chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:49/130)

Acquacotta - uboga zupa warzywna z Toskanii 115

Przepis na zupę pochodzi z książki Aleksandry Seghi "Słodkie pieczone kasztany". Jak pisze autorka: Potrawa na która przepis podaję, przypomina o dawnych dziejach i

Moje Małe Czarowanie
CHLEB Z POKRZYWĄ 103

Ten chleb piekę regularnie, bardzo go lubię :-) . Czytaj więcej »

Kasia Sarna
Focaccia z szalotką 185

Focaccia to pyszny chlebek który w zależności od regionu Włoch jest inny, a każdy rodzaj pyszny. Dziś prezentuje focaccię z szalotką, bardzo aromatyczną i pyszną. Chlebki

Moje Małe Czarowanie
Ciabatta ziołowa 139

Ciabatta czyli "płaski chleb" rodem z włoskich spiżarni tylko trochę pozmieniane są mąki. Dzięki temu chleb wyszedł bardzo treściwy i wilgotny, polecam na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z truskawek z czipsami truskawkowymi 121

Dziś kolejny pyszny chleb na dzikich drożdżach, uwielbiam sprawdzać z czego one się urodzą a z czego nie. Z truskawek zrodziły się pięknie i stąd powstał

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z wody zakwasowej marchwiowo - pietruszkowej z tartą marchewką 143

Zrobiłam wodę, starłam marchewkę, zrobiłam zakwas a potem to już samo rosło a chleb fajny, sprężysty miąższ,wilgotny od marchewki, chrupiąca skórka, taki rezultat mnie zaskoczył

Moje Małe Czarowanie
Makaron z duszoną cebulą i kiełbaską 93

będą na topie! Duszone do miękkości w połączeni z makaronem ?!? No a jak?!? Wcześniej z chlebem, teraz w połączeniu z makaronem…boVsko!  Składniki 300 g makaronu fusilli 2 cebule 300 g cienkich kiełbasek śląskich 50 ml oleju 1 łyżka koncentratu pomidorowego ulubione świeże zioła sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron(...)ogniu) dusimy, razem z kiełbaskami, na wolnym ogniu. Następnie dodajemy koncentrat, dokładnie składniki mieszamy. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Do makaronu dodajemy sos. Składniki łączymy, posypujemy ulubionymi, świeżymi ziołami. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent

R'n'G Kitchen
Grzanki z serami, ziołami i jeżynami 92

kilka gałązek świeżego rozmarynu kilka gałązek świeżego tymianku pół szkalnki jeżyn czarny pieprz   Przygotowanie Chleb tostowy opiekłem na złoty kolor (można użyć bagietki). Skropiłem je kilkoma kroplami oliwy, posypałem rozkruszonym serem pleśniowym i startym parmezanem. Na każdej grzance na wierzchu rozłożyłem świeże zioła i jeżyny. Oprószyłem świeżo zmielonym pieprzem. Wstawiłem do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 stopni

R'n'G Kitchen
Chlebek z serami 106

ważne robi się go błyskawicznie. możecie użyć nawet lekko starego chlebka. Cały bochenek chleba najpierw przeciąć wzdłuż, ale nie do samego końca. następnie w poprzek w 3 cm odstępach. Lekko rozszerzyć i polać oliwą z oliwek o dowolnym smaku. posypać suszonymi ziołami, czosnkiem posiekany bardzo drobno. Dodatkowo wcisnąć serek topiony i potarty twardy ser. Górę chlebka polać oliwą

Kuchnia Pokoleń
Chleb pszenny z czosnkiem niedźwiedzim 146

Pyszny, aromatyczny bochenek dziś dla Was mam. Robi się chlebek szybko, szybko rośnie ale nie można się potem doczekać bo za wolno stygnie. Pachnie w całym

Moje Małe Czarowanie
Pulled pork czyli całkiem poszarpana wieprzowina 140

Pulled pork to metoda gotowania wieprzowiny długo i namiętnie. Zwłaszcza jak pachnie w całym domu to jest bardzo namiętnie aby nie otworzyć piekarnika i zjeść chociaż

Moje Małe Czarowanie
Chleb żytni z wodą z kiszonych ogórków, ziarnem żyta i koperkiem 156

Moja propozycja na dziś to chlebek bo je kocham piec i piekę dużo. Ten chleb zauroczył mnie chociażby tym że pachnie latem i ogórkami małosolnymi. Jest

Moje Małe Czarowanie
Kulki serowe w zalewie oliwnej 150

serek jogurtowy, będzie doprawiony płatkami chili. Ja już nie kupuję serków śniadaniowych do rozsmarowywania na chlebie, gdyż ten robiony z jogurtu jest idealny, bez konserwantów i wspomagaczy. Zrobiłam tym razem tego serka trochę więcej i postanowiłam z niego zrobić kulki serowe obtoczone w ziołach i zalać je oliwą. Z serka, który wisiał 3 dni i był bardziej zwarty zrobiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
chleb z suszonymi pomidorami 127

Dawno już nie brałam udziału w akcji wypiekanie na śniadanie . Kiedy zobaczyłam, że na ten weekend planowane jest wspólne pieczenie chleba, bardzo się ucieszyłam. Póki co mam jeszcze poświąteczny "przesyt" słodyczy, jeszcze kilka zaległych przepisów z tamtego okresu do zamieszczenia na blogu;) Wytrawne pieczenie znacznie bardziej mi odpowiada. Nie wiedziałam tylko, czy w natłoku zajęć uda mi się zdążyć(...)pomidory, i zioła, wielbiciele tych smaków będą zachwyceni. Zaraz po upieczeniu ma chrupiącą skórkę i delikatny, mięciutki środek, później skórka też mięknie. Do słodkich dodatków się nie nada, ale będzie wyśmienity z wszelkiego rodzaju sałatkami, wędlinami, serami i warzywami. Mnie najbardziej smakował z serem pleśniowym i oliwkami:) składniki: 400 g mieszanki mąk do wypieku chleba (wymieszałam ze sobą różne

