zimno do chleba, a na ciepło do obiadu. Potrzebna tylko surówka :) Składniki : mięso mielone około 1 kg 1 cebula 2 jajka + 2 jajko lekko ugotowane sól, pieprz, papryka ostra mielona ewentualnie koperek lub natka pietruszki tłuszcz do smażenia 3 plastry tłustego boczku Przygotowanie : Mięso doprawić ziołami, solą i dodać jajka oraz namoczoną wcześniej w mleku suchą bułkę ( odcisnąć
Proste PotrawyOtrzymałem zlecenie na chleb z ostropestem. Bo to dobre na wątrobę. Dobrze się złożyło, bo zbliżał się World Bread Day, i trzeba było upiec coś specjalnego. Ale najpierw trochę teorii:Ostropest plamisty (Silybum marianum) znany i używany był już w starożytnym Rzymie i Grecji, a dziś jest jednym z najlepiej przebadanych ziół stosowanych na codzień. Uważa się go za jeden(...)Chroni przed miażdżycą i co za tym idzie udarami i chorobą wieńcową.Czy po takiej rekomendacji można nie zrobić chleba z ostropestem? No to do roboty!P.S. Chleb ostropestowy jest delikatnym pszenno-żytnim chlebem z foremki o wymiarach 19x10x7 cm. Ostropest dodałem w takiej ilosci, aby nie dominował smakiem, ale nadawał
Grahamka, weka i kajzerkaChlebek wyjątkowo nadziany! W ramach szaleństwa kulinarnego, które mnie w mijający weekend ogarnęło -- upiekłam 2 babki, 2 chleby i dużą porcję słodkich bułeczek - zdecydowałam się wziąć udział w wydarzeniu Wypiekanie na śniadanie . "Na tapecie" był chlebek nadziewany szpinakiem i fetą na podstawie książki Women's Weekly "The Baking Collection" . Z racji braków w lodówce i wyjątkowej niechęci(...)jeszcze chwile całość trzymać na patelni - czosnku nie dodawać zbyt wcześnie, bo ma tendencję do przypalania się . Dodać wcześniej rozmrożony i odcedzony z nadmiaru wody szpinak. Dosypać zioła. Chwilę dusić aby całość odparować. Odstawić do przestygnięcia. Do dużej miski przesiać przez sito mąkę pszenną - mąkę się w ten sposób "napowietrza" i ciasto lepiej rośnie - oraz razową
Grunt to przepis!Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Gołąbki z patelni czyli gołąbki białozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba
Moje Małe CzarowanieJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1
Bon Appetit Małgorzatypokrojone w drobną kostkę 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta płatków chilli 150 g koncentratu pomidorowego 5- 5½ szklanki bulionu drobiowego mały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie) 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi(...)szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego) starty, świeży parmezan, do podania tosty z chleba, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem
karmelowyjedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo
Niedzielny kucharzjedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo
Niedzielny kucharzmęża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy
Mieszam w GarnkuChleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką
Codzienna kuchnia niecodziennaznaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie również z AleDobre.pl . Jak finalnie się
Marder&Marder Manufacturepiątek w poszukiwaniu sezamu (do wieloziarnistego chleba) natknęłam się na paczkę soi w ziarnach, wiedziałam, że nadszedł ten moment ;) użyłam nowoodkrytej (również przypadkiem) cebuli granulowanej (chyba firmy Kamis), która nadała prażynką genialny smak!;) Składniki: ziarna soi (ilość wg. uznania, ja przygotowałam 200g suchego ziarna) ulubione przyprawy (ja użyłam soli morskiej, ziół prowansalskich, ostrej papryki oraz granulowanej cebuli) łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepis na chleb z oliwkami i cebulką. Chleb z oliwkami i cebulką Składniki: 1 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 500 g mąki pszennej typ 480 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 100 g czarnych pokrojonych oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy cukier(...)suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż drożdże się spienią. Na oliwie zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz i zioła. Dodajemy drożdże, pozostałą wodę i usmażoną cebulkę. Wyrabiamy cisto. Powinno być gęste i elastyczne. Następnie dodajemy oliwki i ponownie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste możemy dodać trochę mąki. Ciasto przekładamy
Miksturownik