dodatek do pieczywa, lubię je robić na grilla lub po prostu na kolację. Tym razem zamiast tradycyjnych ziół czy czosnku do mojego masła dodałam rzodkiewki. To coś co będziecie powtarzać często, szczególnie jako przystawka przed głównym daniem z dodatkiem pysznych bułeczek lub chleba. Zapraszam Cię także po przepisy: – masło czosnkowe – masło ziołowe – najlepszy przepis na karkówkę
nietylkopasta.ploraz oliwy aromatyzowanej Monini Smaki Śródziemnomorskie, która łączy w sobie smaki papryczki chilli, czosnku, kaparów, oliwek oraz ziół. Ta oliwa jest idealna do wszelkich dań kuchni śródziemnomorskiej, jednak należy używać jej z umiarem, ponieważ jest mocno pikantna, gdy polejemy nią na przykład chleb czy makaron. W muffinkach jej smak łagodnieje pod wpływem innych dodatków i czujemy jej aromat w sposób
Chilli Czosnek i OliwaTwarożek do chleba, to coś co przygotowuję w swoim domu bardzo często. Wolę taki swój, domowej roboty, z mocno wyczuwalnym, nie do końca zmielonym serem oraz świeżymi ziołami i warzywami. Ta wersja jest akurat ze szczypiorkiem i papryką czerwoną. I oczywiście polecam z czystym sumieniem. Prostota czasem okazuje się najlepsza J SKŁADNIKI: - ok. 400 g sera białego
Calzonella.comchwilkę gotujemy i dodajemy śmietanę. Gotowe najczęściej podaję je z ziemniakami lub po prostu z kawałkiem chleba. Wywar w którym się gotują zawiera bardzo bogaty smak. Jest to też dobry sposób, aby przemycić dzieciom trochę witamin. Klopsy są "czyste" nie wydłubują ziół i innych przypraw a całą esencja smaku znajduję się w sosie. Ile domów tyle sposobów i każdy
Basia w kuchniDlatego gdy dostałam opakowanie nowego produktu Smakowitej pajdy Smalczyk z jabłkiem i cebulka oraz smalczyk z ziołami sceptycznie podeszłam jako do kolejnego chemicznego mixa. Nic bardziej mylnego. Przekonał mnie mąż, który nie lubi takich miksów, nie stosuje żadnych kupnych smarowideł na chleb, ale tym razem po przeczytaniu składu i spróbowaniu spałaszował pół pudełka ze świeżym chlebem. Smakowita Pajda
Bernika - moj kulinarny pamietnikkostkę cebulę oraz opcjonalnie papryczkę chilli. Pieczarki pokrój w plasterki, a paprykę w kostkę i również dodaj na patelnię. Zioła drobno posiekaj. W misce rozbełtaj jajka, dodaj zioła, sól i pieprz i dobrze wymieszaj. Gdy warzywa na patelni będą już podsmażone, zalej je jajkami. Upewnij się, że wszystkie warzywa są dobrze przykryte. Smaż ok. 8 minut(...)minut. Połowę dodajemy do ribollity, a połowę do fasoli z pomidorach. Fasulye pilaki podajemy ze świeżym chlebem. ➤ Kliknij - Przepis na fasolę gotowaną w oliwie i pomidorach Niedziela - Pomidory faszerowane ryżem i tuńczykiem Na niedzielny stół zaplanowałam danie, które pięknie wygląda. Pomidory faszerowane ryżem, ziołami i tuńczykiem z puszki. Prosto i pysznie. ➤ Kliknij - Przepis na pomidory faszerowane ryżem
Chilli Czosnek i Oliwaupieczenie tego chleba namówiła mnie siostrzenica.Chleb prosty w wykonaniu.Po upieczeniu jest mięciutki,puszysty i chrupki.Bardzo go polecam!!!.Przepis z internetu.! Ciasto : ********************** 60 dag.mąki 300 ml.ciepłej wody 50 g.oleju 4 dag.drożdży 0.5 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Masło czosnkowe : ****** **************** 12 dag.masła nie margaryny 6 dużych ząbków czosnku 1 łyżeczka ziół prowansalskich *********************************************** W miseczce robimy zaczyn(...)czosnkiem i ziołami prowansalskim. Gotowe , wyrośnięte ciasto rozwałkować na stolnicy w prostokąt 30 cm x 40 cm.Posmakować ciasto masłem czosnkowym.Z ciasta wyciąć 5 cm.pasy i złożyć je w harmonijkę.Układać ciasto w formie z kominkiem lub w keksówce ,jedno obok drugiego.Odstawić ciasto na 5 minut. Rozgrzewamy piekarniku do 200 stopni i pieczemy chleb 25 - 30minut.Smacznego!.Chleb
