suszone. Co najmniej pięć porcji dziennie – więcej, jeśli możesz, najlepiej mieć szeroki wybór. Są to pokarmy bogate w niezbędne składniki odżywcze o niskiej zawartości kalorii. Wybierz pełnoziarniste odmiany chleba, ryżu i makaronu. Całe ziarna mają na ogół wyższą zawartość błonnika – jest to również dobre do trawienia. Ryby – białe ryby zawierają niską zawartość tłuszczu i kalorii(...)używać tahini (nasion sezamu) na chlebie? Używaj oliwy lub oleju rzepakowego jako zdrowego substytutu masła lub margaryny. Zalej warzywa kilkoma kroplami. Spróbuj dodać trochę oliwy z oliwek, czosnku i szczypiorku, aby przyprawić makaron. Lub zanurz chleb w dobrej oliwie z oliwek – jako alternatywa dla masła. Tahini może być również alternatywą dla masła. Używaj ziół i przypraw do przyprawiania potraw
ProstePesto.plłyżeczka ziół prowansalskich Przygotowanie : Do garnka z grubym dnem wrzucamy pokrojone w plastry chorizo. Kroimy cebulę w drobną kostkę i dorzucamy do chorizo. Przeciskamy czosnek do garnka. Podsmażamy przez kilka minut na małym ogniu. Dodajemy paprykę słodką i zioła prowansalskie. Dodajemy soczewicę oraz pomidory z puszki. Gotujemy do momentu aż większość wody wyparuje. Podajemy ze świeżym chlebem. Inne przepisy
CzarnawisienkaTak na rozgrzanie brzucha z rana takie kanapki sobie zrobiłam. Smakowały wybornie więc i Wam podaję przepis. Na listopadowe chłodne dni takie kanapki ucieszą domowników, polecam
Moje Małe CzarowanieDomowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie
Wymiar ZdrowiaDomowe pieczywo zawsze wprawia mnie w dobry humor. Lubię patrzeć jak ciasto rośnie, lubię czuć zapach pieczonego chleba czy bułek a do tego podając je później rodzinie wiem co jemy. A te domowe bułeczki pachnące ziołami, puszyste i z chrupiącą skórką to naprawdę coś pysznego ! Wypiekanie na śniadanie
Wymiar ZdrowiaDziś szybkie śniadanie ale jakże smaczne i pożywne. Lubicie pumpernikiel? ja uwielbiam ten jego kwaskowaty smak, jeśli nie lubicie weźcie inny chleb, ulubiony i też będzie
Moje Małe CzarowanieTakie oto pyszne śniadanie zaserwowałam któregoś dnia. Pracy mało, smaku dużo, zaspane oczy otwierają się szerzej, polecam gorąco. Ja tutaj użyłam chleba tostowego pełnoziarnistego, szynki prosciutto
Moje Małe CzarowanieTakie małe, pyszne kanapki, słoneczne, dlatego nazwałam je wiosennymi. Letnie kolory teraz zrobiły się od upałów trochę piaskowe, nazwa wiosenne idealnie tutaj pasuje. Robi się je
Moje Małe CzarowanieŚwietny chlebek , który robi się szybko i bardzo łatwo, z dodatkiem ziół, czosnku cebuli, idealny na każdą okazję do potraw z grilla , na różnego
Andzia Pichcijeżeli oczywiście można uznać, że fasolki może być zbyt dużo ;) ). Stwierdziłam, że wykorzystam jej część na zrobienie smarowidła do chleba. Smarowidła, które będzie składało się tylko z dwóch składników, ponieważ pod ręka miałam słoiczek suszonych pomidorów z ziołami. Pasta jest pyszna, przypomina w smaku hummus, a konsystencja pozwala na smarowanie kanapek, sucharków, czy postawienie słoiczka do chipsów. Spróbujcie
ChilliJemypowinien wydawać charakterystyczny głuchy dźwięk po uderzeniu go od spodu. Chleb wyjąć na kratkę i odłożyć do ostudzenia. Jeśli masz ciekawy przepis na danie, w którym wykorzystuje się zioła, wesprzyj mnie w propagowaniu wiedzy o nich i dołącz przepis do piątej edycji mojej akcji kulinarnej "Danie pachnące ziołami". Szczegóły po kliknięciu na baner. Zapraszam 😊 Po przeczytaniu
Weekendy w domu i ogrodzieNie wiem jak Wy, ale ja uwielbiam próbować nowych rzeczy, nowych smaków czy ich połączeń. Dlatego też marzyło mi się pesto lub cokolwiek ze świeżego czosnku
Karczma HonoriettyPrawdziwy chleb dla lenia. Mało pracy, dużo witamin i cennych składników mimo wypiekania. Dodałam bowiem tutaj pokrzywę, młode listki, przepłukaną na sicie, bo wówczas traci ona
Moje Małe CzarowanieSzybkie i pachnące bułeczki dziś dla Was mam. Bułeczki są o tyle fajne że choć drożdżowe nie potrzebują czasu na wyrastanie. Po zrobieniu od razu do
