chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:27/130)

10 rzeczy, których trzeba spróbować w Gruzji 73

orzechów włoskich oraz ziół, zazwyczaj pod postacią słynnej gruzińskiej mieszanki chmeli-suneli. Warto więc zwrócić uwagę, że nie zawiera ona, w przeciwieństwie do większości sklepowych “adżyk”, pomidorów. Chaczapuri Chaczapuri to najbardziej legendarna potrawa kuchni gruzińskiej, posiadająca olbrzymią ilość odmian. Słowo “chaczapuri” jest połączeniem gruzińskich słów oznaczających twaróg (chacza) i chleb (puri). Obowiązkowym elementem chaczapuri jest więc(...)dostępnych składników, a otrzymane danie jest niezwykle efektowne oraz sycące. Odżahuri przygotowuje się z mięsa wieprzowego, ziemniaków, cebuli i pomidora oraz gruzińskich ziół. Całość smaży się, a dla wyostrzenia smaku można ponadto dodać ostrą papryczkę. Puri (gruziński chleb) Tradycyjny gruziński chleb piecze się z ciasta drożdżowego w wysokich piecach, nazywanych ton. Chleb formowany jest w zwężany po bokach kształt, przypominający

ProstePesto.pl
Zabielany barszcz wielkanocny z kiszonych buraków, z sokiem czarnego bzu, chrzanem, jajkiem i wędzonką 126

słoja. Płuczę, obieram, kroję w cienkie plastry albo w niedużą kostkę. Dodaję przyprawy, ziele, listek laurowy, czosnek. Często dodaję też jabłko pokrojone i zioła w gałązkach ususzone jesienią. Czasami znajdzie się też piętka razowego chleba przyspieszająca fermentację. Zalewam buraki przegotowaną, wystudzoną wodą oligoceńską, przykrywam ściereczką i stawiam w ciepłym miejscu zazwyczaj w kuchni. 5 do 7 dni i barszcz

Leśny Zakątek
Godnie Święta - o tym, jak przed stu laty świętowali Lasowiacy 122

pierwszych dni Adwentu. Tuż przed wieczerzą wigilijną przynoszono do izby dzieżę chlebową, na której kładziono garść siana, na niej opłatek, a całość przykrywano bochenkiem chleba. Obok ustawiano kłosy żyta albo pszenicy i kładziono ususzone wianki ziół trzymane od 15 sierpnia, od święta Matki Boskiej Zielnej. Jeszcze przed wieczerzą krojono cebulę na 12 ćwiartek i pod największe łupki sypano po szczypcie

Trzeci talerz
Hodowla kiełków 164

sprzęt. O czasu gdy rozpoczęłam ,,domową produkcję żywności" na kuchennym blacie toczy się nieustająca walka o odrobinę miejsca: słoik z zakwasem na chleb wciska się między garnek zakwasu z buraków, a doniczki z ziołami, kiełkujący szczypiorek nie chce ustąpić miejsca ekspresowi do kawy, a gdzie postawić pojemnik na kiełki?! I tak kiełkownicę zastąpiły słoiki. Zamierzałam kupić niewielki

Codziennik Kuchenny
Prosta sałatka z kurczakiem, fetą i grzankami z miodowo- musztardowym dressingiem 143

Bardzo prosta sałatka do wykonania w kilka minut. Smażona w ziołach pierś kurczaka, feta, ogórek i papryka oraz grzanki z żytniego chleba a do tego miodowo- musztardowy dressing, który jest smacznym uwieńczeniem całości. Składniki (na 2 porcje): 1/4 główki sałaty lodowej 300 gram piersi kurczaka 50 gram sera feta 1/2 ogórka ćwierć czerwonej papryki 1 kromka żytniego chleba olej

