chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:26/130)

Wspaniała pasta z pietruszki z rozmarynem 113

Pamiętam, jak kiedyś podczas jedzenia zupy bardzo często wybierałam z zupy jasnokremowe słupki albo krążki. Trochę białokremowe, trochę przeźroczyste, średnio smakujące... I może właśnie dlatego pietruszka

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Pasta z czarnej fasoli z miodem i chili 101

To jest jeszcze przepis z czasów młodego lata. Teraz, na łące za blokami, na której zbierałm kwiaty ze zdjęcia, pochylają się brązowe, przekwitnięte nawłocie, informujące o

Kuchnia w Słońcu Skąpana
SZYBKI CHLEBEK (bez wyrabiania) 105

przykryciem około 30 min. Po tym czasie wstaw do rozgrzanego piekarnika, piecz w 180 stopniach C, przez około 50 min (grzałka góra dół). Do chleba możesz również dodać, słonecznik, płatki owsiane, przyprawy np. kurkuma, zioła.   Też wyjdzie bardzo smaczny.  WARTOŚCI ODŻYWCZE: Całość: 2144 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Śniadanie w 5 minut. Tost z tuńczykiem, jajkiem i warzywami. 111

Szybkie śniadanie na chlebie tostowym z jajkiem i warzywami. Pożywne śniadanie na dobry początek dnia. Prostota wykonania cudowny smak. Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji:  2 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 2 jajka 2 kromki chleba tostowego szczypiorek ser mozzarella tuńczyk cebula czerwona pomidor krojony zioła włoskie pieprz sól olej do smażenia 1. Śniadanie

karolgotuje
Śniadanie w 5 minut. Tost z tuńczykiem, jajkiem i warzywami. 87

Szybkie śniadanie na chlebie tostowym z jajkiem i warzywami. Pożywne śniadanie na dobry początek dnia. Prostota wykonania cudowny smak. Czas przygotowania:  15 minut Ilość porcji:  2 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 2 jajka 2 kromki chleba tostowego szczypiorek ser mozzarella tuńczyk cebula czerwona pomidor krojony zioła włoskie pieprz sól olej do smażenia 1. Śniadanie

karolgotuje
WIOSENNY SEREK Z MIĘTĄ RZODKIEWKĄ I OGÓRKIEM 102

Dziś wiosennie, zielono i zdrowo. Szybki pomysł na pyszne śniadanko. Do białego serka można dodać właściwie wszystko na co macie ochotę. Ale koniecznie dodajcie listków świeżej

potrawyregionalne
Odrywany chlebek z ziołami i czosnkiem 121

Odrywany chlebek widziałam już kilka razy na blogach,  Margarytka  jednak ostatecznie skłoniła mnie swoimi pięknymi zdjęciami do zrobienia podobnego :) Chlebek jest puszysty z chrupiącymi

MamaOskarka
Zapiekanki z mozzarellą, prosciutto crudo i suszonym pomidorem oraz pyszna Mężowska jajecznica, czyli kolacja ze śniadaniem z pr 132

pochwalę się zdalnie pożegnalną kolacją ze śniadaniem, które zaserwował nam Mąż przed wyjazdem. Na kolację podano mi i Synuszakowi fantastyczne zapiekanki na wiejskim chlebie, z aromatyczną surową, wędzoną szynką mozzarellą, suszonym pomidorem i ziołami. A na śniadanio w dniu wyjazdu dostałam najlepszą jajecznicę na świecie, czyli taką, którą robi mój Mąż. Esencja smaku zamknięta w ascetycznej, tradycyjnej formie

Kuchnia po mojemu
Magiczna, błyskawiczna, ezoteryczna potrawa, sos, przystawka na karnawałową imprezę 290

Ok, więc twoja sytuacja przedstawia się następująco . Zostałaś zaproszona na imprezę karnawałową , ale musisz przynieść se sobą jakąś, własnoręcznie zrobioną, imprezową przystawkę . Mogłabyś przynieś starą, dobrą

