Przepis Mięso -0,5 kg schabu -250 g łopatki tłuściejszej -250 g karkówki Przyprawy -peklo sól 10 g/kg -sól kamienna 10 g/kg -cukier 1/3 szklanki
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Składniki Schab bez kości - około 1,5 kg Cukier - 3/4 szklanki Sól kamienna/Morska (niejodowana) - 3 łyżki Peklosól - 1,5 łyżki Majeranek - 1,5 łyżki pieprz czarny
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.Gołąbki z patelni czyli gołąbki białozielonkawe wprost z lasu a nie te fruwające ptaszki. Tak przyrządzam zarówno grzyby świeże jak i mrożone. Z pajdą świeżego chleba
Moje Małe CzarowanieJestem po pierwszym grzybobraniu, rezultat widać na poniższej ilustracji :) są tam podgrzybki, kanie, koźlarze, rydze, maślaki, opieńki oraz muchomory mglejarki (które są jadalne) a także 1
Bon Appetit Małgorzatypokrojone w drobną kostkę 2 pietruszki, obrane i pokrojone w drobną kostkę 2 łodygi selera, pokrojone w drobną kostkę 2 szklanki pokrojonej w 1 cm kostkę dyni 2 łyżeczki ziół prowansalskich szczypta płatków chilli 150 g koncentratu pomidorowego 5- 5½ szklanki bulionu drobiowego mały kawałek skórki z parmezanu lub mały kawałeczek samego sera (opcjonalnie) 2 szklanki jarmużu, z usuniętymi twardymi(...)szklanki posiekanych liści bazylii 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 szklanka makaronu orzo, gotowanego zgodnie z instrukcją na opakowaniu (lub innego ulubionego) starty, świeży parmezan, do podania tosty z chleba, do podania Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 200°C, wyłóż dużą blaszkę papierem do pieczenia. Ułóż piersi kurczaka na blaszce, skrop je olejem i dopraw solą i pieprzem
karmelowyjedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo
Niedzielny kucharzjedzenia mięsa i nakazuje ostry post o chlebie i wodzie w każdy piątek i w wigilie świąt. Zakon założył ponad tysiąc lat temu św. Brunon z Kolonii, a nazwa pochodzi od miejscowości Chartreuse we Francji, gdzie powstał pierwszy klasztor. Tak samo nazywa się niezwykle popularny likier robiony na bazie ponad 150 ziół. Zbieżność nazw jest nieprzypadkowa, ponieważ trunek, albo lekarstwo
Niedzielny kucharzmęża w domu jadło się je z chlebem. A Wy jak jadacie leczo? Drukuj Leczo z papryki i cukinii do słoika window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 4 papryki czerwone 1 spora cukinia 2 papryki zielone 2 papryki żółte 1 duża cebula 2 łyżki oleju 1 mały słoiczek koncentratu pomidorowego sól, pieprz, zioła prowansalskie Sposób przygotowania Cebulę obieramy i kroimy
Mieszam w GarnkuChleb pszenny na płatkach owsianych Drożdżowy pszenny chleb półrazowy z dodatkiem płatków owsianych, siemienia lnianego i prażonych ziaren słonecznika Pszenne bułki drożdżowe z płatkami owsianymi i siemieniem lnianym Bułeczki z czarnuszką Bułeczki śniadaniowe Kajzerki Bułeczki orzechowe Bułki pszenno-kukurydziane Focaccia Drożdżowy wieniec serowy z siołami Wytrawne drożdżówki z serem i ziołami Pizza krakowska Kruche drożdżowe paszteciki z szynką
Codzienna kuchnia niecodziennaznaczy już tę mąkę testowałem, ale w chlebie . A teraz pora na pizzę. Mam co prawda swój ulubiony i sprawdzony przepis ( tutaj ), ale postanowiłem spróbować czego nowego. A może wyjdzie lepiej? Poza tym kolejny przepis na bloga będzie :) I w dodatku pizza na ziołowym spodzie. To jest naprawdę dobry pomysł. A zioła prowansalskie również z AleDobre.pl . Jak finalnie się
Marder&Marder Manufacturepiątek w poszukiwaniu sezamu (do wieloziarnistego chleba) natknęłam się na paczkę soi w ziarnach, wiedziałam, że nadszedł ten moment ;) użyłam nowoodkrytej (również przypadkiem) cebuli granulowanej (chyba firmy Kamis), która nadała prażynką genialny smak!;) Składniki: ziarna soi (ilość wg. uznania, ja przygotowałam 200g suchego ziarna) ulubione przyprawy (ja użyłam soli morskiej, ziół prowansalskich, ostrej papryki oraz granulowanej cebuli) łyżki