Kocurkowe rozmyślania w kuchni AnielkiSezon na nowalijki w pełni i na straganach można spotkać coraz to inne zioła. Ja dzisiaj przyniosłam do domu między innymi lubczyk czy jak kto
Gosia gotujegrilla. Pełna i głęboka w smaku o intensywnym aromacie ziół i oliwy skradnie niejedno serce. Składniki: cukinia bakłażan 5-6 pomidorów suszonych z zalewy 2 ząbki czosnku cebula papryka czerwona pół papryczki chilli 3-4 łyżki oliwy z oliwek pół pęczka świeżej bazylii 5 gałązek świeżego tymianku sól, pieprz, szczypta ziół prowansalskich Z podanych składników otrzymamy około 90 dag pasty(...)był gorzki), a następnie dodajemy do fasoli. Dodajemy przyprawy i zioła, a następnie blendujemy całość na gładką pastę. Gdyby była zbyt gęsta to dodajemy kilka łyżek wody z fasoli (z puszki lub z gotowania). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Aby urozmaicić pastę polecam przygotować grzanki z razowego chleba lub pumpernikla lub dodać prażone orzechy lub nasiona, które będą
Analiza SmakuKolejne pieczywo obok keto chleba z patelni , do przygotowania którego nie potrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach(...)glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki): 15 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników. W tym czasie
Ola la LCHFKolejne pieczywo obok keto chleba z patelni , do przygotowania którego nie potrzebny jest ani piekarnik, ani toster. Razowy chleb bez pieczenia zrobicie używając po prostu dobrej patelni. Lekka modyfikacja składników i mamy wersję, która przypomina mi osobiście razowe pieczywo. Szybki w przygotowaniu, prosty a do tego stanowi znakomity zamiennik nie tylko dla osób na LCHF, ale i na dietach(...)glutenu czy laktozy. Składniki – razowy chleb bez pieczenia (2 kromki): 15 g mąki kokosowej 10 g łupin babki jajowatej 2 jajka 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia bez glutenu sól himalajska lub kłodawska do smaku 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich , oregano , bazylii opcjonalnie czosnek Rozgrzać dobrą patelnię, na której można smażyć bez tłuszczu. U mnie patelnia do naleśników. W tym czasie
Ola la LCHFprzez 15-18 minut – po ugotowaniu powinna zostać jędrna. Odcedzamy fasolkę i dajemy jej chwilkę odparować – wlewamy oliwę i sok z cytryny, dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory, suszone zioła, granulowany czosnek i wszystko dokładnie mieszamy. Próbujemy – solimy i pieprzymy do smaku. Podajemy fasolkę od razu, posypaną drobno startym parmezanem. Ta fasolka z suszonymi pomidorami świetnie sprawdzi się jako(...)TEGO PRZEPISU i zagryźcie fasolkę grubą grzanką z chleba na zakwasie albo grillowaną PITĄ . SKŁADNIKI 4 porcje jako dodatek do obiadu 450g fasolki szparagowej, mrożonej 8-10 połówek suszonych pomidorów 1 pełna łyżka posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka soku z cytryny 1 pełna łyżeczka mieszanki ziół włoskich: bazylia, oregano, tymianek ½ łyżeczki granulowanego czosnku (świeży jest
Karo in the Kitchendelikatnie łyżką mieszamy aby białko obtoczyło dokładnie żółtko. Gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Chleb rumienimy na gorącej patelni, na łyżce oliwy z obu stron. Do talerza wlewamy zupę, na środku kładziemy grzankę a na niej jajko w koszulce. Posypujemy ziołami. Przed podaniem przecinamy jajko na środku tworząc krzyżyk, aby żółtko swobodnie wypłynęł o. Dane
