Pasztet z chleba Pasztet z chleba i oczywiście mięsa z dodatkiem bekonu, ziół i pieczywa, co prawda czerstwego, ale zawsze. Uważa się że pasztet, choć wtedy jeszcze tak się nie nazywał, pochodzi ze starożytnego Rzymu. Różne kawałki mięsa i nie tylko 😉 mielone były wraz z ziołami. W średniowieczu natomiast pasztet rozkwitł i był uważany(...)przydługiej i jakże nudnej wypowiedzi, życzę Ci smacznego. 👥 – 2-3-4 ⏰ – 70-90 minut 🇵🇱 – Polska 🍺 – Facet w Kuchni – gotowanie pod wpływem 🐴 – Suchy Chleb dla… Oczywiście potrzebujemy kilku składników Mięso mielone z indyka – 900 gram Bekon w plastrach – jakieś 350 gram Chleb – 280-300 gram jedno, dwudniowy pokrojony w kostkę
RafalCookSmaczny, pachnący o znakomitym wilgotnym miąższu, chrupiącej skórce. Nie przypuszczałam, że ta niewielka ilość pomidorów z ziołami da tyle smaku i aromatu. W trakcie pieczenia roznosił się cudowny zapach. Bardzo polecam ten chleb(...)Ziarno i mąka z pszenicy Kamut od dawna są dostępne na rynku. Nie są tanie, ale od czasu do czasu warto upiec chleb. Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół Zaczyn 3 łyżki zakwasu, 250g pełnoziarnistej mąki z pszenicy Kamut, 300g wody. Składniki łączymy w misce, przykrywamy i pozostawiamy do fermentacji
Leśny Zakątekduże u mnie) 1,5 l bulionu (ja miałam drobiowy) 200 ml śmietany 30% 4 duże ziemniaki 1 cebula 40 g klarowanego masła sól pieprz zioła prowansalskie kurkuma Grzanki: 3-4 kromki chleba około 30 g masła temperatura pokojowa 2 ząbki czosnku Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, czosnek obrać i posiekać. Cebule również obieramy i kroimy w kostkę(...)stron masłem z czosnkiem. Pokroiłam w kostkę i podsmażyłam na patelni. Do śmietany wlewamy chochelkę gorącej zupy, mieszamy i wlewamy do zupy. Całość miksujemy blenderem, doprawiamy sola, pieprzem i ziołami do smaku. Trzeba trochę doprawić :-). Zupę podajemy na gorąco z grzankami :-) Mniam
kruche babeczkiChleb do którego będę wracać , aromatyczny, pachnący ziołami :) Iście we włoskim klimacie Składniki: 500 g mąki pszennej chlebowej 320 g letniej wody 150 aktywnego zakwasu żytniego 5 g drożdży 5 suszony pomidorów z oleju 10 listków bazylii 1,5 łyżeczki czarnuszki 1 łyżeczka soli morskiej Pomidory posiekać, bazylię porwać na kawałki. Wszystkie składniki umieścić w misie miksera(...)wyrabiamy. Przekładamy do keksówki 30x11 wysmarowanej oliwą i posypaną mąką. Przykrywamy ręcznikiem i odstawiamy na ok 1 godzinę do wyrośnięcia. Piekarnik nagrzać do 210 C, następnie zaparować. Włożyć wyrośnięty chleb i piec 40 minut. Studzimy na kratce
Delicious Titbitssię zjeść. Polecam na obiad albo kolację. Składniki na dużą blaszkę: ok 16 kromek chleba tostowego 500 g mięsa mielonego 2 puszki pomidorów krojonych papryka czerwona 2 marchewki kawałek selera korzeń pietruszki 2 cebule 200 g sera cheddar 2 pomidory (użyłam żółte) zioła prowansalskie 1/2 łyżeczki cukru kilka łyżek mleka 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka łyżek oleju(...)być taka jak do ciasta) wyścielić papierem. Z chleba odkroić skórki (można zostawić ale będą trochę twarde) i skropić kromki mlekiem. Ułożyć jedną warstwę w blaszce. Przykryć połową sosu. Ułożyć drugą warstwę chleba a na niej sos. Paprykę i pomidory pokroić w plasterki, ułożyć na wierzchu. Całość posypać serem i ziołami. Wstawić do piekarnika nagrzanego
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniawyrazistymi serowymi kulkami i chrupiącymi orzechami. Wasi goście będą zachwyceni, a tartinki szybko znikną z przyjęciowego stołu. Będą hitem każdej imprezy. Składniki: 200g wędzonego łososia 4-5 kromek chleba razowego Serowe kuleczki: 250g białego sera półtłustego 100g żółtego sera wędzonego 120g sera pleśniowego naturalnego 80g orzechów nerkowca 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku sól pieprz Wykonanie: 1. Ser wędzony(...)drobno posiekać, a kromki chleba pokroić na kwadraty. 3. Koper, szczypiorek drobno posiekać i dokładnie ze sobą wymieszać. 4. Połowę kulek serowych obtoczyć w ziołach, a pozostałe w posiekanych orzechach. 5. Na każdym kawałku chleba ułożyć kulkę serową, plasterek łososia i spiąć wykałaczką