Mango Papaja
KANAPKA Z AWOKADO, JAJKIEM I CZERWONĄ CEBULKĄ 139

Kanapki z kremowym awokado, ugotowanym na twardo jajkiem oraz piklami z czerwonej cebuli i kaparów. U mnie na aromatycznym chlebie na naturalnym zakwasie, z dużą ilością suszonych pomidorów , oliwek oraz ziół.  Idealne na śniadanie, brunch lub lekką kolację. Nie tylko pięknie się prezentuję, ale przede wszystkim wspaniale smakują. Zawierają wszystko to, co uwielbiam.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 dojrzałe

cool and minty
Rosół z włoskimi akcentami 185

laurowe, czosnek (obrany i rozgnieciony dłonią) oraz ziarna pieprzu. Gotujemy na małym ogniu. Po tym czasie wrzucamy cebulę, pokrojone w kostkę pomidory oraz zioła (tymianek, lubczyk). Na sam koniec doprawiamy solą i pieprzem. Kromki chleba grillujemy na patelni. Na talerz wbijamy żółtko, delikatnie zalewamy rosołem,posypujemy parmezanem. Podajemy z tostami. włoski rosół

Bon Appetit Małgorzaty
Polecane książki kucharskie: Jamie Oliver – Gotuj sprytnie jak Jamie (recenzja i opinia) 192

mięsa (sos i tłuszcz),jak wykorzystać resztki warzyw,jak wykorzystać nadmiar papryczek chilli,jak przygotowywać i przechowywać zioła, w jaki sposób przygotowywać zioła w maśle, w oliwie, suszone,co zrobić z czerstwym, suchym chlebem,jak kupować ryby i czym się kierować przy ich zakupie,jak wykorzystać resztki owoców,i wiele innych…Podsumowując: Jedna z najlepszych kulinarnych książek

WojnaNaSmaki.pl
Jak upiec chleb na zakwasie żytnim 154

nagrzanego do 220 stopni na 20 min, po tym czasie zmniejszam do 200 stopni i trzymam jeszcze 25 minut. Wyciągam chleb z foremki i studzę na kratce. Kroję po wystudzeniu. Do tego ciasta możecie dodać ukochane dodatki typu zioła, przyprawy, suszone pomidory itp. Bawcie się, próbujcie! Co może pójść nie tak? W sumie wszystko, ale metodą prób i błędów(...)zakwas będzie jadł wam z ręki. Jeśli zamiast chleba wyszedł zakalec – ciasto mogło za krótko rosnąć, za krótko się piec, mogło być za dużo wody lub za mało zakwasu. Pilnujcie proporcji i czasów. Nie dodawajcie w żadnym wypadku drożdży, bo wam się będzie wydawało, że nie urośnie. Urośnie. Zostawcie go w spokoju, a odwdzięczy się wam fajnym chlebem. Jeżeli

ladykitchen
Chleb pomidorowy 176

Powiew świeżości wśród typowych przepisów na pieczywo   Z drobnymi modyfikacjami zaczerpnęłam go od patusi z bloga Smak mojej kuchni. Między innymi to co zmodyfikowałam, to zamiana ziół świeżych (nie miałam) na suszone - prowansalskie, bazylia, oregano, estragon, przyprawa grecka itp. (każdej po 1/2 do 1 łyżeczki). Składniki na 2 okrągłe (no, prawie...) bochenki: 300ml krojonych pomidorów z puszki - krojonych żeby(...)oregano 1 łyżeczka suszonej przyprawy mix do sałatki greckiej - można pominąć lub zastąpić czymś innym; generalnie przypraw w tym chlebie nigdy nie za dużo - im więcej, tym lepiej! W sezonie, lub jeśli ktoś całorocznie hoduje na parapecie, można użyć świeżych ziół - zastąpić suszone zupełnie, lub dołożyć w proporcjach świeże/suszone pół na pół (wtedy 1 łyżeczka suszonych= minimum 1 łyżka