Radość kipiąca uśmiechem.Pyszne bułeczki, pachnące latem dziś zagościły na naszym stole. Bułeczki robi się szybko i szybko znikają, pięknie pachną, są puszyste i delikatne. Zachęcam do wypróbowania przepisu
Moje Małe CzarowanieTakie małe ciepłe grzanki z pachnącym pomidorem to idealne śniadanie na chłodne dni. Robi się je szybko, są pożywne i długo odczuwamy sytość. Polecam na śniadanie
Moje Małe CzarowanieTo był dobry pomysł aby zrobić takie połączenie smaków i aromatów. Jajecznica jest delikatna i pachnąca a ser pleśniowy podkręca te aromaty, polecam do wypróbowania. Lubicie
Moje Małe CzarowanieNatka zielonej pietruszki to roślina dająca siłę i moc. Warto ją jeść bo jest nie tylko super zdrowa, ale i pyszna. Ma ogromne spektrum działania, szczególnie
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Panzanella - toskańska sałatka z chleba i pomidorów 🍞🍅 Pyszny, letni pomysł na wykorzystanie już lekko starych bułek/chleba/ciabatty. Przepisów i pomysłów na Panzanellę jest tyle co
CzarnawisienkaJak już wcześniej pisałam aby dokarmiać zakwas na którym piekę chleb, sporo ze starej jego zawartości trzeba usunąć. Można go wylać, wyrzucić, można dać przyjacielowi a
Moje Małe CzarowanieAromatyczne małe bułeczki upieczone na zakwasie. Zakwas natomiast powstał na bazie wody w której wyhodowałam dzikie drożdże z melona miodowego. Idealna zabawa i znakomity efekt zatem
Moje Małe CzarowanieJak już kiedyś pisałam piada to włoski chlebek który idealne smakuje maczany w świeżej oliwie. Niemniej jednak jako dodatek do salsy, warzyw wszelakich czy serka też
Moje Małe CzarowanieDziś kolejny pachnący bochen chleba na dzikich drożdżach. Tym razem drożdże wyhodowałam na bazie wody z rabarbarem, miętą i bazylią tajską. Pachnie taka woda obłędnie tym
Moje Małe Czarowaniemięsem, które zostawało po ugotowaniu zupy. Wtedy wpadłam na pomysł przyrządzenia pasty do chleba. Aromatycznej, świeżej i przepysznej. Do przygotowania pasty potrzebujemy: – ok 100 g kurczaka kurczaka – 3 łyżki jogurtu bez laktozy – sól, pieprz cytrynowy – bazylia lub inne świeże zioło (ilość dowolna, im więcej tym lepiej) opcjonalnie: czosnek, płatki chilli, jeżeli macie ochotę jogurt możecie
Szybko Tanio SmacznieSery (w tym roku znowu zabrakło mojego ulubionego sera Korycińskiego, ale kupiliśmy inny, równie smaczny), naturalne chleby bez chemii, ciasta i desery sprzedawane przez Koła Gospodyń Wiejskich. Wędzone naturalne kiełbasy, kwas chlebowy, masa przypraw. Naprawdę jest w czym wybierać. Ogromny wybór świeżych ziół i ciekawe kwiaty. Starocie i antyki. Widziałam kilka naprawdę pięknych perełek! A poza tym rękodzieło z drewna
Mienta blogTakie proste acz wykwintne danie śniadaniowe wymyśliłam i bardzo nam smakowało. Na dno tost, potem ulubione warzywa i na koniec jajo, do piekarnika i w kilka
Moje Małe CzarowanieBochenek chleba dla niektórych niedościgniony ideał wypiekania a to takie proste, naprawdę polecam pieczenie własnego chleba. Tym razem proponuje cudny bochen z makiem i estragonem, orzechami
Moje Małe CzarowanieChlebów w moim domu nigdy dość wymyślania. Uwielbiam łączyć składniki, uwielbiam zapach świeżego pieczywa. Dlatego dziś zapach ulubiony, pomieszane aromaty bazylii, suszonych na słońcu pomidorów oraz
Moje Małe Czarowanie