łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię(...)oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Posyp bochenek odrobiną mąki i wstaw
Chilli Czosnek i OliwaCiabattę można podać na wiele sposobów, z solą morska, z blanszowaną cebulą, z ziołami, z serem, sezamem, dynią albo zwyczajnie solo. Po dodatki zajrzyjcie do Owocowego Raju Składniki ; 75 dag mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego 150 ml letniego mleka(...)stopionym masłem, posyp sezamem. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększą objętość. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Zostaw do ostygnięcia.Źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub
Uwaga Babcia Piecze Chlebpewno będą Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem, które tak naprawdę przygotowujemy z tego, co znajdziemy w lodówce. Składniki: - kromki chleba pszennego - żółty ser (u mnie Gouda) - kiełbasa krakowska (u mnie Pekpol Krakowska Sucha Kurpiowskie Specjały) - duży pomidor malinowy - zioła prowansalskie - pieprz czarny - sól
Kuchnia co dniadodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli. Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez
Aromatyczne Podróżeulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :).Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie :).CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykońcu spróbować w wersji na słono i… stwierdzam, że smakują mi jeszcze bardziej! Papryka słodka, zioła, cebulka, ser i szynka, sprawiają, że mogłabym zajadać się tymi tostami bez końca! Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki: – 5-6 kromek żytniego chleba razowego na zakwasie – 2 jajka – 100ml mleka – 1/3 łyżeczki: papryki słodkiej, oregano, tymianku – szczypta
Be Fit Be Strongniektórych restauracjach) podaje się na początek pajdę chleba ze smalcem a Włosi ... Włosi mają focaccia, najczęściej podaną z oliwą z oliwek lub aromatycznym olejem, którym należy ją obficie skropić lub po prostu w nim umoczyć. Jedni określają focaccia jako suchą bazę dla ciasta na pizzę (bez sosu pomidorowego i sera), ja jednak bardziej skłaniałabym się ku określeniu jej jako(...)rodzaju chlebka. Istnieje wiele odmian focaccia, od suchych, najczęściej z solą morską i ziołami, na którą znajdziecie przepis poniżej, jak i pulchnych, z pomidorami koktajlowymi, oliwkami czy figami. Można ją jeść ciepłą i zimną. Moją wersję (z suszonymi pomidorami i tymiankiem) obficie skropiłam zakupionym na Frymarku olejem rydzowym. Połączenie smakowe ... Nie do opisania! Symfonia
Garniec Magalieprzez kilka minut, aż się zeszkli. W garnku zagotować bulion wraz z ziołami, sosem sojowym, pomidorami z puszki i koncentratem. Dołożyć do wywaru zawartość patelni i gotować około 10-15 minut. Spróbować - jeżeli potrzeba, uzupełnić przyprawy w paprykę czy pieprz lub sól. Chleb pokroić w kostkę i zarumienić na patelni po podsmażaniu cebuli. Ser zetrzeć
Poezja Smaków - blog kulinarnyziaren, czasem polanych roztopionym masłem :) Ostatnio jednak ugotowałam większą porcję bobu i - o dziwo! - całkiem sporo go zostało. Pokusiłam się zatem o zrobienie pasty do chleba i, jak się okazało, był to strzał w dziesiątkę. Pasta zniknęła szybko, ale na pewno będę ją jeszcze robić, bo smakował nawet sąsiadce, która przy okazji została nią(...)bobu, który po zmieleniu daje bardzo gęstą i suchą masę.Do bobu dodać serek, zioła i przeciśnięty przez praskę czosnek. Wszystko razem dobrze wymieszać lub zmiksować blenderem. Pastę spróbować i doprawić według własnego smaku. ...pysznie smakuje świeży chleb z taką pastą :)Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennacałkowicie pominąć ten dodatek. Składniki na 2 porcje: 1 kg pomidorów 6 ząbków czosnku 1 cebula ok 500 ml bulionu warzywnego sól, pieprz, cukier, oregano, bazylia, oliwa 2 kromki chleba lub bagietki 2 plasterki żółtego sera Pomidory przeciąć na połówki i poukładać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ząbki czosnku obrać i również rozłożyć na blasze. Pomidory posypać z wierzchu(...)minut. Następnie zupę zmiksować aby miała gładką konsystencję i doprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem i ziołami. Zupę przed podaniem ozdobić kleksem śmietany, skropić kilkoma kroplami oliwy i posypać świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z serowymi grzankami. Serowe grzanki: kromki chleba lub bagietki posmarować cienko masłem, ułożyć na wierzch po plasterku sera i zapiec na patelni pod przykryciem
My simple kitchenSKŁADNIKI -kapusta średniej wielkości -kiszona 1 kg -wędzone skórki wieprzowe -2 kości schabowe wędzone PRZYPRAWY I ZIOŁA Ilość ziół i przypraw dajemy według własnego smaku
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Focaccia to popularne we Włoszech płaskie pieczywo mające najczęściej kształt prostokąta. Wierzch focacci polewa się oliwą, posypuje ziołami, można też dodać inne składniki. Jest
Przepisy na domowy ser i chlebLubię kiedy w moim domu pachnie świeżymi ziołami i przyprawami. Dlatego też tak lubię potrawy orientalne, aromat jaki się roznosi w czasie ich przygotowywania
Dzieje kuchennej Wiewióry