smażymy ok. 3 minuty pod przykrywką aż do ścięcia się białek. Podajemy ze świeżo zmielonym pieprzem i bazylią. 2. TOST Z AWOKADO I JAJKIEM SADZONYM Składniki: 2 kromki chleba 1 awokado Sok z cytryny 2 jajka Sól, pieprz Przygotowanie: Tosty opiekamy w opiekaczu lub na patelni. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy. Zgniatamy widelcem, skrapiamy sokiem(...)Upieczone jajka posypujemy pietruszką. 8. CHLEB W JAJKU Składniki: 4 kromki chleba razowego 2 jajka 2 łyżki mleka Sól, pieprz lub cynamon, cukier i bułka tarta 2 łyżki masła Przygotowanie: Na talerzu roztrzepujemy jajka z mlekiem. Na patelni roztapiamy masło. Do jajek dodajemy sól, pieprz lub cukier i cynamon. Chleb obtaczamy w jajku (w wersji na słodko również
Czarnawisienkarobi się na bazie wody, oliwy i ziół. Tutaj w prosty sposób można zagospodarować rosół. Składniki 1,2 l rosołu drobiowo-wołowego 5 ząbków czosnku 1/2 łyżeczki suszonego cząbru 4 jajka 3 łyżki oliwy natka pietruszki 4 duże kromki jasnego czerstwego pieczywa Przygotowanie Nastawiamy rosół, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, cząber. Chleb smażymy na oliwie na rumiano, układamy po kromce
R'n'G Kitchenpowierzchni oliwy pojawiają się bąbelki. Po przestygnięciu przelewamy oliwę do butelki. Możemy też od razu włożyć nasze zioła i przyprawy do butelki i zalać je oliwą podgrzaną do temperatury 80 stopni C. Przechowuj oliwę w ciemnym miejscu Wiadomo, zioła i przyprawy zanurzone w oliwie wyglądają dekoracyjnie, dlatego wykorzystujemy przezroczyste szklane butelki. Jednak oliwa jest wrażliwa na światło, które(...)teraz. Umieść w butelce suszony czosnek, zioła lub inne dekoracje. Sitko wyłóż podwójnie złożoną gazą lub filtrem do kawy. Przelej oliwę znajdującą się na patelni do butelki przez tak przygotowane sitko i pilnuj, aby żadna drobinka świeżego czosnku nie znalazła się w butelce. Czosnek pozostały na patelni możesz rozsmarować na kromce chleba, dodać do pasty kanapkowej czy makaronu. Zamknij
Chilli Czosnek i OliwaWitajcie!, dziś będzie z cyklu "nie marnuj jedzenia" i pogodzimy to najczęstszym cyklem "ale to pyszne" :P. Sprawa rozchodzi się o ser żółty, który jak wiemy
Kuchnia PROzdrowotnaWystarczy, że wstawisz część kostki masła na dosłownie 20 sekund a będzie miękkie i nie roztopione. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Czerstwy chleb Aby odświeżyć chleb zawiń go w papierowy ręcznik i wstaw na minutę do mikrofalówki. Sprawi to, że chleb będzie świeży jak dopiero kupiony w piekarni. Sok ze świeżych cytrusów Kto z nas nie lubi świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy(...)naczyń do kosza. Wystarczy, że włożysz ją do mikrofalówki na 3-4 minuty. Temperatura zabije większość bakterii. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Suszenie potraw W kuchence mikrofalowej bardzo łatwo wysuszymy zioła. Należy ułożyć je na papierowym ręczniku i podgrzewać przez 30 sekund. W podobny sposób wysuszymy też grzyby czy uprażymy orzechy. Przygotowanie pomidorów Nie musisz grzać wody i zalewać pomidorów wrzątkiem
To Musisz Wiedziećskalnych, korytarzy i zaułków jest taras widokowy gdzie można odpocząć po zwiedzaniu, popatrzeć na niesamowite widoki i zjeść pajdę chleba z pysznym smalcem i ogórkiem. To wszystko w sezonie turystycznym. Zawsze wspominam te przepiękne widoki, kiedy zajadam w domu chleb z domowym smalcem, kiszonym ogórkiem czy marynowanymi grzybkami. To wspaniała przekąska. Lubię takie połączenia a smalec przygotowuję 2-3 razy(...)oddzielnym garnuszku i dodajemy do przesmażonego już smalcu. Jeśli zrobimy smalec w/g poniższego przepisu to i tak okres przechowywania w lodówce to 3-4 tygodnie. Smalec domowy z ziołami 1kg tłuszczu / u mnie podgardle, boczek surowy, kawałek łopatki /, 1 szklanka wody, 1 cebula, 1 kwaśne jabłko, 1 główka czosnku, ½ szklanki suszonego majeranku, ¼ szklanki suszonego tymianku, ¼ szklanki suszonego
Leśny Zakątektakie przypadki są najsmaczniejsze, miałam piec chleb, ale pomyślałam, a może by tak upiec bagietkę lub bułki? Tak dopasowałam składniki ciasta, aby można było uformować zgrabne bagietki. Bagietka pachnie niesamowicie, jest wilgotna w środku z pysznymi ziarenkami słonecznika. Kanapka przygotowana ze świeżej domowej bagietki z majonezem, wędzonym łososiem, awokado, suszonym pomidorem, świeżymi ziołami… nie przesadzę, jak powiem
SprawdzonaKuchnia.plziemniakami, ryżem lub z chlebem. Świetny pomysł na wykorzystanie mięsa z rosołu ! Mięso z kurczaka ( pozostałe z rosołu, u mnie połowa kurczaka) 1 -2 cebule Olej lub inny tłuszcz do podsmażenia cebuli Przyprawy: Sól Biały pieprz Pieprz cytrynowy Papryka słodka Szczypta papryki ostrej Czosnek Suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Zioła prowansalskie Śmietana
Takie tam pichceniepieprz do smaku 1 ząbek czosnku zioła Małgorzaty opcjonalnie 2 łyżki siekanej natki pietruszki tarty parmezan salsa pomidorowa z butelki Składniki na chrupiącą sałatkę: trochę sałaty lodowej 1 pomidor malinowy łyżka serka ziarnistego kilka kawałków sera z błękitną pleśnią świeża bazylia Pojemnik z owocem: jabłko pokrojone w kawałki świeża mięta Kanapeczki ulubiony chleb odrobina szynki i ser żółty świeża
Z Kuchni Do Kuchninią dynię solimy i oprószamy ziołami do piekarnika zmniejszamy temperaturę do ok 180 stopni i spokojnie czekamy aż się upiecze – ok 20 minut. Pałaszujemy ze smakiem. Dobra na zimno i na ciepło. Jak zostanie jej więcej można ją zmielić z dodatkiem kaszy jaglanej, ugotowanej fasoli i przypraw – wyjdzie super pasta na chleb lub masa na … kotleciki:) SMACZNEGO
Mała w garnku mieszatylko to czekanie kiedy rośnie i rośnie i znów rośnie. Ja zaczyn staram się zrobić rano przed pracą i jak wracam to zabieram się do dalszej pracy. Pyszny prosty chleb na zaczynie. Potrzebujemy: Zaczyn: 150g mąki pszennej 130g ciepłej wody 5g świeżych drożdży Do miski wsypać mąkę. W wodzie rozpuścić drożdże i wlać do miski z mąką. Uwaga: woda(...)soli 2 łyżki oliwy z oliwek ( może być smakowa lub olej kujawski smakowy) 350g ciepłej wody 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka majeranku albo 1,5 łyżki ziół prowansalskich Zaczyn mieszamy z składnikami na ciasto. Wyrabiamy ciasto które będzie luźne. Wyrabiamy około 15 minut. Zostawiamy ciasto w misce i przykrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/tradycyjne włoskie dania. Zapraszam Was na przepyszne g rissini, jedne z najbardziej znanych i rozpowszechnionych produktów turyńskiej gastronomii. Nazwa "grissino" wywodzi się ze słowa "ghërsa", typowego piemonckiego chleba o wydłużonym kształcie podobnym do francuskiej bagietki. Tradycyjne p ałeczki chlebowe o długości od 40 do 80 cm przygotowywane s ą z ciasta drożdżowego z tylko(...)soli. Z czasem przepis na grissini zaczęto modyfikować poprzez dodawanie smalcu, dobrej jakościowo oliwy extravergine d'oliva, mleka zamiast wody, białego wina lub aromatycznych ziół. Dziś chciałam podzielić się z Wami przepisem na aromatyczne grissini z dodatkiem białego wina, czarnych oliwek i rozmarynu. W ten sposób chrupiące grissini
La grande e la piccola cuocaFocaccia to rodzaj włoskiego pieczywa, które zyskało popularność na całym świecie. W samych Włoszech w zależności od regionu focaccia smakuje różnie. Może być pulchna, z dodatkiem
Obiad gotowyPomimo słabego lata cukinia rośnie w ogródku :) Cukinia niezwykle smaczna jest :) gdy dodamy to co lubimy :) Jak widać cukinię kroimy na małe wałki, wybieramy łyżeczką nasiona
chleba naszego