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćprzepis na chleb z oliwkami i cebulką. Chleb z oliwkami i cebulką Składniki: 1 1/4 szklanki ciepłej wody 1 łyżeczka suchych drożdży szczypta cukru 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czerwona cebula 500 g mąki pszennej typ 480 1 łyżeczka soli 1/4 łyżeczki pieprzu 100 g czarnych pokrojonych oliwek 1 łyżeczka ziół prowansalskich Do 1/2 szklanki ciepłej wody dodajemy cukier(...)suche drożdże. Mieszamy i odstawiamy na 10 minut aż drożdże się spienią. Na oliwie zrumieniamy pokrojoną w kostkę cebulę. W dużej misce mieszamy mąkę, sól, pieprz i zioła. Dodajemy drożdże, pozostałą wodę i usmażoną cebulkę. Wyrabiamy cisto. Powinno być gęste i elastyczne. Następnie dodajemy oliwki i ponownie wyrabiamy. Jeśli ciasto jest zbyt kleiste możemy dodać trochę mąki. Ciasto przekładamy
Miksturowniksmaczna propozycja na obiad, z aromatycznymi ziołami oraz ze smacznymi i soczystymi warzywami.Fasolkę w tym wydaniu mogłabym jeść dosłownie codziennie i dlatego robię tak dużą porcję, aby móc cieszyć się tym smacznym obiadem przez 2 dni i jeszcze zawekować 1 duży słoik- tak w razie czego :)Do tego kromka chleba z masłem... o matko, na samą myśl
Kraina Miodem Płynącaorzechów nerkowca (niesolonych) Około 1-1.5 szklanki dowolnego zboża (ja użyłem jęczmienia); można użyć również białej (niepalonej) kaszy gryczanej, wtedy ser będzie również bezglutenowy szczyptę soli ewentualnie ulubione zioła i/lub przyprawy Przygotowanie startera z bakteriami mlekowymi (rejuvelac): O tym, co to jest rejuvelac możecie przeczytać na blogu Olgi Smile: Rejuvelac naturalny probiotyk . Wszystkie zboża, takie jak żyto(...)bakteriami mlekowymi (rejuvelac). Wlewamy go do czystej, wyparzonej butelki lub słoika i przechowujemy w lodówce (przez kilka tygodni bakterie są aktywne). Odcedzone ziarna można wykorzystać jako dodatek do chleba. Przygotowanie pasty z orzechów nerkowca: 2 szklanki orzechów nerkowca namocz w wodzie przez 6-8 godzin. Dokładnie odsącz z wody, np.na sitku i przenieś do naczynia, w którym będziemy
Przepisy na domowy ser i chlebCzas czytania: 4 min Burgery z kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy, zielonego groszku , orzechów laskowych oraz dużej ilość świeżych ziół i aromatycznych przyprawa. To jest moja
SprawdzonaKuchnia.plfasolą lub ciecierzycą jako pasta do chleba Przydatne wskazówki: zimą korzystaj z pomidorów krojonych w puszkach lub passaty z butelek lub kartonów latem polecam wybierać świeże pomidory , najlepiej różnych odmian i w różnych kolorach jeśli dodajesz przyprawy to postaw na jedną konkretną , nie mieszaj ze sobą zbyt wielu smaków możesz użyć ziół suszonych lub świeżych (świeże zioła dodaj
wiecejwarzyw.plsmażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. 2. TOST Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 2 kromki chleba 1 awokado Sok z cytryny 2 jajka Sól, pieprz Przygotowanie: Tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Zgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem(...)Upieczone jajka posypujemy pietruszką. 8. CHLEB W JAJKU Składniki: 4 kromki chleba razowego 2 jajka 2 łyżki mleka Sól, pieprz lub cynamon, cukier i bułka tarta 2 łyżki masła Przygotowanie: Na talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Na patelni roztapiamy masło. Do jajek dodajemy sól, pieprz lub cukier i cynamon. Chleb obtaczamy w jajku (w wersji na słodko również
Czarnawisienkarobi się na bazie wody, oliwy i ziół. Tutaj w prosty sposób można zagospodarować rosół. Składniki 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 4 jajka 3 łyżki oliwy natka pietruszki 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa Przygotowanie Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber. Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce
R'n'G Kitchenpowierzchni oliwy pojawiają się bąbelki. Po przestygnięciu przelewamy oliwę do butelki. Możemy też od razu włożyć nasze zioła i przyprawy do butelki i zalać je oliwą podgrzaną do temperatury 80 stopni C. Przechowuj oliwę w ciemnym miejscu Wiadomo, zioła i przyprawy zanurzone w oliwie wyglądają dekoracyjnie, dlatego wykorzystujemy przezroczyste szklane butelki. Jednak oliwa jest wrażliwa na światło, które(...)teraz. Umieść w butelce suszony czosnek, zioła lub inne dekoracje. Sitko wyłóż podwójnie złożoną gazą lub filtrem do kawy. Przelej oliwę znajdującą się na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie!, dziś będzie z cyklu "nie marnuj jedzenia" i pogodzimy to najczęstszym cyklem "ale to pyszne" :P. Sprawa rozchodzi się o ser żółty, który jak wiemy
Kuchnia PROzdrowotna