chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:47/130)

Bułeczki koperkowe z czosnkiem 116

Pyszne bułeczki, pachnące latem dziś zagościły na naszym stole. Bułeczki robi się szybko i szybko znikają, pięknie pachną, są puszyste i delikatne. Zachęcam do wypróbowania przepisu

Moje Małe Czarowanie
Grzanki z pomidorami 93

Takie małe ciepłe grzanki z pachnącym pomidorem to idealne śniadanie na chłodne dni. Robi się je szybko, są pożywne i długo odczuwamy sytość. Polecam na śniadanie

Moje Małe Czarowanie
Kanapki z jajecznicą kokosową i serem pleśniowym 93

To był dobry pomysł aby zrobić takie połączenie smaków i aromatów. Jajecznica jest delikatna i pachnąca a ser pleśniowy podkręca te aromaty, polecam do wypróbowania. Lubicie

Moje Małe Czarowanie
Pietruszkowe pesto - bomba witaminowa 114

Natka zielonej pietruszki to roślina dająca siłę i moc. Warto ją jeść bo jest nie tylko super zdrowa, ale i pyszna. Ma ogromne spektrum działania, szczególnie

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Panzanella - czyli toskańska sałatka z chleba i pomidorów 127

Panzanella - toskańska sałatka z chleba i pomidorów 🍞🍅 Pyszny, letni pomysł na wykorzystanie już lekko starych bułek/chleba/ciabatty.  Przepisów i pomysłów na Panzanellę jest tyle co

Czarnawisienka
Aromatyczne chlebki żytnie zakwasowe z patelni 136

Jak już wcześniej pisałam aby dokarmiać zakwas na którym piekę chleb, sporo ze starej jego zawartości trzeba usunąć. Można go wylać, wyrzucić, można dać przyjacielowi a

Moje Małe Czarowanie
Bułki na zakwasie z dzikich drożdży z wody zakwasowej z melona 131

Aromatyczne małe bułeczki upieczone na zakwasie. Zakwas natomiast powstał na bazie wody w której wyhodowałam dzikie drożdże z melona miodowego. Idealna zabawa i znakomity efekt zatem

Moje Małe Czarowanie
Śródziemnomorska piada czyli włoski chleb z salsą 102

Jak już kiedyś pisałam piada to włoski chlebek który idealne smakuje maczany w świeżej oliwie. Niemniej jednak jako dodatek do salsy, warzyw wszelakich czy serka też

Moje Małe Czarowanie
Chleb na dzikich drożdżach z rabarbaru, mięty i bazylii tajskiej z pestkami dyni 153

Dziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym

Moje Małe Czarowanie
Domowa pasta z kurczaka 84

mięsem, które zostawało po ugotowaniu zupy. Wtedy wpadłam na pomysł przyrządzenia pasty do chleba. Aromatycznej, świeżej i przepysznej. Do przygotowania pasty potrzebujemy: – ok 100 g kurczaka kurczaka – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – sól, pieprz cytrynowy – bazylia lub inne świeże zioło (ilość dowolna, im więcej tym lepiej) opcjonalnie: czosnek, płatki chilli, jeżeli macie ochotę jogurt możecie

Szybko Tanio Smacznie
XVIII Jarmark Dominikański w Tarnobrzegu 168

Sery (w tym roku znowu zabrakło mojego ulubionego sera Korycińskiego, ale kupiliśmy inny, równie smaczny), naturalne chleby bez chemii, ciasta i desery sprzedawane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wędzone naturalne kiełbasy, kwas chlebowy, masa przypraw. Naprawdę jest w czym wybierać. Ogromny wybór świeżych ziół i ciekawe kwiaty. Starocie i antyki. Widziałam kilka naprawdę pięknych perełek! A poza tym rękodzieło z drewna

Mienta blog
Jaja zapiekane na tostach w kokilkach 144

Takie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka

Moje Małe Czarowanie
Chleb z makiem i estragonem 148

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami

Moje Małe Czarowanie
Chleb z suszonymi pomidorami, cebulą, bazylią i oliwkami 157

Chlebów w moim domu nigdy dość wymyślania. Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz

Moje Małe Czarowanie
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 157

Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród swoich przypraw, mieszankę ziół o nazwie czubryca zielona. W skład tej mieszanki wchodzi: pietruszka, czosnek, sól, cebula(...)Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni

SMYKWKUCHNI
Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 161

cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony(...)drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj

Moja pasja smaku
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku 117

przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Plasterki czosnku wyłowić i odsączyć na papierowym ręczniku. Na ten sam olej wrzucić rozdrobniony w palcach chleb i smażyć często mieszając, aż chleb ładnie się zezłoci ze wszystkich stron i nabierze chrupkości. Przełożyć grzanki do miseczki i lekko posolić. Na patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie(...)miękka, ale wciąż al dente. Odcedzić. Sos pomidorowy doprawić ziołami, solą, papryczką  chili, cukrem i pieprzem. Powinien być wyraźnie czosnkowy i pikantny. Fasolkę przełożyć do sosu i przemieszać, aż pokryje się pomidorami. Wyłożyć na talerz. Na wierzch przełożyć resztę sosu. Tuż przed podaniem posypać smażonymi okruchami chleba i chipsami z czosnku. Na wierzch zetrzeć odrobinę skórki

olalacooking
Duszone warzywa z czarnuszką 113

czarnuszką i ziołami prowansalskimi.  Podałam białe wino Riesling, które idealnie komponuje się z warzywami. Do tego dania nie użyłam świeżych pomidorów, ale takie z puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać!  To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy(...)dodajemy cukinię oraz bakłażana. Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne. Dodajemy zioła prowansalskie oraz czarnuszkę, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem. Duszone warzywa można bez problemu zamrozić w plastikowych pojemnikach

Moja smaczna kuchnia
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 137

kilka chwil, a ten chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione zioła do smaku) Przygotowanie: Rozgrzewamy(...)miski z mąką. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy na około 50 minut do piekarnika. Po ostygnięciu mamy idealne pieczywo do kanapek, polecam kromkę chleba z dobrym smalcem. Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 199

przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem(...)serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 221

pizzę".Ladenia  (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków(...)przełóż do niej ciasto. Możesz również rozciągnąć je za pomocą dłoni (tak ja zrobiłam). Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe migdałowe gofry ze szparagami 107

zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem. gofry bezglutenowe: 3 łyżki migdałów 3 łyżki płatków owsianych 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z ziołami 2 jajka 250 ml wody 1/2 łyżeczki ziół/ oregano, bazylia/ pozostałe: 1/2 pęczka szparagów

wesoła kuchnia
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek 128

Składniki: Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy); 1 czubata łyżka czosnku granulowanego; 1 czubata łyżka suszonego oregano; 1 czubata łyżka suszonej bazylii; 1

Gospodyni Miejska
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 120

smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mieszanki suszonego czosnku

My Chcemy Jeść
Pasta z zielonych oliwek 137

Potrzebne składniki:  450 g zielonych oliwek w zalewie  200 g migdałów 2 ząbki czosnku 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) pieprz Przygotowanie: Migdały

Łycha smaków
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 144

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania