chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:32/130)

Żytnio-pszenny z cebulką 188

zdecydowanego smaku chleba. Cebulkę dodajemy do ciasta właściwego nie odsączając oleju. xx) Podstawowa zasada 2% soli na 1kg mąki użytej do wypieku chleba. Prościej, 20g soli na 1kg mąki. Przy dodatkach zawierających składniki mineralne, typu: serwatka, zioła, soli możemy dodać mniej

Leśny Zakątek
Jajko w bułce 179

blasze do pieczenia. Zachowaj odcięte, górne części. Do dziurek w bułkach ułóż wędlinę i warzywa, wbij jajka, posyp je solą, papryką, ziołami. Posyp z wierzchu parmezanem ( opcjonalnie) Piecz do czasu aż białko będzie ścięte a chleb się przypiecze – około 20-25 minut. Po 20 minutach, włóż do piekarnika również górne części bułek i piecz aż zrobią się

Oka w rosole czyli KaFka gotuje
Nuggetsy z udek kurczak przepis na udany obiad 210

przyprawami, tą mieszanką zalałam udka i całość dokładnie wymieszałam. Tak przygotowane udka odstawiłam do lodówki na 40 minut, aby przeszły smakiem ziół i jogurtu. Na dużym głębokim talerzu rozsypałam domową bułkę tartą ( zrobioną z suchego chleba, ale specjalnie jej drobno nie mieliłam ). Ty możesz użyć zwykłej bułki tartej. Piekarnik nagrzałam do 200 C. Na formie do pieczenia rozłożyłam papier

Kuchnia na wzgórzu
#1 – Pomorze i Kaszuby 164

gęś wędzona, nadziewana oraz faszerowana. Bardzo znana jest okrasa, inaczej óbóna czyli zmielone wraz z tłuszczem surowe gęsie mięso, obficie przyprawione ziołami oraz przyprawami i przechowywane w glinianych garnkach. Stosowano ją do smarowania swojskiego, domowego chleba. Mówiąc o tym rejonie nie można pominąć tematu ryb , które Kaszubi potrafią przyrządzić na wiele różnych sposobów. Zwłaszcza znane są wszelkiego rodzaju

Życie ze smakiem
Pieczeń z sosem grzybowym 216

Składniki: ok. 1/2 kg szynki wieprzowej 2 kromki czerstwego chleba 1/2 szklanki grzybów suszonych 1 cebula 4- ząbków czosnku sól, pieprz słodka papryka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka kolendry 1 łyżeczka … Czytaj dalej Pieczeń z sosem grzybowym

czarrna od kuchni
Ser labneh – ser z jogurtu 140

ricotta. Ja zaproponuje kulki serowe marynowane w oliwie. Takie kulki możemy wyjadać prosto ze słoika lub smarować na domowym chlebie najlepiej upieczonym na zakwasie .   Z powstałego sera formujemy kulki, które obtaczamy w ulubionych ziołach. Ja użyłam gotowej mieszanki ziół sycylijskich do jednego słoiczka a do drugiego pieprzu i czarnuszki. Słoiki wyparzamy i do suchych słoików dajemy obtoczone(...)kulki. Ja dodatkowo ususzyłam jeszcze gałązkę rozmarynu, tymianku, czosnek i malutkie papryczki chilli. Bardzo ważny jest tutaj dodatek suszonych a nie świeżych ziół. Świeże zioła po kilku dniach mogły by zacząć się psuć. Z suszonymi ziołami nie ma takiej obawy. Wszystkie te suszone składniki dodałam do słoiczków, zalałam oliwą i odstawiłam do lodówki. Tym sposobem po zjedzeniu

Themo przepisy
Rillettes z łososia 147

przygotowane z wieprzowiny, drobno pokrojonej i długo gotowanej w tłuszczu. Finalnie otrzymywano produkt przypominający miękki pasztet, łatwy do rozsmarowania na grzankach lub chlebie. Chcę Was namówić do przygotowania odchudzonej wersji rillettes, z łososia z dodatkiem aromatycznych ziół i cytryny.  Ostateczna postać rillettes zależeć będzie od dodatków i sposobu przygotowania ryby.  Łososia można ugotować na parze lub upiec. Łosoś(...)parownika będzie bardziej suchy i bardziej zwięzły niż upieczony w piekarniku.  Aby rillettes było wyraziste dodaję szczypiorek lub niewielką ilość posiekanej szalotki. Aromatu dodadzą zioła: kolendra, koperek, natka pietruszki. Warto nieco zaostrzyć smak dodatkiem mielonej papryki, chili lub kilku kropli tabasco. To pyszne smarowidło jest doskonałą alternatywą dla wędlin i serów, a przygotowanie zajmie niewiele czasu

Codziennik Kuchenny
Do chleba, panie szparag! 131

W łaśnie teraz jest sezon na te delikatne, smukłe warzywa. Ja wolę te zielone, są jędrniejsze, w moim ulubionym kolorze i mają przepiękne końcówki! ;) W smaku

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Sałatka z chorizo i winogronami 170

Składniki: kiełbasa chorizo winogrona bezpestkowe ser feta szpinak "baby" pestki z dyni sałata lodowa pomidor malinowy Przygotowanie: Kiełbasę podsmażyć na suchej patelni. Warzywa i owoce dokładnie

Karczma Honorietty
Zupa-krem z białych szparagów 126

przed zmiksowaniem zupy - w tłuszczu rozpuszcza się wiele witamin i zawsze dodaję jakiś do zup warzywnych. Grzanki: pokrojony w kostkę czerstwy chleb obsmażyłam na patelni z rozgrzaną oliwą z oliwek (3-4 łyżki) zmieszaną z ziołami prowansalskimi i słodką papryką. www.alma24.pl

Kolorowy Przepisownik
Pieczeń rzymska z jajkami 154

Pyszna, soczysta pieczeń jajkiem wypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana .  Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu

Moniki Smakołyki
PIZZERIA FRONTIERA (POZNAŃ) 151

przypadku ta "przesada" wyszłaby nawet na plus.    Na zakończenie wieczoru dostaliśmy wypieczoną pizzę z oliwą, czosnkiem i ziołami. Foccacia, jak to nadmienił właściciel, mnie osobiście się kojarzy z drożdżowym, płaskim włoskim chlebem, ale co ja tam wiem. Ważne, że znów mogłam rozpływać się nad genialnym ciastem.    Jeszcze oryginalne, włoskie napoje - sok przecierowy i pomarańczowy

W kuchni Karmel-itki
Co znalazłam na wyspie. I crumble. Inne. 165

rozgrzać do temperatury 180 stopni. Pomidorki z oliwą i czosnkiem przełożyć do żaroodpornego naczynia. Fetę pokruszyć i rozsypać między pomidorki, dodać zioła. Całość jeszcze raz wymieszać, by składniki połączyły się równomiernie.  Z czerstwej bułki (lub chleba) wyciągnąć miąższ. Pokruszyć. Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić na nią okruszki i chwilę podpiekać. Zdjąć z ognia. Połączyć ze świeżo startym parmezanem

KUCHARNIA
Kurczak z warzywami à la ratatouille 233

świeże) 100-150 g dobrego koncentratu pomidorowego 1 podwójna pierś z kurczaka przyprawy: sól morska, świeżo mielony czarny pieprz, zioła prowansalskie (lub inne ulubione), 2 płaskie łyżeczki cukru pęczek świeżej natki pietruszki olej do smażenia (ok. 3-4 łyżki) chleb do podania Przyrządzanie tego dania należy zacząć od pokrojenia wszystkich warzyw i kurczaka. Bakłażana, cukinię i pieczarki w dość(...)grube (ok. 5 mm) półplasterki, paprykę i kurczaka w sporą kostkę. Czosnek siekamy drobno lub przeciskamy przez praskę. Natkę pietruszki siekamy. Kurczaka oprószamy solą, pieprzem oraz wybranymi ziołami i odstawiamy w chłodne miejsce. Następnie każde z warzyw podsmażamy osobno na dużej i głębokiej patelni, na bardzo małej ilości oleju (najlepiej byłoby w ogóle bez tłuszczu). Bakłażana

Ratunku obiad
TORT CHLEBOWY Z TUŃCZYKIEM, JAJKAMI I WARZYWAMI 343

przygotowałam genialny, wytrawny tort z dodatkiem warzyw, tuńczyka oraz przepiórczych jajek i świeżych ziół. Taki wytrawny tort jest świetnym pomysłem na rodzinną imprezę, urodzinowe przyjęcie albo na każdą okazję, w której chcemy zaskoczyć swoich gości Robi się go błyskawicznie! Smakuje fenomenalnie! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * okrągły chleba pszenny – 1 szt 1 pasta: * jajko – 4 szt * kukurydza Bonduelle(...)świeże zioła SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: 1 PASTA: Jajka gotujemy na twardo, rozdrabniamy / siekamy. Dodajemy posiekaną drobno cebulkę, majonez, kukurydzę , szczypiorek oraz przyprawy -wyrabiamy na gładką pastę. 2. PASTA Twarożek mieszamy z groszkiem, pokrojoną zieloną papryką, posiekanym koperkiem, zmiażdżonym czosnkiem oraz przyprawami. 3 PASTA: Twarożek mieszamy z pokrojonym, odsączonym z zalewy tuńczykiem , kukurydzą, posiekaną cebulką oraz przyprawami. CAŁOŚĆ: Chleb kroimy

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania