chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:39/130)

Chleb pszenny na zakwasie pszennym z pokrzywą 153

Prawdziwy chleb dla lenia. Mało pracy, dużo witamin i cennych składników mimo wypiekania. Dodałam bowiem tutaj pokrzywę, młode listki, przepłukaną na sicie, bo wówczas traci ona

Moje Małe Czarowanie
Bułeczki musztardowe bez wyrabiania 105

Szybkie i pachnące bułeczki dziś dla Was mam. Bułeczki są o tyle fajne że choć drożdżowe nie potrzebują czasu na wyrastanie. Po zrobieniu od razu do

Moje Małe Czarowanie
Do chleba. Rillettes wieprzowe 144

Podaje się do pieczywa, w temperaturze pokojowej, tak żeby wygodnie było rozsmarować je na kromce chleba czy grzance. Do jego przygotowania wykorzystuje się tłuste części tuszy a po stopieniu w powstałym smalcu dusi się kawałeczki mięsa. Ważne jest dobre doprawienie rillettes ziołami i winem, które odparowuje zostawiając cały swój smak. A robiliście i jedliście już smalec z gęsi(...)przede wszystkim z wieprzowiny, ale może być także z kaczki, kury, gęsi czy królika. Można je też przygotowywać z tłustych tryb. Najbardziej lubię rillettes podane na pajdzie świeżo upieczonego chleba, posypane szczypiorkiem i z dodatkiem ogórka konserwowego . Mniam! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Chleb pszenno-żytni z tartym jabłkiem i zielonym owsem 229

Kiedy po raz pierwszy piekłam chleb z dodatkiem startego jabłka a był to rok 2012 myślałam, że to przypadek sprawił, iż ciasto szybciej wyrosło. Minęło kilka lat od upieczenia i publikacji pierwszego chleba z tartym jabłkiem. To już piąty raz i za każdym razem ciasto właściwe wyrasta szybciej. U mnie przeważnie ciasto chlebowe wyrasta w ciągu 2,5 godziny(...)cenne. Wówczas niemal jesteśmy pewni, że chleb wyrośnie nam w tym czasie, jaki zaplanowaliśmy. Szybsze wyrastanie ciasta właściwego to jedno, drugie to smak chleba, dla mnie najważniejszy! Jeśli jeszcze ktoś z Was nie dodawał  jabłka do zaczynu to bardzo polecam. Wracając do przepisu. Zielony owies można pominąć lub w zastępstwie dodać ulubione zioła lub inne zielsko nie zmieniając

Leśny Zakątek
Ekspresowa sałatka piknikowa 131

cebulka dymka garść ziół- bazylia oregano, kilka listków mięty cytrynowej, tymianek, kolendra Świeżo mielony pieprz sól morska kilka łyżek dobrej oliwy z oliwek   Grzanki 2 kromki pieczywa (użyłam naszego ulubionego chleba przepis znajdziecie tu  ) 1/2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki sól i pierz 1 mała główka czosnku 2 łyżki oliwy z oliwek   Wykonanie. Kromki chleba pokroiłam na mniejsze(...)chleb, skropiłam oliwą, posypałam solą, pieprzem i papryką. Wstawiłam do nagrzanego piekarnika(180 stopni) i podpiekłam na złoty kolor. Pomidory można sparzyć i obrać ze skórki (nie jest to konieczne). Pokroić w średnią kostkę, położyć na sitku i posolić delikatnie- dobrze jest odstawić na kilka, lub kilkanaście minut, aby pozbyć się nadmiaru soku. Pomidory przełożyć do salaterki, posiekać drobno zioła

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Focaccia z czosnkiem i ziołami 91

ziół zrobiła genialny efekt. Już nic więcej nie opowiadam tylko zapraszam na przepis. Polecane przepisy: – w jednym miejscu wszystkie moje najlepsze  przepisy na kolację –  chleb z garnka –  bagietki –  kajzerki – chleb pszenny na zakwasie –  focaccia z rozmarynem –  paluszki chlebowe grissini –  cebularze FOCCACIA Z CZOSNKIEM I ZOŁAMI Przygotowanie : 18-20 h Składniki ciasto(...)łyżeczka soli Składniki na oliwę ziołową: – 5 łyżek oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia + dodatkowa do wysmarowania blachy – 2 ząbki czosnku 3–4 łyżki stołowe posiekanych świeżych ziół, takich jak bazylia, tymianek i rozmaryn (lub 2 łyżki suszonych ziół) – grubo mielona sól, około 1 czubata łyżka PRZYGOTOWANIE: Do miski wlej połowę porcji wody (240 ml), 2 łyżeczki

nietylkopasta.pl
Elioti - cypryjski chleb z oliwkami i cebulą 184

łyżeczki soli 1 czubata łyżeczka drożdży instant 375 ml ciepłej wody 5 łyżek oliwy 130 g czarnych oliwek 1 mała czerwona cebula, posiekana 1 łyżka suszonej mięty (lub innych ziół) * mąkę pełnoziarnistą możesz zamienić na mąkę pszenną typ 650 Przygotowanie: W misce wymieszaj obie mąki, sól, drożdże i suszoną miętę. Dodaj oliwę i 3/4 wody. Zagnieć ciasto - najpierw robię(...)oliwkami. Zwiń ciasto jak roladę wzdłuż dłuższego boku, a następnie podwiń jego końce pod spód. Możesz też wygnieść ciasto, tak aby dodatki rozprowadziły się równomiernie po chlebie, ale tak jest prościej:) Przełóż chleb na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, przykryj ściereczką i odstaw na 45 min. do wyrośnięcia. Nagrzej piekarnik do 200 stopni C. Posyp bochenek odrobiną mąki i wstaw

Chilli Czosnek i Oliwa
Ciabatta 151

Ciabattę można podać na wiele  sposobów, z solą morska, z blanszowaną cebulą, z ziołami, z serem, sezamem, dynią albo zwyczajnie solo. Po dodatki zajrzyjcie do Owocowego Raju Składniki ; 75 dag mąki pszennej  opakowanie proszku do pieczenia opakowanie suszonych drożdży 2 płaskie łyżeczki soli  łyżeczka cukru 15 dag jogurtu naturalnego  150 ml letniego mleka(...)stopionym masłem, posyp sezamem. Ponownie przykryj i odstaw w ciepłe miejsce, aż wyraźnie zwiększą objętość. Piecz 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200C. Zostaw do ostygnięcia.Źródło ,,upiecz swój chleb

Apetyczna babeczka
Paluchy drożdżowe z sezamem lub makiem | z czosnkiem lub ziołami 228

Witam serdecznie Tym razem chciałabym zaproponować przepis na paluchy drożdżowe, paluchy są bardzo proste w przygotowaniu i smaczne, możemy do nich dodatkowo dodać zioła lub

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem 179

pewno będą Grzanki z serem, kiełbasą i pomidorem, które tak naprawdę przygotowujemy z tego, co znajdziemy w lodówce. Składniki: - kromki chleba pszennego - żółty ser (u mnie Gouda) - kiełbasa krakowska (u mnie Pekpol Krakowska Sucha Kurpiowskie Specjały) - duży pomidor malinowy - zioła prowansalskie - pieprz czarny - sól

Kuchnia co dnia
Chili Con Carne 150

dodajemy fasolę i  kukurydzę, dusimy na małym ogniu jeszcze około 10 minut. Na koniec doprawiamy wszystko świeżymi ziołami i mielonym cayenne. Opcjonalnie- podajemy posypane startym żółtym serem.  Chili con carne można serwować z ryżem (najlepiej basmati;), chlebem, jak również z plackami z tortilli. Jeżeli chcemy by potrawa była naprrawdę ostrrra, nie usuwamy z papryczki chili przez

Aromatyczne Podróże
Jogurtowy ser Labneh i kolorowe kulki serowe 184

ulubionych ziołach lub przyprawach, ułożyć ściśle w słoiku i zalać oliwą lub olejem (u mnie rzepakowy tłoczony na zimno). Olej powinien zakryć kulki serowe. Kulki serowe najsmaczniesze są po kilku dniach leżakowania w oleju, gdy przejdą aromatem ziół i przypraw. W lodówce można przechowywać je do około 3 tygodni. Kulki wyłowione z oleju rozsmarowywać na kromce chleba lub dodać

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
HUMMUS 160

indyka, pomidory, cebulę i paprykę. Pycha!W restauracjach bliskowschodnich hummus podaje się z ciepłym lavashem (rodzaj chleba). Macza się chleb w smarowidełku i zajada ze smakiem :).Mój ulubiony hummus jest bez żadnych dodatków. Można do niego wkroić chilli, zioła. Co tylko pragniecie :).CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU

Przepisy Aleksandry
Żytnie tosty francuskie z serem i szynką 173

końcu spróbować w wersji na słono i… stwierdzam, że smakują mi jeszcze bardziej! Papryka słodka, zioła, cebulka, ser i szynka, sprawiają, że mogłabym zajadać się tymi tostami bez końca! Koniecznie musicie ich spróbować! Składniki: – 5-6 kromek żytniego chleba razowego na zakwasie – 2 jajka – 100ml mleka – 1/3 łyżeczki: papryki słodkiej, oregano, tymianku – szczypta

Be Fit Be Strong

Proponowane wyszukiwania