słoiczku. Drugie śniadanie: Kanapki z hummusem i ogórkiem kiszonym [457 kcal/ W: 75 g/ B: 12 g/ T: 13 g] 90 g chleba żytniego 50 g hummusu 3 duże ogórki kiszone Pomarańcza (ok. 200 g) Kromki chleba posmaruj hummusem. Zjedz z ogórkami kiszonymi. Obiad: Chilli sin carn (porcja na dwa dni) [644 kcal(...)łyżki mąki z ciecierzycy pół łyżeczki proszku do pieczenia pół łyżeczki curry łyżka świeżych lub suszonych ziół 2 łyżki płatków drożdżowych ok. 5 szparagów Kaszą jaglaną ugotuj, ostudź i przełóż do misy blendera. Dodaj mąkę z ciecierzycy, proszek do pieczenia, curry, zioła oraz płatki drożdżowe. Całość dokładnie zmiksuj. Szparagi umyj, odetnij (lub urwij) twardą końcówkę i gotuj
365 dni dookoła kuchniwarzywa, zioła i przyprawy no i oczywiście ryba. Uwielbiam rybę po grecku na święta . Czasami jak już bardzo za nią zatęsknię to robię to danie na jakieś większe rodzinne uroczystości lub po prostu dla zaspokojenia ochoty. To danie z rybą można jeść na zimno i na ciepło. Przyznam, że bardzo lubię je na zimno ze świeżo upieczonym chlebem. Mój
codojedzeniaziół, który jest nie do pomylenia z niczym innym. W każdym domu żur robi się inaczej – ja robię go dokładnie tak. Uwielbiam żurek. Na szczęście nie jestem osamotniona w tej miłości, bo tą zupę kocha również mój mężczyzna i… starszy kot. Tak tak, to on jest najlepszym domowym testerem tej zupy – szczególnie upodobał sobie ciemny, razowy chleb maczany w żurku
Karo in the KitchenPyszne, Delikatne Masełko o smaku Czosnkowo - Ziołowym, to mój pomysł na inną odsłonę zwykłego masła. Idealne masełko dla tostów, chleba, mięsa i ryb. Smacznego :) Masełko uformowałam w formie serduszek. Masełko Czosnkowo - Ziołowe Składniki: 1 Kostka Dobrego Masła 2 Ząbki czosnku 2 Łyżki suszonej Pietruszki 2 Łyżki Suszonego kopru 1 Łyżczeka soli i pieprzu(...)Ciekawa foremka ( ja dałam silikonową) Sposób Przygotowania: Masło wyciągam z lodówki - ok 30 minut Czosnek kroję w kosteczkę Do masła dodaję czosnek, zioła, przyprawy Dokładnie mieszam Masło wkładam w foremki Foremki przykrywam folią aluminiową Masełko wkładam do lodówki na minium 30 minut
Gotowanie Patkitowarzystwie czegoś chrupkiego, słodkiego i pikantnego. Ta sałatka ma w sobie multum smaków – idealnie sprawdzi się na lunch albo na piknik, zamknięta w tortilli albo między dwoma kromkami świeżego chleba. Dzień przed przygotowaniem sałatki kurczaka oczyszczamy, przyprawiamy i smażymy, gotujemy albo pieczemy – ja polecam Wam nieustannie TEN PRZEPIS na piersi pieczone w piekarniku, które zawsze zostają soczyste. Sałatka z kurczaka(...)tylko tyle, żeby całość zlepić i nawilżyć, kurczak nie powinien pływać w sosie. Mieszamy musztardę z majonezem i śmietaną, dodajemy sok z cytryny, granulowany czosnek, sól i pieprz. Zioła – szczypior i koperek – bardzo drobno siekamy, na mgiełkę. Wsypujemy do sosu i dokładnie mieszamy. Ten gęsty sos ranczerski/farmerski możecie wykorzystać do każdego białego mięsa – kurczaka, indyka czy ryby. Świetnie
Karo in the Kitchenzamiennika chleba i podać z wędliną lub serem. Ja czasem lubię przygotować sobie większą porcję gofrów, zrobić z nich kanapki i zapakować do pracy, jako drugie śniadanie Poeksperymentujcie i znajdźcie swoje ulubione połączenie Bezglutenowe gofry z bobu Składniki na 7 gofrów: 500 g ugotowanego bobu 70 g mąki ryżowej plaska łyżeczka proszku do pieczenia (bezglutenowego) 2 jajka łyżeczka ziół włoskich
365 dni dookoła kuchnizioła i przyprawy. Świetne jest curry, przyprawa do gyrosa, tymianek, oregano. Do sosu dodajcie posiekaną bazylię, a będzie on jeszcze lepszy. Domowe hamburgery, pełne warzyw i chrupiącego kurczaka - przepis na pyszny i szybki obiad dla całej rodziny. SKŁADNIKI: 4 bułeczki hamburgerowe (lub grahamki) 300g mięsa z piersi kurczaka, zmielonego 1 jajko 1 łyżeczka musztardy 1-2 kromki chleba tostowego
Moja Książka KucharskaWłaściwie tytuł posta mówi wszystko. Pyszna, bardzo treściwa, może trochę bardziej zimowa niż wiosenna ale to nic. Znalazłam ją u Magdy K. i powtórzę nie raz
Dzieje kuchennej Wiewióryktóre dostarczą energii bez nagłych wahań insuliny we krwi. Zdrowy jest również chleb żytni na zakwasie - jest źródłem kwasu mlekowego, który poprawia metabolizm. W Pora na Pola znajdziecie wyłącznie domowe, prawdziwe chleby, które są wypiekane w tradycyjny sposób przez lokalnych producentów. Wspaniałym wyborem na śniadanie może być Chleb Trojden żytni razowy z siemieniem lnianym. W całości wyrabiany z ekologicznej mąki(...)wspomaga układ trawienny. Siemię lniane ma wiele właściwości zdrowotnych i wartości odżywczych. Zaliczane jest do superfoods . Kolejnym zdrowym i pysznym pieczywem jest chleb żytni Jagiełło z żurawiną i płatkami owsianymi. Przez dodatek żurawiny, ma niecodzienny w chlebie słodki posmak. Dzięki czemu jest wybierany przez wiele osób. Smakuje wyśmienicie nie tylko w wersji na słodko, ale również na słono. Wyśmienity
Kuchcik gotujezioła i smaż przez 2 minuty. Wlej bulion i soję. Gotuj soczewicę przez 30 minut. Rozgrzej olej na patelni. Pokrój grzyby niezbyt drobno i smaż partiami. Oderwij liście jarmużu od twardych łodyg. Grubo pokrój i wraz z grzybami dodaj do soczewicy na 10 minut przed zakończeniem gotowania. Dopraw sos pieprzem, winnym octem i śmietaną. Podaj na ciepło z chlebem
codojedzeniaziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki: 500 g zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba
Wino Francja Kuchniazioła. Doprawić do smaku. Ubić białko i dodać razem z bułką tartą do utartej masy. Farszem wypełnić skórę z gęsich szyjek, zaszyć z obu stron. Ułożyć w gęsiarce, wlać 300 ml bulionu ( tego, który gotowaliśmy na szyjkach gęsich), wino i dusić pod przykryciem około godziny. Podawać z sosem z duszenia. Można podać z baką ziemniaczaną. Ja podałam z chlebem
królestwo garówziół "Bruschetta" i parmezanem.Skończyło mi się trochę przypraw, więc ruszyłam do ulubionego sklepu, który w przyprawy jest rewelacyjnie zaopatrzony. Grzebiąc w półkach zauważyłam kilka nowych mieszanych ziołowych, a wśród nich:W skład mieszanki wchodzą: płatki suszonych pomidorów, czosnek, bazylia, oregano, papryka.Mieszankę tę można wykorzystać do przyrządzania spaghetti, jajecznicy, przyprawiania mięs czy choćby tyko do posypania świeżego chleba
Codzienna kuchnia niecodziennaFocaccia jest specjałem kuchni włoskiej.Jest to rodzaj pieczywa / ciasta , które może byc jednocześnie podstawą pizzy ( ale bez sosu i dodatków ).Każdy region Włoch może się
Ostra na Słodko