pyszne i mi też kojarzą się z dzieciństwem. I u nas goszczą wtedy, kiedy starsza córka odmawia już jedzenia moich udziwnionych chlebów. Wtedy piekę głównie dla niej kilka bułek pszennych. Mąż też się załapuje na wariant z ziołami prowansalskimi, suszonymi pomidorami i oliwkami. Przyznam się wam, że jakiś czas temu trafiłam na grupę na fejsie „Upiecz sobie(...)pieczywo”. Nie spodziewałam się fajerwerków, raczej może jakiegoś ciekawego przepisu? Tymczasem grupa okazała się być kopalnią wiedzy o pieczeniu chleba. I to wyłożonej bardzo przystępnym językiem. W głowie poukładało mi się wiele rzeczy związanych z pieczeniem i wiele procesów lepiej zrozumiałam czytając tylko posty. Dziewczyny (i chłopaki) są bardzo chętni do pomocy i wytłumaczenia jakiś zawiłości w pieczeniu chleba
Mieszam w Garnkublogowy wpis o tamtejszym ogrodzie La Mortella . No i oczywiście dzisiejsza inspiracja. GRILLOWANY ŁOSOŚ Z KURKAMI I RUKOLĄ NA CHLEBIE 250g kurek niewielki pęczek rukoli ok 6 łyżek masła filet z łososia (ok 1/2 kilograma) sól mieszanka ziół prowansalskich 3-4 kromki pieczywa (u nas włoska biała bułka) 1-2 ząbki czosnku Kurki oczyszczamy, dokładnie i szybko płuczemy(...)żeby rukola nie zciemniała. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki, nacieramy z dwóch stron ziołami prowansalskimi i podsmażamy na maśle na patelni grillowej. Po obróceniu go na drugą stronę, solimy po wierzchu. Sól dodajemy tylko z jednej strony ryby. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Chleb kroimy na cienkie kromki, które smarujemy z obu stron masłem. Grillujemy z dwóch
les mirabellesjałowca. Przykrywamy i dusimy na niewielkim ogniu 30 minut. Następnie dodajemy puszkę pomidorów, koncentrat pomidorowy i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i ulubionymi ziołami. Mieszamy, przykrywamy i dusimy jeszcze 5 minut. Podajemy z ziemniakami lub chlebem. Ja specjalne na potrzeby tej kapusty upiekłem chleb z rozmarynem. Pasował idealnie. Smacznego! Polecam również nasz przepis na paprykę faszerowaną
Marder&Marder Manufactureskosztować miejscowych specjałów. Parę tygodni temu miałam okazję wziąć udział w bardzo lokalnej sagrze” Sagra degli antichi sapori”- “Festyn antycznych smaków”. Dzieci miały okazję dowiedzieć się jak się robi chleb, oraz własnoręcznie go przygotować, a w domu pozostało tylko pozwolić mu urosnąć i upiec. Nie może zabraknąć straganów z lokalnymi specjałami Sagrom często towarzyszy “motyw edukacyjny”, tutaj “antichi mestieri”-“zapomniane(...)starszy Pan, aż mi podziękował za zrobienie zdjęcia. (wyrób siedliska do krzesła) Wyplatanie koszyków Zioła i drobne upominki. Mennica i wyrób świec Cieśla i jego królestwo Najstarszy sposób wypieku chleba, po wyrośnięciu bochenki kładziono na drewnianej ławie i przykrywano je dużą pokrywką, na którą nakładano żarzące się drewno. Zadziwiające jest to, że chlebek pieczony
Mia Cucina Sofietadodać do wypieku mąkę ryżową... dodałam ugotowany ryż. W rezultacie powstał dość oryginalny wypiek. Ale co najważniejsze - chleb był pyszny. A koleżanki prosiły o przepis. Z tego co wiem, pieką go po dziś dzień w różnych wariantach - np. z ziołami. A ja... bardzo lubię zabierać mój chlebek na rodzinne pikniki - stąd nazwa. Moje szafki, zawsze są przepełnione ryżowym(...)dobrodziejstwem. Dziś dla odmiany postanowiłam do mojego chleba dodać ryż jaśminowy. I... efekt jest naprawdę smaczny. Zapraszam i Was na mój piknikowy chlebek z ryżem jaśminowym i słonecznikiem. * pomysł i przepis własny - wynik "eksperymentu kulinarnego" sprzed lat ... nie ma jak świeży domowy chleb. Tak wiem powinnam poczekać, aż w pełni wystygnie, ale... no cóż nigdy nie mogę się
Słodkie okruszkipieca. Nic dziwnego, podobno powstaje najlepszy chleb na świecie. Autor książki szkolił się pod okiem mistrzów, ale sztukę wypiekania idealnego chleba zdefiniował na nowo sam. Opracował autorską metodę przygotowania chleba, na naturalnym zakwasie, o głębokim smaku, niewiarygodnie chrupiącej skórce, delikatnym miąższu. W tej książce znajdziemy informacje o technikach fermentacji i podstawowym chlebie autora. Są przepisy na wypieki od bochenka Tartine(...)smażone na głębokim tłuszczu). Znajdziemy tu mnóstwo przepisów poukładanych w rozdziały: część pierwsza Japońska spiżarnia: Dashi; Wodorosty; Ryż i inne zboża, Makaron i chleb, Fasola i rośliny strączkowe, Jajka, Kiszonki i fermentacje; Przyprawy i dodatki; Zioła i aromaty; Codzienne okazu. Z Część druga: okazu, słodycze i napoje: śniadania; warzywa i zboża; ryby; mięso; pierożki, makarony i wytrawne naleśniki; Słodycze
Dorota SmakujeBułeczki mleczne z czosnkiem i ziołami Chrupiące odrywane bułeczki z masełkiem czosnkowo-ziołowym. Świetnie smakują zarówno na ciepło jak i na zimno, długo zachowują
Blog z Apetytemszparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować z niej pastę do chleba. Pomyślałam, że może również dobrze smakować z zapiekaną tortillą wypełnioną serem, ziołami oraz szybką sałatką z pomidorów, ogórków i papryki. Muszę przyznać, że był to bardzo dobry pomysł, pasta wyszła bardzo smaczna! Jest
SprawdzonaKuchnia.plMelisa lekarska o delikatnym, cytrynowym zapachu, to jedno z najpopularniejszych ziół na sen i uspokojenie, ale nie obawiajcie się, po takiej ilości, jaka jest w sałatce
Bułka z Chlebemognia patelnię. Odstawiam na kilka minut by jajka doszły. Najlepiej pod przykryciem. Posypuję parmezanem wierzch i podaję z domowym pieczywem, świeżymi ziołami i jeszcze kilkoma pomidorkami. Smacznego, Klaudia. A teraz... chyba pójdę upiec chleb, tak wielką mam na to ochotę
Mango PapajaPrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko
Moje Małe Czarowanieakcji i do przetestowania lnianego worka do pieczywa. Pracownia aleWorek produkuje wszelkiego typu lniane worki do pieczywa, plecaki, torby, worki do przechowywania ziół, organizery i wiele, wiele innych! Akcja, w której […] Artykuł Testowanie aleWorka – chleb domowy (pieczywo pszenne) pochodzi z serwisu Blog kulinarny Pysiagotuje.pl
PysiaGotuje.plPrzepis na ten chleb znalazłam u Dany na Leśny Zakątek . Często zaglądam do Dany na blog aby poczytać o nowych pomysłach na chleby i nie tylko
Moje Małe CzarowanieDuża porcja świeżych warzyw i pyszne smarowidło do wszystkiego rodzaju pieczywa: ciabatty, krakersów, bagietek. Pięknie wyglada i dobrze smakuje. Inne pasty na chleb: tutaj i tutaj. Zapraszam: Wiosenne smarowidło: 150 g naturalny serek z ziołami 1 czerwona cebulka 3 łyżki wody 2 łyżki oliwy 4 łyżki białego wina 4 łyżki suszonych owoców: morele
dolcevitainmykitchenzostał przygotowany z sezonowych warzyw jakimi są bób i cukinia. Intensywnie żółty kolor zawdzięcza kaszy jaglanej i kurkumie. Jest aromatyczny i zawiera dużo ziół. Polecam podawać z ulubionym pieczywem. U mnie jest to domowy, żytni chleb z suszonymi śliwkami i orzechami włoskimi. Wegetariański pasztet porcja dla 6-7 osób Składniki: 0,5 kg bobu 1 duża cukinia 1 cebula
Jaglusia