chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:22/130)

Zupa pieczarkowa inaczej 146

stanie się chrupiący a cały tłuszcz się stopi. Grzanki- chlebek najlepiej lekko przesuszony pokroić w małą kostkę, skropić oliwą z oliwek, obsypać dowolnymi ziołami i wymieszać. Na rozgrzaną patelnię wrzucić kostki chleba i smażyć, aż staną się chrupiące. Cały czas mieszać, żeby nie przypalić. Szczypiorek posiekać. Wlać zupę do bulionówek, obsypać skwarkami z boczku i grzankami. Dodać troszeczkę

Kuchnia Pokoleń
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 139

goździkami (układacie je dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi

GRUBY WAŁEK
Pasta jajeczna bursztynowa 195

Pasta jajeczna na świeżym, domowym chlebie to jedno z moich ulubionych śniadań. W ogóle lubię jajka i jem je często, może nawet za często, ale co tam! Przecież nigdy nie słyszałam żeby ktoś umarł z powodu przejedzenia się jajami. Pasta jajeczna jest łatwa i szybka do przygotowania. Najbardziej lubię taką klasyczną, tylko(...)dodatkiem szczypiorku. Ale można ją przyrządzać z różnymi dodatkami - z żółtym serem, twarogiem, z pomidorami czy rybą. Będzie pyszna jeśli doprawicie ją swoimi ulubionymi ziołami. Do tego świeże bułeczki albo dobry, domowy razowy chleb i jest pysznie! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Gęś pieczona z mandarynkami i przyprawami korzennymi 126

goździkami (układacie je dookoła gęsi). Możecie ją też tym tłuszczem wtedy delikatnie polać po wierzchu – wystarczy 2-3 łyżki. Tłuszcz przyprawiacie solą, pieprzem, ziołami i przerabiacie na smalec! Możecie zjeść z chlebem albo wykorzystać do smażenia. W kuchni staropolskiej nic się nie marnowało… Podobnie z podrobami – zróbcie z nich farsz do pierogów i na drugi

GRUBY WAŁEK
Akademia CookUp - Chleb pszenny 208

chleb. Kiedy nasze ciasta chlebowe odpoczywały i czekały na kolejne rozciągania i składania my zabraliśmy się za przygotowanie czegoś do chleba - były i hummusy (zwykłe i szpinakowe), różne masełka smakowe - i z pieczonym czosnkiem, ze świeżymi ziołami, z marynowanym pieprzem, z suszonymi pomidorami, kaparami, itd. Poza tym przygotowaliśmy tapenady czyli pasty z oliwek, pastę czosnkową, pasty ze świeżymi(...)ziołami. Wszystkiego było od koloru do wyboru! I wszystko tak pyszne, że w komplecie ze świeżutkim chlebem nic nam więcej do szczęścia nie było trzeba! Kiedy chleby były już dosolone i dobrze rozciągnięte mogliśmy zabrać się za formowanie bochenków! Z tym wcześniej większych problemów nie mieliśmy, ale kilku nowych informacji i tu się dowiedzieliśmy! Szymon "sprzedał" nam patent

Plate of Joy
chleb na młodym zakwasie 154

pewno jest wypieczony w środku ( robimy to patyczkiem). Upieczony chleb zostawiamy jeszcze przez piętnaście minut w foremce, po czym go wyjmujemy i studzimy. Do chleba możemy dodawać ulubione dodatki, w postaci różnych ziół, czy nasion, lecz przy pierwszych wypiekach, na nowym zakwasie, lepiej je ograniczyć ( ja przez trzy pierwsze wypieki, rezygnuje z dodatków zupełnie) aby nic nie zakłócało pracy świeżego

Miód i pieprz
Chlebem i solą. 242

chleba, jak np. pastę fasolową czy masło miodowo-tymiankowe. Moim absolutnym faworytem była przygotowana przez "moją grupę" socca, do której dodaliśmy naprawdę mnóstwo ziół - nabrała dzięki temu wyrazistości i wyjątkowego aromatu.  Przepisy na poszczególne rodzaje chleba oraz pełną relację z warsztatów możecie przeczytać tutaj - klik.    Dziękuję organizatorom za zaproszenie i możliwość wzięcia udziału w warsztatach.  *zdjęcia

KUCHARNIA
Kurczak à la Maryjan 157

Ponieważ kiedy jest gorąco nie za bardzo się chce dużo jeść, my zjedliśmy do tylko z ogórkiem ze szklarni pokrojonym w plasterki i posypanym ziołami. Maryjanowy kurczak nadaje się też świetnie na chleb- kiedy wystygnie można go kroić w plasterki. Banalnie prosta, pyszna i zdrowa wędlina. Maryjan pozdrawia z ogrodu

les mirabelles
Grzanki czosnkowe 139

grzankami będzie smakować świetnie. Ja podałam grzanki do zupy cebulowej. To mój kuchenny debiut! :) Składniki: -kilka kromek pieczywa tostowego -łyżka masła -2 wyciśnięte ząbki czosnku -zioła prowansalskie lub inne -pieprz i sól Wykonanie: Chleb kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy czosnek i przyprawy, mieszamy dokładnie i chwilkę podsmażamy. Dodajemy pokrojony chleb i smażymy do lekkiego zrumienienia. Grzanki

KasiekGotuje
Moje pesto 143

zioła i warzywa. Ten urodzaj ma swoje odbicie w kuchni Liguryjczyków, która jest jedną z najzdrowszych w całych Włoszech. Ich dieta oparta jest na ziołach, warzywach, owocach, orzechach, rybie, oliwie z oliwek, chlebie i makaronach. Korzystają w swych przepisach również często z czosnku, który jest raczej rzadko używany w północnych Włoszech. Ta zdrowa dieta może wyjaśniać, dlaczego Liguryjczycy

Gotowanie to kochanie
Tostowe krokieciki z serem i kiełbasą krakowską 142

Zamiast kiełbasy krakowskiej możecie dodać np. ulubioną szynkę lub wzbogacić „farsz” dodając podsmażone pieczarki. Spróbujcie. Składniki: 4 kromki chleba tostowego 4 plasterki sera topionego do tostów 4 cienkie plasterki kiełbasy krakowskiej około 4 małe szczypty Ziół Małgorzaty Skworcu 1 duże jajko bułka tarta odrobina soli himalajskiej (można pominąć) czarny mielony pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie(...)chleba tostowego odcinamy skórki. Następnie każdą kromkę wałkujemy. Na każdej kromce układamy plasterek sera (warto go przeciąć, aby nie wystawał za kromkę), cienki plasterek kiełbasy krakowskiej (ja często kroję ją na 4 części lub paseczki, aby łatwiej później rolowało się kromki), całość posypujemy małą szczyptą Ziół Małgorzaty. Każdą kromkę rolujemy, maczamy w jajku i obtaczamy w bułce tartej. Smażmy

Słodkie okruszki
Chleb warzywny 86

Czas czytania: 3 min Ciekawa jestem czy znacie niezwykły chleb warzywny wypiekany w formie płaskich kromek – flatbread . Chleb warzywny pieczemy w wygodnej kanapkowej postaci gotowej do przygotowania przepysznych tostów, kanapek czy nietypowych burgerów . Skład chleba może zaskoczyć, bo jest to kalafior , jajka, mielone migdały i dodatkowo dla koloru i smaku burak , a w drugiej wersji, marchew niesamowite prawda(...)Chleb warzywny Jeśli szukacie niecodziennego pieczywa, to przypominam również przepis na chleb zmieniający życie.  Przygotowany na bazie nasion i orzechów bardzo smaczny i wyjątkowy. Zapraszam również do obejrzenia krótkiej relacji z przygotowania dzisiejszego przepisu, to mój pierwszy mini filmik. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest doskonały, ale od czegoś trzeba zacząć 😉 Zapraszam i życzę smacznego ! Print Chleb

SprawdzonaKuchnia.pl
Tosty, tościaki z opiekacza - dobre na wszystko - smaczne śniadanie czy kolacja w mig 124

kromek chleba tostowego 10 plasterków sera żółtego 2-3 łyżki posiekanej, usmażonej piersi z kurczaka 1 łyżka posiekanej cebuli 1 posiekana pieczarka szczypta ziół prowansalskich ulubione przyprawy do kurczaka (u nas sól, płatki chili, kurkuma) Przygotowanie: Chleb tostowy smarujemy cienko masłem. Kurczaka przyprawionego w ulubiony sposób podsmażamy na odrobinie oleju. Składniki nadzienia siekamy jak najdrobniej. Wtedy nie będą wypadały

Kuchnia po mojemu
Masło czosnkowo-ziołowe 176

będzie grillowane pieczywo. Na naszym stole nie może więc też zabraknąć czegoś do posmarowania takiego chleba. Oto masło czosnkowo-ziołowe, oczywiście z dodatkiem świeżych ziół. Zawsze jest  hitem kulinarnym każdej imprezy !   Masło czosnkowo-ziołowe Składniki: 250 g masła z zawartością 82% tłuszczu 3 ząbki(...)wtedy utrzeć. Masło wkładamy do  wysokiej miski i ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawy i posiekane zioła. Wszystko dokładnie ucieramy

Kulinarne przygody Gatity

Proponowane wyszukiwania