cierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej
OstryKęscierpliwość i odczekać jeszcze te kilkanaście godzin. Właściwie to wtedy spałam więc jakość zleciało, a rano mieliśmy pyszną domową wędlinę na domowym chlebie z: suszonymi pomidorami własnej roboty, ogórkami małosolnymi mamy Eli oraz pomidorkami i ziołami z naszego ogródka. Nie mogę zapomnieć o zeszłorocznych marynowanych opieńkach. SKŁADNIKI 600 gram wieprzowej golonki bez kości 400 gram łopatki wieprzowej
OstryKęsSchiacciata to toskański, płaski chleb. To wypiek bardzo podobny do chleba focaccia, który pewnie znacie lepiej. Można go upiec z różnym dodatkami - różnymi ziołami, winogronami albo tylko z solą. Je się sam albo z pomidorami, wędliną czy serem. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły. Ja przygotowałam wersję razową z dodatkiem oliwy bazyliowej. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaDziś na blogowym stole wielka micha pyszności dla miłośników bobu ale także dla tych, którzy z bobem nie są za pan brat, jednak wciąż szukają sposobności
Kuchnia w Słońcu SkąpanaJeśli wydaje się Wam, że domowy wypiek chleba wymaga profesjonalnych sprzętów albo jest czasochłonne czy pracowite - powinniście sprawdzić tą recepturę. Do jej przetestowania można wykorzystać zwykłą, pszenną mąkę i dowolny zestaw suszonych ziół czy dodatków typu słonecznik, siemię lniane, kminek, w zależności co tam znajdziecie w kuchennej szafce:) Ja ułatwiłam sobie zadanie korzystając z gotowej mieszanki przypraw dedykowanej do wypieku
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałapopularna również w Iranie, Turcji i Izraelu. Na przyprawę składają się nasiona sezamu, sumak oraz zioła: tymianek, majeranek i oregano. Sumak ma lekko kwaśny. Używamy go do kebabu . Zaatar również świetnie nadaje się do mięsa. Poza tym można nim posypać hummus lub chleb. Suchą przyprawę warto wymieszać z oliwą i czosnkiem. Mieszanie przypraw to jedno z moich ulubionych zajęć(...)zaataru jest bardzo proste. Wystarczy uprażyć sezam, wybrać trzy ulubione zioła, dodać sumak i ewentualnie szczyptę soli. Jest to najprostszy wariant tej mieszanki, smakuje wspaniale! Rozcieram składniki w moździerzu. Przyprawa jest dosyć ziarnista i lekko tłusta. Gotową mieszankę można użyć do wypieku podpłomyków. Można również posmarować już upieczony chleb i delikatnie zapiec w piekarniku. The post Zaatar
codojedzeniaŻaden grill nie może się odbyć bez tego chlebka, a pogoda ostatnio bardzo służy grillowaniu;) Składniki:chleb, 100g masła, 1/2 łyżeczki bazylii, 1/2 łyżeczki tymianku,1/2 łyżeczki oregano, szczypta rozmarynu, 1/2 łyżeczki estragonu, 2 ząbki czosnku, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, czubata łyżeczka ziół prowansalskich, świeżo zmielony czarny pieprz. Przygotowanie Masło stopić, dodać drobno posiekany czosnek oraz
Z miłości do słodkościKoniec lata w słonecznej kuchni jest tego roku wyjątkowo zielony. Pełno tu liści, natek, cukinii, której urodzaj sprawił, że jemy ją na tysiące sposobów niemal codziennie
Kuchnia w Słońcu Skąpanafarsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek 2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka papryka w proszku Dodatkowo; kilka kromek suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno(...)kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki dodajemy do kapusty, dosypujemy zioła i przyprawy do smaku i dokładnie mieszamy. Na każdym naleśniku kładziemy porcje farszu i zwijamy krokiety. Chleb oraz płatki mielimy w malakserze. Jajka roztrzepujemy. Każdego krokieta obtaczamy w jajku a następnie w panierce. Na niewielkim ogniu