Grunt to przepis!
Pizza z burakami i cukinią 121

Wierzch pizzy: 2 podłużne cukinie 1 różowy burak  sól  1 kulka mozzarelli oliwa z oliwek EV    listki świeżych ziół płatki chili   Wykonanie: Wszystkie składniki na ciasto wrzucam do maszyny do chleba, w kolejności: najpierw mokre składniki potem suche, a na sam wierzch pokruszone drożdże, i ona już resztę robi za mnie :-). Ciasto można też wyrobić(...)nagrzewamy piekarnik do 250 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje, pizzę wkładamy do środka i  pieczemy 10-12 minut. Po upieczeniu na wierzchu pizzy układamy świeże listki Waszych ulubionych ziół

Kulinarne przygody Gatity
Spaghetti pomidory halloumi i grzanki 216

patelni. Pokrój chleb w drobną kostkę lub zmiksuj na okruchy. Wrzuć na rozgrzaną oliwę i smaż aż chleb się zrumieni. Przełóż na talerz. Wlej resztę oliwy. Przekrój pomidory na pół i wrzuć na tą samą patelnię. dodaj pokrojone zioła, czosnek przeciśnięty przez praskę, pieprz i sól. Smaż w dosyć wysokiej temperaturze ale tak aby pomidory wciąż były w całości(...)Dodaj makaron, usmażony chleb i wymieszaj. Następnie pokrój halloumi na kawałki o grubości 0,5 cm i grilluj lub smaż na złoty kolor. Przełóż spaghetti na talerz, obłóż gorącym halloumi. Smacznego!       Spara Spara Spara Spara The post Spaghetti pomidory halloumi i grzanki appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl

codojedzenia
Bruschetta z ziołową ricottą, boczniakami i czosnkiem niedźwiedzim 187

taka pachnąca kromka to cały lunch albo kolacja. Danie lekkie i pełne smaku, wegetariańskie – bez mięsa. Grzyby idealnie zastępują mięso i potrzebę żucia, chleb jest przepysznie chrupiący i lekko czosnkowy, a odrobina cytryny i sporo ziół zatopionych w kremowym serku świetnie spalają całość. Ricottę mieszamy ze skórką drobniutko startą z cytryny, koprem, szczypiorkiem i natką pietruszki posiekanymi na mgiełkę. Doprawiamy(...)czosnku – tylko do zmięknięcia i uwiędnięcia. One nie potrzebują dużej temperatury ani wiele czasu. Jeśli nie macie czosnku niedźwiedziego, podobnie zadziałają gałązki grubego szczypioru. Trzy solidne, naprawdę duże kromki chleba smarujemy przy użyciu pędzelka oliwą z oliwek i przypiekamy – na patelni, w tosterze, w opiekaczu. Gorące i parujące pieczywo smarujemy rozciętym na pół ząbkiem czosnku, wcierając go w chleb. Nakładamy

Karo in the Kitchen
flatbread, czyli chleb z patelni 135

Są takie chwile, że przeoczę brak pieczywa na kolację albo po prostu nie mam na niego ochoty. Wtedy warto sięgnąć po baaardzo prosty i przyjemny przepis

zabawa smakiem
Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką i o toskańskich kanapeczkach 314

pyszną sałatkę z pieczonej papryki, z dodatkiem ziół i czosnku, tworząc wspaniałą jesienną odmianę włoskiej kanapeczki. Sam raz na przekąskę lub przyjęcie. Kolorowa bruschetta z pieczoną papryką czas przygotowania: 1 godz. Składniki: 2 czerwone papryki 2 żółte papryki 1 zielona papryka ząbek czosnku oliwa suszone oregano sól, pieprz do podania: świeża bazylia, chleb lub bagietka opcjonalnie opieczona w piekarniku(...)pokrój. Włóż do paprykę do miski. Dodaj surową zielona paprykę również drobno pokrojoną. Dopraw rozgniecionym ząbkiem czosnku, oliwą, ziołami, solą i pieprzem. Wymieszaj i wstaw na kilka godzin do lodówki, aby smaki się przegryzły. Paprykę układaj na opieczonych kromkach chleba lub bagietki i udekoruj listkami świeżej bazylii. Takie kanapeczki świetnie sprawdzą się na jesiennym przyjęciu, albo po prostu

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania