chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:53/130)

POTRAWKA Z SOCZEWICĄ 167

paprykową oraz wlewamy sok pomidorowy. Przyprawiamy papryką słodką mieloną, papryką chili, cukrem, ziołami prowansalskim, pieprzem oraz solą. Zagotowujemy. Następnie dodajemy soczewicę czerwoną i gotujemy wszystko około 12-15 min, aż soczewica zrobi się miękka. Gdy potrawka jest zbyt gęsta, dodajemy jeszcze soku pomidorowego. Podajemy z chlebem

Kuchnia MagdaLeny
Chleb-Naan 116

odcisków palca dzieju temu placuszki będą miały  Górki tak istotne dla chleba naan *gdy się zapieka strona przewracamy nasza blachę.do góry nogami. Opalając nad gazem przez.chwile aż uznamy ze wystarczy *robimy.tak jeden po drugim nie wrzucamy wszystkich na raz * do rozpuszczonego masła dodajemy Zioła czarnuszkę czy czosnek,kolendrę wedle uznania Smarujemy.nasz chlebe k Smacznego

Viola cooks with passion
Pasta z awokado i twarogu 155

Dobrych, aromatycznych past nigdy dość. Świeży domowy chleb i puszysta, pyszna pasta do niego, czego chcieć więcej na śniadanie? no chyba tylko kubka aromatycznej kawy czy

Moje Małe Czarowanie
Salsa z papai 153

Używam takiej salsy do wszystkiego czyli do chleba, do wędliny, do kanapek, do pierożków mięsnych, do makaronu, do naleśników itd. Salsa jest bardzo odświeżająca, odżywcza i

Moje Małe Czarowanie
Pasta z czarnej fasoli i sera feta po grecku 233

solimy, bo feta jest już bardzo słona świeże oregano możecie zastąpić innymi ziołami, np. świeżą bazylią co do fasoli, to pewnie pasta będzie równie dobrze smakować np. z białej fasoli, ale mi podoba się jej "marmurkowy" kolor żeby pozostać w klimacie Grecji, podajcie pastę z chlebem pita; do takich past pasuje również inne płaskie pieczywo (np. tortilla), maca

Chilli Czosnek i Oliwa
Chleb ziarnisty na zakwasie 267

środku. Można do niego dodać 2 łyżki ulubionych ziół, jednak ja sobie darowałam, bo śniadania jem głównie na słodko. Na pewno go jeszcze powtórzę, chociaż teraz nabrałam chęci na testy kolejnych wariacji :)      Jako że teraz mam trochę wolnego to walczę ze stresem nie tylko pieczeniem chleba, ale też Doorsami

sama złodycz
Dorada pieczona w soli 173

gatunków ryb i ulubionych ziół - za każdym razem ryba może smakować trochę inaczej, Jedno jest pewne - ryba pieczona w soli jest zawsze idealnie upieczona, a jej mięso jest niezwykle soczyste. Naprawdę nie potrzeba do niej wielu dodatków - możemy ją zjeść z ulubionymi warzywami (u nas grillowana cukinia, papryka i pomidorki) lub po prostu z kromką chleba :)  Polecam Wam bardzo(...)drobno siekamy i mieszamy z oliwą. Dodajemy posiekane listki rozmarynu.   Cytrynę szorujemy i sparzamy wrzątkiem. Połowę kroimy w plasterki, drugą w półplasterki. Ryby faszerujemy oliwą z czosnkiem i ziołami i półplasterkami cytryny. Sól wysypujemy do miski, dodajemy 2 łyżki wody i ubite na sztywno białko. Dokładnie mieszamy. Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy cienką warstwę soli

Moje Kuchenne Rewelacje
Sałatka pomidorowa z czerwoną fasolą 172

Smaczna sałatka, którą bardzo szybko przygotujemy. -- Skład: 4 pomidory  , puszka fasoli, 1 papryka, duży ząbek czosnku, sok z 1/2 cytryny, łyżka oleju. Do przyprawienia tylko

chleba naszego
3x inspiracje marca: wypasiony obiad wege, zielony chleb i wege burger 197

dyni - pieczarki pieczone w sosie własnym z oliwą, solą, pieprzem i ziołami transylwańskimi, - brukselka ugotowana na parze, później na patelnię z bułką tartą i masłem - surówka (szpinak, rukola, marchewka, por). 2. Wege burger z Żabki, bardzo smaczny, lekko pikantny, dobry skład i cena. 3. Zielony chleb, na sodzie z dodatkiem szpinaku. Przepis znajdziesz tutaj . Smaczny, choć nie powalił

Qlinarnie i Qlinarnie
Hiszpańska sałatka z grzankami i serrano 133

Ta sałatka to petarda smaków i aromatów. Szynka Jamon Serrano to kwintesencja smaku, długodojrzewająca, cieniutko krojona, niebo w gębie jak mawiają. Chrupiące grzanki i aromatyczny Grana

Moje Małe Czarowanie
Letnie spaghetti z "kruszonką" po wiejsku 118

Szybkie, pyszne dania znalazłam w książce Donny Hay "Szybko, świeżo, prosto", jednym z nich jest moje dzisiejsze danie. Spaghetti tak podane to robota kilkunastu

Moje Małe Czarowanie
Grzanka z serkiem i rzodkiewką 142

chilli szczypiorek rzodkiewka sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Z chleba żytniego przygotowujemy grzanki, krojąc kromki na skos i podsmażając je z obu stron na oliwie lub przygotowując je bez tłuszczu w tosterze. Twarożek mieszamy z jogurtem i z drobno pokrojonym szczypiorkiem lub innymi ziołami. Doprawiamy pastę twarogową solą i pieprzem. Pieczywo smarujemy serkiem szczypiorkowym lub serkiem ziołowym

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Kanapki z rukolą, chipsem z szynki parmeńskiej oraz duszoną w cydrze polędwicą wieprzową 154

oliwie z oliwek po 3-4 minuty z każdej strony, dodajemy zioła (mogą być z łodygami), wlewamy cydr i bulion. Polędwiczkę dusimy 13-15 minut na średnim ogniu. Wyciągamy polędwicę z patelni i odstawiamy na 20 minut, by odpoczęła. Następnie kroimy w cienkie plastry. Kromki chleba grillujemy na patelni po 2-3 minuty z każdej strony. Każdą

Mango Papaja
Chleb pszenny ze słonecznikiem, czosnkiem niedźwiedzim i żurawiną 208

No tak, tak pięknego i smakowitego chleba nigdy dość. Mój dzisiejszy bochen jest wilgotny, puszysty i bardzo szybko znika, znacie to? Chleb prosty w wykonaniu dlatego

Moje Małe Czarowanie
Leczo 273

warzywa właśnie latem pachną i smakują najlepiej. Podawać najlepiej z pajdą chleba, ja pokusiłam się na domowe bagietki . Składniki: 400 g kiełbasy 3-4 cebule 3 średnie cukinie 2 czerwone papryki puszka pomidorów lub 4-5 świeżych pomidorów 500 g pieczarek 2 łyżeczki oregano łyżeczka ziół prowansalskich łyżeczka wędzonej papryki słodkiej sól pieprz 2 łyżki oliwy Sposób przygotowania: Cukinie obrać

na moim stole...