mogę je jeść codziennie bez obaw o to , że powiem „dość”.W sezonie zimowym przyrządzam je na rozgrzanie – sprawdza się znakomicie!Pełne soczystej papryki i aromatycznych ziół , z pajdą świeżego , chrupiącego chleba jest świetnym pomysłem nie tylko na letni obiad.Papryka , kiełbaska , pyszny sos i przyprawy tworzą wspaniałą całość , która jest fajną alternatywą dla mięsnego gulaszu . SKŁADNIKI* Papryka czerwona(...)zakryła warzywa ) i dusimy na wolnym ogniu.Dodajemy podsmażoną kiełbasę.Dodajemy drobno posiekany czosnek i połowę natki pietruszki , a następnie pokrojone w kostkę ogórki kiszone.Wszystko razem dokładnie , ale delikatnie mieszamy.Dodajemy zioła , cukier , paprykę słodką , chili , pieprz , a następnie koncentrat pomidorowy.Dusimy na wolnym ogniu przez ok. 35-40 minut – papryka ma zmięknąć , a leczo zgęstnięć.W razie potrzeby doprawiamy do smaku.Podajemy
Ostra na Słodkosera 4 jajka 3- 4 łyżki mąki pszennej szczypta ziół prowansalskich czarny pieprz sól przepis Oczyszczone pieczarki kroimy w cienkie plastry, czerwoną cebulę kroimy w piórka, pomidorki koktajlowe kroimy na mniejsze cząstki. W formie wyłożonej folią aluminiową układamy ciasno kromki chleba tostowego. Do miski przekładamy jajka, wsypujemy mąkę, dodajemy zioła prowansalskie, sól oraz czarny pieprz i wszystko dokładniemy mieszamy(...)trzepaczką do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotowe ciasto wlewamy na kromki chleba i dokoładnie je rozsmarowujemy. Na wierzchu umieszczamy połowę startego na tarce żółtego sera, a następnie układamy poszczególne dodatki: pieczarki, pomidorki, cebulę oraz kukurydzę, na końcu pizzę posypujemy pozostałym żółtym serem. Tak przygotowaną pizzę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 st C i pieczemy około 20minut. Artykuł Pizza
Smakowite Daniawłoskiego, najlepiej z grubą chrupiącą skórką 1 ząbek czosnku 1 pomidor 1 łyżka świeżych ziół, bazylia lub tymianek cytrynowy 2 łyżki kaparów Pieprz czarny Wykonanie. Kromki chleba zrumienić z obu stron. Natrzeć z obu stron roztartym czosnkiem. Nałożyć plastry pomidora, posypać pieprzem i ziołami. Kapary krótko smażyć w głębokim tłuszczu, aż będą chrupkie i się rozwiną. Osączyć
Kulinarny karnet ChristopheraAmber w Kuchennymi drzwiami i u mnie w Kucharni . W gotowaniu na równi ze składnikami, a czasem nawet bardziej od nich, ważne są emocje. Zwykła-niezwykła kromka chleba posmarowana grubo masłem i podana z miłością bije na głowę najbardziej wymuskane dania haute cuisine . Zmierzyć się z kuchennymi emocjami to jak stanąć przed nadciągającym tornado i próbować go uspokoić(...)post kilka dni po smakowej uczcie, nadal mam na podniebieniu cudowne wspomnienie po chrupkim, cytrusowym wężymordzie, któremu bardzo do twarzy z orzechową nutą pestek i rześkim powiewem ziół. Podany na kromce domowego chleba z masłem naprawdę dystansuje wszelkie fikuśne konstrukcje i skomplikowane układy wielkich talerzy maleńkich porcji haute cuisine . Podwójne podziękowania dla Amber za wspólne chwile w kuchni
KUCHARNIAsalsa verde;)Do tradycyjnych składników tego sosu zaliczana jest natka pietruszki, czosnek, kapary, musztarda, ocet oraz oliwa. Niekiedy wzbogaca się go także o anchois, korniszony, cebulę, chleb oraz dodatek innych niż pietruszka ziół. Ponieważ chciałam nawiązać do polskiej tradycji związanej z młodymi ziemniakami, w moim sosie znalazła się spora ilość aromatycznego koperku. Salsy z przepisu wyjdzie Wam więcej niż potrzeba