Szalona Kuchnia Ewelinyjest świeży, wystarczy zawinąć w bawełnianą ściereczkę. W tym przepisie dodałam tylko słonecznik, ale polecam z wszelkimi bakaliami, suszonymi pomidorami, żurawiną lub ulubionymi ziołami. Jest to najprostszy i najszybszy przepis na chleb, gdyż nie robimy najpierw rozczynu drożdżowego tyko i wyłącznie łączymy wszystkie składniki nie czekając, nie odstawiając aż ciasto wyrośnie. Jeśli posiadasz robot kuchenny
Wylizany Rondelfazę na coraz to nowsze chlebowe przepisy, staramy się za każdym razem inny chleb robić. Tym razem mamy więc dla Was naprawdę dobry chleb, fajnie chrupiący, ze zwartym miąższem. Pszenno żytni z dodatkiem rozmarynu. Zioła fajnie pozostają w tle, nie są nachalne, nie dominują. Czuć je gdzieś z tyłu. Kanapki z takim chlebem zyskują dodatkową nutę smaku. Jest tylko
Marder&Marder Manufacturestopi) . Po wyjęciu z piekarnika uprósz solą i pieprzem. Zamiast bazylii, możesz dodać czosnek, czarne lub zielone oliwki, szynkę parmeńską, cebulę, suszone zioła (bazylię, oregano, tymianek, zioła prowansalskie). Użyj ulubionego pieczywa, np. jasny chleb, bagietkę, ciabattę, bułkę paryską. Gniazdo nasienne z pomidorów wykorzystaj do innego dania, np. leczo , zupy pomidorowej . . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Polecam również
Kulinarny S.O.S.kurczaka i starczyło. Składniki. 1,2 kg udziec indyka 1 skóra z kurczaka 2 białe kiełbasy 1 jajko 1 kromka chleb tostowy 10 dag ser mozzarella 1 pęczek pietruszki 50 ml winiak przyprawa Kucharek pieprz zioła prowansalskie majeranek 1 łyżka miód płynny 50 dag leśne grzyby 15 pomidorki koktajlowe 100 ml śmietana 30% olej do smażenia Wykonanie. Udziec(...)Ściąć nadmiar mięsa i rozłożyć, tak, żeby całość tworzyła prostokąt o równej grubości. Posypać przyprawą do potraw Kucharek i pieprzem. Oprószyć ziołami prowansalskimi. Skropić winiakiem. Białą kiełbasę wyjąć z osłonki, dodać żółtko, pokrojony w drobną kostkę chleb tostowy ( bez skórki) i dodać majeranek. Całość dobrze wymieszać. Udziec posypać startą mozzarellą i rozłożyć farsz, który należy dobrze rozsmarować
Kulinarny karnet Christopherakuchni. Składniki (na 4 porcje): 1 mała cukinia 1 czerwona papryka 1 pęczek rzodkiewek 2-3 plastry wędzonego surowego boczku 4 jajka 2 kromki chleba olej rzepakowy 12 kulek serka labneh w ziołach 3 łyżki pestek słonecznika garść kiełków kilka pędów szczypiorku sól pieprz świeży tymianek Warzywa umyć.Cukinię pokroić w krążki, paprykę w kawałki, rzodkiewki w grubsze plastry(...)ćwiartki. Warzywa ułożyć na blasze posmarowanej olejem i posypanej listkami tymianku, upiec w piekarniku (funkcja grill, 200stC, 10 minut) lub usmażyć na patelni grillowej. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na suchej patelni. Pestki uprażyć na suchej patelni. Boczek pokroić w paski, zrumienić na patelni. Jajka ugotować w koszulce lub usmażyć na wodzie pod przykryciem. Liście rzodkiewki porwać na mniejsze kawałki
Obiad gotowyOmlety można przygotować na wiele sposobów, a zastosowanie do niego dodatków to istne szaleństwo! Doskonale komponuje się z papryką czerwoną, pomidorkami i chlebem czyste ziarno i kiełkami żyta. Sposób przygotowania: 2 jaja sól i pieprz zioła prowansalskie 100g papryki czerwonej 50g pomidorków koktajlowych 5g oleju rzepakowego do smażenia 2 kromki chleba czyste ziarno z kiełkami żyta Sposób
Truskawkowa Fiestajest pyszne :) Składniki: 90 dag mięsa mielonego wieprzowego 1 cebula pokrojona w kosteczkę 1 jajko 2 duże ząbki czosnku 8 kromek namoczonego w wodzie chleba wieloziarnistego 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich łyżeczka pieprzu ziołowego 1/2 łyżeczki soli szczypta weget y 3/4 łyżeczki pieprzu 3 łyżki wod y bułka tarta smalec
Gotuj z Agnes