Jem więc Jestem
PIECZONY CZOSNEK W OLIWIE Z ZIOŁAMI 140

Czosnek To moje ulubione warzywo, najaromatyczniejsze i zdrowotne dobrodziejstwo,  choć towarzysko może zaszkodzić ;-) Jest on niezastąpiony w mojej kuchni.  Wszyscy znamy

potrawyregionalne
Chleb pieczony na proszku do pieczenia, bardzo prosty przepis. 306

prosty przepis na chleb, gdy nie ma w domu drożdży, a zakwas "wyszedł" :) ... ...wówczas możemy upiec "chleb na proszku"  :)  Składniki: 1 kg mąki, 30 g proszku tj. opakowanie, łyżka soli, łyżka cukru, łyżeczka sody, 3 łyżki oleju, opcjonalnie nasiona lub zioła, 550ml-700ml ciepłej wody...  Jak zrobić: wszystkie suche składniki wsypać do miski, pomieszać, dolewać wody(...)mokre i takie wkładamy do 2 keksówek 30x11 W foremkach ciasto wyrównujemy łyżką i wygładzamy pędzelkiem, możemy posypać nasionami, ziołami... tak przygotowane pieczemy 10 min/ 220 st., 15 min/200 st. i ~30 min/180 st.  Po upieczeniu sprawdzamy chleby stukając czy wydają głuchy dźwięk, jak tak tzn. że się upiekły,  jeżeli nie to dopiekamy już bez foremek

chleba naszego
Chleb ziołowy z płatkami owsianymi 125

Dawno nie piekłam chleba, ale motywacją do upieczenia chleba jest comiesięczne wspólne pieczenie różnych chlebków.Tym razem pieczemy chleb ziołowy z płatkami owsianymi..przepis pochodzi  stąd .Chlebek z dodatkiem różnych ziół..z początku miałam obawy co do tych ziół, ale chlebek wyszedł pyszny... nawet wyrósł poza blaszkę.Ja nie mam zakwasu , więc zrobiłam z większej ilości drożdży i wody(...)małe bochenki zaczyn: 4 łyżki mąki pszennej chlebowej 20 g świeżych drożdży  1 łyżeczka cukru  1/2 szkl letniej wody Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut. zioła po 1 łyżeczce: majeranek kolendra kminek szałwia  tymianek  czarnuszka  cząber rozmaryn bazylia oraz: 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu  1 łyżeczka soli Zalać  wszystko

Moje domowe kucharzenie
Domowe pieczywo - Bułki pszenno-orkiszowe z serem i ziołami - Wypiekanie na śniadanie 221

bułeczki. Znowu :) Domowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego !Wypiekanie na śniadanie to wspólna zabawa blogerów lubiących piec, do której

Smaczna Pyza
Krewetki w białym winie 173

minut (chodzi o to by krewetki wchłonęły cały aromat z wina i przypraw). Kromki pieczywa (nie ma znaczenia czy będzie to bułka, chleb czy pieczywo czosnkowe - wedle uznania) smaruję masłem, które wcześniej wymieszałam z czosnkiem i ziołami. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni Celsjusza i wkładam je na 10 minut. W tym czasie robię sos - bardzo prosty w przygotowaniu

Przepis na Dzień Dobry
KANAPKI Z PUMPERNIKLA Z TATAREM ŚLEDZIOWYM Z SUSZONYMI POMIDORAMI – idealne na piknik! 118

SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Śledzie SEKO z suszonymi pomidorami odsączamy z oleju i kroimy w drobną kosteczkę. Dodajemy drobno posiekaną czerwoną cebulę oraz zioła – świeżą natkę pietruszki i szczypior. Doprawiamy do smaku pieprzem i odstawiamy do przegryzienia. Chleb smarujemy twarożkiem, układamy liście sałaty oraz tatar śledziowy. Przykrywamy kolejna kromką pieczywa, a następnie powtarzamy poprzednią warstwę. Dociskamy. Pakujemy! I w drogę

Ostra na Słodko
Zupa cebulowo - serowa z grzankami 132

mnie z kostki, na taką ilość wody potrzebujemy trzech kostek, w wersji wege można użyć warzywnego)- sól- vegeta- pieprz- zioła prowansalskie- 0,5 szklanki śmietany 12% - margaryna do smażenia (w edycji dla bogatych może być masło)- chleb (najlepiej tostowy, ale normalny też jest ok) Na zdjęciu brakuje żółtego sera, bo pomysł wpadł w trakcie, widać także nieszczęsny ser topiony(...)wtedy cebula szybciej mięknie (dzięki mamo!) i trochę ziół prowansalskich, coby już fajnie przeszło. Kiedy cebula jest już zwarta i gotowa, wrzucamy ją do naszego bulionu, dajemy sporo pieprzu i zostawiamy na jakieś 20-25 minut na małym ogniu, żeby się gotowało i przechodziło ładnie smakiem cebuli. W tym czasie chleb kroimy na zgrabne kwadraciki i na patelni po cebuli

