plastry wędliny 2-3 plastry sera żółtego 1 jajko sól, pieprz, zioła prowansalskie 2 kromki chleba olej do smażenia WYKONANIE: Paprykę, cebulkę i wędlinę kroimy w kostkę, ser w paski. Na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę i paprykę do miękkości. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Pod koniec smażenia dodajemy wędlinę. Przekładamy na talerz. Z kanapek wycinamy środki(...)zdjęciu) Jajko roztrzepujemy z odrobiną soli i pieprzu. Na tej samej patelni wlewamy kilka kropli oleju, układamy chleb, do środka nakładamy farsz, delikatnie zalewamy jajkiem, posypujemy serem żółtym i przykrywamy wyciętym środkiem. Smażymy pod przykryciem na niewielkim ogniu z obu stron. Podajemy na ciepło z keczupem lub sosem czosnkowym. Smacznego
Pani na deser150st. W międzyczasie przygotowałam tosty. Masło rozpuściłam w miseczce, dodałam starty czosnek i łyżeczkę ziół. Wymieszałam i lekko ściętym masłem posmarowałam chleb. Następnie ułożyłam plasterki kiełbaski i sera żółtego. Włożyłam do zapieczenia. Pomidory wyjęłam z piekarnika, nacięcia wypełniłam plasterkami żółtego sera, posypałam ziołami oraz skropiłam kilkoma kroplami oliwy. Dopiekłam jeszcze przez 5min
bastalenazioła prowansalskie, oliwa. Wykonanie: Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Brokuła myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki . Wszystkie warzywa dodajemy do bulionu i gotujemy do miękkości. Jak już warzywa będą miękkie całość miksujemy blenderem. Dodajemy łyżkę śmietany. Śmietanę można również dodać bezpośrednio na talerzu. Chleb kroimy w kostkę. Mieszamy go z czosnkiem, ziołami
Passion of Cookingmasła Przygotowanie : Masło rozpuścić, dodać pokrojonego w plasterki kabanosa. Jajka ubić razem z mąką, dodać szczyptę soli oraz wszystkie zioła. Dokładnie wymieszać. Masę wylać na kabanosy, smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z chlebem i ulubionymi warzywami, ziołami
Magiczne Życie MartyDziś to zmieniam i receptura na pyszne chlebki wędruje także do Was. Cytuję za Amber: Jingalov Hats to tradycyjna potrawa z Górnego Karabachu. Tego "chleba" nadzianego górskimi i leśnymi roślinami i ziołami nie spotyka się w kuchni innych regionów Armenii. To prawie rytualna potrawa, która ma znaczenie dla życia rodzinnego, ponieważ po upieczeniu Jingalov Hats krewni(...)spotykają się ze sobą aby porozmawiać o sprawach rodzinnych. Używa się do niego 20 ! różnych dzikich i ogrodowych ziół. Niektórzy twierdzą, że są domy, gdzie wykorzystuje się ich nawet 40! U mnie zioła które udało mi się zgromadzić i chleb dzięki nim jest soczysty i pachnący. Zróbcie go koniecznie i podzielcie się z bliskimi. Jingalov Hats. CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniełyżki karmelizowanej żurawiny 1 łyżka świeżych ziół, u mnie rozmaryn i pietruszka 4 kromko razowego chleba 1 łyżka masła sól i pieprz do smaku Przyrządź karmelizowaną żurawinę. 150 g świeżej lub mrożonej żurawiny usmaż na łyżce masła z dodatkiem 2 łyżek cukru. Smaż aż żurawina zacznie gęstnieć ale wciąć będzie cała. Kromki chleba opiecz lekko w opiekaczu. Kurki oczyść(...)wysokiej temperaturze, tak aby grzyby szybko odparowały wodę. W przeciwnym razie grzyby będą się gotować a nie smażyć. Dopraw kurki solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Ułóż porcje grzybów na kromkach chleba na przemian z żurawiną. Dodatkowo posyp natką pietruszki. Podawaj kanapki na gorąco. The post Kurki i żurawina – kanapki! appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniasól i pieprz 2 łyżki oliwy 1 ząbek czosnku Marynowane brukselki 10 brukselek dwie łyżki soku z limonki łyżka miodu szczypta cynamonu Przygotowanie: Masło mocno chłodzimy, chleb kroimy w drobną kostkę, zioła (koperek, natkę pietruszki) osuszamy i szatkujemy. Do dużej miski wkładamy twarożek, zioła (koperek, natka pietruszki) obraną i pokrojona rybę wędzoną, pokrojony chleb i pokrojone na drobne
karmelowyPyszny aromatyczny chleb z dodatkiem aromatycznych ziół koniecznie musi gościć na moim wielkanocnym stole. SKŁADNIKI 400 gr m ą ki pszennej 50 gr masła 200 ml letniego mleka 20 gr drożdży pó ł łyżeczki cukru 1 łyżeczka soli 1 żółtko pęczek ziół (bazylia, pietruszka, szczypiorek) PRZYGOTOWANIE Roztapiamy(...)natłuszczamy i posypujemy m ąk ą. Do ciasta dodajemy posiekane zioła i ponownie zagniatamy ciasto. Z ciasta odrywamy część wielkości mandarynki, które rozwałkowujemy i wycinamy dowolne kształty. Pozostałe ciasto formujemy w podłużny chleb i układamy w foremce. Chleb smarujemy rozmąconym
