jego pieczenie :) Chleb pszenny ziołowy na zakwasie Składniki: 100 g aktywnego zakwasu żytniego - przepis tutaj 200 g + 200 g mąki pszennej chlebowej typ 650 1,5 łyżeczki soli (bez czubka) 1 płaska łyżeczka suszonych drożdży 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka suszonego rozmarynu 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka ziół prowansalskich 200 ml ciepłej wody(...)Wykonanie: Do miski przesiałam 200 g mąki, dodałam suszone zioła, drożdże, sól i zakwas (o temperaturze pokojowej, nie mniej niż trzy godziny po dokarmieniu). Wszystko wymieszałam drewnianą łyżką na rzadką papkę. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam w ciepłe miejsce na 4 godziny. Po tym czasie dodałam kolejne 200 g przesianej mąki i zagniotłam elastyczne gładkie ciasto. Keksówkę wysmarowałam masłem
Kuchenne zapiski Edytypieprz, czerwona papryka, zioła prowansalskie ketchup majonez wykonanie: Pieczarki kroimy w paski, a cebulkę w piórka. Dusimy razem na łyżce masła lub oliwy przez ok. 10 min doprawiając do smaku słodką papryką. W międzyczasie, dwie kromki chleba smarujemy masłem i składamy posmarowanymi powierzchniami do siebie. Z wierzchu układamy warstwowo kolejno: ser żółty, wędlinę, posypujemy ziołami, pieprzem(...)solą. Nakładamy pieczarki i cebulę, a wszystko nakrywamy drugim plasterkiem żółtego sera. Rozgrzewamy patelnię (nie używamy tłuszczu). Tym sposobem mamy dwie kromki chleba, jedna na drugiej (złożone masłem ku sobie), a na nich warstwowo ułożone dodatki. Bierzemy wierzchnią kromkę z dodatkami i kładziemy posmarowaną masłem stroną na patelni. Nakrywamy ją drugą kromką masłem ku górze. Przykrywamy pokrywką. Po kilku minutach
Ania i Marcin gotująChlebek wczoraj wypieczony to inna wersja chlebka "wypiekanego na śniadanie" w ubiegłym tygodniu. Był równie dobry jak poprzedni. Chleb na sodzie z jabłkiem, śliwkami i ziołami 250 g mąki, 200 ml zsiadłego mleka 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich 1/3 szklanki posiekanych suszonych śliwek 1 małe jabłko Rozgrzać piekarnik(...)Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i ziołami. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, dodać je do suchych składników razem z śliwkami. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut
Gotuj Sam!Jajko sadzone inaczej🙂 Składniki 2 jajka 2 kromki chleba 2 łyżki masła sól, pieprz zioła prowansalskie szczypiorek Sposób przygotowania Łyżkę masła rozpuścić na patelni, położyć chlebek i podsmażyć na złoty … Czytaj dalej Jajka w grzance
czarrna od kuchniPyszny i aromatyczny chleb z mozzarellą, suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi, bardzo go lubię jeść na ciepło jak i na zimno. Chlebki upiekłam w foremkach od firmy PapilArt , są bardzo wygodne, polecam. Składniki: 250 gram maki pszennej 12 gram świeżych drożdży 0,5 łyżeczki soli 200 ml. letniej wody 0,5 słoika suszonych pomidorów 1 opakowanie mini mozzarelli
Bajeczna KuchniaKolejny szybki chleb tym razem z kminkiem i ziołami prowansalskimi z różnych mąk. Jest pulchny w środku i ma bardzo chrupiącą skórkę . Polecam bo jest szybki a smaczny. Składniki na dwa chlebki : - 500 g mąki typ 650 - 100 g mąki razowej typ 1850 - 100 g mąki żytniej typ 2000 - 50 g świeżych drożdży - 2 płaskie łyżki soli
Wypieki RenePyszne pachnące ziołami bułeczki z dodatkiem słonego sera fety,polecam z kubkiem herbaty,,najlepiej smakują świeżutkie jeszcze lekko ciepłe:) Składniki 2,5 szklanki mąki
Wanilia i Kardamonsobie tego dnia bez choć jednego kawałka tego pysznego specjału ! :) Trochę historii: Domniema się, że potrawę pokroju pizzy podawali już starożytni Grecy- były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem i posypane ziołami. Następnie ok. 500 p.n.e. trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy (sos neapolitański