6niebo
Chleb serowy pszenny – bez zagniatania 153

Chleb pszenny na drożdżach, bez wyrabiania. Wszystkie składniki wystarczy tylko wymieszać. Ten jest zrobiony z dodatkiem ostrego, wyraźnego sera. Uniwersalny i pyszny – smakuje wybornie i z wędliną, i z dżemem. Cheddar to angielski twardy ser podpuszczkowy, produkowany z krowiego mleka. Jest to ser twardy i dojrzewający – do uzyskania pełni smaku potrzebuje odpowiedniej temperatury, wilgotności i czasu (od 9 do nawet(...)upieczony chleb na kratce, tak by dać ujście wilgoci. Kroimy dopiero po całkowitym ostygnięciu. SKŁADNIKI 370g mąki pszennej, typ 650 (bułkowa) lub 750 (podstawowa chlebowa) mąka do podsypania 7-8g drożdży instant (jedno opakowanie) 300ml mleka 60-80g dobrego, ostrego, sezonowanego sera cheddar 1 płaska łyżka cukru 1 płaska łyżeczka soli 1 łyżka stołowa mieszanych ziół- oregano, tymianku

Karo in the Kitchen
Grzanki czosnkowe a'la pizza 97

Prosty i szybki pomysł na przekąskę imprezową czyli grzanki czosnkowe a'la pizza z salami, mozzarellą, oliwkami i ziołami.  Składniki :  Masło czosnkowe

Czarnawisienka
Surówka z młodej kapusty z papryką 109

Bardzo pyszna surówka, którą szybko możemy przygotować. -- Skład: mała główka kapusty, 3 połówki papryki w różnych kolorach, 5 łyżek oleju, sól pieprz, zioła. Kapustę obieramy

chleba naszego
IRLANDZKI CHLEB SODOWY 120

Szybki i łatwy chleb do zrobienia.Nie trzeba go ugniatać ani wyrabiać,w wystarczy parę ruchów , aby składniki się połączyły i gotowe.Przepis od dwóch kudłatych hi hi kucharzy , którzy na swych rączych motocyklach przemierzali Irlandię szukając swojskich SMAKÓW.Polecam przepis. 45 DAG.MĄKI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SOLI 1 PŁASKA ŁYŻECZKA SODY(NAPRAWDĘ PŁASKA) 350ML.MAŚLANKI   DODATKI: ~~~~~~~~~~~~~~ MOŻE BYĆ-KIEŁBASA CHORIZO(...)JEST Z MAKIEM) -ZIOŁA ESTRAGON -SUSZONE POMIDORY ITP. ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ w DUŻEJ MISCE ZROBIĆ DOŁEK W MĄCE,DODAĆ SÓL I DODATKI JAKIE CHCEMY,WLAĆ MAŚLANKĘ,I LEKKO WYROBIĆ( CHWILKĘ TYLKO, ABY CIASTO SIĘ POŁĄCZYŁO ) .MOŻNA ZROBIĆ CHLEBEK OKRĄGŁY LUB BUŁKI.CHLEBEK NACIĄĆ PŁYTKO NA KRZYŻ I LEKKO SPŁASZCZYĆ.WYŁOŻYĆ CIASTO NA WYSMAROWANY PAPIER OLIWĄ Z OLIWEK(CHLEB POSMAROWAĆ TEŻ OLIWĄ) .PIEC

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Kebab ormiański 236

kuchni ormiańskiej rządzą, przede wszystkim, bardzo specyficzne zioła - rzadko dostępne na naszym rynku, jednak przy odrobinie chęci da się je zastapić podobnymi rodzimymi. Można też wybrać sie za naszą wschodnią granicę - na Ukrainie jest dość duży wybór przypraw do kuchni ormiańskiej. Oryginalnie Kebaby ormiańskie podawane są w lawaszu - czyli odmianie chleba, przypominający bardziej cieniutki placek składający się z wielu(...)warste. O tym jak robi się lawasz i jaka jest historia tego chleba proponuję przeczytać sobie TUTAJ . Jednak osobiscie nie widizalam go nigdy w polskich sklepach dlatego my spokojnie, jeśli nie mamy gdzie go kupić, możemy użyć zwykłej tortilli - myślę, że nikt się za to nie obrazi Tradycyjnie do mies ormiańskich podawana jest ,,sałatka" z cebuli pietruszki i tak też

sierotka maRysia w kuchni
Chleb z ziarnami i suszonymi morelami 149

chociaż raz w tygodniu, musi być u nas świeży, domowy chlebek:):) Oczywiście stale eksperymentuję, dlatego zawsze jest inny:) Tym razem upiekłam pszenno-żytni chlebek z dużą ilością ziaren i ziół oraz słodkich, suszonych moreli i odrobiny orzechów włoskich. Połączenie okazało się naprawdę bardzo smaczne;) Składniki:250g mąki żytniej,250g mąki pszennej pełnoziarnistej, 50g zmielonych orzechów włoskich (użyłam BackMit(...)elastyczne ciasto. Uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Morele drobno pokroić, wymieszać ze słonecznikiem, mieszanką posypać wyrośnięte ciasto. Szybko wyrobić.  Uformować okrągły bochenek chleba, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i naciąć płytko w kilku miejscach na skos. Piec ok. 60min w temp. 200st

Z miłości do słodkości

Proponowane wyszukiwania