La grande e la piccola cuocaSkładniki: 4 jajka 2 kromki czerstwego chleba kilka plasterków szynki kawałek papryki 100 g pieczarek sól, pieprz zioła prowansalskie słodka papryka Przygotowanie: Chleb pokroić w kostkę i podsmażyć na suchej … Czytaj dalej Omlet z grzankami
czarrna od kuchniobiecałam dzisiaj prezentuje drugie pudełko śniadaniowe Córci. Tak jak i pierwsze zdziwiło, bo nie szynka a pieczona karkówka w ziołach i jeszcze sałata... chleb domowy Fiński żytni, Mini babeczka bananowo migdałowa i ogórek :)Jak na razie zakończyłam blogowe zmiany. Uważacie, że są korzystne? macie jakieś uwagi?z chęcią przeczytam Wasze opinie i sugestie
Dzieje kuchennej Wiewiórysię przysmakiem biednych ludzi. Najstarszy przepis na Ladenie, o której dziś piszę pochodzi z Greckich wysp Kimolos i położonej obok Milos tak zwany Archipelag Cyklad. To płaski chleb z pomidorami, cebulą, ziołami i oczywiście oliwą z oliwek. Kraje śródziemnomorskiej bez wątpienia opanowały sztukę robienia placka z dodatkami, które swoje początki mogą brać właśnie w Grecji. Znajdziesz
RafalCookłyżki masła 1 łyżka mąki 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz 6 kromek chleba tostowego czosnek granulowany ulubione zioła - majeranek i tymianek lub oregano i bazylia, albo zioła prowansalskie 100g startego sera żółtego PRZYGOTOWANIE Na dużej patelni roztapiamy masło, dodajemy cebule pokrojone w krążki. Podsmażamy na średnim ogniu przez kwadrans. Pilnujemy , by cebula pozostała jasnożółta(...)garnka z bulionem, doprawiamy solą i pieprzem. Doprowadzamy do wrzenia, po czym gotujemy przez 20 minut na małym ogniu. Kromki chleba tostowego kroimy w małą kostkę i przekładamy na patelnię, na której smażyliśmy cebulę. Doprawiamy czosnkiem i ziołami. Podsmażamy do chrupkości. Gotową zupę miksujemy. Podajemy gorącą. Dodajemy grzanki i posypujemy startym serem. Smacznego
Moje Kuchenne Rewelacjeprosty i nawet 5 latka sobie z nim poradzi. Chlebek wychodzi puszysty i pyszny. Możecie dodać ulubione dodatki jak prażona cebulka, kminek, zioła prowansalskie, oliwki czy pomidory suszone. Dodatkowo nie musisz martwić się o zakwas, bo chleb robiony jest na drożdżach. Nie robisz też rozczynu, bo używamy w przepisie suchych drożdży a chlebek rośnie w czasie naszego snu. Kolejny(...)ręką do kształtu bochenka. W sumie zrobienie tego chleba ogranicza się do 2-3 minut na zważenie i wymieszanie składników. Reszta czasu to czas potrzebny na wyrastanie chleba. Efekt za to Was zachwyci, bo chlebek wychodzi bardzo chrupiący i po prostu przepyszny. My uwielbiamy go z bryndzą, serem, sam z masłem. Zioła prowansalskie jakie dodaliśmy i oliwki podkreślają smak
Mieszam w GarnkuBezglutenowy chleb z siemieniem i ziołami wg przepisu Olgi Smile z moimi modyfikacjami - po upieczeniu doskonały - chrupiąca skórka, lekko wilgotny miąższ, puszysty i pachnący ziołami. Dobrze znosi mrożenie więc najlepiej ostudzony chlebek pokroić w kromeczki i zamrozić, bo niestety szybko czerstwieje. Bardzo smaczny, prosty wypiek. Polecam. SKŁADNIKI: 500 g skrobi kukurydzianej (mazeiny) 2 łyżeczki cukru(...)skrobię, sól, siemię, babkę oraz zioła. Dolej ciepłe mleko i wyrabiaj ciasto. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na 40 minut. Po tym czasie ciasto ponownie przemieszaj, uformuj bochenek i połóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw do ponownego wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie wstaw chleb do piekarnika nagrzanego
Kuchnia bezglutenowaczym jedna kromka waży średnio 23 gramy. Pierwsza propozycja to GRZANKI Z POLĘDWICĄ Z KURCZAKA Pieczywo opiekam w tosterze, aż będzie chrupiące. Następnie posypuję ziołami prowansalskimi i papryką słodką mieloną. Dzięki temu chleb nabiera wyrazistego smaku, niczym ten z grilla. Na wierzch kładę plasterek polędwicy z kurczaka. Dzisiaj jednak zabrakło w mojej kuchni dodatku warzyw, a zazwyczaj(...)kurczaka (jak w grzankach), plasterkiem mozzarelli i pieczarek (najlepiej zetrzeć). Następnie wkładam do opiekacza kanapek na ok. 3-4 min. Tutaj również można użyć ziół dla wzbogacenia smaku. Jeden tost to ok. 155 kcal. (chleb = 2x 60kcal, polędwica = 10kcal, pieczarki 10g = 2kcal, mozzarella ok. 15g = 33kcal.)Śniadanie to jest bogate w węglowodany co będzie dawało nam energię stopniowo przez kilka
All My Fit Life