Tradycyjna Kuchniapowiedziałabym nawet, że jest ona modna. Może Was zaskoczę, ale przypuszczalnie pomysł na ten włoski placek, zrodził się w starożytnej Grecji, ówcześni Grecy serwowali płaskie chleby z oliwą z oliwek oraz ziołami.. hmm jaka jest prawda? Dla mnie oczywista, pizza jest włoska i należy do Włoch! A celem dzisiejszego postu, jest obniżenie kaloryczności tej pyszności i przyjemności
Pause Gotowanie!czymś zupełnie innym Do ciasta na bułki wrzuciłam to co lubimy najbardziej , czyli zioła toskańskie . Starszy syn uwielbia suszone pomidory więc kazał dodać ich sporo , a młodszy kocha parmezan więc wsypał porządną ilość zanim się zorientowaliśmy . Na koniec oczywiście czosnek i maszyna do wyrabiania chleba ruszyła pełną parą . Po upieczeniu okazało się że nasze wspólne kucharzenie dało genialny efekt(...)gorące mleko ( całe 200 ml ) . Mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia , na około 30 minut . Do maszyny do chleba ( jak już niejednokrotnie pisałam , używam jej do wyrabiania ciasta – zapasowe rączki ) , wlewamy oliwę , wyrośnięty zaczyn drożdżowy , oba typy mąki , letnią wodę , sól . Wsypujemy wszystkie zioła , czosnek , parmezan i pomidory . Na pewno nie będzie ich za dużo , ciasto mocno łagodzi ich smaki
Ogrodnik w podróżybanalnych przepisów który idealnie nadaje się do czyszczenia lodówki :). Pomysł na szybką kolację, obiad czy przystawkę. Bazą jest chleb tostowy, ketchup i ser, natomiast dodatki to kwestia naszych upodobań i stanu lodówki :). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: ok pół dużego opakowania chleba tostowego, ( u mnie pełnoziarnisty) kilka łyżek ulubionego ketchupu, ser, u mnie ok 150 gram sera żółtego gouda oraz kulka(...) prowansalskie (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, ( ja wyłożyłam folią aluminiową i to był błąd ) na dnie blaszki układamy chleb tostowy, po pieczywie rozsmarowujemy ketchup, posypujemy bazylią, oregano i ziołami prowansalskimi, następnie sypiemy ser żółty, wykładamy dodatki, układamy pokrojoną w kostkę mozzarelle, całość wstawiamy do piekarnika na ok 20 min do zapieczenia, (adsbygoogle
Blog kulinarny S9.PLprzepis na labneh z jogurtu naturalnego i jogurtu z koziego mleka. Spróbowałam zamienić kozi jogurt na kozi serek kanapkowy i dodać pikantną mieszankę z ziół i suszonych pomidorów. Wyszła bardzo smaczna pasta do smarowania chleba, która już na dobre zagościła w mojej kuchni. Bardzo lubię faszerować tym serkiem małe marynowane papryczki . A co zrobić z wodą, która zostaje po odsączeniu
Tajemnice Smakubrałam udziału w Piekarni Amber z różnych powodów ale w tym miesiącu już nie odpuściłam. Chleb zaproponowała Kasia z blogu Smaki i aromat y. Chleb jest pyszny, ma mięciutki miąższ i chrupiącą skórkę, pachnie aromatem ziół i smakuje najlepiej sam z masłem ale to ja go tak zajadałam. Do wędliny i kanapek będzie znakomity. Robi się wyjątkowo szybko
Moje Małe CzarowanieIlość: 14 sztuk Czas przygotowania: 20 minut Składniki: – 1 opakowanie chleba tostowy 4 ziarna – 3 -4 łyżki margaryny Optima Omega3 – 5 mini kulek
Podwójnaporcjałyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 14 dkg szpinaku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 4 łyżki zielonego pesto 25 dkg sera żółtego np. Gouda chleb Jak przygotować chleb nadziewany serem i szpinakiem . Z okrągłego chleba odkroić wierzchnią warstę, około 3 centymetry. Po odkrojeniu piętki, wydrążyć chleb wewnątrz dochodząc prawie do skórki ale pozostawiając około 2 centymetry miękkiego pieczywa przy skórce(...)krojone pieczarki, startą na tarce o dużych oczkach cukinię oraz zioła prowansalskie. Smażyć na średnim ogniu przez 4 minuty. Na drugą patelnię wlać 1 łyżkę oliwy, dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku oraz szpinak. Smażyć na średnim ogniu przez 3 minuty. Ser pokroić w małą kostkę. W chlebie układać na przemian, najpierw warstwę szpinaku, następnie ser, odrobinę pesto
mecooks