Skoro ostatnio była mowa o cynamonowym chlebie, tym razem upiekłam kolejny, jednak w wersji wytrawnej. Prosty przepis na chlebek z dodatkiem ziół prowansalskich zrobiłam na drożdżach. Prosto i bardzo smacznie! Nie ma to jak śniadanie z domowym pieczywem :) Bazowałam na przepisie od Zajadam.pl Składniki 2 szklanki mąki pszennej1 szklanka mąki żytniej25 g świeżych […] Artykuł Prosty chlebek pochodzi z serwisu
Pink EnvelopeChrupiące i bardzo aromatyczne razowe bułeczki z dodatkiem ziół prowansalskich, to moja kolejna propozycja z cyklu "Domowe pieczywo". Bułeczki s ą najsmaczniejsze jeszcze ciep ł
La grande e la piccola cuocaBardzo smaczna zapiekanka ziemniaczana z mięsem indyczym,kapustą w ziołach prowansalskich.. Potrzebujemy:ugotowane ziemniaki 0,8-1kg, mięso 0,5-0,8kg, kapusta
chleba naszegotartą sól, pieprz, ewentualnie inne ulubione przyprawy olej do smażenia Jajko roztrzepujemy ze szczyptą soli i pieprzu oraz ewentualnie innymi przyprawami, ziołami. Na płaski talerz wysypujemy bułkę tartą. Mozzarellę kroimy na plastry, które wkładamy między kromki chleba. Jeśli pieczywo, które wybraliście ma grubą i ciemną skórkę- lepiej ją odkrójcie, może się za bardzo przypiec. Złożone kromki dokładnie moczymy
Pichceniomaniahitem. Zdrowa, mocno aromatyczna i lekko pikantna. Polecam! Składniki: • 4 cebule • 1/2 małego pora • 1 marchewka • 1 pietruszka • sól, pieprz, zioła prowansalskie, papryka do smaku • 3 łyżki masła • 2 serki pleśniowe okrągłe Grzanki • 4 kromki chleba tostowego • 2 łyżki masła • szczypiorek do posypania Wykonanie : • Cebulę pokroić w kostkę, pora w paski. • Marchewkę
To co kochammacoszemu. Jest świetna i ostatnio nawet ciasto czekoladowe z niej zrobiłam. Skład placków to cukinia, mąka, jajko, kukurydza mrożona i zioła. Podwieczorek 17:30 Po tych plackach nie było chęci na podwieczorek. Kolacja 19:00 Chleb zapiekany z wołowiną, sałatą, pomidorem i ogórkiem. Niezły hamburger nam wyszedł z tej kanapki. Dla przypomnienia napiszę, że Lila
lady-och-mistrzyni.blogspot.com~domowy chleb żytni na zakwasie z jajkami na twardo, papryką, świeżo zmielonym pieprzem i solą, suszonymi ziołami ; brokuł
breakfast of dreamsWszystkie inne dania, chleby nawet ciasta i bezy ale zupy nie. Przemka zabawa z warzywami skończyła się pyszną zupą czyli botwinką zabielaną, przepyszną. Zjadłam dwa talerze
Moje Małe Czarowanierobota, lub miksera... Utrzyj z nich pastę. Pastę przełóż do szklanego pojemnika. Pasty nie lubią metalu. Plastiku tym bardziej. Kromki chleba ugrilluj na patelni. Połóż pastę. Dodaj co chcesz na wierzch. U mnie czosnek w ziołach, pomidor suszony, natka pietruszki. Smacznego. Chrupiące śniadanie gotowe
Z Kuchni Do Kuchniulubiony. SKŁADNIKI: 4 małe piersi z kurczaka 1-2 główek sałaty cesarskiej 3-4 łyżki oliwy z oliwek 3-4 kromki chleba tostowego bez skórki 3-4 ząbki rozgniecionego czosnku małą cebulę czerwoną pokrojoną w piórka zioła prowansalskie parmezan 3-4 łyżki sól morska, pieprz do smaku sos: 1 opakowanie sosu czosnkowego (ja używam Knorra) jogurt naturalny mały ( 100ml
Kuchnia BeatyOdpowiednio dobrane do mięsa zioła podnoszą walory smakowe. Do każdego mięsa tworzę odmienne mieszanki. Dziś