Kulinarne zapędy Kokosa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

przetworzonej formie. Zalecane są szczególnie pełnoziarnisty chleb oraz kasze. Grecy jedzą bardzo dużo chleba, nawet do posiłków zawierających ryż czy makaron. Kreteńczycy w latach 50. piekli własny chleb z mąki pszennej lub jęczmiennej, którą mielili w lokalnym młynie. Czerstwego chleba nie wyrzucano tylko zjadano jako paximadi (sucharki). Chleb zawierał dużo otrąb, biały chleb spożywano jedynie w czasie świąt i uroczystości(...)czyli ok. ½ litra na tydzień! Grecy stosują oliwę do przygotowywania prawie wszystkich potraw – gotują na niej, pieką ciasta, polewają sałatki, maczają w niej chleb. Ważne, aby używać oliwy ekstra vergine, która ma najwyższą wartość odżywczą. Zioła i przyprawy Choć cenimy je głównie za walory smakowe i zapachowe, coraz więcej badań dowodzi, że zawierają szeroką gamę składników aktywnych pozytywnie wpływających

Chilli Czosnek i Oliwa
Hardcorowy chleb razowy 200

wody500 g mąki1,5 łyżeczki soliziarna jakie kto ma i lubi i ile lubi ( u mnie słonecznik, dynia, czarnuszka, sezam, mak, zioła itd itp)Wszystko mieszam w misce, następnie przek ładam do maszyny do chleba (a to dlatego, że ciasto ma takie proporcje, że już nie raz maszyna mi go nie wymieszała). Nastawiam na program do wyrabiania i wyrastania

Z butelką mleczka w tle
Krem z czosnku i cebuli 53

blenderem i doprawiam do smaku. To jest mój niezawodny sposób na wydobycie najlepszego smaku z warzyw. Krem czosnkowy najlepiej smakuje podany z chrupiącymi grzankami. Grzanki ziołowe możesz przygotować z chleba, wskazówki znajdziesz w przepisie poniżej. Jeśli szukasz innych sprawdzonych przepisów na kremowe zupy, zobacz również: KREM Z CUKINII Z PRAŻONYMI PŁATKAMI MIGDAŁÓW oraz KREM Z BIAŁYCH WARZYW . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)zmielonym pieprzem. Krem czosnkowo – cebulowy najlepiej smakuje podany z groszkiem ptysiowym lub domowymi grzankami ziołowymi. Grzanki ziołowe możesz przygotować samodzielnie z pszennego pieczywa. Chleb pokrój w drobną kostkę, oprósz przyprawami. Możesz użyć granulowanego czosnku, ziół prowansalskich lub czubrycy zielonej z firmy Ten Smak (to mieszanka różnych ziół, którą najbardziej lubię wykorzystywać do grzanek). Następnie grzanki upraż na suchej patelni

ProstePesto.pl
Domowy chleb pszenny. Najprostszy – bez wyrabiania 208

niego coś ‘od siebie’, śmiało wrzućcie do wymieszanego ciasta przed pierwszym wyrastaniem garstkę pokrojonych czarnych lub zielonych oliwek, świeże drobno posiekane zioła, np. tymianek czy rozmaryn, suszoną czarnuszkę, kminek, albo nawet przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Swoje chleby zrobiłam z liofilizowaną szalotką i czarnuszką, którą w domu uwielbiamy. SKŁADNIKI 750g mąki pszennej, użyłam mąki typ 650 – bułkowa mąka

Karo in the Kitchen
Malinowa zupa krem 180

selera -1 duża cebula -pół czerwonej papryki -3 ząbki czosnku lub łodyga młodego zielonego -3 pomidory malinowe -2 łyżki kuskus - 2 łyżki oleju  -sól, pieprz -4 kromki tostowego chleba lub czerstwa bułka  Kaszę kuskus zalać w misce wrzątkiem tak, aby tylko woda ją przykryła.Odstawić do napęcznienia pod przykryciem. Cebulę i paprykę pokroić w kostkę, czosnek w plasterki(...)rozcieńczyć zbytnio, bo zupa straci smak. Dodać napęczniałą kaszę kuskus, zamieszać i podgrzać zupę.  Posolić i popieprzyć do smaku, ewentualnie dodać ulubionych ziół.  Na wysmarowanej lekko olejem patelni uprażyć na grzanki pokrojony w kostkę chleb tostowy. Zupę rozlać w talerze, posypać grzankami i dowolnie udekorować

Kulinarne przemyslenia

Proponowane wyszukiwania