chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:15/130)

Sposób na czerstwe pieczywo, czyli wytrawny pudding chlebowy 154

jedno porcjowy. Mój brzuszek raczej nie był z tego powodu zadowolony ;D A oto rezultat naszej wspólnej pracy :) ~ Pudding chlebowy z serem, szynką i ziołami ~ Składniki: kilka kromek czerstwego chleba jajko 1/2 szklanki mleka ser żółty szynkałyżeczka masła przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia Kromki chleba i szynkę kroimy na mniejsze części. Ser trzemy na tarce o grubych

Kuchenny Skrawek Nieba
Pół na pół. O jesieni. I pizza. 130

pizza.Bo któz jej nie lubi? Ten niech podniesie dwa palce. Dwa!A wiedzieliście, że potrawę w rodzaju pizzy podawali już starożytni Grecy. Były to płaskie chleby posmarowane oliwą, czosnkiem, posypane ziołami. Z Grecji (ok. 500 p.n.e.) trafiły do starożytnego Rzymu. Po sprowadzeniu do Europy pomidorów, w XVII-wiecznym Neapolu do pizzy zaczęto nieodłącznie stosować sos pomidorowy.   PIZZA

W kuchni Karmel-itki
Sałatka a'la Cezar 294

Pyszna sałatka z wędzonym kurczakiemi grzankami. SKŁADNIKIMix sałat z sałatą rzymską i marchewką30 dag wędzonego kurczaka2 pomidory50 g twardego sera żółtego5 kromek chleba tostowego z ziarnamioliwa z oliweksól, pieprz, czosnek, zioła prowansalskiePRZYGOTOWANIESałaty przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone w szesnastki pomidory. Ucieramy ser na tarce o dużych oczkach. Wędzonego kurczaka obieramy ze skóry i kroimy na kawałki. Chleb tostowy kroimy

Moje Kuchenne Rewelacje
Chleb na zakwasie z rozmarynem 88

Dziś chleb prosty i bardzo smakowity, pachnący rozmarynem. Rozmaryn to zioło które uwielbiam, wystarczy dodać kilka igiełek i danie pachnie świeżością i latem. Tym razem rozmaryn wylądował w chlebie, dzięki temu jest pachnący a do tego ma chrupiącą skórkę i miękki, sprężysty miękisz. Chleb na zakwasie z rozmarynem. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Pappa al pomodoro, czyli Toskańska pomidorowa 126

przypominała chlebowy gulasz, a wygląd bardziej...papkę, co świetnie oddaje nazwa dania, bo ' pappa al pomodoro ', to w wolnym tłumaczeniu właśnie papka pomidorowa . Pełna kawałków chleba przesiąkniętego pomidorowym sokiem, soczystymi kawałkami pomidorów i aromatami ziół. Podawana gorąca z wiórkami parmezanu, świeżymi listkami bazylii i skropiona oliwą staje się sycącą potrawą pełną aromatów, przyrządzaną kiedyś w myśl nie marnowania jedzenia przez(...)chlebowego ciepła w ramach wewnętrznego otulania się troską. Pappa al pomodoro Potrzebujesz: 4 ząbki czosnku 3 garści świeżych liści bazylii + kilka do ozdoby 800g świeżych pomidorów 200g czerstwego chleba/ ciabatty 3 łyżki tartego parmezanu sól, pieprz do smaku oliwa z oliwek do polania Sposób przyrządzenia: 1. Obierz czosnek, pokrój w plasterki i podsmaż delikatnie w głębokim garnku na niewielkiej ilości

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Chleb nacinany z serem, czosnkiem i ziołami 1082

będzie stary bochenek chleba. Ja upiekłam go na sobotnie śniadanie. Rodzinka pochłonęła go w ekspresowym tempie! Ser pysznie się ciągnie, czuć czosnek, zioła i masełko. Smakuje podobnie jak czosnkowe bagietki z tego przepisu . Polecam! Składniki: mały chleb pszenny, niekrojony (u mnie niecałe 600 g) 150 g miękkiego masła w temperaturze pokojowej 3 ząbki czosnku 250 g sera żółtego, można

Nastoletnie Wypiekanie
Zupa z czerstwego chleba 63

formie. Również  ribolitta - toskańska zupa z fasoli ma w swoim składzie czerstwy chleb. Najważniejszym składnikiem zupy chlebowej jest chleb. Powinien być dobrej jakości, w miarę możliwości bez konserwantów. Możesz wykorzystać zwykły pszenny chleb, bułkę wrocławską, bagietkę lub skorzystać z przepisu na włoski chleb ciabatta . Chleb nie musi być wysuszony na kamień, ale powinien być już czerstwy, kilkudniowy, jednak(...)koncentrat pomidorowy i bazylię albo oregano i posypać startym na tarce parmezanem. Najważniejsze jest to, aby nam wszystkim smakowała. Prosta chłopska zupa z czerstwego chleba.   Zupa z czerstwego chleba około 300 g czerstwego chleba 2-3 ząbki czosnku 1 duża cebula 1 duża marchewka mały kawałek selera, około 70 g 2-3 łyżki oliwy  1 liść laurowy

Cztery Fajery
Ziołowe grzanki 97

bochenek chleba pszennego różne przyprawy: papryka ostra, słodka, cząber, zioła prowansalskie, czosnek mielony lub sól czosnkowa, pieprz, vegeta i inne. olej ok. 2 łyżek Chleb pokroić w kostkę, wsypać do miski, dodać przyprawy i olej. Wymieszać, najlepiej ręką. Wsypać na blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozłożyć. Piec około 15-20 minut w temperaturze

Humanistka w kuchni
Gazpacho 73

średniej wielkości, czerwona papryka - 1 mała, lub pół dużej cebuli białej - 4 ząbki czosnku - 4 łyżki oliwy - ok.300 ml zimnej wody - 6 kromek chleba tostowego, wieloziarnistego ( możecie użyć 3 normalnych) - łyżeczka octu jabłkowego - sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku Wszystkie warzywa dokładnię myję. Pomidory sparzam i zdejmuję z nich skórkę. Ogórka i cebulę obieram ze skórki. Paprykę pozbawiam gniazd(...)warzyw papkę chlebową  ocet i resztę wody - miksuję na gładką masę i wkładam do lodówki na minimum 2-3 godziny. Resztkę chleba kroję w małe kawałeczki i smażę grzanki ( dodając do nich najlepiej ziół prowansalskich). Pozostawionego ogórka i paprykę kroję w kosteczkę - będzie z grzankami dodatkiem chrupiącym do zupy. Całość można udekorować koperkiem lub szczypiorkiem ( taki polski dodatek

Kuchnia Pełna Emocji
Słonina z przyprawami i ziołami 319

SUROWIEC, ZIOŁA I PRZYPRAWY -1 kg słoniny ze skórą 3-4 cm najlepiej swojskiej smaloną słomą -sól nie jodowana 120 g/kg i 1 l wody

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Grzanki z leśnymi grzybami 148

mnie prawdziwek i kozak czerwony) sól, pieprz zioła prowansalskie ser żółty Sposób przygotowania: 1. Kromki cieniutko posmarować masłem. Na patelni rozgrzać odrobinę masła lub oleju, dorzucić grzyby pokrojone w plasterki. Chwilę dusić, doprawić solą i pieprzem do smaku. 2. Na chleb rozłożyć warstwę podduszonych grzybów, posypać tartym żółtym serem i oprószyć ziołami prowansalskimi. 3. Piec w piekarniku

Kuchnia domowa Ani
Krem z selera z grzankami czosnkowymi 134

wraz z bulionem. Gotować pod przykryciem przez 20 minut. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Podawać z grzankami. W międzyczasie przygotować grzanki. Chleb pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. W misce połączyć czosnek, olej, zioła i sól. Dodać grzanki, dokładnie wymieszać. Rozgrzać suchą patelnię. Dodać chleb i zrumienić

Moja Galeria Smaku
TOSKANSKA ZUPA CEBULOWA 106

TOSKAŃSKA ZUPA CEBULOWA ... piękna, kolorowa, słoneczna, pachnąca ziołami... Moi Drodzy, Wraz  z Olejami Świata, zapraszam Was  w kulinarną podróż do Toskanii ! W Toskanii znajdziemy wszystko: wspaniałe wybrzeże morskie, skąd na stół trafiają ryby i owoce morza, urokliwe wzgórza z winnicami,żyzne równiny na których uprawia się warzywa i owoce.Dzikie zwierzęta i ptactwo łowne. Dzięki temu wszystkiemu(...)kroimy na niewielkie kawałki. Krok 5. Z zupy wyjmujemy listek laurowy oraz gałązki ziół, wsypujemy podsmażoną wcześniej pancettę, zupę doprawiamy do smaku solą morską oraz pieprzem. Nalewamy do wygrzanych talerzy, na wierzch kładziemy kromki chleba ciabatta, całość skrapiamy oliwą z oliwek "Oleofarm" i dekorujemy świeżymi ziołami. Smacznego

Moja Książka Kucharska
Sycąca zupa krem z kurczakiem 204

brokułów masło i olej do smażenia 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego kilka kulek pieprzu kolorowego lub czarnego sól i przyprawy: pieprz mielony i ziołowy, zioła prowansalskie 2-3 kromki czerstwego chleba kilka łyżek posiekanej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Mięso na rosół umyj i wrzuć do dużego garnka. Zalej wodą i wstaw na duży gaz. Obierz warzywa. Marchewki(...)zagotowanego rosołu. Gotuj na małym ogniu do miękkości mięsa i warzyw, bez przykrycia. Filety z kurczaka opłucz, osusz i pokrój w małą kostkę. Przypraw solą ziołową, pieprzem ziołowym i ziołami prowansalskimi, minimum po pół łyżeczki. Ja tam sypałam na oko. Odstaw na minimum 20 minut. Miękkie warzywa i mięso wyjmij, do wrzącego rosołu wrzuć umyte różyczki brokułów. Gotuj

Anioszek w kuchni
Azjatycka zupa z porów na bulionie z krewetek! 141

krewetek - 3 łyżeczki bulionu krewetkowego w proszku (azjatycka przyprawa) - 2 ząbki czosnku - 2 szalotki -świeży imbir - chili - puszka mleka kokosowego - łyżka masła - 2 kromki chleba  - krewetki - olej krokoszowy lub ryżowy OLEOFARM - suszone zioła takie jak bazylia tajska Pory dokładnie umyj, posiekaj na drobne paseczki. Czosnek, imbir, chili ,szalotkę obierz i posiekaj. W dużym rondlu smaż na oliwie(...)krewetek i gotuj przez 40 minut na małym ogniu. Następnie zmiksuj blenderem na gładką masę. Kromki chleba kroimy w kostkę, układamy na blaszce i pieczemy w wysokiej temp. w piekarniku na złoty kolor. Przekładamy do miseczki, dodajemy olej krokoszowy tłoczony na zimno i zioła suszone, dokładnie mieszamy.  Na gorącą patelnię wlej oliwę z oliwek, dodaj kilak plastrów pora

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania