chleb z ziołami - 1945 przepisów (strona:71/130)

Roślinny jadłospis na cały tydzień #2 165

słoiczku. Drugie śniadanie: Kanapki z hummusem i ogórkiem kiszonym [457 kcal/ W: 75 g/ B: 12 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Chilli sin carn (porcja na dwa dni) [644 kcal(...)łyżki mąki z ciecierzycy pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki curry łyżka świeżych lub suszonych ziół 2 łyżki płatków drożdżowych ok. 5 szparagów Kaszą jaglaną ugotuj, ostudź i przełóż do misy blendera. Dodaj mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, curry, zioła oraz płatki drożdżowe. Całość dokładnie zmiksuj. Szparagi umyj, odetnij (lub urwij) twardą końcówkę i gotuj

365 dni dookoła kuchni
Ryba po grecku z czarniakiem 131

warzywa, zioła i przyprawy no i oczywiście ryba. Uwielbiam rybę po grecku na święta . Czasami jak już bardzo za nią zatęsknię to robię to danie na jakieś większe rodzinne uroczystości lub po prostu dla zaspokojenia ochoty. To danie z rybą można jeść na zimno i na ciepło. Przyznam, że bardzo lubię je na zimno ze świeżo upieczonym chlebem. Mój

codojedzenia
Żurek wielkanocny – na domowym zakwasie, z domową białą kiełbasą 221

ziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście nie jestem osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku

Karo in the Kitchen
Serduszkowe Masełko Czosnkowo - Ziołowe 101

Pyszne, Delikatne Masełko o smaku Czosnkowo - Ziołowym, to mój pomysł na inną odsłonę zwykłego masła. Idealne masełko dla tostów, chleba, mięsa i ryb.  Smacznego :) Masełko uformowałam w formie serduszek.    Masełko Czosnkowo - Ziołowe   Składniki: 1 Kostka Dobrego Masła 2 Ząbki czosnku  2 Łyżki suszonej Pietruszki  2 Łyżki Suszonego kopru 1 Łyżczeka soli i pieprzu(...)Ciekawa foremka ( ja dałam silikonową)  Sposób Przygotowania: Masło wyciągam z lodówki  - ok 30 minut  Czosnek kroję w kosteczkę Do masła dodaję czosnek, zioła, przyprawy Dokładnie mieszam Masło wkładam w foremki Foremki przykrywam folią aluminiową  Masełko wkładam do lodówki na minium 30 minut

Gotowanie Patki
Farmerska sałatka z kurczaka – sos ranch 264

towarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka(...)tylko tyle, żeby całość zlepić i nawilżyć, kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy.   Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie

Karo in the Kitchen
Bezglutenowe gofry z bobu 192

zamiennika chleba i podać z wędliną lub serem. Ja czasem lubię przygotować sobie większą porcję gofrów, zrobić z nich kanapki i zapakować do pracy, jako drugie śniadanie Poeksperymentujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie Bezglutenowe gofry z bobu Składniki na 7 gofrów: 500 g ugotowanego bobu 70 g mąki ryżowej plaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 jajka łyżeczka ziół włoskich

365 dni dookoła kuchni
CHICKEN BURGER Z KURCZAKIEM - najlpepszy domowy fast food 440

zioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 4 bułeczki hamburgerowe (lub grahamki) 300g mięsa z piersi kurczaka, zmielonego 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1-2 kromki chleba tostowego

Moja Książka Kucharska
Zapiekanka syta i treściwa z ziemniaków, kapusty i mięsiwa :) 177

Właściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz

Dzieje kuchennej Wiewióry
Zdrowe, wiejskie jedzenie w 2020 roku – tylko gdzie je kupić? 102

które dostarczą energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki(...)wspomaga układ trawienny. Siemię lniane ma wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Zaliczane jest do superfoods . Kolejnym zdrowym i pysznym pieczywem jest chleb żytni Jagiełło z żurawiną i płatkami owsianymi. Przez dodatek żurawiny, ma niecodzienny w chlebie słodki posmak. Dzięki czemu jest wybierany przez wiele osób. Smakuje wyśmienicie nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Wyśmienity

Kuchcik gotuje
Gulasz grzybowy z soczewicą puy 176

zioła i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem

codojedzenia
Polpette al sugo 178

ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba

Wino Francja Kuchnia
gęsia szyja nadziewana – gęsi pipek 172

zioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy. Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem

królestwo garów
Piersi z kurczaka a'la Bruschetta 319

ziół "Bruschetta" i parmezanem.Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba

Codzienna kuchnia niecodzienna
FOCACCIA Z ROZMARYNEM I OLIWKAMI 150

Focaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się

Ostra na Słodko

Proponowane wyszukiwania