Moje Małe CzarowaniePodaje się do pieczywa, w temperaturze pokojowej, tak żeby wygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi(...)przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi czy królika. Można je też przygotowywać z tłustych tryb. Najbardziej lubię rillettes podane na pajdzie świeżo upieczonego chleba, posypane szczypiorkiem i z dodatkiem ogórka konserwowego . Mniam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaKiedy po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny(...)cenne. Wówczas niemal jesteśmy pewni, że chleb wyrośnie nam w tym czasie, jaki zaplanowaliśmy. Szybsze wyrastanie ciasta właściwego to jedno, drugie to smak chleba, dla mnie najważniejszy! Jeśli jeszcze ktoś z Was nie dodawał jabłka do zaczynu to bardzo polecam. Wracając do przepisu. Zielony owies można pominąć lub w zastępstwie dodać ulubione zioła lub inne zielsko nie zmieniając
Leśny Zakątekcebulka dymka garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek, kolendra Świeżo mielony pieprz sól morska kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek Grzanki 2 kromki pieczywa (użyłam naszego ulubionego chleba przepis znajdziecie tu ) 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól i pierz 1 mała główka czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie. Kromki chleba pokroiłam na mniejsze(...)chleb, skropiłam oliwą, posypałam solą, pieprzem i papryką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i podpiekłam na złoty kolor. Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki (nie jest to konieczne). Pokroić w średnią kostkę, położyć na sitku i posolić delikatnie- dobrze jest odstawić na kilka, lub kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła
Piekarz-Kucharz-Garkotłukziół zrobiła genialny efekt. Już nic więcej nie opowiadam tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze przepisy na kolację – chleb z garnka – bagietki – kajzerki – chleb pszenny na zakwasie – focaccia z rozmarynem – paluszki chlebowe grissini – cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto(...)łyżeczka soli Składniki na oliwę ziołową: – 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowa do wysmarowania blachy – 2 ząbki czosnku 3–4 łyżki stołowe posiekanych świeżych ziół, takich jak bazylia, tymianek i rozmaryn (lub 2 łyżki suszonych ziół) – grubo mielona sól, około 1 czubata łyżka PRZYGOTOWANIE: Do miski wlej połowę porcji wody (240 ml), 2 łyżeczki
nietylkopasta.plłyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię(...)oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Posyp bochenek odrobiną mąki i wstaw
Chilli Czosnek i OliwaCiabattę można podać na wiele sposobów, z solą morska, z blanszowaną cebulą, z ziołami, z serem, sezamem, dynią albo zwyczajnie solo. Po dodatki zajrzyjcie do Owocowego Raju Składniki ; 75 dag mąki pszennej opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli łyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego 150 ml letniego mleka(...)stopionym masłem, posyp sezamem. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększą objętość. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Zostaw do ostygnięcia.Źródło ,,upiecz swój chleb
Apetyczna babeczkaWitam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub
Uwaga Babcia Piecze Chlebpewno będą Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem, które tak naprawdę przygotowujemy z tego, co znajdziemy w lodówce. Składniki: - kromki chleba pszennego - żółty ser (u mnie Gouda) - kiełbasa krakowska (u mnie Pekpol Krakowska Sucha Kurpiowskie Specjały) - duży pomidor malinowy - zioła prowansalskie - pieprz czarny - sól
Kuchnia co dniadodajemy fasolę i kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem. Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli. Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez
Aromatyczne Podróżeulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :).Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie :).CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandrykońcu spróbować w wersji na słono i… stwierdzam, że smakują mi jeszcze bardziej! Papryka słodka, zioła, cebulka, ser i szynka, sprawiają, że mogłabym zajadać się tymi tostami bez końca! Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki: – 5-6 kromek żytniego chleba razowego na zakwasie – 2 jajka – 100ml mleka – 1/3 łyżeczki: papryki słodkiej, oregano, tymianku – szczypta
Be Fit Be Strong