prawdziwe jedzeniezdjęciach. Ja przygotowałam słuchając dyskretnych porad Beaty kolorowe koreczki: kulki z naturalnego serka Alemette wymieszane z czerwoną papryką, obtoczone siekanymi ziołami, na grillowanych plasterkach żółtej i zielonej cukinii, między które zostały włożone grzanki z razowego chleba, całość zwieńczona ćwiartką pomidorka koktajlowego i listkiem bazylii i kolendry. Koreczki zostały ułożone na czerwonych talerzach, które doskonale podkreślały kolory. Zdjęcia koreczków
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięFocaccia - potrawa kuchni włoskiej, jest to rodzaj pieczywa, będącego podstawą pizzy. Każdy region Włoch może się pochwalić inną odmianą focaccia, od suchego, z solą, ziołami
Moje Małe Czarowaniemieszanej sałaty 3 cm pora 10 cm zielonego ogórka 1 pomidor 1 – 2 jajka 1 kromka chleba na zakwasie 1 łyżka oliwy Winegret 1 łyżka oliwy 1 łyżka winnego octu 1 łyżka soku z cytryny ¼ łyżeczki suszonych prowansalskich ziół sól i czarny pieprz do smaku Sałatę opłukaj zimną wodą i osusz w wirówce. Wirówka to proste i niedrogie naczynie
codojedzeniaktóry mogli go spróbować, określili go jako najlepszy swojak na świecie. Składniki 500 g mąki pełnoziarnistej + 1 łyżka do posypania chleba przed pieczeniem ½ dyni hokkaido 250 ml wody 8 g suchych drożdży 2 łyżki tymianku 1 łyżka ziół prowansalskich 1 łyżka czarnuszki 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka soli kilka szczyp cynamonu kilka szczypt kardamonu Dynię myjemy, usuwamy pestki(...)mąką. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 210 stopni i w tej temperaturze pieczemy 15 minut. Następnie zmniejszamy temperaturę do 170 stopni i pieczemy kolejne 40 mnut. Studzimy na kartce. Chleb dyniowy jest tak samo smaczny sam, jak z dodatkami, np. pastami do smarowania. Dynia jest bogata w różne składniki odżywcze i witaminy. Zawiera beta-karoten, fosfor, wapń, potas, magnez
My Chcemy Jeśćinnych przypraw, lekko wyczuwalne suszone śliwki zatopione w lekko pomarańczowym miąższu, chrupiąca skórka i lekki zapach ziół sprawił że wypiek ten mogę nazwać moim własnym (przepis własny)sukcesem nazwanych przez innych idealnym.. :-) Z podanego przeze mnie przepisu wychodzi jeden chleb upieczony w małej keksówce. Wybaczcie źle ukrojony chleb ale było późno i był jeszcze ciepły. Składniki
Na słodko lub wytrawnielodowa 1/2 szklanki ugotowanej ciecierzycy lub ciecierzycy z puszki 4 kromki chleba tostowego pełnoziarnistego 1/2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 20-30 g twardego sera ( parmezan, grana padano ) 3 łyżki oliwy Sos czosnkowy do sałatki: 3 łyżki majonezu 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 2 ząbki czosnku 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich suszonych sól Przygotowanie sałatki: 1. Przygotować sos czosnkowy. Ząbki czosnku(...)solą, ewentualnie czosnek przecisnąć przez praskę. W miseczce połączyć majonez z jogurtem, czosnkiem i ziołami. W razie potrzeby sos dosolić. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy. Na rozgrzaną patelnię wsypać odsączoną ciecierzycę, dodać przyprawę do kurczaka i podsmażać kilka minut. 3. Chleb tostowy pokroić w kosteczkę. Na patelnię wlać 2 łyżki oliwy, wrzucić grzanki i dobrze wymieszać. Smażyć
kolorowotorcikowokanapkę jestem, już w stanie zrobić z większości warzyw. Wspominałam Wam nie dawno, w poście o pieczeniu chleba, że nie jem masła, ani tym bardziej margaryny do kanapek. Używam właśnie, przeróżnych past, hummusów, smarowideł. Głównie przygotowuje je z warzyw, z dodatkami świeżych ziół, dużej ilości oliwy z oliwek. Mam kilka swoich ulubionych past, i jedną z nich jest właśnie
SMYKWKUCHNI