Chilli Czosnek i OliwaSkładniki: 1/2 kg zmielonej szynki wieprzowej 1/2 małej cukinii 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej 1 jajko 2 kromki czerstwego chleba sól, pieprz słodka papryka zioła prowansalskie mąka 3/4 szklanki mleka … Czytaj dalej Pulpeciki z fasolką
czarrna od kuchnipaczki, nie powinniście się tym przejmować - w końcu dostarczycie swojemu organizmowi tylko to, co najlepsze. Dalej mamy krakersy, podobnie jak chipsy - dostępne w czterech smakach: - włoskie zioła - pizza z pomidorami - tradycyjny chleb - orzechy brazylijskie & tymianek Z całej czwórki najbardziej posmakowały mi te ostatnie, ze względu na intensywny smak i zapach tymianku, który uwielbiam. Wszystkie są bardzo chrupiące
Poranek na słodkofotografię - jakbym w jednej chwili przeniosła się do Toskanii! <3 Tak właśnie mogłaby wyglądać moja wymarzona kuchnia. Ciepłe kolory, cegła na ścianie, świeże zioła w doniczkach i pachnący chleb w piekarniku! Urządzenia z kolekcji Gorenje Classico idealnie wpisują się w ten klimat. Mają klasyczny wygląd, miękkie linie i dopracowane detale, jak charakterystyczne gałki w kolorze starego złota oraz
Chilli Czosnek i Oliwawygląda jakby ktoś ciasto poukładał kanapki z serem :) Pieczecie sami w domu chleb? Jeśli tak, to zachęcam, abyście spróbowali domowego pszennego chleba , pszennego chleba z suszonymi pomidorami i ziołami prowansalskimi albo, dla odmiany, bułeczek orzechowych . Nie zawiedziecie się
Codzienna kuchnia niecodziennaobiad na śniadanie :) ~ Kotleciki rybne z tuńczyka ~ Składniki: (na 1 porcje) puszka tuńczyka w sosie własnym 1 jajko 10g otrębów pszennych przyprawy: sól, pieprz, dowolne zioła + jajko ugotowane na miękko chleb żytni Tuńczyka odsączamy z wody. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy. Rozgrzewamy lekko natłuszczoną patelnię i smażymy na niej kotleciki po kilka minut z każdej strony. Gotowe
Kuchenny Skrawek Niebapytanie - gdy wodę, w której gotowałam ziemniaki, dodaję do ciasta, by chleb był bardziej sycący, gdy ziemniaki polewam sosem kapiącym z pieczeni lub kiedy duszę czerstwy chleb z oliwą i dzikimi ziołami, by zrobić aromatyczną zupę - co to właściwie znaczy być ubogim? Myślę, że powoli zaczynam się uczyć, jak żyć przyjemnie, niezależnie od tego, czy czasy są ciężkie
KUCHARNIAtwaróg – 150 g- czerstwy chleb – 100 g- jajko – 2 szt- mąka pszenna – 2 łyżki- szczypiorek – 1 pęczek- pietruszka – 1 pęczek- sól , pieprz – do smaku- olej do smażeniaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Twaróg i fetę mieszamy ze sobą.Dodajemy namoczony w mleku lub ciepłej wodzie i odciśnięty chleb.Wbijamy jajka.Dodajemy posiekane zioła i przyprawy.Wyrabiamy na gładką masę
Ostra na SłodkoPizza jest daniem powszechnie uznawanym za włoskie, jednak niewiele osób wie, że potrawa ta pochodzi ze starożytnej Grecji, gdzie podawano ją w postaci płaskiego chleba posmarowanego oliwą, czosnkiem, posypanego ziołami. Z Grecji trafiła do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy. Pierwsza współczesna pizza powstała
Smakowity Blog Kulinarnytalerzu na niego kładę pokrojone pomidory solę je oraz pieprze oraz posypuje szczypiorkiem. Równie dobrze można posypać świeżą bazylią lub św oregano Pyszny chrupiący kawałek chleba ze świeżym pomidorem i ziołami czego chcieć więcej :)Smacznego
Basia w kuchniSenna pogoda, głowa mnie boli, a mam jeszcze mnóstwo rzeczy do zrobienia. Nie wiem jak, nie wiem kiedy, ale zrobię wszystko ;PDzisiaj postanowiłam wykorzystać do śniadania
Kuchenny Skrawek Niebajedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynkałyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych
Kuchenny Skrawek Nieba