Radość kipiąca uśmiechem.majonezu 1 cytryna sól, pieprz 1 łyżka koperku (posiekanego) 1 łyżka estragonu (świeżego, posiekanego) 1 łyżka szczypiorku 1 ząbek czosnku 100 g dojrzałego sera (użyłam rokpola) chleb żytni 1 czerwona cebula fileciki z jednej pomarańczy Filety opłukać w zimnej wodzie i przygotować zalewę. Sól wsypać do octu i wymieszać, dolać wodę. Śledzie włożyć do zalewy i odstawić na 12 godzin(...)opłukać w zimnej wodzie. Pokroić na kilkucentymetrowe kawałki. Musztardę wymieszać ze śmietaną i majonezem. Dodać skórkę otartą z cytryny, zioła i czosnek. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojone filety włożyć do sosu. Ser pokroić w kostkę, a chleb w cienkie kromki i usmażyć go na oleju lub opiec w piekarniku (można też włożyć do tostera). Czerwoną cebulę pokroić
KUCHARNIAPuszyste bułeczki maślane z czosnkiem i ziołami Już podczas pieczenia tych pysznych bułeczek zapach roznosi się po całym mieszkaniu. Świetnie smakują zarówno na ciepło
Blog z ApetytemPrzepis -1 kg słoniny cienkiej bez skóry -sól 25-30 g/kg -oregano -zioła prowansalskie -tymianek -majeranek -bazylia -pieprz młotkowany z kolendrą -świeży czosnek przepuszczony przez
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.kromki ciemnego pieczywa szczypiorek dressing: 4 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżka białego octu balsamicznego 1 niepełna łyżka ksylitolu lub cukru mieszanka ziół sałatkowych czarnuszka sól morska, pieprz do smaku Przygotowanie: Roszponkę, paprykę, pomidorki, szczypiorek umyć i osuszyć. Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej patelni ceramicznej. Można posypać solą i czosnkiem granulowanym (wg. uznania grzanki można podsmażyć na rozgrzanym
Ze smakiem i z pasjąjako przekąskę. Z kwaśną śmietaną : zupa grzybowa świetnie komponuje się dodatkiem kwaśnej śmietany. Przed podaniem możesz dodać łyżkę kwaśnej śmietany do każdej porcji z zupą. Z posiekanymi ziołami : świeże zioła, takie jak natka pietruszki, szczypiorek lub koperek, dodają świeżości i aromatu do zupy grzybowej. Z serem : jeśli lubisz, możesz posypać zupę startym serem, na przykład parmezanem(...)nuty słodyczy. Z chrupiącym boczkiem: przyrządź chrupiący boczek i podawaj jako dodatek do zupy. Kawałki chrupiącego boczku nadają zupie dodatkowej tekstury i smaku. Z kromką chleba : zupa grzybowa doskonale smakuje z kromką chleba, którą można maczać w zupie. Zupa grzybowa składniki: 400g świeżych grzybów (np. borowików, kurek, pieczarek) 1 cebula, drobno posiekana 2 ząbki czosnku, drobno posiekane 2 łyżki masła
Moja Książka Kucharskaharmonię smaków. Krewetki z czosnkiem, chili i ziołami to łatwa i szybka potrawa, która łączy w sobie smak świeżych owoców morza z pikantnymi i aromatycznymi akcentami. To danie może stać się zarówno głównym daniem, jak i pyszną przekąską na imprezach. Krewetki z czosnkiem Krewetki z czosnkiem , chili i ziołami można podawać jako danie główne, skomponowane(...)kolorowych warzyw, np. pomidorów koktajlowych, ogórka, papryki i rukoli. Na wierzch połóż krewetki i polej całość oliwą z patelni. Grzanki z chleba tostowego lub bagietki : przygotuj chrupiące grzanki, a na każdej z nich układaj krewetki. Dodaj odrobinę posiekanych ziół i skrop całość sokiem z cytryny. Ryż: podaj krewetki na aromatycznym ryżu, który doskonale wchłonie smak oliwy i ziół. Krewetki
Moja Książka Kucharska