chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:49/130)

Chleb z cukinią i porem 213

łyżka oliwy z oliwek + oliwa do posmarowania chleba przed pieczeniem 1 łyżeczka soli do ciasta + 1 łyżeczka soli do zasypania cukinii 75g cukinia - startej na grubych oczkach tarki i dobrze odciśniętej z soku 50g pora - pokrojonego w półkrążki, sparzonego i odciśniętego z wody ulubione przyprawy - u mnie po łyżce ziół prowansalskich i przyprawy greckiej Do dużej miski przesiać przez sitko(...)godz. w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - aż podwoi objętość.Cukinię wyszorować szczoteczką pod bieżącą wodą i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach - wraz ze skórką, doda ona koloru chlebowi. Posolić 1 łyżeczką soli i odstawić na 30 min., aby puściła sok. Pora poszatkować w półkrążki, sparzyć na sitku gorącą woda i odstawić do ostygnięcia.Do wyrośniętego ciasta chlebowego dodać mocno

Grunt to przepis!
Deska serów, wędlin i przekąsek na imprezę 58

połączeniu z owocami. Półtwarde sery Gouda : popularna, o kremowej teksturze i słodkawym smaku. Doskonała na desce i do kanapek. Edam:  lekko słony i orzechowy, dobrze komponuje się z chlebem i owocami. Twarde sery Parmezan : włoski klasyk, intensywny, lekko pikantny, doskonały starty. Cheddar : angielski ser, dostępny w wariantach od łagodnego po bardzo ostry. Idealny do kruchych krakersów. Sery z pleśnią(...)chrupkości i orzeźwienia. Oliwki: zielone lub czarne, nadają desce śródziemnomorski charakter.  Zioła bazylia, tymianek rozmaryn: nie tylko dekorują deskę, ale również mogą być dodawane bezpośrednio do serów czy wędlin, wzmacniając ich smak. Jadalne kwiaty : takie jak bratki czy nagietki, dodają koloru, uroku i delikatnego smaku. Chleb i krakersy: podawaj różnorodne - od ciemnych, ziarnistych pieczyw po delikatne, chrupiące krakersy

Moja Książka Kucharska
Chleb domowy bez wyrabiania, wyrastania i czekania 205

Skład: mąka typ 650 1 kilogram, pół kostki drożdży, woda ciepła 1 litr, cukier 4 łyżki, sól 2 łyżki, ocet 4 łyżki, opcjonalnie jakieś dodatki

chleba naszego
wegański owsiany chleb 178

upiec chleb samemu, przysięgam, że jest smaczniejszy i co najważniejsze, mamy pewność, że jest on zdecydowanie zdrowszy! SKŁADNIKI: szklanka płatków owsianych górskich szklanka otrębów owsianych 20g drożdży łyżka czarnego sezamu łyżka siemienia lnianego łyżka babki płesznik łyżka chia szałwii odrobina mleka roślinnego ok 1.5 szklanki wody łyżka mielonego lnu przyprawy: curry, papryka słodka, płatki chilie, majeranek, zioła prowansalskie, suszone(...)składników, mieszamy , dodajemy wody - odstawimy i przykrywamy do urośnięcia  po kilkunastu min, sprawdzamy, czy drożdże urosły,  jeśli trzeba, dolewamy wody ciasto przekładamy do aluminiowej formy do pieczenia chleba, bądź innej- wyłożonej papierem do pieczenia całość pieczemy ok 50 min w 180 stopniach

healthy dreams
Domowy smalec do smarowania chleba. 157

słoiczek około 70 dkg świeżej słoniny twoje ulubione zioła, przyprawy Sposób wykonania :   S łoninę mielimy w maszynce do mielenia na dużych oczkach ( można też drobno pokroić nożem ). Wkładamy do rondla lub patelni najlepiej z kamienną powłoką , wtedy nic nam się nie będzie przypalać. Słoninę topimy na najmniejszym ogniu przez około 1 godzinę , do momentu, aż przestanie się pienić(...)naturalny zwierzęcy tłuszcz, jest dużo zdrowszy niż wszystkie margaryny do smarowania chleba !!! Ja smaruję tylko nim, margaryn nie kupuję już od kilku lat. Polecam ten przepis ! :)   Najlepiej topić słoninę w naczyniach z powłoką kamienną Czas topienia to około 1 godziny Do smalczyku możesz dodać swoje ulubione zioła, przyprawy

