chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:48/130)

Bruschetta z truskawkami i balsamico 140

pleśniowy, posypać bruschettę ziołami np. bazylia, miętą, czy melisą. Ostatnio robiłam sos balsamico do sałatki z truskawkami. Ciągle te truskawki powiecie, ale co ja zrobię, że w czerwcu najbardziej lubię truskawki, w różnych daniach, na słodko, czy wytrawnie. Bruschetta z truskawkami i balsamico, z dodatkiem sera jest idealna w smaku. Polecam. 2 kromki chleba żytniego 1 łyżka oliwy

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Keks wytrawny 166

Keks wytrawny Keks zazwyczaj kojarzy się z bakaliami. Jednak nie bardzo wiedziałam jak nazwać dzisiejszy wypiek. Ciasto wytrawne, chleb naszpikowany dodatkami... Został więc keks. Przyrządza się go szybko. Ciasto jest trochę muffinkowe, ale pieczone w jednej formie. A do czego pasuje? Na śniadanie, do wszelakich sałat, do czystych zup, na przyjęcia z zimnym bufetem lub piknik. Składniki na 1 keksówkę(...)połówek suszonych pomidorów 80 g salami 125 g sera mozzarella (osączonego z zalewy) 6 czarnych oliwek 6 zielonych oliwek 140 g mąki pszennej 100 g mąki pszennej 1 łyżeczka ziół prowansalskich ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki pieprzu 1½ łyżeczki proszku do pieczenia 4 jaja 125 ml szklanki mleka 50 ml kefiru lub maślanki garść listków bazylii 3-4 łyżki oliwy z pomidorów

Pełny talerz
Zupa pomidorowa z pęczakiem 161

łyżki koncentratu pomidorowego 2 szklanki przecieru pomidorowego (passaty) 1 puszka krojonych pomidorów z sokiem 2/3 szklanki słodkiej śmietanki 2/3 szklanki pęczaku, przepłukanego do smaku cukier, sól i pieprz , zioła do pizzy - ok. 1 łyżki ew. przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, maggi Podudzia lub skrzydełka z kurczaka włożyć do większego garnka, zalać 4 szklankami wody i gotować(...)wykorzystać do drugiego dania lub pasty do chleba lub obrać ze skóry i kości, pokroić i włożyć z powrotem do zupy. Do wywaru wlać passatę, pomidory i koncentrat pomidorowy. Po ok. 10 minutach zabielić zupę słodką śmietanką. Dodać posiekaną natkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem, cukrem, przyprawą warzywną, maggi i ziołami

Czerwień i błękit
Bułeczki ze szpinakiem i fetą - poğaça 183

podwieczorek. Mam nadzieję, że umilą również Waszą przekąskę:) Bułeczki pogaca znane są także w kuchni bałkańskiej i węgierskiej. Ich nazwa wywodzi się z łaciny - panis focacius oznacza chleb pieczony w palenisku i rzeczywiście pierwsze bułeczki pieczono w popiele pozostałym po wypaleniu ogniska, zanim przestawiono się na współczesne piekarniki.  Uwagi techniczne:W Turcji poğaça często przygotowuje się(...)się poğaça z nadzieniem z oliwek, mielonej wołowiny, kiełbasy sucuk, tłuczonych ziemniaków czy sera Feta. Ja postawiłam na mieszankę sera feta, szpinaku i ziół. A tak bułeczki wyglądają w środku: Pogaca ze szpinakiem, fetą i ziołami na 14 szt.wzorowałam się na tym przepisieczas przygotowania: ok. 1,5 godz.Składniki:na ciasto: 7 g suszonych drożdży (1 opakowanie

Chilli Czosnek i Oliwa
Gazpacho andaluz 76

Słowo „gazpacho” (czyt. gazpaczo) ma arabski źródłosłów i oznacza „moczony chleb”. Gazpacho jest tylko jedne! Oryginalne, które powstało prawdopodobnie w Sewilli, ale odmian zupy jest wiele – w Jerez na wierzchu dodaje się surową cebulę, a w Maladze przygotowuje się ją na badzie bulionu cielęcego i ozdabia winogronami lub migdałami; W Cadiz podają ją zimą(...)czosnku, octu winnego, przypraw i świeżych ziół – proste, prawda? Tradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów ( kupicie na platformie zakupowe LokalnyRolnik.pl ) – 700 g zielonych ogórków – 2 czerwone papryki – 3 małe ząbki czosnku – 1 skibka chleba (pokrojony razem ze skórką

Szybko Tanio Smacznie
Gazpacho andaluz 107

Słowo „gazpacho” (czyt. gazpaczo) ma arabski źródłosłów i oznacza „moczony chleb”. Gazpacho jest tylko jedne! Oryginalne, które powstało prawdopodobnie w Sewilli, ale odmian zupy jest wiele – w Jerez na wierzchu dodaje się surową cebulę, a w Maladze przygotowuje się ją na badzie bulionu cielęcego i ozdabia winogronami lub migdałami; W Cadiz podają ją zimą(...)czosnku, octu winnego, przypraw i świeżych ziół – proste, prawda? Tradycyjne gazpacho jest przygotowane w glinianej misce, która nadaje zupie specyficzny posmak. Do przygotowania zupy potrzebujemy: – 1 kg pomidorów ( kupicie na platformie zakupowe LokalnyRolnik.pl ) – 700 g zielonych ogórków – 2 czerwone papryki – 3 małe ząbki czosnku – 1 skibka chleba (pokrojony razem ze skórką

Szybko Tanio Smacznie
Tosty z krewetkami 74

pożywne, spróbujcie! Course Przekąski Cuisine International Keyword krewetki, warzywa Prep Time 10 minutes Cook Time 5 minutes Total Time 15 minutes Servings 2 Author Anna Ingredients 4 kromki chleba tostowego 6 sztuk krewetek 1/2 średniej cebuli zielona kolendra świeża papryczka chilli 6 sztuk listków szałwii 1 średni pomidor 2 łyżeczki musztardy francuskiej 2 łyżeczki majonezu 6 sztuk kaparów rukola sól(...)pieprzu i ewentualnie ulubionego zioła np: tymianku, rozmarynu, oregano... Usmażone krewetki wyjąć na ręcznik papierowy, aby ociekły z nadmiaru tłuszczu. Na czystej patelni rozgrzać kolejną porcję tłuszczu, usmażyć czyste, suche listki szałwii, szałwię smażymy na wolnym ogniu z dwóch stron, po usmażeniu wyjąć na ręcznik papierowy. Pomidory i cebulę pokroić w plasterki. Chleb tostowy opiec w tosterze

SprawdzonaKuchnia.pl
Chlebek ziołowy odrywany przepyszny! :) - Thermomaster 2 104

robocie wyrabia się na średnich obrotach ok. 3 minut. Ciasto odstawić na chwilę, przykryć ściereczką. W tym czasie przygotować masło ziołowe. Zioła, cebulę, czosnek rozdrobnić blenderem. Dodać masło oraz sól i ponownie zblendować. Jeśli nie posiadamy blendera zioła i warzywa drobno posiekać a następnie dodać masło rozgniecione widelcem. Dodać sól i wymieszać,  Ciasto rozwałkować na grubość(...)piekarnika, odstawić na 10 minut i wyjąć z keksówki. Chleb smakuje najlepiej na ciepło, ale na zimno jest również bardzo dobry. Smacznego! Przygotowanie w robocie Thermomaster: Wszystkie składniki na ciasto dodać do dzbana robota. Wyrobić ciasto. 3 minuty/ obroty 2. Ciasto wyjąć przykryć ściereczką. Przygotować masło ziołowe. Zioła,czosnek, cebulę rozdrobnić 8 sekund/ obroty 5 Dodać miękkie masło oraz

Kulinarne przygody
Crumble z pomidorami 232

pomidorami. Właśnie tak. Wymyśliłam sobie crumble z pomidorami. Danie jest z kategorii bardzo prostych, banalnych wręcz, ale jednocześnie genialnych. Wszystkie smaki przenikają się i uzupełniają. Słodycz pomidorów, aromaty ziół i czosnku, oliwa. Wszystko to ukryte pod idealnie chrupiącą serową skorupką. Danie jest tak zachwycająco lekkie, że nadaje się na śniadanie. Z miską sałaty z lekkim winegretem na obiad, a później(...)ząbki czosnku kilka gałązek oregano i tymianku chlust oliwy mniejszy chlust octu (użyłam malinowego, ale dobry będzie też balsamico, winny lub jabłkowy) sól morska Kruszonka 4-6 kromek czerstwego chleba pełnoziarnistego (w sumie po podsuszeniu powinno wyjść ok. 100 g) 3 łyżki płatków owsianych 1 łyżka mielonych migdałów 2 łyżki masła 50 g startego twardego sera (u mnie miks parmezanu

Pełny talerz
Chleb żytni na zakwasie z suszonymi pomidorami i oliwkami. 135

trochę inny. Chleb ma chrupiącą skórkę, wilgotny i bardzo aromatyczny miękisz. Bardzo dobrze smakuje z dodatkami w wersje wege: hummusem, żółtym serem, twarożkiem smakowym, pomidorem. Składniki: 210 g mąki żytniej typ 720 110 g mąki żytniej typ 2000 150 g aktywnego zakwasu żytniego  1 płaska łyżeczka soli himalajskiej 4 łyżki siemienia lnianego 2 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich 1 płaska(...)oleju 12 czarnych, drylowanych oliwek 370 ml letniej wody Przygotowanie: Suszone pomidory pokroić w paseczki, oliwki przekroić na pół. Suche składniki wymieszać w misce, dodać pokrojone pomidory, oliwki, zioła, zakwas i wodę.  Wymieszać dokładnie, przykryć miskę folią i pozostawić ciasto w ciepłym miejscu na 12 godzin. Po tym czasie przełożyć ciasto do foremki (25 x 12 cm) wysmarowanej

Codziennik Kuchenny
Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii 117

Przepis na zupę pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany". Jak pisze autorka: Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z POKRZYWĄ 108

Ten chleb piekę regularnie, bardzo go lubię :-) . Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Focaccia z szalotką 187

Focaccia to pyszny chlebek który w zależności od regionu Włoch jest inny, a każdy rodzaj pyszny. Dziś prezentuje focaccię z szalotką, bardzo aromatyczną i pyszną. Chlebki

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta ziołowa 143

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi 124

Dziś kolejny pyszny chleb na dzikich drożdżach, uwielbiam sprawdzać z czego one się urodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał

Moje Małe Czarowanie

Proponowane wyszukiwania