chleb na zakwasie to z pomocą przychodzi mi ten przepis na zwykły chleb pszenny, pieczony na drożdżach. Na zdjęciach chlebek bez żadnych dodatków ale można pokusić się o wszelkie dodatki - różne ziarna, przyprawy, zioła lub prażoną cebulkę. Polecam serdecznie :) Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki(...)czasie ciasto odgazować i uformować bochenek. Przełożyć do formy keksówki wysmarowanej olejem i oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia. Pozostawić do napuszenia na 30 min. Przed pieczeniem można chleb posmarować jajkiem lub wodą i posypać ziarnami. Chleb wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 0 C i piec około 50-60 minut. Pod koniec pieczenia chleb wyjąć z formy
Kocham..lubię..gotuję..Jajko 2 sztuki Oliwki 12g Ogórek konserwowy 40g 2 garści szpinaku/jarmużu/rukoli/roszponki Oliwa 5g Zioła Batata obrać, pokroić w kostkę i ugotować. Jajko ugotować na twardo. Awokado pokroić w plasterki, ogórka i paprykę posiekać. Wszystkie składniki połączyć, polać oliwą i przyprawić ziołami. Wersja 1800 kcal 20% B / 30% T / 50% W Śniadanie 550 kcal Koktajl owocowo(...)Szczypiorek Przyprawy Chleb żytni razowy 1 kromka 35g Warzywa i szczypiorek posiekać, połączyć z twarogiem i doprawić. Można dodać odrobinę jogurtu dla lepszej konsystencji. Kolacja 400 kcal Sałatka z batatem i awokado Batat 100g Awokado 60g Papryka 100g Jajko 2 szt Oliwki 12g Ogórek konserwowy 40g 2 garści szpinaku/jarmużu/rukoli/roszponki Oliwa 5g Zioła Batata obrać, pokroić w kostkę
HealthyCreationsJak weekend to przymusowo Wypiekanie na śniadanie , to już chyba jakiś nawyk. Bez cotygodniowego wypiekania to tak jakoś nie tak. I tak w tym tygodniu to
Moje Małe Czarowaniepomidorów, informacje jak wyprodukować własne kosmetyki albo raczej czego użyć by zaspokoić kosmetyczne potrzeby. Są tematy związane z ziołami i rolą jaką mogą spełniać by być użyteczne, z produkcją żywności np porady dotyczące robienia zakwasu na chleb. Znajdziemy tu tez porady jak zagospodarować kuchenne odpadki i wiele innych. Warto przeczytać. Wydawnictwo Pascal, cena z okładki 44,90zł, miękka
Dorota Smakujebardzo podobny do pizzy. Zwykle foccacię pieczemy bez dodatków i może być wtedy smacznym dodatkiem do różnych dań, podobnie jak chleb, czy inne pieczywo. Ale wystarczy obłożyć ciasto świeżymi i kolorowymi dodatkami, takimi jak pomidorki, cebula, szparagi, świeże zioła i mamy już przekąskę lub przystawkę. Bardzo lubię ciasto na pizzę, ciabattę, czy właśnie focaccię, które długo fermentuje
Tajemnice Smakususzone. Co najmniej pięć porcji dziennie – więcej, jeśli możesz, najlepiej mieć szeroki wybór. Są to pokarmy bogate w niezbędne składniki odżywcze o niskiej zawartości kalorii. Wybierz pełnoziarniste odmiany chleba, ryżu i makaronu. Całe ziarna mają na ogół wyższą zawartość błonnika – jest to również dobre do trawienia. Ryby – białe ryby zawierają niską zawartość tłuszczu i kalorii(...)używać tahini (nasion sezamu) na chlebie? Używaj oliwy lub oleju rzepakowego jako zdrowego substytutu masła lub margaryny. Zalej warzywa kilkoma kroplami. Spróbuj dodać trochę oliwy z oliwek, czosnku i szczypiorku, aby przyprawić makaron. Lub zanurz chleb w dobrej oliwie z oliwek – jako alternatywa dla masła. Tahini może być również alternatywą dla masła. Używaj ziół i przypraw do przyprawiania potraw
ProstePesto.plłyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie : Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojone w plastry chorizo. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do chorizo. Przeciskamy czosnek do garnka. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dodajemy soczewicę oraz pomidory z puszki. Gotujemy do momentu aż większość wody wyparuje. Podajemy ze świeżym chlebem. Inne przepisy
CzarnawisienkaTak na rozgrzanie brzucha z rana takie kanapki sobie zrobiłam. Smakowały wybornie więc i Wam podaję przepis. Na listopadowe chłodne dni takie kanapki ucieszą domowników, polecam
Moje Małe CzarowanieDomowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie
Wymiar ZdrowiaDomowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie
Wymiar ZdrowiaDziś szybkie śniadanie ale jakże smaczne i pożywne. Lubicie pumpernikiel? ja uwielbiam ten jego kwaskowaty smak, jeśli nie lubicie weźcie inny chleb, ulubiony i też będzie
Moje Małe CzarowanieTakie oto pyszne śniadanie zaserwowałam któregoś dnia. Pracy mało, smaku dużo, zaspane oczy otwierają się szerzej, polecam gorąco. Ja tutaj użyłam chleba tostowego pełnoziarnistego, szynki prosciutto
Moje Małe CzarowanieTakie małe, pyszne kanapki, słoneczne, dlatego nazwałam je wiosennymi. Letnie kolory teraz zrobiły się od upałów trochę piaskowe, nazwa wiosenne idealnie tutaj pasuje. Robi się je
Moje Małe CzarowanieŚwietny chlebek , który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla , na różnego
Andzia Pichcijeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba. Smarowidła, które będzie składało się tylko z dwóch składników, ponieważ pod ręka miałam słoiczek suszonych pomidorów z ziołami. Pasta jest pyszna, przypomina w smaku hummus, a konsystencja pozwala na smarowanie kanapek, sucharków, czy postawienie słoiczka do chipsów. Spróbujcie
ChilliJemypowinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk po uderzeniu go od spodu. Chleb wyjąć na kratkę i odłożyć do ostudzenia. Jeśli masz ciekawy przepis na danie, w którym wykorzystuje się zioła, wesprzyj mnie w propagowaniu wiedzy o nich i dołącz przepis do piątej edycji mojej akcji kulinarnej "Danie pachnące ziołami". Szczegóły po kliknięciu na baner. Zapraszam 😊 Po przeczytaniu
Weekendy w domu i ogrodzieNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam próbować nowych rzeczy, nowych smaków czy ich połączeń. Dlatego też marzyło mi się pesto lub cokolwiek ze świeżego czosnku
Karczma HonoriettyPrawdziwy chleb dla lenia. Mało pracy, dużo witamin i cennych składników mimo wypiekania. Dodałam bowiem tutaj pokrzywę, młode listki, przepłukaną na sicie, bo wówczas traci ona
Moje Małe CzarowanieSzybkie i pachnące bułeczki dziś dla Was mam. Bułeczki są o tyle fajne że choć drożdżowe nie potrzebują czasu na wyrastanie. Po zrobieniu od razu do
Moje Małe Czarowanie