Przepisy i porady kulinarne
Różne oblicza włoskiej pizzy 122

jest jedzona w Genui na praktycznie każdy posiłek i często traktowana jest jako zamiennik chleba. W przeciwieństwie do każdej innej, klasycznej pizzy, focaccia nie jest podawana z sosem oraz piecze się ją z niewielką ilością dodatków, na przykład z oliwkami lub suszonymi pomidorami, świeżymi ziołami lub tylko z gruboziarnistą solą. Upieczona pizza genueńska jest puszysta w środku

CookMag
Pizza z tureckiego chleba Fladen 130

Zakupiłam turecki chleb zwany Fladen. Fladenbrot to najpopularniejszy turecki chleb. Zawsze pszenny, puszysty i mięciutki - bardziej w smaku przypomina bułkę niż chleb, pieczony w formie dużego

Moje Małe Czarowanie
Spaghetti z boczkiem i panko 153

Panko to japońska panierka, która charakteryzuje się tym, że kawałki pieczywa użytego do jej wyrobu są dużo większe, niż w używanej na zachodzie tartej bułce. Podsmażone

Moje Małe Czarowanie
Włoska piada z chorizo i mozzarellą 176

Piada to włoski chlebek w postaci placków. Można w nią zawijać co dusza zapragnie aby w rezultacie zajadać przepyszne dania. Dorwałam już przepis na włoską piadinę

Moje Małe Czarowanie
Polska tradycja kulinarna z kaczką w roli głównej 232

najlepsze, można ją zamarynować na kilka godzin przed pieczeniem. Kaczka „lubi” świeże zioła, jak np. rozmaryn. Jeśli nie planujemy pieczenia całej kaczki, możemy przyrządzić rozmaite potrawy np. z piersi. Mięso takie bardzo dobrze wypadnie jako dodatek do sałatki oraz jako wędlina na chleb. Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za reklamowy produkt i nie pośredniczy w sprzedaży produktu. Artykuł Polska tradycja

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pasta warzywna dla dzieci 116

oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci  ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki   Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań

Cztery Fajery
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 166

może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość ma ok. 360 kcal

Kucharzyca
Pasta kanapkowa z tuńczykiem 150

może nie wygląda wybitnie apetycznie, to jednak na jęczmiennym chlebie bardzo smaczna. Bez chleba też smakowała :) Składniki: 1 puszka (130 g) tuńczyka 1 mała puszka groszku (130 g) 1/2 awokado (70 g) Wszystko razem zmiksować lub ugnieść i wymieszać widelcem. Doprawić wedle uznania ziołami i solą. Całość ma ok. 360 kcal

Kucharzyca
Barszcz zwany też boszczem lub boscem – kuchnia podkarpacka 238

również na Podkarpaciu, barszcz gotuje się z dodatkiem czosnku, majeranku, czy innych ziół. Gotuje się też żury na wywarach z kości. Jednak jest to nieco inna potrawa niż ta, o której dzisiaj piszę. Na Ziemi Raniżowskiej barszcz to rodzaj całorocznej polewki zagęszczanej chlebem, ewentualnie jajkiem, lub podawanej z ziemniakami. Barszcz przede wszystkim podawany jest na codzienne śniadanie. Wdrabia się

Trzeci talerz
Pasta warzywna dla dzieci 222

oczywiście pasteryzować. Dzięki temu otrzymacie wspaniałe, dostępne w każdej chwili, zdrowe smarowidło do chleba lub dodatek do makaronu. Ta pasta warzywna dla dzieci  ma jeszcze dwie ogromne zalety - nie trzeba jej odparowywać i jest bardzo aromatyczna. Pasta warzywna dla dzieci Składniki   Przyprawy i zioła - proporcje możecie zwiększyć nawet dwukrotnie - trzykrotnie lub dostosować do własnych upodobań

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata