chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:47/130)

Jaja zapiekane na tostach w kokilkach 149

Takie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka

Moje Małe Czarowanie
Chleb z makiem i estragonem 155

Bochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami

Moje Małe Czarowanie
Chleb z suszonymi pomidorami, cebulą, bazylią i oliwkami 160

Chlebów w moim domu nigdy dość wymyślania. Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz

Moje Małe Czarowanie
Chleb z miodem, kminkiem, czarnuszką i czubrycą- najlepszy jaki jadłam ;-) 161

Chleb wyszedł mi przepyszny, razem z moim K. stwierdziliśmy, że to najsmaczniejszy chleb jaki jedliśmy, nie wiem sama co wpłynęło na jego smak chyba po prostu połączenie przypraw i miodu. Jak wiadomo kminek i czarnuszka świetnie się do tego nadają, ale znalazłam wśród swoich przypraw, mieszankę ziół o nazwie czubryca zielona. W skład tej mieszanki wchodzi: pietruszka, czosnek, sól, cebula(...)Następnie dodajemy resztę składników i wyrabiamy ciasto, ciasto ma być puszyste, podsypujemy mąką i pozostawiamy do wyrośnięcia. Po około 30 minutach ciasto przekładamy do blaszek w jakich chcemy upiec chleb, ja zrobiłam jedną duża tzw. keksówkę, a z reszty zrobiłam bułeczki. Ciasto w formach musi trochę podrosnąć, dopiero wstawiamy do pieca na około 50-60 minut w temp 200stopni

SMYKWKUCHNI
Muszle makaronowe nadziane cukinią i kurczakiem. Zapieczone w domowym sosie pomidorowym 171

cebula 2 – 3 ząbki czosnku 500 g passaty zioła prowansalskie Kamis w dużym opakowaniu sól, pieprz, suszony tymianek, słodka i ostra papryka mielona, 1,5 łyżeczki cukru oliwa z oliwek + czubata łyżka masła Nadzienie: 1 duża pojedyncza pierść z kurczaka 1 mała cukinia 150 g kremowego serka twarogowego do smarowania chleba 1/2 szklanki tartego grana padano sól, pieprz, suszony(...)drobną kostkę, czosnek drobno posiejaj. W rondelku rozgrzej oliwę z oliwek z masłem i zeszklij cebulę. Dodaj czosnek i smaż 1 minutę. Następnie dodaj passatę, dopraw solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi, tymiankiem, słodką i ostrą papryką oraz cukrem. Całość gotuj na średnim ogniu do momentu aż sos zgęstnieje. W razie potrzeby – ponownie dopraw. Odstaw do przestygnięcia. Makaron ugotuj

Moja pasja smaku
Fasolka szparagowa w pikantnym sosie pomidorowym z posypką z chleba i chipsami z czosnku 123

przypalić czosnku, bo stanie się gorzki. Plasterki czosnku wyłowić i odsączyć na papierowym ręczniku. Na ten sam olej wrzucić rozdrobniony w palcach chleb i smażyć często mieszając, aż chleb ładnie się zezłoci ze wszystkich stron i nabierze chrupkości. Przełożyć grzanki do miseczki i lekko posolić. Na patelni rozgrzać jeszcze odrobinę oleju. Wrzucić posiekaną cebulę i smażyć chwilę, aż zmięknie(...)miękka, ale wciąż al dente. Odcedzić. Sos pomidorowy doprawić ziołami, solą, papryczką  chili, cukrem i pieprzem. Powinien być wyraźnie czosnkowy i pikantny. Fasolkę przełożyć do sosu i przemieszać, aż pokryje się pomidorami. Wyłożyć na talerz. Na wierzch przełożyć resztę sosu. Tuż przed podaniem posypać smażonymi okruchami chleba i chipsami z czosnku. Na wierzch zetrzeć odrobinę skórki

olalacooking
Duszone warzywa z czarnuszką 115

czarnuszką i ziołami prowansalskimi.  Podałam białe wino Riesling, które idealnie komponuje się z warzywami. Do tego dania nie użyłam świeżych pomidorów, ale takie z puszki, w całości. Niestety na soczyste pyszne pomidory musimy jeszcze poczekać!  To danie jest zdecydowanie lepsze na drugi dzień, kiedy smaki "przegryzą się". Zazwyczaj podaje je z kromkami chleba, bo wtedy(...)dodajemy cukinię oraz bakłażana. Mieszamy, a gdy warzywa będą półtwarde dodajemy pomidory z puszki. Całość dusimy na małym ogniu kilka minut, warzywa mają być miękkie, ale jednocześnie jędrne. Dodajemy zioła prowansalskie oraz czarnuszkę, doprawiamy do smaku. Mieszamy. Podajemy na ciepło lub na zimno z pieczywem. Duszone warzywa można bez problemu zamrozić w plastikowych pojemnikach

Moja smaczna kuchnia
Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) 144

kilka chwil, a ten chleb bezglutenowy się pod to kwalifikuje. Składniki: 400 g mąki gryczanej 80 g mąki z tapioki 2 łyżeczki soli 2 jajka 1 łyżka sody 400 ml mleka (kokosowe, migdałowe lub inne) 1 łyżeczka pieprzu pestki i ziarna ( dyni, chia, len, słonecznik, itp.) (możemy dodać też bazylię, oregano lub inne ulubione zioła do smaku) Przygotowanie: Rozgrzewamy(...)miski z mąką. Wszystko razem dokładnie mieszamy. Wlewamy ciasto do foremki i wstawiamy na około 50 minut do piekarnika. Po ostygnięciu mamy idealne pieczywo do kanapek, polecam kromkę chleba z dobrym smalcem. Smacznego! Artykuł Chleb bezglutenowy (paleo, bez drożdzy, gryczany) pochodzi z serwisu paleolife

PaleoLife
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 203

przyrządzić z dzikiej zieleniny, czyli horta w kuchni Horta, w zależności od gatunku rośliny, może być słodka, cierpka lub gorzka, niektóre są niezwykle aromatyczne i wykorzystuje się je jak zioła. Latem z horty przygotowuje się sałatki, jednak jest to przede wszystkim zimowa roślina i najczęściej jada się ją gotowaną. Zielenina ugotowana, a następnie polana tradycyjnym greckim dressingiem: oliwą, sokiem(...)serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta. W zależności

Chilli Czosnek i Oliwa
Ladenia, czyli pizza z Grecji 226

pizzę".Ladenia  (Λαδένια) to placek chlebowy z dodatkiem pomidorów, cebuli oraz greckich ziół - oregano i mięty. Czasem posypuje się go również sezamem (wzorem przepisu Teo Vafidisa). Jest specjalnością wyspy Kimolos oraz leżącej w pobliżu Milos (archipelag Cyklad), a w wolnym tłumaczeniu oznacza "chleb oliwny" (λάδι - ladi to po grecku oliwa).Dla mnie ladenia to kwintesencja greckich smaków(...)przełóż do niej ciasto. Możesz również rozciągnąć je za pomocą dłoni (tak ja zrobiłam). Odstaw na 20-30 min. do wyrośnięcia. Powierzchnię ciasta posyp równomiernie piórkami cebuli, plasterkami pomidorów, ziołami i sezamem. Oprósz solą. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piecz przez 20-25 min.  Życzę Wam smacznego! Zuzia z Chilli, Czosnek i Oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Bezglutenowe migdałowe gofry ze szparagami 112

zabrać do pracy. Są bardzo dobre i do tego zdrowe. Goframi można zajadać się też zamiast chleba i jeść je z wędliną, masełkiem. gofry bezglutenowe: 3 łyżki migdałów 3 łyżki płatków owsianych 2/3 szklanki mąki migdałowej 1/3 łyżeczki soli 4 łyżki oliwy z ziołami 2 jajka 250 ml wody 1/2 łyżeczki ziół/ oregano, bazylia/ pozostałe: 1/2 pęczka szparagów

wesoła kuchnia
Domowe grzanki ziołowe do zup i sałatek 130

Składniki: Chleb pszenny, krojony (o wadze 500 g, najlepiej czerstwy); 1 czubata łyżka czosnku granulowanego; 1 czubata łyżka suszonego oregano; 1 czubata łyżka suszonej bazylii; 1

Gospodyni Miejska
Dynia piżmowa w ziołowo-miodowej marynacie 126

smakiem o orzechowej nucie i zapachem piżma. Jak każda dynia idealnie nadaje się do kremowych zup, chlebów i jako składnik ciast i deserów. Dynia piżmowa jest smaczna także pieczona. Oto prosty przepis na niebanalne danie, czyli pieczoną dynię piżmową w marynacie z suszonych ziół i miodu. Składniki 1 dynia piżmowa 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mieszanki suszonego czosnku

My Chcemy Jeść
Pasta z zielonych oliwek 142

Potrzebne składniki:  450 g zielonych oliwek w zalewie  200 g migdałów 2 ząbki czosnku 2 garście świeżych ziół (majeranek, tymianek, rozmaryn) pieprz Przygotowanie: Migdały

Łycha smaków
Focaccia pomidorowa z cebulą, na starterze Poolish 151

Wariacja na temat focacci - rodzaju włoskiego pieczywa, płaskiego i pokrytego ziołami oraz innym dodatkami, powiązanego z popularną pizzą. Każdy region Włoch może się pochwalić

Grahamka, weka i kajzerka

Proponowane wyszukiwania