chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:49/130)

chleb z suszonymi pomidorami 154

Dawno już nie brałam udziału w akcji wypiekanie na śniadanie . Kiedy zobaczyłam, że na ten weekend planowane jest wspólne pieczenie chleba, bardzo się ucieszyłam. Póki co mam jeszcze poświąteczny "przesyt" słodyczy, jeszcze kilka zaległych przepisów z tamtego okresu do zamieszczenia na blogu;) Wytrawne pieczenie znacznie bardziej mi odpowiada. Nie wiedziałam tylko, czy w natłoku zajęć uda mi się zdążyć(...)pomidory, i zioła, wielbiciele tych smaków będą zachwyceni. Zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek, później skórka też mięknie. Do słodkich dodatków się nie nada, ale będzie wyśmienity z wszelkiego rodzaju sałatkami, wędlinami, serami i warzywami. Mnie najbardziej smakował z serem pleśniowym i oliwkami:) składniki: 400 g mieszanki mąk do wypieku chleba (wymieszałam ze sobą różne

6niebo
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 171

Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu (od 9 do nawet(...)upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 370g mąki pszennej, typ 650 (bułkowa) lub 750 (podstawowa chlebowa) mąka do podsypania 7-8g drożdży instant (jedno opakowanie) 300ml mleka 60-80g dobrego, ostrego, sezonowanego sera cheddar 1 płaska łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka stołowa mieszanych ziół- oregano, tymianku

Karo in the Kitchen
Grzanki czosnkowe a'la pizza 109

Prosty i szybki pomysł na przekąskę imprezową czyli grzanki czosnkowe a'la pizza z salami, mozzarellą, oliwkami i ziołami.  Składniki :  Masło czosnkowe

Czarnawisienka
Surówka z młodej kapusty z papryką 115

Bardzo pyszna surówka, którą szybko możemy przygotować. -- Skład: mała główka kapusty, 3 połówki papryki w różnych kolorach, 5 łyżek oleju, sól pieprz, zioła. Kapustę obieramy

chleba naszego
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 146

Szybki i łatwy chleb do zrobienia.Nie trzeba go ugniatać ani wyrabiać,w wystarczy parę ruchów , aby składniki się połączyły i gotowe.Przepis od dwóch kudłatych hi hi kucharzy , którzy na swych rączych motocyklach przemierzali Irlandię szukając swojskich SMAKÓW.Polecam przepis. 45 DAG.MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA) 350ML.MAŚLANKI   DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO(...)JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ.WYŁOŻYĆ CIASTO NA WYSMAROWANY PAPIER OLIWĄ Z OLIWEK(CHLEB POSMAROWAĆ TEŻ OLIWĄ) .PIEC

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kebab ormiański 257

kuchni ormiańskiej rządzą, przede wszystkim, bardzo specyficzne zioła - rzadko dostępne na naszym rynku, jednak przy odrobinie chęci da się je zastapić podobnymi rodzimymi. Można też wybrać sie za naszą wschodnią granicę - na Ukrainie jest dość duży wybór przypraw do kuchni ormiańskiej. Oryginalnie Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu(...)warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się za to nie obrazi Tradycyjnie do mies ormiańskich podawana jest ,,sałatka" z cebuli pietruszki i tak też

sierotka maRysia w kuchni
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 158

chociaż raz w tygodniu, musi być u nas świeży, domowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki:250g mąki żytniej,250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości
Smalec ze ze śliwką i rozmarynem, oraz z jabłkiem i tymiankiem 204

góry zawsze się znajdzie stoisko ze smalcem do tego nierówno ucięta pajda chleba i oczywiście ogórek kiszony. Taki wakacyjny zestaw a jak smakuję ! Robi się go szybko a co damy do naszego smalcu pozostaję już naszą wyobraźnią smakową. Bardzo lubi towarzystwo papryki, cebulki, jabłka, śliwki, ziół i tak bym mogła wymieniać i wymieniać :) Najlepiej smakuję z domowym pieczywem. SKŁADNIKI (porcja(...)kwasowość i ten bajeczny kolor. Jak zobaczyłam śliwki na straganie nie mogłam się oprzeć, aby tego w taki sposób nie połączyć :)Idealnie smakuję z ogórkiem kiszonym i na upieczonym chlebie na zakwasie <3Smalec robiony od lat wielu a tak nadal nam smakuję

Basia w kuchni
Pasta wątróbkowa do chleba 121

Pasty, aromatyczne smarowidła do chleba i domowe pasztety to ulubione dodatki do codziennych kanapek i słonych przekąsek. Ta błyskawiczna do przygotowania pasta ze smażonej wątróbki podbije twoje kubki smakowe aksamitną konsystencją i aromatem ziół. Możesz dodać każde ulubione. Pasztecik wątróbkowy podałam z kiełkami czerwone kapusty. Kiełki to dodatkowa porcja witaminy C i antyoksydantów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
LECZO 101

Leczo z samych warzyw i ziół przesmażone na oliwie jest najlepsze na świecie! Dodatkiem niech będą dania z ziemniaków, np. kopytka, kluski śląskie, puree, wszelakie placki czy te z ziemniaków czy innych warzyw. Pajda chleba, bagietka, wszelakie kasze, makarony czy ryż pasują jak nic. Leczo z warzyw sprawdzi się na obiad dosłownie o każdej porze roku. W zależności od sezonowości

Zasmakuj Kuchni
Zapiekanka chlebowa z kiełbasą i pieczarkami 188

rumienimy na patelni, przekładamy na pieczarki. dodajemy pokrojoną w kosteczkę paprykę. 4. Pozostałe kromki chleba kroimy w kostkę, lekko nasączamy mlekiem i wykładamy na wierzch zapiekanki. Całość Zalewamy jajkami wymieszanymi ze śmietaną, odrobiną soli i pieprzem, posypujemy tartym żółtym serem. Można posypać dowolnymi ziołami. 5. Pieczemy w 180 st. C przez ok 20-30 minut, do momentu

Kuchnia domowa Ani
Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów 121

może dlatego dzieciom bardziej "podeszła";)). Ale mogą to być dowolne pomidory z oleju - z ziołami, nawet z pestkami dyni (tych pestek jest w słoikach na tyle mało, że nie zmienią znacząco smaku całości). Pasta ze słonecznika i suszonych pomidorów to doskonałe smarowidło do chleba, ale nie tylko. Możesz posmarować nią placki tortilli lub wytrawne naleśniki przed nałożeniem nadzienia

Kolorowy Przepisownik
Kanapki dla dzieci 279

pyszne i można fajnie przy ich robieniu spędzić czas z dzieckiem :-))). Miłego dzionka :-)) Składniki: chleb (u mnie razowy ze słonecznikiem, może być pumpernikiel lub inny) rzodkiewki pomidorki koktajlowe sałata oliwki szczypiorek natka pietruszki ogórek świeży lub kiszony papryka marchewki serek naturalny lub z ziołami ser żółty jajko masło dobrej jakości Wszystkie warzywa myjemy, kroimy (wykrawamy noski, usta), szczypior

kruche babeczki
Mielonka ze ścinek (tzw- mięso gulaszowe) 94

maszynce nr.8 siatka nr.8 -ścinki wieprzowe 1kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -peklosól 16 g/kg -czosnek świeży 3-4 ząbki na kg -pieprz czarny3g/kg -pieprz ziołowy białowieski 2g/kg -18 ziół ojca Mateo 3g/kg -papryka suszona płatek 14g/kg -woda 10%   WYKONANIE  Kupione ścinki peklujemy czas 2 dni. Jeśli są jakieś większe kawałki tniemy je na mniejsze kawałki około(...)zrobić fajną kiełbaskę. Jak widać na zdjęciach mielonka wyszła fajnie jest wszystko co powinno być w mielonkach tego typu. Mamy sporą ilość pysznej galaretki, smalczyk pod wieczkiem do posmarowania chleba i samo mięso. Mielonka z takiego mięsa jest smaczna konsystencja odpowiednia, więc polecam. Smacznego

Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.
Chleb z cukinią i porem 195

łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko(...)godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi objętość.Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok. Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno

Grunt to przepis!

Proponowane wyszukiwania